Măștile obligatorii – forme fără fond

Ca să arate că fac ceva, au băgat măștile obligatorii. Sunt forme fără fond. În primul rând, de la începutul pandemiei au rulat non-stop acele anunțuri: nu purtați măști decât dacă aveți simptome. Acum ce s-a schimbta?! Atâtea mii de minute rulate aiurea cu mesaje eronate, când le puteau folosi mult mai bine, arătând oamenilor acel filmuleț făcut de japonezi cu trasmiterea prin aerosolii din aer. Evident că măștile trebuiau purtate și recomandate încă de la început, dar o dată cu recomandarea, oamenii trebuiesc și învățați să le poarte. Iar cei care nu vor, trebuie lăsați fără deoarece dacă le poartă greșit, fac mai rău.

Statul tătuc și fuhrerii medicali greșesc prin atutidunea de superioritate, după cum spune și o tanti în reportajul de mai jos: “neamțu’ ne amenință că ne închide din nou – dar ce suntem copii?”.

În primul rând, cei care ia aceste decizii clar nu au o gândire strategică. De comunicare, ce să mai zicem? Autoritatea statului s-a erodat cumplit în această perioadă din simplul motiv că s-a dat pe față haosul organizării mioritice și omul care nu a avut contact cu sistemul medical până acum, a văzut încă o dată – dacă mai era nevoie – că la noi, Dumnezeu cu mila și ferească să ajungi prin spitale. De la primul covid purtat pe targă care era să moară de traumatisme cerebrale pentru ca au căzut în timp ce îl manipulau, până la cei 6 doctori sau ne-doctori – ce-or fi – experți care s-au întors din Moldova cu virusul după ce au fost acolo ca să îi învețe pe moldoveni cum să se ferească de virus, nebun să fii să ai încredere în sistemul medical românesc și chiar și în vârfurile lui, dintre care o parte sunt acum tatucii noștri și ne pun botnițe.

Măsurile restrictive în mod firesc crează un recul al populației și e normală pierderea brumei de încredere pe care guvernul nou pe care l-am avut cu această pandemie o avea ca orice guvern la început din partea populației. Prin urmare, dacă Doamne-ferește va fi nevoie de o nouă intrare în carantină, situația va fi mult mai nasoală ca prima dată.

Bineînțeles că restricțiile au avut un efect în a-i ține în casă pe cei fricoși de amendă și nu de virus pentru că cei de virus oricum ar fi stat. Dar a doua oară efectul va fi mult mai slab: îi va ține în casă doar pe cei din urmă, care se vor teme de virus și care oricum sunt în dubii acum văzând numărul puțin de victime care a dat curaj covidioțiolor să nulifice riscurile care existau și prin urmare să transforme meritul pe care pnl-iștii au încercat să și-l aroge cu penibilitate și pe care nimeni nu li-l acordă, deoarece românul nu este prost și vede că de fapt, România stă destul de prost în Europa Centrală și de Est, iar dacă nu am ajuns ca în vest, indiferent de motive, nu din cauza măsurilor luate de guvernul nostru nu am ajuns.

Sursa chart/date: https://ourworldindata.org/covid-cases#total-confirmed-cases-how-rapidly-have-they-increased-compared-to-other-countries

Strategic, nu este greu de ghicit că cine are încredere în autorități, cine se informează și are conștiința importanței măștii – a purtat-o și înainte și o poartă și acum cum trebuie. Cine nu, nu o poartă și o poartă greșit, existând riscul să facă mai mult rău. Nu același lucru putem spune de testarea temperaturii unde însă problema este punerea în aplicare. Tot la punerea în aplicare, la noi nu s-a făcut nimic în legătură cu acea aplicație de monitorizare a contactelor care în cazul infectării unui contact, îi anunță pe englezi – de exemplu – să meargă să se testeze deoarece unul dintre contactele lor recente a fost depistat pozitiv.

Așa cum la începutul pandemiei tot efortul autorităților era pe depistarea contactelor cazului “zero” și toată presa era focusată pe asta – când oricum ce urma să se întâmple ducea în derizoriu cazul zero – tot așa se întâmplă și acum. În loc să se focuseze pe criza economică care probabil le va aduce căderea precoce, guvernul pierde timpul aiurea certând oamenii și văietându-se că nu prea mai pot să le dea amenzi, punând polițaii să se milogească de oameni să păstreze distanța și alte de-astea.

