Viorica și eficiența europeană

Mult s-a scris despre aceste fapt cu totul extraordinar care s-a întâmplat zilele trecute și are a lăsat cu gura căscată pe orice român cu mai mult 2 neuroni: cum de proasta proștilor care abia leagă 2 vorbe în engleză a ajuns să fie angajată la BNR, un simbol de profesionalism și macrostabilitate. Ca fapt divers, aș sublinia cuvântul simbol deoarece evident dincolo de simbolistică, BNR este stat în stat cu tot ce se poate spune despre un stat de pe meleaguri mioritice … Dar chiar și un stat corupt are unele reguli și unele mecanisme de autocontrol și limitare a deraierilor iraționale.

Recunosc că nu am citit toate articolele, deoarece mi se pare atât de grețos subiectul încât cu greu am tras de mine ca să scriu aceste două-trei rânduri.

În primul rând doresc să zic: TOLD YOU SO! Încă din 2015 ziceam:

Inca din 2010 subliniam ca “nu stiu sa existe un om mai sus pus si mai pervers implicat in dezastrul in care se afla Romania de azi, decat Mugur Isarescu.” (sursa) Prezentul imi confirma si cele mai negre banuieli si fiecare zi, fiecare declaratie vine sa contureze si mai bine misiunea acestui guvernator care de mult a sarit gardul gradinii pe care o pastoreste de peste 25 de ani, mai mult chiar decat Ghadaffi si in curand aproape cat a guvernat Ceausescu.

IULIE 2017 – Ciuma Isărescu

Dar nu asta contează. Să nuanțăm puțin despre ciumatul de Isărescu. Chiar dacă a fost un gunoi care e responsabil pentru menținerea României pe pozitia penultimă la economie în Europa, până și un fost securist incompetent și spoit cu toate cele, nu și-ar dori să se asocieze cu Viorica și să rămână în istorie ca cel care a angajat-o pe profa care a dat meditații gratuite pentru că pe bani nu ar fi venit nimeni la ea.

Să zicem că totuși Isărescu are de plătit o poliță și își asumă un mic scandal temporar care va trece – dacă nu a trecut deja – după care lumea va uita … Dar dacă totul vine doar din polițele lui Isărescu înseamnă că într-adevăr BNR-ului este o cocină de corupție și incompetență și orice speranță – pentru naivii care mai au așa ceva – nu mai are fundamente. Oricât de mult și-ar reveni economia, oricât de bun administrator ar fi guvernul și ar reduce cheltuielile și deficitele chiar în criza care se arată (nu e cazul oricum), câtă vreme la conducerea BNR-ului avem doar niște combinatori care-și împart între ei oase de ros, pline de carne pe ele, este deznădăjduitor pentru tineret-speranțe.

Soliditatea pozitiei lui Isărescu s-a dovedit cu vârf și îndesat la ultimele alegeri. Omul are clar un mandat pe viață, ca orice rege. Prin urmare, meseria lui, pentru a nu periclita acest mandat este de a face ca sa fie bine ca să nu fie rău, pentru cine contează. Într-un fel ce a făcut Isărescu cu Veorica este ce a făcut toată viața la BNR: să … taie și să spânzure. Acum doar că s-a aflat și a ieșit la suprafață.

Rămâne însă dilema: de unde să fi venit comanda și cui are Isărescu să îi plătească favoruri? Cred că a tot da vina pe dinozaurii din PSD e cam fumată, mai ales că Viorica fiind fata lui Dragnea, după ce l-a lăsat să intre la zdup și-a cam pierdut atracția în partid. Ma degrabă eu văd că Viorica e cam fata Europei, ceva/cineva din UE începe să practice ceea ce americanii pratict de zeci de ani: ciclarea cadrelor. Azi e Veorica prim-ministru, mâine de la BNR, după poate o punem pe la vreun comisariat al UE din miile de departamente ale acestui Babilon al birocrației. Nu trebuie să existe o lege scrisă, rotarea este o lege nescrisă și asigură oricărui politician care este cuminte și nu se opune status-quo-ului, indiferent de culoarea politică, un ciolan bun de ros pe o perioadă foarte mare de timp, adică pe viață. Printre numele mari care s-au tot plimbat prin pozitii vizibile prin europa ar fi Mario Draghi, LaGarde și altii. Cei care nu sunt cuminți și devin …. oi negre, sunt mătrășiți rapid, cum a fost acel șef FMI căruia i s-a inscenat un viol într-un hotel la New York și care nu a fost lăsat nici măcar să-și ia zborul de pe aeroport după ce a încălcat ordinele.

