Toamnă nouă, criză nouă

Vine toamna şi accelerarea inflaţiei va duce la criză după criză. Pe scurt vom avea:

  • creşteri de preţuri (la mâncare)
  • explozie de preţuri (la haine, încălţăminte, orice e de import)
  • creşteri de dobânzi / rate
  • proteste sociale
  • măriri de taxe

În cele din urmă va veni tot un fel de FMI sau ceva de la UE care să ne arunce un os de ros după scandalurile care urmează. Deşi în ziua de azi, nu mai e nevoie de FMI deoarece UE tipăreşte direct euroi şi îi distribuie fără număr peste tot. Problema noastră e deficitul prea mare, dar cumva situaţia este următoare.

Evident că guvernanţii au făcut aceste deficite în cunoştinţă de cauză. Dar şmecheria românească a calculat că deoarece suntem “zonă de risc” (sindromul buricului pământului, ne credem putere “regională”, ţară importantă pentru NATO blah, blah) nu mai contează deficitele deoarece banii vor curge oricum. Prin urmare au aruncat în stânga şi în dreapta, nu cu măriri de salarii, deşi au fost şi astea, ci cu “investiţii”, de la panseluţe şi palmieri până la poduri neterminate, granturi pe şleau către camarila de partid şi firmele mufate la “fonduri”.

Una peste alta, trebuie totuşi să menţionăm principalul vinovat, adecă Isărescu. Dacă Isărescu nu ar manipula moneda în favoarea celor care folosesc România ca vacă de muls randamente crescute la credite babane, leul ar fi picat de mult şi importurile s-ar fi scumpit, stimulând producţia internă, productivitate şi prosperitate. Căci aşa cum guvernanţii sunt şmecheri şi nu le e frică de deficite, tot aşa şi bancherii sunt şmecheri şi ştiu că deşi guvernele noastre sunt incompetente şi fac deficite pe consum, şansele producerii de euroi pe bune fiind slabe, creditarea continuă câtă vreme semnalele politice sunt că la nevoie, dacă nu mai avem bani, vom plăti cu carne de tun.

Oricâte măriri de taxe şi reglări ale politicii fiscale ar face guvernanţii, deficitele nu se pot regla deoarece inevitabil urmează scăderea intrărilor. Pe lângă stimularea optimizării fiscale, noile măriri nu vor ajuta real productivitatea. Nu neg că pot să fie unele intenţii bune, cum ar fi taxarea profiturilor băncilor care sunt principalele beneficiare ale măririlor dobânzilor, deoarece după cum vedem aceste măriri nu stăvilesc deloc inflaţia şi nu ajută la nimic altceva decât la mărirea profiturilor băncilor care având siguranţa că vor fi salvate la nevoie şi având sprijinul necondiţionat al BNR, nu au adoptat deloc criteriile de creditare ci din contră, continuă să dea credite de consum cu miluita, de unde şi profiturile babane.

Evident că taxarea profiturilor băncilor este o măsură disperată şi arată incompetenţa şi proasta coordonare a politicii fiscale cu cea monetare. De altfel nu de puţine ori am explciat de ce BNR este stat în stat şi are interese obscure departe de interesele României. Nu poate nimeni să explice ce face bine BNR şi ce succese are şi ce rost are banca naţională. În afara de fluturat un steag bleg al unui leu care este oricum legat cu botniţă deoarece nu poate rage şi are cuşca / “marja” bine delimitată, aşa zisa stabilitate a băncilor nu este deloc un succes mioritic ci un apanaj al apartenenţei la UE unde băncile nu au voie să pice deoarece acestea sunt un angrenaj important al resetării mondiale la care suntem aspiraţi şi noi prin tembelismul şi prostia specifică.

Dar după taxarea profiturilor băncilor, evident că mizilicul obţinut nu va fi ajuns deoarece proiecţiile cheltuielilor sunt înfricoşătoare, mai ales dacă ne uităm la piramida demografică şi mai ales dacă ne aducem aminte că orice răcire a vremii la noi, produce migraţie către meleaguri mai vestice unde puţina forţă de muncă mioritică merge să îşi dea obolul acolo deoarece aici va fi prea frig şi condiţiile de muncă prea jalnice. Prin urmare se va trece şi la alte profituri care vor fi supte.

