Mea Culpa

M-am înșelat, se pare, cu prezicerile optimiste că al doilea val va fi sub primul și cu teoria ca virusul și-a epuizat virilitatea inițială prin consumarea canalelor de distribuție cele mai eficiente la primul impact. Această teorie mergea mână în mână cu teoria mea că carantina nu a afectat prea mult rata de răspândire, fiind oricum prea târzie față de impactul inițial cu virusul care a fost prezent cu mult înainte de așa-zisul “pacient zero”.

Cifrele sunt deja concludente: record de cazuri noi, creștere continuă a mediei pe 7 zile de la începutul lunii iunie, creșterea procentului de pozitivitate la testele efectuate.

În concluzie, matematica își intră în drepturi și creșterea va continua, probabil într-un mod similar Italiei. Există o asemănare drastică între starea populației din Italia la un număr de cazuri similar și feeling-ul (ca să nu zic altfel) românilor de acum. Vina o poartă evident autoritățile care au epuizat singura carte din mână pe care o aveau. Prin instituirea prea drastică și prea din timp a carantinei, au consumat capacitatea de răbdare și încredere a populației și acum suntem în chiloți în fața pandemiei. Trezirea nu se va face decât ca în Italia, când o să fie secerați dintre cei apropiați, deși dacă facem o paralela cu victimele accidentelor auto, speranțele sunt deșarte. La ce mă refer? Fiecare român fie are în portofoliul un accident pe muchie de cuțit, fie are rude/prieteni care au murit sau au omorât pe străzi. Cu toate acestea, stilul de condus al românilor este execrabil, direct proporțional cu respectul pentru viață (nu mai zic pentru nervii, timpul și stresul celuilalt).

Deci, românii sunt din ce în ce mai convinși că totul este “o făcătură” și că virusul nu există. Prin urmare și purtarea măștii și toate celelalte măsuri de protecție sunt considerate o prostie. Cam la fel cum era în Italia la sfârșitul lui februarie și începutul lunii martie când teoriile conspiraționiste dominau și până când italienii nu au auzit fiecare de morți pe lângă ei, nu au acceptat că trebuie să facă ceva pentru a supraviețui.

Singura speranță este poate că tulpinile proeminente actuale sunt aduse din afara, adică mai …. evoluate. Sau măcar că cele mai predispuse la răspândire vor domina pe celelalte. Aceasta deoarece există o relație invers proporțională între puterea de răspândire și rata mortalității. Este clar sper eu pentru toată lumea că cu cât o tulpină este mai mortală, omorându-și victimele, își taie singura creaca răspândirii. Acum, la rata mică de mortalitate (comparativ cu altele mai nasoale), coronavirusul apucă oricum să se răspândească și e posibil ca această relație să nu fie prea relevantă, deși din ce am văzut în afară, rata mortalității scade.

Însă scăderea ratei mortalității poate avea multiple cauze: creșterea know-how-ului doctorilor, modificarea demografică a celor infectați (tinerii au ieșit primii și nu se mai tem) dar și schimbarea modului cum se fac statisticile.

La ce să ne așteptăm? Nu mai reiau previziunile din articolele precedente, care sunt probabil câteva zeci. Din păcate, s-a terminat luna de miere în care speram că pentru România virusul se va comporta altfel, acum reintăm în pandemie. Scapă cine poate, din toate punctele de vedere …

2 thoughts on “Mea Culpa”

 1. Ba n-ai greșit deloc cu optimismul, mie mi se pare că acum te înșeli cu pesimismul. Păi mie mi se pare cel mai important, ba chiar esențial, faptul că în ciuda recordului de teste pozitive, rata mortalității pe covid nu crește. Tocmai m-am uitat pe worldometers la graficul deceselor zilnice: media de cca. 20 de decese este mult sub cea din perioada stării de urgență, când pe 25.04 și 8.05 se atingeau vârfuri de 34-35 de cazuri zilnice.

  Voi aveţi idee dacă testele care se fac indică cu precizie markerul genetic al tulpinii virale chinezeşti de covid-19, sau este ceva mai generic, rezultatul putând fi pozitiv şi în prezenţa altor tulpini de coronavirus? Mă gândesc la faptul că anul trecut pe vremea asta (da, în plină vară), copiii mei făceau gripă cu diaree, stări de ameţeală şi dureri în gât, adică tot un coronavirus. Îmi pun întrebarea dacă nu cumva creşterea numărului de cazuri de infectare la hectar pe care tâmpiţii noştri de guvernanţi o raportează isteric pe toate canalele nu are legătură cu recurenţa unor tulpini gripale de sezon, care pot păcăli PCR-urile făcute în prezent. Mi s-a părut că ceva-ceva mormăia la un moment dat Streinu-Cercel pe tema asta înainte să fie destituit, dar n-a zis-o cu subiect şi predicat, ci a bătut mai mult nişte apropouri. Coroborez presupunerea asta şi cu faptul că numărul de morţi nu a crescut vertiginos şi nici numărul de pacienţi din ATI-uri, deşi a crescut numărul de cazuri pozitive, ceea ce cumva era firesc fiind vorba de o viroză respiratorie (să fie recurentă şi să se împrăştie în mulţime).

  Apropos, aţi observat că de ceva vreme a dispărut formularea “victime Covid-19” sau “persoane decedate de Covid-19”? Acum se foloseşte “au murit x persoane infectate cu Covid-19”. Ca să fie clară neclaritatea.

  În fine, este vară, sistemul imunitar este la maxim, populația ar trebui lăsată să se infecteze și imunizeze natural. Cu cât întârziem mai mult acest lucru, cu atât mai nasol va fi la iarnă.

  Reply
  • 2 chestii: 1) rata mortalitatii are lag de min 20 de zile dupa cresterea cazurilor; in SUA eu sunt sigur ca a scazut din motive demografice;
   2) e mai bine imunizare mai tarziu din 2 motive: tulpini mai blande si/sau posibil vaccin + tratament mai bun; ca sa nu mai zicem de riscul supraincarcarii sistemului medical care e deja la limita …

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.