Opțiunile nucleare ale Rusiei

Despre arsenalul nuclear al rușilor am scris aici. Cu câteva zile de începerea războiului ziceam:

Dar o nucleară în Kiev ar distruge de tot legătura “frățească” între ruși și ucrainieni și l-ar termina politic pe Putin, fiind oribil chiar și pentru ruși. Evident, la nucleară se va ajunge abia când toate celelalte vor eșua și ratingul va fi ultima grijă a controlorilor butoanelor, atât din nord cât și din vest.

sursa

Ce nu prea aveam în cap atunci, din cauză că nu eram familiar cu geografia Ucrainei este că Putin are opțiuni dacă dorește să lovească Kievul cu o nucleară, să sperie ucrainienii suficient cât să se dea bătuți, dar să nu producă aproape deloc daune.

Am tratat în Februarie anul acesta aici și superficialitatea cu care nuclearele sunt tratate în vest când vine vorba de războiul cu Rusia și de faptul că se pompează pe ideea că nu trebuie să ne fie teamă să luptăm cu rușii deoarece nu vor apela la nucleare.

Vizita chinezilor la Moscova și câștigarea Bahmut-ului, dau speranțe că Rusia nu se simte umilită (cum zicea Macron, că Putin nu trebuie să se simtă umilit – am tratat aici). Timpul trece în favoarea rușilor, și dacă ne luăm după Medvedev care se laudă că poate produce 1500 de tancuri pe an, el fiind coordonatorul producției de arme. Dar cel puțin prin prisma inflației galopante din UE, a crizei financiare din SUA și a avântului diplomatic chinezesc care atrage ca un magnet din ce în ce mai multe țări în orbita sa, de la arabi și iranieni la Israel și Franța, este clar că Rusia vrea să aștepte și nu se grăbește.

De altfel, dacă ne uităm în istorie, Rusia nu a câștigat niciun război de ceva secole prin atacuri și manevre ci în toate războaiele a suferit inițial înfângeri masive, după care s-a regrupat și pur și simplu a rezistat mai mult ca invadatorii, de multe ori ajutorul fiind dat de iarnă care a tăiat avantajul ofensivelor puternice ale invadatorilor cu viteza lentă, dar compensată de număr și capacitate de producție masivă a rușilor.

Să zicem însă că și ucrainienii se vor regrupa și se vor ranforsa cel puțin prin calitatea armelor primite, deoarece la numărul de soldați stau jalnic – s-au dus cozile de la recrutare și tinerii dornici să își dea viața pentru țară nu mai ia arma în mână. Ucraina introduce livretul militar fără de care ești cetățean paria și care permite statului să te recruteze oricând are nevoie. Atât de nasol stau ucrainienii la forțe umane încât au început să ia cu arcanul și călugării de la mănăstirea din Bănceni (sursa). Pe telegram se zvonește că poliția militară înconjoară satele și ia cu arcanul toți bărbații. Și să zicem că rușii se simt amenințați sau poate ucrainienii dau iarăși o lovitură sub centură, fie lovind podul, fie atacând vreun oraș, fie cu vreun atentat la vreun lider mai proeminent.

Când suficientă motivație se cumulează Rusia are opțiunea să bombardeze cu nucleara Lacul Kiev care se află în amonte de Kiev. O bombă nucleară de 800 kilotone detonată în lac ar face cam 270 de victime (cf unui simulator). Lansată pe Kiev, numărul ar fi de o jumătate de milion, să zicem un sfert deoarece mulți poate au fugit deja.

Deși teoretic s-ar putea produce un tsunami (cu tsunami tot amenință rușii pe britanici că dacă e cazul …), nu cred că înălțimea valurilor ar fi suficientă cât să treacă de centrala hidroelectrică din Kiev care deja probabil e pregătită să facă față unei creșteri masive a volumului. Dar dacă și asta e atacată în tandem, e posibil ca și tsunamiul să pună unele probleme kievenilor. Dar înainte de toate, Rusia ar demonstra că are cu ce și că are curajul, iar zonele afectate de bombă sunt oricum cam distruse de Cernobil. Evident, apa poluată ar ajunge în cele din urmă și în Marea Neagră, dar diluarea ar fi suficientă cât să nu pună probleme rușilor, singurul lucru de care ar trebui să țină ei seama este cum bate vântul și în ce parte sunt răspândite particulele. De departe principalul efect urmat de ruși ar fi impactul asupra ucrainienilor care nu prea ar avea de ales și e posibil să cedeze și să se dea bătuți.

Evident implicațiile internaționale ar fi masive, dar un astfel de atac nu ar face deloc NATO să intervină, poate să zicem că ar fi suficient pentru a-i determina pe americani să ofere ucrainienilor aviioane, dar mult succes deocamdată cu tancurile nemților pe care deja ucrainienii le fac muci înainte să le tragă cu ele împotriva rușilor.

Nu mai scriu încă un articol told you so, doar că veni vorba de tancuri …

Este deci superficial să credem că peste noapte tancurile unei armate pot să fie transferate altei armate și folosite de tanchiști instant pe câmpurile de lupt

31 IAN 2023 – Tancuri pentru Ucraina

… deja ucrainienii au probleme să meargă cu ele, darămi-te să mai și lupte. Au distrus nasol deja două bucăți. Despre alte probleme iată ce zici rușii aici.

Este posibil ca în urma unor calcule ale fallout-ului geostrategic al unui atac nuclear, cele mai nasoale scenarii calculate de rușii să aibă loc oricum în urma creșterii incrementale a ajutorului oferit, deci e posibil ca condițiile pentru un atac nuclear să se coacă independent de o anumită situație concretă sau eveniment legat de război, ci pur și simplu timpul să fie declanșatorul final care va determina o astfel de lovitură.

Pe cât de cinic pare, cred că acest scenariu este unul pozitiv care în ciuda dezastrului care ar însemna pentru Ucraina, ar însemna că există speranța ca escaladarea să nu fie ireversibilă. Evident în fața nuclearelor rusești probabil mulți lideri europeni deja ar lepăda Imperiul, ca să nu mai zicem că și peste ocean ar fi un duș rece. Din păcate este probabil ca popoarele din vest să nu înțeleagă amenințarea rusească până nu văd nuclearele și negocierile să nu aibă nicio șansă până atunci. Este posibil ca timeline-ul să fie cumva prelungit până după alegeri și nucleara în lac să fie ultima variantă în cazul în care viitorul președinte, dacă nu vine tot Biden, nu decide că războiul trebuie să se termine.

În final nu doresc decât să subliniez că folosirea nuclearelor are implicații nenumărate și este un calcul aproape imposibil de făcut. În cazul scenariului de bombardare a lacului, rușii trebuie să calculeze cantitatea optima a bombei astfel încât să nu fie nici prea light astfel încât lumea să zică după aia “halal nucleară, a omorât peștii și atâta tot” dar nici prea hard și să cauzeze victime multe, oroare atât extern dar mai ales în rândul rușilor care ar fi demotivați și mai mult de război. Ori a determina cantitatea “optimă” este un calcul dificil, la fel ca și celelalte aspecte. De exemplu, una e ca bomba să fie dată prin surprindere, neanunțată, ceea ce ar permite spălarea putinei în caz de eșec și alta ar fi ca Putin să dea ultimatum și să avertizeze explicit ce va face și apoi să facă exact ce a anunțat – asta ar fi impact mediatic masiv, ceea ce în ultimă esență ar fi și scopul folosirii bombei, demotivarea ucrainienilor și stimularea discuțiilor despre pace.

3 thoughts on “Opțiunile nucleare ale Rusiei”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.