De departe, principalele probleme vor fi economice – destul de repede și după părerea mea guvernul acum ar trebui să roage el oamenii să iasă afară, să meargă la cumpărături, să le dea voie peste tot etc pentru a încerca să repornească ce se mai poate din economie. Criza economică viitoare, nu este greu de calculat că poate face victime cu mult mai mari și nu doar la sinucigași mă refer aici și la cei care dați la o parte vor trece prin depresii crunte care îi vor predispune la tot felul de boli.

Am făcut astăzi o trecere în revistă a anunțurilor imobiliare din Craiova la spații comerciale: deja sunt de vânzare restaurante, spații comerciale goale – nu doar cele dinainte -, cabinete medicale, stomatologii, hale, inclusiv o fabrică de confecții. În general spațiile pentru magazine au explodat în ofertă, dar am fost uimit să găsesc nenumărate restaurante de vânzare dintre care unele chiar care o duceau destul de bine, având brand puternic și locație centrală. Fiind marginea lumii, situația din Craiova era destul de cenușie și înainte. Dar cum s-a construit și la noi cu nemiluita și au apărut tot felul de blocuri și spații nerezidențiale, oferta pur și simplu a explodat. Cu 10E/mp se pot închiria spații de birou de lux în zona zero a orașului. Ofertele de peste 10E/mp sunt rare – nici măcare pentru locațiile cu vad, spațiile comerciale nu sar de 10E/mp – un preț cu mult sub ce era înainte de criză.

Dar nu are rost această exemplificare: singurul fapt că Germania este în cea mai mare recesiune după Al 2-lea Război Mondial ne poate da scala dezastrului care va veni. Guvernul este însă defazat și dezinformat, mereu în urmă. Se luptă Orban acum cu terasele care oricum vor fi deschise deoarece este clar pentru toată lumea că epidemia nu mai are tracțiune și din motive neștiute, numărul este în scădere. Și cum chiar în țările care au deschis mai din timp decât noi având o situație mult mai proastă deocamdata riscul unui al doilea val este nejustificat, guvernul ar putea să aibă curajul să dezlege total, punând accentul pe câteva chestiuni importante și cu efect, mai ales în privința limitării transmiterii intra comunitare masive – căci focare ocazionale pe alocuri sunt imposibil de evitat, oricâte măști am avea și oricât ne-am spăla pe mâini.

Koreea de Sud

Pentru că nu îmi place să vorbesc aiurea, vin cu o exemplificare proprie și cu o concluzie clară, care trebuia să le treacă și lor prin cap. Purtând masca, disconfortul produs, ne taie drastic din cheful de cumpărături. Personal, nu am fost în hypermarket-uri. Eu merg după cum am mai zis în același magazin de cartier ca întotdeauna pentru a minimiza contactele. Dar am fost într-un magazin de bricolaj (nu Dedeman) și mergând cu masca în el, m-am cam grabit să ies repede afară, limitându-mi cumpărăturile la 2-3 produse din cele 5-6 pe care intenționam să le cumpăr. Motivul? Masca era foarte incomodă, m-am incins și nu aveam chef să mai stau înăuntru. Mi-am zis: las că nu-i urgent (că într-adevăr nu ardea) și o să vin să cumpăr restul când se taie restricțiile. Idem, la cumpărăturile alimentare merg cu listă și dacă nu găsesc ceva, sar peste, nu stau să mă învârt prea mult să caut, să “răsfoiesc” produsele etc, deoarece masca e incomodă. Am văzut într-adevăr un număr mare de oameni care o trag pe barbă, deși este chiar dăunătoare mișcarea putând facilita infectarea. Trasul pe barbă se știe că este chiar mai periculos decât nepurtarea măștii. Dar procentul de oameni care trag măștile pe barbă este mic. Majoritatea se mișcau la fel de rapid ca mine și cumpărau puține produse.

Economia nu va reporni prea curând și problemele oricum vor fi destul de grave, chiar dacă restricțiile s-ar fi ridicat total la 1 mai, pentru că atunci când Germania tușește … România face cancer. “Măsurile de mitigare” ale dezastrului produs de criza economică care va lovi cel mai puternic în toamnă, vor fi mult mai importante și mai necesare decât măsurile medicale care oricum probabil nu sunt responsabile pentru blândețea cu care am fost loviți comparativ cu alții. După cum am mai spus-o, restructurarea economiei, decongestionarea aparatului bugetar, instituirea pieței libere, dereglementarea, debirocratizarea și reducerea taxelor sunt măsurile adevărat importante pe care guvernanții ezită să le ia, ocupându-se mai mult de terase … Ca fapt diverse, bulgarii deja au redus din taxe și din TVA!

Avem deci două probleme concomitente care expun România la riscuri majore: neînțelegerea situației și a riscurilor pe de o parte și lipsa unei pregătiri relevante pe de altă parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.