Actualități nasoale din război

Atacul asupra Kremlinului

Rușii deja îi acuză pe ucrainieni. Ucrainienii nu recunosc. Sunt ceva semne de întrebare legate de filmare, dar trebuie să nu uităm că războiul acesta este unul ciudat, bazat pe multă propagandă asupra omului de rând. Indiferent de detalii, principala certitudine este că acest eveniment este o escaladare.

Observați că escaladările sunt mereu în anumite trepte și pe anumite straturi ale “acțiunii”. Ba o Insula Șerpilor, ba luptă cu tancuri în preajma unei centrale nucleare, ba scufundat nave amiral de către ucrainieni, ba lovit podul faimos. Niciodată sau rareori se repetă astfel de lovituri. Nu am mai auzit nimic de niciun atac asupra vreunei nave de ceva timp. Poate fi legat de înțelegerea cu cerealele, cel mai probabil ucrainienii s-au angajat că nu vor mai lovi nave maritime. Și rușii că nu vor debarca la Odesa.

Să trecem acum puțin la Germania pentru a reveni apoi la atac.

Realpolitik

Germania are o dinamică specială cu privire la relațiile cu Ucraina și la implicarea în război. De unde la început erau rezervați și abia au fost de acord cu sancțiunile, de unde apoi au contribuit masiv la înarmarea ucrainienilor, fără ezitare, acum au ajuns ca să declare că impun limite ajutorului oferit Ucrainei. Care să fie explicația?

Explicația este simplă: nemții sunt un neam fricos și se tem de schimbări sau șocuri prea mari. Pe lângă interesul financiar și aspirațiile imperialiste, de unde și admirația tembelă față de Rusia, nemții calculează cine are șanse de câștig mai mari. Nu doresc să intru în analize istorice prea complicate, dar nemții deoarece nu au un trecut similar altor imperii europene, ci chiar o stigmată destul de nasoală de care încă nu au scăpat, ei speră ca prin dominație economică să compenseze aceste goluri în mândria istorică. Mă refer aici la gândirea politică și orientarea geopolitică.

Vă reamintesc că Germania are un PIB incomparabil cu Rusia și o economie care pur și simplu nu se poate compara. Doar Bavaria dacă ar fi să o luăm separat ar fi mai solidă economic decât 22 de țări din cele 26 țări europene. Lupta lui Trump cu nemții în speranța de a-i face să cumpere mai multe arme americane (traducerea pentru melteni a cerinței de 2% din PIB pentru arme) vine doar din experiența economică a unui fost om de afaceri care are mereu în ceafă imaginea centrelor de cost care îi trag afacerea în jos. Cu siguranță Trump era foarte conștient de cât de mult înseamnă să nu ai cheltuieli militare și își imagina unde ar fi SUA și cum ar trăi americanii, dacă nu ar avea în spinare bugetul militar.

Între timp nemții s-au ajustat și ei și au anunțat creșterea bugetului armatei, dar marea mea dilemă este dacă acești bani vor cumpăra F-35-uri și alte jucării inutile americane scumpe (cum fac românii) sau se vor întoarce în economia germană prin producția locală de arme și echipamente pentru război.

Și ca să răspund la întrebarea legată de dinamica raportării nemților la ucrainieni, este simplu:

  • inițial se gândeau că ucrainienii vor pierde războiul și nu are sens să îi ajute, pariind pe ruși (am scris un articol despre caschetele donate de nemți ucrainienilor, chiar înainte de invazie, când alte state le dădeau javelinuri, rachete anti-aeriene și alte echipamente mai scumpe în perspectiva pregătirii pentru invazie)
  • ulterior când au văzut că ucrainienii au șanse și că americanii sunt neclintiți în lovirea în ruși, au fost obligați să se alăture și ei și să doneze arme; evident că “reconstruirea Ucrainei” a fost deja amanetată către nemți pentru acest ajutor că nu vor veni românii să reconstruiască autostrăzile ucrainienilor de vreme ce noi nu suntem în stare să le facem la noi; deci perspectiva succesului ucrainienilor i-a cam obligat pe nemți să îi ajute
  • acum că ucrainienii au pierdut Bahmut și urmează măcelul, nemții bat în retragere și vor să îi îmblânească pe ruși

Viteza de schimbare a nemților este spectaculoasă. Vă reamintesc că doar acum câteva zile ministrul german de externe a declarat că lovirea unor ținte din interiorul Rusiei este ok, dacă nu sunt ținte civile, după care Medvedev i-a amenințat cu parada la Berlin. Am scris aici despre asta – nu cred că sunt nici 2 săptămâni.

