Extinderea focului

Războiul proxy Rusia-NATO continuă pe frontul din Caucaz. După o scurtă pauză și probabil încurajați de succesul recent al ofensivei ucrainienilor, Azerbaidjan-ul a repornit loviturile asupra Armeniei. Azerbaidjan este susținută de Turcia, membră NATO care deși are unele relații comerciale cu Rusia, este greșit să folosim termenul prietenie. Reamintim de asemenea, că Turcia se află în conflict – prin proxy – cu Rusia și în nordul Siriei unde turcii visează să refacă Imperiul Otoman prin atașarea nord-vestului Siriei care este locuit de turcmeni (turci sirieni) și de asemenea prin distrugerea Kurdistanului care părăsit de americani s-a împrietenit recent cu Assad și nu mai durează mult până când rușii îi vor lua și pe kurzi sub aripa protectoare.

Întorcându-ne la Caucaz, Armenia este evident inferioară și are nevoie de ajutorul Rusiei. Dar Azerbaijan-ul văzând Rusia rănită crede că numai de armeni nu are chef acum Putin, prin urmare presează din nou și – sprijiniți de turci – bombardează Armenia încercând să îi împingă afară din Nagorno-Karabah (un fel de Transnistrie de munte).

Vedem deci că focul se extinde și ne așteptăm în curând să auzim și de Transnistria și de alte provincii din fosta URSS. În Kazahstan de exemplu, recent este un curent anti-rusesc – cazarii se ridică public împotriva rușilor și îi acuză să nu susțin interesul național ci pun bețe în roate țării. Detaliile nu contează, ce vedem pare încropirea unui război civil, deși mai debrabă rușii vor fi hăituți căci ca număr au mai rămas puțini după destrămarea URSS și mai ales după sărăcia ce a urmat.

Armenia a cerut deja ajutorul Rusiei, președintele Armeniei a vorbit cu Putin. O bază rusească se află deja acolo, dar Rusia dacă vrea să facă ceva trebuie să trimită trupe și personal, pe care trebuie să le scoate din Ucraina … Problema este însă că Rusia nu a declarat război Azerbaidjan-ului, doar a făcut pe mediatorul în zonă, așa cum face și în Transnistria.

Nu este greu de prevăzut că dacă azerii au început acum aceste lovituri, este clar că nu le mai este frică de ruși. În pauza care a trecut și-au făcut ceva stocuri de Bayraktar-uri pe care acum le folosesc. Vor profita de ocazie ca să rezolve acest război de peste 30 de ani, dar întrebarea evidentă este dacă se vor mulțumi doar cu Nagorno-Karabah, deoarece legea balanței de putere se aplică în orice conflict.

În curând Putin se va întâlni cu Xi care vine el de data asta. Rusia va apela la ajutorul chinezilor pentru echipament militar. Și totodată vor discuta și chestiunea nuclearelor în Ucraina. Sau nu, deocamdată. Putin așteaptă generalul Iarnă.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.