Indiferent de câte războaie va mai pierde în afară, SUA au destule resurse interne pentru a reconstrui. Asta este o certitudine a mea, bazată pe nenumărate argumente cum ar fi cele de jos, nu neapărat în ordinea enumerată:
- demografie: piramida demografică a SUA este una pozitivă mulţumită componentei hispanice; de altfel Mexicul este o fermă de oameni pentru SUA aşa cum România este o fermă de mână de lucru pentru Austria;
- federalism: sistemul de guvernare chiar dacă a suferit multe devieri recent (istoric) are încă cel puţin amintirea, dar pe alocuri şi mecanismele federalismului care permite experimentarea unor reţete şi generalizarea celor bune;
- resurse: de la reţeaua hidrologică până la resursele de petrol, SUA poate trăi foarte bine dacă nu se mai luptă cu talibanii de pe toate meleagurile (şi dacă americanii muncesc)
Iran nu va ataca. Indiferent ce se întâmplă, Iran nu va ataca nici dacă este atacat. Iran pe cât pare de omogen este un tigru de hârtie. Are însă forţă umană suficientă pentru a distruge Israelul, dar asta după o nouă revoluţie care să refacă pierderile “culturale” recente care au avut loc în Iran. Practic, Iranul are nevoie de un Peral Harbour similar cu ce se întâmplă în Israel pentru a se mobiliza şi pentru a motiva soldaţii.
Arabia Saudită este principala necunoscută după mine. Au prea multe resurse şi cel puţin economic pot face multe. Au făcut pacea cu Iranul dar de la pace până la colaborare mai e ceva. Ce nu ia mulţi analişti în calcul este revoluţia care va avea loc în Arabia Saudită. Oricât de bine şi de minunat trăiesc saudiţii, este doar o chestiune de timp până vor reveni la fundamentalism, aşa cum vedem că şi Israel revine la naţionalism extremist.
Una peste alta, exagerările că acest război este începutul celui de-al 3-lea Război Mondial sunt exagerate. Evident există tensiuni peste tot, dar constrângerile actuale sunt prea mari pentru a crede că de exemplu Rusia sau China au vreo motivaţie să intre de o parte sau de alta în războiul dintre Israel şi Hamas.
Ce devine din ce în ce mai clar este că Israelul are viaţă grea iar SUA nu mai pot face mare brânză, aşa cum nu au putut face nimic în Afganistan, aşa cum nu au putut face nimic în Siria şi aşa cum vedem că nu reuşesc să facă faţă în Ucraina. Decăderea economică şi socială a SUA nu poate să nu aibă un ecou şi în armată. Nu doar că forţa umană încă vedem că contează foarte mult, dar şi resursele sunt limitate deoarece SUA este în esenţă este o economie bazată pe tipărirea de dolari şi producerea de arme care în mare parte sunt folosite de propria armată. În rest, SUA mai produc “cultură” ceea ce nu ţine de foame când dolarul va pica.
Mai există pentru mulţi falsa speranţă că SUA are totuşi aliaţi şi nu va pica peste noapte deoarece are prieteni pe care să se bazeze. Marea problemă este că niciodată SUA nu a stimulat un parteneriat real, având mereu complexul poliţaiului global, de unde “partenerii” nici măcar nu au propria armată, în NATO, dupa SUA, cea mai mare armată o are Turcia şi apoi Polonia.
În concluzie, Imperiul are un test existenţial acum şi vom vedea dacă SUA mai are armată sau va fi învinsă de câteva mii de rebeli cu dotări modeste. Ţin să vă amintesc că dacă Israelul pică, SUA toată pică deoarece dacă şi SUA şi Israel ar avea nevoie de resurse militare, acestea se vor duce spre Israel, ca şi altă dată. Prin urmare, dacă Israel pierde acum, putem spune că deşi a avut sprijinul total al SUA, nu a putut câştiga în lupta cu rebeli slab dotaţi, prin urmare în niciun caz nu va putea face mare brânză în alte războaie.
Cel puţin, la ce vedem acum, dacă Israel pică, SUA nu va putea face nimic nici cu Taiwanul şi nici cu Europa de Est după ce ruşii vor termina rapid cu ucrainienii în această iarnă.
1 thought on “Sfârşitul Imperiului?”