[CORONAVIRUS] Care este planul?

Septembrie este cea mai proasta luna de deschidere a scolilor daca dorim sa evitam o catastrofa.

Avem asadar planul, cel putin legat de scoli: se vor deschide la toamna, cu masurile “corespunzatoare”.

Deocamdata a trecut puseul initial, maxim. Am repetat de mai multe ori: personal, nu cred ca pot exista mai multe valuri. Evolutia oricarui sistem complex – si o epidemie este un sistem complex – depinde foarte mult de conditiile initiale. Ori cum conditiile initiale la pornirea epidemiei sunt cu totul altele fata de cele de acum, rata de raspandire in momentul in care populatia nu era speriata comparat cu rata de raspandire dupa ce oamenii au vazut morti (atat cat au vazut, ca la noi nu prea am avut parte) este cu totul alta.

Daca planul este ca sa tinem curba sub control si daca ramane in picioare teoria conform careia trebuie sa atingem 70-80% (imunitatea de turma), se pune intrebarea: cum putem atinge aceasta cifra? Este bine sa o atingem mai repede sau mai incet? Ideal ar fi cat mai incet, dar si cu cat mai putine daune colaterale – ca sa zicem asa la tot cumulul de consecinte nefaste ale unor masuri sociale exagerate si prost implementate oricum.

Prinsi in problemele de zi cu zi, factorii de decizie nu cred ca se gandesc prea mult la o solutie. Ei se gandesc in principal ca sistemul medical sa faca fata acum si sunt sigur ca acum respira usurati pentru ca nu s-a ajuns la supra-solicitare. Pe aceasta respirare usurata, pun eu exagerarea lor si temerile excesive, de aceea factorul politic trebuie sa intre din ce in ce mai mult in arena si sa preia controlul de la fuhrerii medicali care ideal si-ar dori carantina perpetua pentru “a controla” total epidemia.

Va veni cu siguranta si o vreme a evaluarii desi evaluarea se va regasi doar in statistici ca nimeni nu va veni sa traga de maneca pe cineva de la noi de ce avem o rata a mortalitatii dubla fata de Polonia raportat la numarul populatiei. Asta deoarece, asa cum in socialism pierderile sunt ale tuturor, la fel se va intampla si acum: vina pentru performanta mediocra in lupta cu virusul este “a sistemului” nu a unor oameni, nu a ministrului sanatatii cutare sau a comisiei cutare …

Intorcandu-ne la plan, asadar, vine vara! S-a tot spus ca vara ajuta, din pacate nimeni la noi nu mentioneaza VITAMINA D! Culmea e ca se discuta cum arde volanul incins al masinii virusul dar de Vinamina D parca e un silentio stampa … Vitamina D are un rol extrem de important in sistemul imunitar si asimilarea vitaminei D se face exclusiv din soare si mai putin din alimente. Prin urmare, cine sta la soare, are sistem imunitar mult mai solid decat cine sta inchis in casa. Deficienta de vitamina D este chiar o posibila cauza a sezonalitatii gripei (toamna, primavara, cand ploua mai mult, deci soare mai putin).

Sunt deci sperante, ca in ciuda probabilelor masuri de “relaxare”, numarul de cazuri nu va exploda, pentru ca vine vara, lumea e inca speriata, masurile se vor lua treptat etc. De ce atunci, sa nu se inceapa si scolile tot acum pentru ca copiii sa faca virusul si sa contribuie la imunitatea de turma. Daca tot avem un moment in care capacitatea spitalelor nu este depasita, de ce nu acum ci sa asteptam pana in toamna cand oricum vom avea si gripa sezoniera (desi probabil la cat se feresc oamenii acum, gripa sezoniera va scadea drastic).

Iata deci ca singurul plan este amanarea maxima si aruncarea problemei in viitor. Dupa cum spunea si Arafat, ramane sa vedem “ce se mai intampla cu virusul acesta” in sensul ca lucruri bune, asteptam sa pice din cer, fie vreun vaccin, fie vreun tratament, fie pur si simplu sa dispara.

Realitatea este insa ca virusul nu va disparea de la sine, vaccin nu vom avea prea curand, tratament – daca pana acum nu s-a gasit niciunul prea eficient, slabe sanse sa se gaseasca pe un numar de pacienti in scadere iar de disparut – nu se mai spera si nu se mai face nimic in directia eradicarii cazurilor prin monitorizarea cazurilor, anchete epidemilogice etc.