Într-adevăr, Viorica nu e tocmai un Draghi sau o Lagarde, dar sistemul are nevoie de oi ascultătoare și docile și Viorica a fost testată când putea să-l scape pe Dragnea și să-l propulseze la Cotroceni și la influența europenilor a preferat să-l trădeze luând promisiuni că o să aibă un viitor strălucit dacă este ascultătoare de sistem.

Tocmai faptul că Viorica nu a zburat însă la UE ci s-a proptit la BNR este poate un indicator că europeni nu o vor ci deși îi sunt datori, pur și simplu altă variantă nu s-a găsit pentru Veorica care dacă ar fi ajuns la UE, presa de pe-acolo făcea mult mai rău și cetățeni europeni își pierdeau din încrederea în uniune.

Sunt sigur că abia începe distracția cu rotația cadrelor la nivelul sovietului. Pe măsură ce criza avansează și euroscepticismul crește, întărirea uniunii nu se poate face decât prin creșterea nivelului de control și autoritate iar pentru asta e nevoie de cadre testate care să țină rândurile strânse la vreme de necaz, la nivel unional.

Din toate astea însă putem extrage și un lucru bun. Dacă europenii pot să-i dicteze lui Isărescu înseamnă că avem speranțe că trecerea la euro poate avea loc și pentru noi în caz de nevoie.

Ca fapt divers, țările baltice au trecut deja la euro, deoarece criza din 2008 a fost depășită (haha) și perioada de “precauție” depășită. Teoretic, românilor ni s-a spus că din cauza crizei se amână extinderea zonei Euro și mai așteptăm nițel. Între timp, alți au fost primiți și la noi se dă vina ba pe politicieni, ba pe economie, că e prea slabă, ca și cum țările baltice ar fi ditamai tigri economici …

Evident că UE nu mai dorește să bage în zona euro și alte state cu risc și preferă să țină România pe monedă proprie cât o fi nevoie și doar în caz de crash financiar să permită folosirea euro ca monedă oficială chiar dacă nu ne-ar primi în zona euro (cum e cazul Mutenegrului). Adevărata problema este că prin controlarea BNR-ului europenii se spală pe mâini de orice probleme ar avea România, lăsând pe seama lui Isărescu să rezolve deficitele și să faca niscavai insider trading, sugând din valoarea adăugată (mică și aia) produsă de economia românească prin ineficiențele schimburilor.

Dar să stăm liniștiți, că Viorica acum îl va consilia pe Mugurel și economia și finanțele țării vor fi foarte pe verde …

One comment

  • Viorica D. nu-i chiar proastă de băone, ci are o minimă inteligență și bun simț, lucru dovedit cu prisosință la alegerile din 2019 când l-a băgat în buzunar pe fricosul ăla de Iohannis. Dacă nu și-ar fi pus în mișcare la maxim Securitatea tot arsenalul pentru a-l împinge pe K.J. la Cotroceni, inclusiv prin “jurnaliștii” formatori de opinie și prin torpilarea Vioricăi din interiorul PSD-ului (cum s-a făcut și cu Firea), Viorica l-ar fi dat jos pe Iohannis.

    Acum, ce se întâmplă la nivelul UE este o altă mâncare de pește. Reciclarea cadrelor pare a fi o realitate, dovadă stând guzganul ăla de Băsescu înfipt acolo pe merite deosebite. Dar nu pentru poporul român.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.