Profituri record în domeniul bancar

Profiturile record ale băncilor se datorează faptului că oamenii sunt obişnuiti să bage cardul fără să gândească, şi cum dobânzile au crescut record, profiturile băncilor sunt la record. Atât la noi în România cât şi în SUA.

Deci, băncile ia dobânzi de la oameni la niveluri cu totul altele faţă de acum un an şi cum creditele imobiliare şi auto au cam picat, toată lumne se grămădeşte pe creditele de consum unde puţini oameni fac calcule de dobânzi şi chiar dintre cei care fac, fac doar ca să vadă dacă nu cumva o să ajungă în aer dacă se întind mai mult decât plapuma, nimeni nu se gândeşte că orice bun cumpărat pe credit costă cel puţin dublu.

Orizontul de gândire şi de calculare al oamenilor este atât de deformat şi raţiunea atât de întunecată încât efectiv oamenii mari se comportă ca adolescenţii iresponsabili. De fapt mentalitatea adolescentină cam guvernează nu doar în finanţele personale, ci mai ales în finanţele ţării unde banii se toacă mai rapid ca la cluburile băieţilor de bani gata.

Perioada de exuberanţă prin care trecem este datorată fluxului mare de bani tipăriţi şi generozităţii cu care băncile oferă credite deşi perspectivele sunt evident nasoale. Dar ordinele băncilor este să dea credite şi mare parte a economiei este ţinută acum de creditele cu dobânzi zero oferite de guverne companiilor deoarece fără această subvenţionare, falimentele ne-ar băga într-un nou ev mediu. Dar cine plăteşte facturile şi cum de pot guvernele să împarte în dreapta şi în stânga ajutoare de tot felul, de la salariile nesimţite ale bugetarilor şi “investiţiile” la preţuri cu totul în afara realităţii din piaţă, până la creditele fără dobândă oferite companiilor şi subvenţiile la utilităţi? Nimeni nu plăteşte factura, ci toţi plătim prin inflaţie această degringolată organizată. Iar inflaţia este ca un Titanic care ne bagă pe toţi la apă, începând însă cu cei de la etajele cel mai joase şi terminând cu cei de la clasa de lux. Dar este posibil ca cei de la clasa de lux să aibă yahturi rezervate sau poate aşteaptă navele venit în ajutor de prin altă parte, sau poate elicoptere şi baloane, căci în ziua de azi posibilităţile de diversificare sunt multiple şi globalizarea i-a făcut cetăţeni globali pe toţi miliardarii.

Să vedem însă cum vor putea fi plătite ratele la creditele făcute acum deoarece deşi inflaţia s-a temperat, este doar un val mai blând. Câtă vreme cauzele fundamentale care au dus la această inflaţie nu sunt rezolvate, nici nivelurile mari şi efectele în economie nu vor fi eliminate. Vă reamintesc însă că ani la rând, poate chiar peste un deceniu, după 2008, băncile centrale au încercat să producă inflaţie pentru a rezolva criza creditelor, adică sperau ca prin inflaţie să reducă povara creditelor. 2% era ţinta dar oricât de mulţi bani au tipărit şi oricât de negative ajunseseră până acum un an şi ceva dobânzile, nu s-a putut. A fost nevoie de plandemie ca să oprească şi să afecteze economia, prin distorsionarea lanţurilor de aprovizionare şi reducerea consumului, coroborată cu tipărirea de bani pentru “ajutoare covid”. Două direcţii de atac, care în cele din urmă au pornit motoarele mult aşteptatei inflaţii.

Evoluţia de aici înainte ar fi greu de prezis, dacă elitele nu ne-ar fi spus dinainte obiectivele acestei inflaţii: reducecrea populaţiei, pentru ca să reducem carbonul. Avem faimoasa ecuaţie a lui Bill Gates pe care cu mândrie acesta o menţine pe canalul său încercând să convingă cât mai mulţi descreieraţi că singura speranţă este variabila P, adică populaţia

Planurile elitelor sunt însă multe şi programele de “tranziţie” multiple. Sunt multiple deoarece şi organizaţiile care luptă sunt multiple. Unii se uită la ONU, alţii la FEM, alţii la OMS etc. Adevărul este însă că toate sunt capete ale aceleiaşi hidre despre care am mai vorbit aici.

Prin inflaţia seculară (care va dura până la viitorul război mondial), se urmăreşte nu doar eliminarea categoriilor de la baza piramidei dar şi erodarea economiei prin alterarea lanţurilor de producţie şi distribuţie globală a mărfurilor şi serviciilor. Nu doar prininflaţie, ci şi prin “reglementările COVID” s-a încercat asta şi mai nou prin răboi. “Instrumentele” sunt însă variate, de la opioidele din SUA care practic anihilează forţa vitală a unei naţiuni, până la atacurile cibernetice care vor afecta întreaga economie şi incendiile datorate “încălzirii globale”, vom ajunge toţi, inclusiv europenii, să trăim ca sirienii: fiecare pentru el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.