Război

Este trist dar războiul a început. Rusia nu se va opri doar în Dobas. Așa cum după ocuparea Crimeei, europenii nu au mișcat un deget (militar) și nu au tăiat relațiile cu Rusia, continuând să importe gaze, petrol și altele de la rusi și contribuind astfel la consolidarea militară a Rusiei, tot așa și acum rușii își bat joc de europeni și vor împinge frontul cât mai la sud.

Au nevoie însă de provocări – nu pot ataca țări NATO pur și simplu deoarece americanii îi pot bate măr și rușii știu asta. Rușii însă joacă șah în timp ce americanii au un dement la putere și o clasă politică debilă care pune mai mare preț pe acceptarea de transsexuali în armată decât pe modernizarea tehnologică și motivarea psihologică a soldaților prin stimularea simțului patriotic și al apartenenței la o cultură care a construit modernitatea.

Orice mișcare fac rușii, analizează consecințele cu atenție și învață din asta. Așa au făcut cu Crimeea. Și nu se tem de sancțiuni. De fapt, se tem, dar știu că europenii (mai ales nemții) sunt niște ipocriți și incapabili, preferând comoditatea unui gaz ieftin în balanță cu securitatea militară și cu promovarea valoriilor pe care le fâfâie minionilor din Europa de Est (Polonia, Ungaria) când aceștia se opun neo-liberalismului degradant.

De departe, atitudinea duhovnicească potrivită este că se va face dreptate și că cerul este atât de plin de nori încât doar o furtună îl mai poate limpezi. Problema e să nu fie furtună nucleară care să ne măture pe toți …

În final nu doresc decât să atrag atenția asupra unor iluzii. Așa cum ucrainienii aveau iluzia că scăparea lor e la oameni (la NATO) și nu la Dumnezeu și doreau să intre în UE și NATO în loc să-și încropească o țară mai frumoasă, mai bogată, mai cinstită și mai puternică decât NATO/UE, iată că degeaba și-au pus nădejtea în om. Tot așa și românii speră că noi suntem departe, că avem UE, că avem soldați americani etc. Avem astea și poate fac parte din ajutorul lui Dumnezeu, dar ne amăgim crunt dacă dormim pe o ureche și credem că noi suntem protejați. Nu zic deloc că nu e bine să ai aspirații, să ai posibilitatea să îți croiești propria cale, dar important e să ai claritatea și viziunea de a-ți crea propria cale, nu să te lași împins de unul și de altul în toate părțile.

Nu există altă opțiune pentru o țară care dorește să supraviețuiască și să prospere, alta decât independența prin forțe proprii. Alianțele sunt bune, dar la vremuri tulburi, toate alianțele sunt apă de ploaie, totul se rezumă la cât de pregătită ai populația de război, cât de bărbați sunt bărbații tăi, câți stiu să tragă cu arma, cât de multe tancuri ai, cât de multe rezerve de gaze și de petrol ți-a dat voie UE să faci etc.

10 comments

 • Da, stiu… Noi respectam sanctiunile si “altii” ….

 • Se pare ca ati avut dreptate in ceea ce priveste razboiul. Eu nu am crezut ca se va ajunge in acest punct, dar nu am nici o problema sa recunosc cand gresesc sau ma insel… Rusii revin puternic in “scena” si pacat ca Romania nu a stiut cum “sa se comporte” in acesti ultimi 30 de ani. Dupa parerea mea ar fi trebuit sa cultivam relatii economice cu ei, urmandu-ne drumul nostru “catre vest”. Ma refer la ceva apropiat de modelul adoptat de unguri in aceasta privinta (alti dusmani istorici, dar asta nu ma impiedica sa fiu de acord cu pozitia lor in unele aspecte legat de politica lor externa). In continuare nu vad nici un pericol militar pentru Romania si raman la parerea ca Ucraina nu este prietena noastra. Reafirmand ca ati avut dreptate legat de razboi, sper totusi sa va inselati in ceea ce priveste “partea lui nucleara” …

  • stii care e paradoxul? ca acum, cand vorbim, schimburile comerciale ale Germaniei cu Rusia sunt de 100 de ori mai mari (probabil, nu exagerez daca bag din burta) decat schimburile comerciale ale Romaniei cu Rusia

 • Eu cred ca ei au mutat cu adevarat granita mai spre vest doar sub bolsevici. Imperiul rus si (cred) Rusia de azi au avut si au o doctrina clara: “statele granita cu noi nu trebuie sa ne puna probleme de securitate”. Legat de Romania au fost (si sunt !) interesati doar de teritoriul dintre Prut si Nistru precum si de Bucovina de Nord. Eu unul separ in mod clar Rusia si pe rusi de bolsevism. Ei sunt, fara indoaiala, alaturi de turci si imperiul austro-maghiar dusmanii nostri istorici. Zic istorici pentru ca azi.. “azi” (adica in ultimii 30 de ani) pentru mine, occidentul (prin valorile pe care le promoveaza azi !) a devenit dusmanul nostru. Si sa nu uitam ! Azi, Ucraina este si ea dusmanul nostru ! Prin politica lor legata de minoritati, Insula Serpilor (cedata doar fortat catre noi !), canalul Bastroe, Ucraina a aratat mereu ca NU ne este prietena… sincer nu simt nci o tresarire sufleteasca pentru Ucraina ! Revenind la principii, rusii fac acum exact ce au facut “altii” cu doctrina Monroe acum ceva vreme…Daca incercam sa ramanem principiali atunci Kosovo, ideea autodeterminarii si doctrina Monroe pot fi invocate nu numai de “unii” ci si de “altii”… Desigur cu principiile putem muri de frig in case, putem sa ne vedem tara distrusa sau chiar sa ne pierdem viata… si da, au existat oameni care au murit pentru principii… dar nu cred ca mai exista azi…

 • America nu (mai) are tăria psihologică necesară pentru a se lupta cu un inamic comparabil ca dimensiune și putere (de ex. Rusia).

  După 1945, americanii s-au lupat cu inamici net inferiori, care nu le-au ridicat mari probleme (de ex. Coreea de Nord, Iraq, Panama, etc). Chiar și așa, în ultima vreme opinia publică a protestat violent împotriva acestor războaie (vezi de ex. protestele împotriva războiului din Iraq 2). Cum oare ar reacționa opinia publică față de un război cu o super-putere de talia Rusiei?

  Presupunând prin absurd că Rusia invadează România… oare va risca America un război atomic cu Rusia de dragul nostru? Nu știu… sper doar să nu fie nevoie să aflăm vreodată.

  • SUA doresc un razboi atomic. Am explicat. Nuclearele sunt ultimul lor asset major in comparatie cu alte tari.

 • Cutia Pandorei a fost deschisa (ma refer doar la Europa !) de americani, in Kosovo ! Atunci s-a invocat dreptul la autodeterminare ! Acest drept a fost folosit (de-a lungul vremurilor) intens de americani… In acest sens, incercand sa urmez o logica principiala, ii inteleg pe rusi…

  • Rusii nu fac altceva decat ce au facut totdeauna – cand pot, muta granita mai la est. Ursul a iesit din hibernare …

  • Iar ai avut dreptate,Rusia nu s-a oprit la Donbas. Credeam totusi ca invazia va fi ceva formal,fara varsare de sange.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.