Ce ştim şi ce nu ştim cu precizie despre război

Rusia nu este serioasă

Luaţi asta cum vreţi, dar este cert că ruşii nu sunt chiar foarte hotărâţi că acest război trebuie câştigat. Sau şi mai bine zis, sunt puţini ruşi care chiar cred că Ucraina trebuie ocupată şi recucerită. Războiul militar cu Ucraina este însoţit de un război intern de convingere a tuturor că acest război are sens. Dacă convingerea era fermă, Rusia declara stare de război şi mobilizare reală, la pachet cu preluarea controlului de către stat a fabricilor şi producerea de armament.

Orice plan serios dinainte, ar fi început cu mobilizarea, măcar după eşecul operaţiunii “război blitz”.

NATO nu a vrut niciodată pacea

Recent danezul şef purtător de vorbă al NATO a povestit cum înainte de invazie ruşii au cerut retragerea asseturilor NATO din ţările membre. Deci, spre deosebide de ce zice presa nu a cerut “retragerea NATO” în sensul că ţările admise după 90 trebuiau date afară, ci cerut retragerea rachetelor de la Deveselu, a bazelor, a avioanelor etc. Nicidecum Putin nu a cerut scoaterea din NATO a ţărilor pentru ca acestea să rămână fără “articolul 5” sau “umbrela NATO” cum fals i se zice pe la noi.

Evident că la pachet cu această cerere a fost şi refuzarea introducerii Ucrainei în NATO. Nu în UE! De asemenea, trebuie clarificat – şi la noi deoarece poporul e prost, minciuna asta e propagată fără ca cineva să o corecteze – că Rusia nu s-a opus niciodată intrării Ucrainei în UE. Tot ce a dorit Rusia a fost ca nuclearele americanilor să nu fie plasate prea aproape de Moscova şi de Rusia în general. De asta a pornit Putin războiul.

Să ne imaginăm că Putin stătea cu mâinile în sân şi se mulţumea de exemplu cu Crimeea, lăsând Ucraina (chiar fără Crimeea) să adere la NATO. Este la mintea cocoşului că aşa cum au plasat la Deveselu rachete – despre care nu ştim ce fel de rachete sunt până nu vor fi lansate, deoarece conform contractului ştiu de puţină lume, un general român nu are voie să pună piciorul în interiorul bazei, baza de la Deveselu fiind efectiv la propriu colonie SUA. Aşadar aşa cum au pus în România, americanii puteau plasa rachete şi în Ucraina.

Dar referitor la cererea Rusiei, nu cred că trupele staţionare americane, cele 2-3 tancuri şi patrioate americane sau cele 2-3 avioane americane din România şi Polonia i-au speriat pe ruşi atât de mult cât scenariul că Ucraina va fi inclusă NATO şi americanii vor face baze acolo. Chiar dacă SUA ar fi promis Rusiei că nu va plasa în Ucraina nimic, Rusia nu putea accepta promisiuni nescrise deoarece nescris, SUA a mai promis Rusiei că nu se va extinde în fostele ţări comuniste din Europa de Est.

SUA a rejectat ferm această cerere a Rusiei (nu şi Germania şi restul care nu au avut însă nimic de zis) şi nici nu a încercat să negocieze în sensul că putea cere garanţii Rusiei că Ucraina va fi lăsată în UE şi că Rusia nu se va mai implica în Donbass, dacă şi Ucraina va oferi evident drepturile minoritarilor ruşi de a folosi propria limbă, care teoretic este o valoare europeană.

Dar din start, putem observa că atitudinea NATO a fost de rejectare a oricărei cereri şi solicitări a Rusiei şi de înarmare a Ucrainei şi pregătire de război. Zelensky nu credea că Rusia va invada Ucraina nu pentru că nu vedea ce fac ruşii ci pentru că credea – ca orice om normal – că NATO va negocia şi va oferi garanţii, singura doleanţă importantă a Ucrainei din acel moment fiind ca ruşii să nu mai sprijine separatiştii din Donbass, deoarece Crimeea a fost donată pe tavă de ucrainieni, semn că nu au dorit-o prea mult oricum.

Pierderea Rusiei ar însemna ocuparea Rusiei

În orice scenariu în care am vedea câştigarea de către Ucraina a teritoriilor pierdute, atacarea şi ocuparea Rusiei este doar o chestiune de timp. După ce Ucraina ar recuceri totul, evident că armata Rusiei ar fi mai slabă şi evident că Ucraina ar avea opţiunea să pedepsească Rusia şi să ocupe şi ea o parte din Rusia pe lângă teritoriile recuperate, inclusiv Crimeea. Să facem un joc de imaginaţie şi să presupunem că ucrainienii vor reuşi toamna asta câtă mai e să avanseze la fel de mult ca ultima dată, ca contra-ofensiva anterioară. Este evident că SUA vor pompa şi mai multe arme şi pe timpul iernii vor pregăti Ucraina pentru lovitura fatală. Dar nu doar SUA ci toţi “partenerii”, chiar şi polonezii care azi sunt certaţi cu Zelensky.

