Actualităţi din Ucraina

Presa aliniată nu pridideşte să lanseze noi idei fantasmagorice legate de ce rele urmează să facă ruşii. Antena 3 zice că Dmitri Rogozin a plănuit bombardarea Kievului cu o rachetă Soyuz, încărcată cu nouă tone de explozibil. De ce trebuie ruşii să facă praf Kievul cu o asemenea soluţie nu înţeleg.

Despre un eventual atac nuclear asupra Kievului am tratat aici. Explicam acolo că pentru a face rău Kievului, ruşii pot doar să dea cu o nucleară în lacul de deasupra Kievului care ar produce pe lângă efectul spectaculos şi unda de şoc, un tsunami care ar afecta oraşul prin revărsarea apei şi astfel ar crea nenumărate probleme, dar nu ar omorî exagerat de mult oameni şi nu ar distruge clădiri.

Un atac nuclear este însă exclus de vreme ce ruşii câştigă pe front şi nu au nevoie să apeleze la nucleare din cauza posibilelor consecinţe.

Tot in articolele trecute (seria de 2-3 articole cu scara escaladării) aminteam că această progresie incrementală a ajutorului oferit Ucrainei poate fi spartă şi creşterea crescută rapid şi peste noapte de eventuale greşeli pe care le-ar face ruşii.

Să zicem că ruşii ar da cu nucleara asupra Kievului. Chiar dacă americanii nu ar da cu nucleara peste Moskova, nu este deloc exclus să gândim că poate americanii le vor oferi ucrainienilor câteva nucleare tactice cu care să retalieze.

Deci orice mutare masivă are ca răspuns o escaladare. Nu doar nucleara dar şi o bombă convenţională monstruoasă ca cea descrisă de articol, cu siguranţă vor produce riscuri pentru ruşi, de care nu au nevoie.

În concluzie nu cred că ruşii se vor risca să stârnească şi mai mult pe americani, actuala situaţie în care Israelul devine #1 şi Ucraina stă la coadă fiind un moment nesperat de respiro pentru ruşi care vedem că insistă la Avdivka şi probabil în cele din urmă vor câştiga ca şi la Bahmut.

Cum acum toată presa e cu ochii pe Israel, nu mai ştim în detaliu ce fac ruşii. Este foarte posibil ca în asaltul asupra Avdivkei să folsoească tot prizonieri angajaţi de Wagner recent, pentru a replica succesul. Nu cred că ar arunca ruşii în faţă aiurea soldaţi profesionişti.

Va reamintesc că Avdivka este o redută fortificată dinainte de război deoarece este ca o cetate naturală, fiind greu de cucerit. Ruşii o înconjoară şi îi atacă pe ucrainieni din toate părţile. Dacă pică, ruşii mai mută linia frontului cu vreo 50 km cel puţin şi stabilizează ditamai teritoriu împrejur.

Dacă termină până vine iarna e foarte bine, dacă nu, toate pierderile sunt în van şi trebuie să aştepte până la primăvară. În rest, deocamdată ruşii nu au mai bombardat obiective energetice, semn fie că nu mai au cu ce, fie că schimbă tactica.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.