Încă o escaladare în războiul din Ucraina

Panda a fost la Putin ca să întărească legăturile. În tradiția istorică putinistă, discuțiile tete-a-tete au durat peste 4 ore. Acum nu mă mai mir că și Macron vorbea la telefon ore întregi cu Putin. E posibil ca Putin să fie cam încet la comunicare sau prea protocolar sau traducătorii lui să fie lenți. Nu aveau ce să discute patru ore tete-a-tete chiar dacă mâncau și beau vodcă. Este imens ca timp. Cu privire la Ucraina, chinezii au făcut faimoasa propunere, care evident că nu convine decât rușilor deoarece le dă ce au acum, plus probabil o linie de 150km în jurul teritoriilor, plus fără NATO, plus fără naziști etc. Nu dau nicio șansă propunerii din motive des explicate (de exemplu aici). Că veni vorba despre pace, singura șansă ca americanii să accepte ideea de pace este când electoratul va fi puternic împotriva războiului, deci poate în 2024.

Dacă însă în 2024 câștigă Trump, sunt sigur că războiul va trece într-o nouă etapă, deoarece Trump una spune alta face. De exemplu a promis că va face America măreață din nou și când colo a făcut Israelul măreț din nou, călcând în picioare palestinienii, mutând ambasada la Ierusalim și multe altele. Cred că Trump va escalada războiul deoarece este foarte invidios pe imaginea pe care Putin o are în rândul dreptei din SUA – de bărbat de stat puternic, iubitor de țară, coerent, atent etc. Este posibil ca în planul american de extindere a războiului Rusia-Europa dar cu rămânerea americanilor în neutralitate, băgarea României în război să aibă loc în timpul lui Trump. Nu cred că Trump va ceda pur și simplu felii din Ucraina rușilor în condițiile în care echilibrul actual este menținut doar pentru că americanii nu dau armele necesare ucrainienilor. Trump foarte probabil va băga arme mai multe, va consolida Polonia (poate va muta baza din Germania) și va declara război pe față lui Putin și lui Panda totodată.

Escaladarea despre care doresc însă să discut este promisiunea englezilor de a da ucrainienilor arme cu uraniu. În ce măsură aceste proiectile pot schimba situația pe front, nu înțeleg. Problema ucrainienilor este cantitatea – atât a armelor cât și a oamenilor. Deja au arme superioare și ROI-ul pe om este mult mai mare, adică un ucrainean ține față la 2 rusnaci. Aceste proiectile vor penetra mai puternic în tancurile și clăridile rușilor dar nu pot schimba drastic situația cum ar schimba-o dublarea numărului de piese de artilerie.

Cred că oferta englezilor trebuie interpretată în cheia despre care am mai discutat – rularea tipului de arme despre care se discută la un moment dat și gargara care se face în jurul unui anumit tip de arme care urmează să fie dat ucrainienilor are nu scopul de a-i ajuta ci părerea mea este că marile companii de arme fac coadă la politicieni ca să propună să dea și ei ajutoare niște arme noi, pe care doresc să le testeze. Cred că Ucraina este un câmp de test extrem de bun pentru armele companiilor din vest. Cred că delegați ai acestor companii merg alături de armele donate și filmează în Ucraina cu dronele pentru a putea folosi imaginile demonstrative live în campaniile de marketing către cumpărătorii de arme. De aceea s-a ajuns acum la proiectilele cu uraniu după ce s-a trecut prin anti-aeriene, artilerie, tancuri, taburi, mitraliere etc. Reamintesc de exemplu acele drone sinucigașe americane (blade) care au fost folosite pentru prima dată în Ucraina. Americanii au donat un număr măricel dar nesemnificativ pentru ecuația finală. Dacă doreau să schimbe jocul, după primul lot în care au văzut dacă sunt bune și dacă ucrainienii știu să le folosească, le dădeau mult mai multe ulterior pentru a distruge toate tancurile rușilor. Doar că nu am prea văzut filmări cu aceste drone sinucigașe deși au inclus în ele camere de luat vederi care transmit impactul. Sunt două motive evidente de ce nu există aceste înregistrări – volumul de arme anunțat nu corespunde cu ce se trimite efectiv pe front ucrainienilor – toată lumea câștigă. Companiile își testează armele, încasează bani de la guvern, politicienii câștigă parandărături și ucrainienii au parte de arme gratuite iar dacă comentează că ce primesc nu corespunde cu ce este anunțat, sunt schimbați din funcție. Ba chiar și rușii sunt mulțumiți deoarece una e treaba dacă ucrainienii primesc 200 de drone sinucigașe și alta dacă primesc 2000.

Armele cu uraniu poluează imens. Atât pe cei care le folosesc cât mai ales mediul. Cum Ucraina este producătoare de grâne și alte alimente, este de așteptat ca pe lângă alte chimicale și toxine care intră în fluxul alimentar din cauza bombelor, să se adauge și uraniul care s-a dovedit că dă cancer și care se știe că a făcut dezastru în Irak în rândul copiilor.

Rușii au avertizat (prin mai multe capete, inclusiv prin Putin) că vor răspunde direct la oferirea de către britanici a armelor cu uraniu ucrainienilor. Cum pot răspunde rușii? Vor ataca Marea Britanie? Nu! Vor ataca Moldova? Poate. Nu văd de ce însă. Dar cel puțin introducerea de noi arme și mai nasoale pot face. Adică pot și ei folosi proiectile cu uraniu îmbunătățit, sau poate trec direct la o nucleară tactică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.