Acum, înainte de vizita în Germania a lui Zelenski, cancelarul Olaf declară că nu, nici vorbă de așa ceva:

“It’s important for us that weapons that we supply for Ukraine to defend itself aren’t used in attacks on the Russian territory.”

Sursa: Zerohedge

Practic din raportarea diverselor puteri europene la ucrainieni ne putem da seama cum merg lucrurile. Fiecare putere mare dorește să sprijine partea care va câștiga pentru a se poziționa cum trebuie, interesele fiind multiple. Nemții ca și chinezii au relații masive și cu unii și cu alții și cumva câștigă financiar indiferent de cine va câștiga războiul.

Escaladare

Indiferent de sursa atacului, escaladarea este inevitabilă. Rușii nu pot să nu dea răspuns. Reamintesc că lovirea podului a fost pedepsită cu atac asupra infrastructurii energetice a țării prin lovirea punctelor de distribuție. Foarte tacticoși și strategi, rușii nu au distrus centralele complet și nici nu au atacat fabrici sau alte unități de producție arme. Au atacat în schimb rețeaua de distribuție care poate fi reparată dar necestită forță de muncă specializată masivă pe lângă piesele de schimb (transformatoare, cabluri etc). Bani mulți pentru reparat, dar nimic care să nu poată fi reparat când / dacă rușii vor ocupa toată Ucraina.

Ce escaladare poate urma acum? Una dintre variante ar fi bombardarea cu o rachetă nucleară a lacului Kiev despre care am zis aici. Nu sunt de părere că rușii îl vor ataca direct pe Zelensky. Dacă doreau, o puteau face de nenumărate ori. Centrul Kievului nu a fost însă atins sau foarte rar – am scris despre asta în articolul UN RĂZBOI CIUDAT ȘI CUM VA AVEA LOC ESCALADAREA. Dintr-un motiv ciudat, Zelensky actorul este păstrat activ și este tolerat de ruși.

Apetitul pentru spectacol al ucrainienilor

Nu ar fi prima lovitură în care efectul urmărit este de a proiecta imaginea de vulnerabilitate asupra Rusiei. Ucrainienii au mai făcut asta cu atacul asupra podului, cu atacul asupra depozitului de petrol din Crimeea care a ars spectaculos recent etc, etc.

Asta nu exclude însă alte motive ale atacului care pot să fie nenumărate, de la bounty-uri ale miliardarilor ucrainieni pentru orice lovitură asupra Kremlinului, oricât de nesemnificativă, până la atacuri ale partizanilor sau scheme mediatice ciudate ale rușilor care fac asta pentru consumul intern, poate pentru a stimula recrutarea cumva. Nu știm ce au în cap rușii.

Căderea Bahmutului

Bahmut aproape a căzut. Asta înseamnă că trupele rușilor care au fost angrenate în ocuparea acestuia în acel clește masiv care s-a întins pe zeci de km, vor putea fi relocate și puse la treabă în altă parte. Totodată, Bahmut avea tranșee și era pregătit să se apere de la războiul trecut – în restul Ucrainei rezistența ucranienilor va fi mult mai slabă. Este principiul fisurii într-un baraj, așa cum la prima spargere a barajului printr-o fisură curge mai întâi puțină apă, după ce crăpătura capătă momentum și apa se revarsă, volumul este cu totul altul și orice tentativă de reparare a barajului inutilă.

Dacă ucrainienii au pierdut Bahmutul care era atât de bine apărat și au adus aici soldați atât de mulți și atât de bine pregătiți, ce se va întâmpla prin alte locații?

Problemele rușilor

Dar oare rușii nu au avut pierderi? Nu au avut de suferit? Ba da, Bahmut a măcinat grămadă pușcăriași ruși care au fost trimiși carne de tun pentru a sparge liniile de apărare și a depista pozițiile de apărare ale ucrainienilor pentru a fi targetate de artilerie.

Dar cred că rușii mai au ceva pușcăriași disponibil să se riște și cum în alte părți va fi mai ușor ca în Bahmut, cred că vom asista la o mișcare rapidă a frontului în lunile următoare.

Concluzii

Principala concluzie este că războiul nu se va termina și nu va fi pace, ba din contră se va înteți și din ce în ce mai multe țări vor intra. Costurile războiului vor fi din ce în ce mai mari și dacă iarna viitoare nu va fi la fel de cald, problemele vor fi majore și pe plan economic. Deja cu cerealele ați văzut ce s-a întâmplat.

Foamea produsă de război coroborată cu criza financiară, fac un cocktail exploziv care are toate șanseze să explodeze și să se transforme în WW3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.