Discutand cu mai multi profesori de-a lungul anilor, parerea generala este ca “s-a dorit distrugerea scolii romanesti”. Aceasta viziune conspirationista este una dramatica. Daca am fi sa comparam cu armata, cum ar fi ca soldatii intr-un razboi sa gandeasca: suntem doar carne de tun, razboiul este pierdut, generalii sunt tradatori.
Nu inteleg care ar fi problema daca profesorii ar veni la scoala singuri chiar fara elevi macar pentru a-i mentine in activitate si a le da un rost. Una e sa muncesti – ca profesor si ca oricare alta meserie – de acasa si alta e sa muncesti de la birou unde teoretic ai conditii mai bune. Nu mai sunt copiii la scoala, deci fiecare profesor ar putea sa munceasca din clase, cate o clasa pentru fiecare pentru a respecta “distantarea sociala” – noua mantra a fuhrerilor luptei antipandemie.
Poate a-i pune pe profesori sa vina la scoala doar ca sa munceasca din conditii mai bune decat acasa pare un mic pas si cu impact infim, insa daca suntem in razboi, orice mic pas este un mare pas. Asa cum sunt multi copii care nu au tablete si internet de calitate, cu siguranta la fel sunt si profesori care nu au toata tehnica necesara pentru “a se adapta” la conditiile vremurilor. Cel putin faptul ca fiecare scoala are teoretic un administrator IT care repara routerele, calculatoarele etc, ar devreva pe profesori din aceasta bataie de cap a administrarii dispozitivelor IT pentru “scoala online”.
In plus, e la mintea cocosului ca munca la birou, intr-un cadru profesional, este mult mai eficienta decat munca de acasa. Ca sa nu mai vorbim de supravegherea calitatii muncii. Cum verifica acum directorii si inspectorii scolari ca profesorii isi fac treaba? Bag mana in foc ca majoritatea profesorilor prefera sa freaca manganul pe-acasa si sa se faca ca dau lectii la copii si bag mana in foc ca majoritatea celor care trebuie sa ii controleze pe profesori, nu prea le pasa daca acestia isi fac treaba sau nu deoarece traim … situatie de urgenta.
Este totul o mare bataie de joc si victimele sunt copiii. Nici nu mai vreau sa vin cu teorii SF din punct de vedere al organizarii: fiecare scoala, chiar cu conditii minime de dotari “medicale”, ar putea administra un flux minimal de elevi in conditii de distantare sociala, ventilare, igienziare etc, astfel incat, macar fiecare copil sa ajunga la scoala, macar o data pe saptamana. Este clar insa ca se doreste distrugerea invatamantului. Invatamantul la distanta este o gluma proasta, predarea online, lectiile pe whatsup sunt bancuri proaste. Copiii pierd imens. Parintii nu realizeaza. Viitorul nostru era oricum sub semnul intrebarii prin prisma salarizarii defectuoase care atrage in randul profesoratului nu tocmai pe cei mai buni profesori si in niciun caz pe cei care au alergie la matrapazlacuri si combinatii politicianiste. Acum insa s-a cam fiert coliva scolii romanesti, pandemia distruge pana si ultima sansa ca Romania sa poata scapa de locul din coada clasamentelor la performantele elevilor.
La mine acasă e internet-cafe, guvernanţii nu au prevăzut nişte fonduri pentru achiziţia de licenţe sau nu au creat o platformă on-line decentă pentru interacţionarea profesori-elevi. Se merge pe soluţii gratuite, care sunt limitate ca posibilităţi şi calitate. Fiecare şcoală se descurcă cum poate: care cu Whatsapp, care cu Zoom, cu Microsoft Teams, cu Skype ş.a.m.d.
Pe Microsoft Teams există opţiunea tâmpintă ca elevii să poată opri microfonul moderatorului (profesorului) în mod anonim, aşa încât există mereu motiv de ceartă pentru că nu se ştie cine sabotează orele. Nu mai zic că la trei copii şcolari acasă am un singur calculator pe care se intră prin rotaţie (restul, cu smartfonul, neică!) şi că profesorii de activităţi extra-şcolare (ex. şcoala de muzică) se suprapun cu cei de la şcolile generale. Cât despre calitatea şi intensitatea actului de învăţământ făcut la modul remote, în alt episod… Babilonie fabrique en Romanie.