Există o oarecare posibiltate ca teama de nucleare să oprească Ucraina să intre în Rusia. Dar oare dacă vor câştiga şi vor fi pe cai mari, îi va opri cineva pe ucrainieni? Să ne reamintim de trecerea Nistrului, cum şi noi am fost orbiţi de răzbunare şi am dorit să le plătim ruşilor cu vârf şi îndesat, chiar dacă cumva împinşi de la spate de nemţi. Dar americani şi-ar dori acum ca ucrainienii să îi termine pe ruşi (în acest scenariu fantastic) la fel de mult cum şi-a dorit Hitler să îl pedepsească pe Stalin pentru că nu a înţeles superioritatea “valorilor europene” de atunci.

Atacarea Rusiei ar fi evident operaţiune de lungă durată. Ucraina ar sărbători recuperarea, ar începe reconstrucţia, firmele din vest s-ar grămădi să reconstruiască, NATO ar primi pe Ucraina cu fală şi cântece în timp ce Ucraina ar continua împingerea ruşilor spre Siberia, poate chiar avansul spre Moscova. În acest moment şi mai multe puteri mari care acum sunt de partea Rusiei, s-ar da cu Ucraina, cu siguraţă China ar fi foarte interesată să “pacifice” ea teritoriile din estul îndepărtat ale Rusiei şi poate chiar ar ocupa “preventiv” anumite provincii pentru a “restabili ordinea” în urma haosului şi imploziei interne a Rusiei care ar putea chiar fi măcinată de conflicte interne, aşa cum am văzut cu etapa Wagner.

Vestul nu mai poate face mai mult. România da

Dacă de Ucraina sutem siguri că a dat tot ce putea şi a arătat tot ce poate (trupe, echipamente, soldaţi profesionişti), mai există voci disparate care cred că vestul poate face mai mult. Este evident hazliu deorece până şi americanii au recunoscut că nu prea mai au arme să dea ucrainienilor şi pe anumite categorii de muniţie, nu pot produce în ritmul în care le consumă ucrainienii.

Se tot vorbeşte de avioane după ce tancurile au arătat cu nu au făcut mare brânză. De altfel nici nu au apucat să le folosească deoarece ruşii au neutralizat orice tanc scoate capul pe cei câteva zeci de km acoperiţi de artilerie. Evident că avioanele nu vor face nimic deorece cum se vor ridica, vor fi date jos. Rusia nu foloseşte avioane peste Ucraina deoarece ar fi date jos de antiaeriene, la fel nici Ucraina nu va putea folosi avioanele pentru a ataca Rusia. Este adevărat că aşa cum au unele salve de drone, unde trimit 100 şi vreo 5 scapă şi fac ceva daune, nu este exclus că dacă vor primi 100 de avioane şi vor pune în ele 100 de piloţi kamikaze şi îi vor trimite peste ruşi, alea 5 să poată facă ceva damage, caz în care ruşii vor ridica şi ei în aer 10 avioane de ale lor şi vor elimina ce a scăpat de antiaeriene.

Dar este oricum utopie să crezi că piloţii ucrainienii se vor pregăti pe avioane din vest. Aşa cum tancurile donate nu au fost folosite deoarece nu există şoferi (fiecare tip de tanc necesită ani de pregătire de către experţi), tot aşa va fi şi cu avioanele.

Singura speranţă de ajutorare a ucrainienilor ar fi artileria de rază mare (care este însă scumpă şi puţină şi ţările care le au cam ţin de ele) dar folosită la pachet cu multă infanterie bine pregătită. România poate ajuta deoarece la carne de tun am găsi ceva. Sunt ferm convins că dacă propaganda reuşa, deja eram în război până acum. Din fericire însă românii nu mai pun botul la ştirile oficiale şi oricât i-ar dispreţui pe ruşi, stau în banca lor. Finanţarea armatei deja s-a finalizat odată cu explozia deficitelor şi principalele achiziţii nici măcare nu au fost făcute. În loc să mărească salariile la soldaţi, deştepţii de la guvernare s-au aruncat să cumpere avioane scumpe şi proaste, că de F-35 duceam noi lipse. Această achiziţie poate fi comparată, deşi este copil cuminte comparaţia, cu situaţia unui cocalar care stă cu chirie la garsonieră dar şi-a cumpărat BMW ca să îşi vrăjească vecinii. Dacă credem că cu 5-10 F35 îi vom convinge pe ruşi că suntem periculoşi, ne înşelăm. Evident, achiziţia are mai mult rolul de taxă de protecţie către Imperiu, deşi Rusia nu cred că ar avea ceva cu noi dacă nu am oferi baze gratuite Imperiului de unde să ameninţe Moscova cu nuclearele.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.