Cazul de “containment” s-a inflitrat profund in mentalul factorilor de decizie si cu greu vor iesi solutii prea creative si vizionare, cu bataie pe termen mediu/lung din mintile acelorasi oameni. Din pacate factorul politic este mereu reactiv si raspunde doar la presiunea populatiei. Ori mamaliga acum nu e prea decisa: cei tinuti in casa, pensionarii, sunt cam revoltati: pensiile se strang pe card, de stat in casa au innebunit iar RTV deja le face greata. Bugetarii sunt insa foarte satisfacuti deocamdata de starea de urgenta: munca mai putina, deloc pe alocuri, salarii netaiate, somaj tehnic – un mic stres depasit. Cei care muncesc, astia au fost multumiti cata vreme nu erau strazile prea aglomerate, acum insa ca s-a cam dezinhibat lumea si nu prea mai tine cont de starea de urgenta, micul avantaj simtit oferit de starea de urgenta a fost eliminat, deci pentru ei e tot una. Mai greu cu cei care au trait din meserii si au avut afaceri pe domeniile inchise total. Astia sunt primele victime secerate de Noua Mare Depresiune cauzata de Noul Coronavirus.

Daca valul 2 sau 3 al virusului este inca incert si subiect de dezbatere, valul 2 al crashului bursier va incepe maine, iar criza economica va tot veni in valuri din ce in ce mai nasoale. Iar pentru aceasta criza economica nu exista planuri de containment si probabil niciun fel de plan, pentru ca Catu deja celebreaza ca un infantil ca a luat statul credite cu 1% dobanzi mai mici anul asta ca anul trecut ca si cum asta e mare branza. “Am reusit imposibilul” se felicita el victorios imitandu-l (peste ani si ani) fara sa realizeze pe Tariceanu cu al sau “economia duduie” din 2007-2008.

5 comments

  • eu cred ca al doilea val va fi chiar mai puternic.
    1-virusul muteaza. Si in momentul de faţă, ai asimptomatici care umbla liberi prin tara, deci pericolul nu a trecut.
    2-vor exista focare la nivel global si tranzit de persoane care vor purta virusul.
    3-acuma s-au luat masuri pt ca se stia ca vine. Stranierii au fost carantinati (chiar daca unii nu au respectat carantina), s-a incercat un control strict. Cand vor ajunge la spital zeci de pacienti cu simptome covid, deja treaba se raspandeste cum s-a intamplat in China initial. Va fi o surpriza.
    4-virusul se va suprapune cu cel gripal si va fi mortal. Primii expusi sunt chiar cei externati ca vindecati.
    Om trai si om vedea.

    • inainte de toate, noi in Romania nu stim unde ne aflam, ca penetrare; banuiala mea este ca nu avem cum sa nu fim sub 20%; in Moscova de exemplu, cica primarul zice ca ar fi in jur de 30%, in New York sunt de asemenea studii care arata 20% penetrarea reala; mai e si studiul Harvard … deci deja virusul “a trecut” prin “prima linie”; cei mai expusi la contacte sociale deja l-au luat; acel 70-80% efect de turma este un numar teoretic insa in practica, mai ales la noi unde avem o societate rurala sub-dezvoltata si unde contactele sociale sunt minime (hypermarket + stadion) pentru grosul populatiei, efectul de turma se va realiza cu un procent mult mai mic; cei predispusi la a lua si raspandi virusul sunt deja imuni, exista un buffer pe epiderma de contact deja imunizat

      1. nu muteaza! din contra, este foarte stabil;
      2. focarele sunt locale, nu exista focare globale; tranzitul speram ca va fi monitorizat; oricum tranzitul este si va fi infim, noi fiind deja afectati de 1.3 mil capsunari care au venit din afara si au adus virusul in tara https://www.comisarul.ro/articol/breaking-incepand-din-23-februarie-in-romania-s-au_1095481.html?fbclid=IwAR10mjIuObKpN8OvFfkvQI8JpkcFYs-YCgri_iDsuQJiFWijXjAOyN7njsg
      mai rau ca in februarie/martie nu poate fi
      3. masurile s-au luat tardiv; scuze, ca nu stiu de cand esti pe blog, cauta in urma sa vezi de cand vorbeam eu si de cand ziceam ca capsunari nu trebuie primiti deoarece carantina va fi imposibila in Romania; raspandire mai mare ca in februarie/martie nu are de unde sa fie; sa nu uitam perioada de hoading din februarie/martie cand lumea nu era speriata de virus cat era speriata ca nu va mai avea ce sa manance prin urmare dadea gramada la mall;