Personal însă nu sunt foarte îngrijorat deoarece Uniunea va arunca os de ros şi lumea nu va muri de foame deşi va mânca o pâine uscată, nu doar una mizeră ca astăzi. Problema e că cu cât vom cădea mai mult în noroi cu atât manipularea şi propaganda vor fi mai intense şi mai perverse, ducând inevitabil la perpetuarea statutului de banana country.

Probabil singura speranţă, ar fi paradoxal, tot de la BNR. Dacă cine ştie prin ce minune, de bătrâneţe şi boală moare Isărescu există mici speranţe ca în locul lui să vină un cap mai luminat care cine ştie cum prin minune să ia taurul de coarne şi să lase leul liber, stimulând măcar un consum reglat de productivitate prin monedă, dacă prin alte politici fiscale, economice sau prin pseudo-capitalismul europenist cu aspecte de comunism cu faţă umană (acum să fie Iliescu tânăr …) nu se poate, măcar prin leul slab să taie mecanismele de sifonare randamente prin creditarea guvernului şi a băncilor şi de asemenea să ajute producţia locală, tăind evident şi importurile prin simpla dublare a preţurilor. Problema este că fără coordonarea cu guvernul, un leu lăsat liber poate face ravagii, dar mai bine o criză produsă de întoarcerea la realitate decât o criză produse de droguri. Căci leul de astăzi este un drog, ne dă o stare de confort şi euforie care nu are nicio legătură cu realitatea.

3 thoughts on “Toamnă nouă, criză nouă”

  1. Nu fi naiv ! Dacă moare IsareSecu, nu va veni altul care să ia taurul de coarne, ci unul bine conectat la “agenturili străine” la care are legitimație de seviciu actualul guvernator.

    @Bejenaru: nu cred ca din prostie fac guvernanții ceea ce fac, deși așa pare. Mie mi se pare că fac cu luciditate niște chestii nasoale (sau cel puțin execută orbește niște ordine dictate lucid de alții) urmărind exact efectul pe care-l vedem noi acum: jefuirea țării și depopularea ei. Până la urmă este o chestie de manual: cum să cucerești o țară fără să aduci soldați? O cumperi. De ce au pus ochii tocmai pe țara noastră? Nu aș ști să spun acum. Dar uite că sperietoarea de ciori de la Cotroceni tocmai s-a dus să lingă niște funduri în SUA și a bătut palma cu Zelenski pe cereale, dând semn stăpânilor că stă drepți în front. Deci art. 1 din Constituție e demult desuet, cam de prin 1991 de când a fost adoptată și proștii strigau “nu ne vindem țara”.

    Reply
    • Adrian, nu cred ca poate exista un trădător la fel de disciplinat şi ordonat ca Isărescu. Chiar dacă trădători se mai găsesc, nu vor putea controla chiar totul deoarece evident presiunea e din toate părţile. Sunt mulţi care uneori au nevoie şi de un leu slab pentru speculaţii sau pentru alte scheme financiare.

      Nu degeaba Bulgaria are consiliu, deoarece mai mulţi oameni pot fi controlaţi mult mai greu. Poate cine ştie prin ce minune vom adopta şi noi aceeaşi metodă

      Reply
  2. “Oricâte măriri de taxe şi reglări ale politicii fiscale ar face guvernanţii, deficitele nu se pot regla deoarece inevitabil urmează scăderea intrărilor. Pe lângă stimularea optimizării fiscale, noile măriri nu vor ajuta real productivitatea.”

    100% adevarat!
    Prin supraimpozitarea PFA-urilor, a afacerilor mici sau de familie si a IMM-urilor ii vor forta practic pe acesti oameni sa-si inchida afacerile si fie sa emigreze fizic cu active cu capital cu know how cu tot, fie sa-si mute partial afecerile si integral capitalurile.

    https://economedia.ro/companie-de-specialitate-cresterea-disproportionata-a-cass-ului-pentru-profesiile-liberale-si-freelanceri-ar-putea-reduce-in-final-incasarile-la-buget-si-poate-genera-un-nou-val-de-migrare-a-fortei.html

    https://economedia.ro/jumatate-din-antreprenorii-care-au-raspuns-la-un-sondaj-economedia-spun-ca-vor-renunta-complet-la-business-in-romania-daca-guvernul-aplica-noile-cresteri-de-taxe-pregatite-povestile-de-supravietuir.html

    https://economedia.ro/companie-de-specialitate-a-crescut-interesul-pentru-mutarea-rezidentei-fiscale-in-paradisuri-fiscale-in-contextul-schimbarilor-continue-in-legislatia-fiscala.html

    Din cauza cretinilor care au condus tara s-a ajuns de mult timp in situatia in care Romania exporta grau si importa faina si produse de panificatie congelate sau finite, sau exporta lemn si importa mobila.