      4. suprapunerea va fi dar nu va avea decat efect anti-raspandire; fiecare bolnav de gripa va fi considerat de toti ceilalti ca posibil virusat deci lumea se va feri; cu cat va creste gripa (normala), cu atat va scadea raspandirea covid; mai rau ca in februarie nu are cum sa fie, din nou; sa nu uitam ce luna a fost ianuarie – nasoala/nasoala dpdv al temperaturilor; vremea a fost data peste cap si sistemul imunitar al tuturor a fost varza, chiar si eu am facut gripa care nu am mai avut gripa de vreo 10 ani; toamna daca o sa fie calda, nu o sa fie problema; venind dupa vara insa, lumea va avea vitamina D si deficitul imunitar la nivel social va fi mai mic ca cel din februarie; sa speram ca se va face campanie suficienta pentru vaccinul anti-gripal si ca va fi ieftin/disponibil pentru cat mai multi dintre cei cu risc

  • treaba e ca dupa atat carantina nu cred ca populatia va mai tolera una prin toamna, daca s-ar impune.

    chiar azi ma gandeam ca avand in vedere prabusirea economiilor de mai peste tot, ideea cu Venitul Minim Garantat, adusa in discutie recent de papa si de spanioli, pare din ce in ce mai plauzibila.

    sectoare ca tursimul, horeca, restaurante, evenimente, samd sunt clar compromise aproape in totalitate (cand zic asta intuiesc ca desi vor mai avea clienti, dar nu vor fi suficienti sa-si acopere costurile) iar altele ca industria auto, transportul aerian, vor fi grav afectate pt ca se va schimba perceptia oamenilor asupra unor lucruri, vor fi mai stransi la punga.

    in toamna se preconizeaza o revenire a covidului, cuplata cu virusul gripal.

    pana una alta vad ca internationalii ii cam baga in corzi pe chinezi si astia au ridicat alerta, nu exclud chiar conflicte armate…

    • eu nu cred ca mai exista posibilitatea unui al doilea val de o amplitudine mai mare ca primul val; sa nu uitam: primul val s-a datorat raspandirii virusului intr-un moment in care populatia nu stia sau nu accepta ca acesta exista; organismul social este ca sistemul imunitar – a doua oara nu poate fi la fel; reactia fiecarui individ in parte modifica drastic orice scenariu, chiar in aceelasi conditii sociale – eliminarea oricaror restrictii; in plus, verigile slabe care au fost lovite initial (si nu ma refer aici la persoane, ci la nodurile sociale de predispozitie la transmisia in masa a virusului) au fost deja epuizate; noi noduri pot apare, dar nu vor avea capacitatea primelor dpdv al transmisiei; economic, we are fucked, mi-e si greata sa explic cum toata puterea economica este transmisa catre bancile centrale prin achizitiile de bonduri suverane; companiile sunt fortate sa ia credite cu garantii suverane, facandu-le practic subordonate guvernelor, iar guvernele prin dependenta de bancile centrale sunt subordonate acestora; bancile centrale la randul lor sunt fiecare subordonate dolarului; 6 mari banci detin acum 99% din proprietatile si resursele lumii; 1% sunt ce a mai ramas din pamantul bunicilor care nu e pus inca gaj la vreun credit; dar nu doar bondurile suverane sunt parghia de control: in SUA Fed-ul deja cumpara obligatiunii de la companii, in Japonia banca centrala cumpara actiuni; este de facto o nationalizare prin constrangere de credit, doar ca nu statul devine noul patron, ci bancile centrale

  • Remus Borza cere si el sa se faca curatenie in sistemul bugetar (si altele): https://www.remusborza.ro/dupa-criza-epidemiologica-vine-criza-economica-si-alimentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.