    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-26430720-cui-spune-romania-multumesc-masa-polonia-ungaria-bulgaria-sunt-tarile-care-pun-cele-mai-multe-alimente-farfuriile-noastre.htm

    Ba mai mult de atat, supraimpozitare proprietatilor imobiliare si a turturor mijloacelor de transport ce depasesc anumite valori, ii va forta pe oamenii cu bani sa-si cheltuiasca banii in alte parti. De ce nu ti-ai cumpara si inmatricula un autoturism scump pe o firma oarecare in Bulgaria pe care iti poti recupera TVA-ul INTEGRAL in mod rapid si pe care sa-ti scazi absolut toate cheltuielile, de ce nu ti-ai cumpara din Malta si inmatricula pe un trust in marina malteza un iaht patind 0% TVA pentru cele mici si cateva procente pentru cele de peste 24 m plus aproape 0 taxe si impozite, sau ce ce nu ti-ai cumpara o casa de vacanta in Alpi, chiar aproape de zonele de schiat pe o fundatie non-profit austriaca?

    Cireasa de pe tort: supraimpozitarea cu 70% a asa-ziselor “averi obtinute ilicit”!
    HA! HA! HA!
    Astia au impresia ca veniturile astea se fac fara firma, factura si transferuri bancare, adica 100% LEGAL, dar in alte tari sau locatii, de parca Nea Caisa face afaceri la negru, fara firma, nu taie facturi si cara purcoiul de bani cu sacosa inclusiv cand isi cumpara lucruri scumpe sau pur si simplu sunt oligofreni?

    https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/ultima-ora-document-masuri-fiscale-reduceri-cheltuieli-impozit-cifra-afaceri-impozitare-dura-microintreprinderi-eliminarea-posturi-conducere-restrictii-cheltuieli-administratie-21319100

    https://i0.1616.ro/media/2/2621/33243/21319100/2/proiectlegemasurifiscalbugetare-19092023.pdf

    Si inca ceva foarte important: NU POTI PUNE taxe si impozite ca in Germania, Olanda, Spania, etc. si tu sa oferi infrastructura, servicii (de orice fel) si nivel de trai ca in Nordul Africii!

    In concluzie: sa vezi export de capital si de oameni in anii urmatori, icepand chiar din toamna-iarna asta!

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/aproape-50-000-de-romani-au-plecat-definitiv-din-tara-anul-trecut-cel-mai-mare-numar-din-ultimii-30-de-ani-expert-va-fi-si-mai-rau-2453853

    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-26425720-romanii-care-pleaca-alta-tara-munceasca-sunt-aproape-100-000-mai-multi-decat-acum-10-ani-peste-2-milioane-romani-lucreaza-alta-localitate-decat-acolo-unde-locuiesc.htm

    https://www.g4media.ro/le-monde-romania-nu-reuseste-sa-stopeze-emigratia-masiva-care-ii-penalizeaza-economia-cinci-milioane-de-romani-au-migrat-in-europa-si-companiile-care-investesc-in-tara-se-chinuiesc-sa-recruteze-ang.html

    https://cursdeguvernare.ro/video-felix-patrascanu-repatriot-estimeaza-ca-generatia-a-doua-de-emigrati-urca-spre-10-milioane-numarul-romanilor-din-strainatate-distributia-pe-tari.html

    https://romania.europalibera.org/a/romani-strainatate-romania-scadere-populatie/32262375.html

    PS. Ati vazut reportajul de mai jos realizat acum cateva zile?
    Este imaginea 100% reala a Romaniei si a Statului Roman de astazi.
    Ambele esuate!
    Nu ratati comentariile!

    https://www.youtube.com/watch?v=0_YnxJJcC7M

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.