Controlul preţurilor – markerul cancerului sistemic
Aşadar Ciolacul extinde gama de produse la care controlează preţul. Urăsc să dau citate din articole trecute cu lucruri care se întâmplă. Am scris undeva că după controlul preţurilor pe “categoriile de bază” disperarea tovarăşilor de la putere, incompetenţi şi debusolaţi de starea gravă a economiei care “nu mai trece” va duce la extinderea gamei de produse la care se va aplica controlul preţurilor.
Vor începe să impună hypermarketurilor (deja au impus pe anumite produse). Hypermarketurile vor impune mai departe producătorilor, adică vor căuta să facă profituri similare de la acei producători, pe alte categorii de produse.
IULIE 2023 – INFLAŢIA DIN TOAMNĂ, CONTROLUL PREŢURILOR ŞI FOAMETEA
Şi pentru a merge mai departe pe ciclul vicios al măsurilor comuniste care vor distruge şi spuma de capitalism şi producţie existentă, iată ce ziceam că va urma:
Consecinţa oricărei inflaţii şi mai ales consecinţa hiperinflaţiei este că din cauza puterii în scădere a banilor, oamenii renunţă mai devreme sau mai târziu la proprietăţi şi încep să le vândă. Românii vor vinde terenurile agricole, grecii insulele, bulgarii pădurile etc. Miliardarii vor cumpăra atunci proprietăţi şi vor deveni şi mai bogaţi până când în cele din urmă vor deţine totul, inclusiv aerul pe care îl respirăm.
AUGUST 2023 – VALURILE INFLAŢIEI ŞI FURTUNA HIPERINFLAŢIEI
Inevitabil, controlul preţurilor va duce la noi scumpiri şi în final la penurie. Va urma apoi Venezuela.
Sfaturi
A venit acum momentul ca pe lângă avertismente să vin şi cu câteva sfaturi. Pe lângă iesirea din sistem, subiect comentat mult în plandemie, sunt nenumărate metode şi tehnici prin care omul de rând se poate pregăti şi poate face faţă inflaţiei. Îmi este greu să dau aceste sfaturi din motive evidente, dar mă gândesc că poate totuşi, am cititori cu un IQ suficient de scăzut încât aceste propuneri de bun simţ să li se pară utile.
Beliţi ochii la preţuri.
Există o variaţie imensă de preţuri între diverse magazine, diverse lanţuri de magazine şi diverse branduri. Timpul este limitat şi nu putem lua magazinele la rând, dar putem evita locurile unde preţurile sunt clar scumpe, cum ar fi de exemplu mall-urile. Recent s-a deschis un nou mall în Craiova şi ţărănimea s-a grămădit să spargă cardurile, fără să realizeze ce va urma. Online-ul este de asemenea o variantă de cumpărături care pe lângă economia de bani ne ajută şi cu economia de timp. Deja putem comanda online aproape orice, în Bucureşti şi Ilfov chiar şi lactate şi carne. Emag include o ofertă vastă de produse alimentare, de curăţenie şi are periodic reduceri.
Băgaţi-vă inflaţia în cap.
Poate cu asta trebuia să încep. Cei care nu au prins inflaţia nu ştiu cum este. Pe vremuri, în perioada “de tranziţie” când bubosul Iliescu ne ţinea într-un limbo al disperării şi am bătut recorduri de hiperinflaţie mondiale, oamenii cum primeau salariul, fie mergeau şi cumpărau în aceeaşi zi, fie mergeau şi cumpărau valută, deoarece preţurile creşteau de la o zi la alta sau chiar în aceeaşi zi. Este greu de făcut calcule, dar imaginaţi-vă că în fiecare lună preţurile cresc cu 10%. Această stare mentală impune următoarele aspecte care decurg din ea:
- cumpăra strictul necesar; un sfat redundant deoarece majoritatea românilor deja fac asta; dar nu chiar! aţi văzut că astă vară litoralul era plin şi nu aveai loc unde să cumperi o mămăligă sub 15 lei din cauza puhoaielor şi a presiunii pe cerere; dar nu doar litoralul nostru, vamele spre Grecia erau pline de români; mulţi dintre aceştia vor fi măturaţi de hiperinflaţie şi nu doar că vor face economii la mâncare, dar nu vor mai putea să plătească ratele şi vor fi obligaţi să vândă bunurile cumpărate în rate; mă doar să spun, dar banca le va lua casele şi maşinile: de asta şi avem inflaţie! Poate că nu chiar se va ajunge la executări deoarece le e frică de furci, dar se vor găsi tot felul de scheme prin care băncile vor “ierta” creditacilor datoriile restante dacă se mută rapid din casă şi o lasă băncii să o bage pe piaţă; darea în plată a fost un exemplu de schemă prin care băncile au curăţit credite vechi insolvente şi care trebuiau adăugate la liabilităţi, taxând creditacii cu niscavai parai frumoşi care au devenit asseturi, iar creditele falimentarilor au dispărut ca prin minune din balanţele băncilor sub supravegherea BNR; poate comparaţia nu e îngrijorătoare deoarece mulţi consideră că a fost super că au scăpat de executare deşi au dat băncii tot ce aveau şi au fost vitimele dezastrului economic şi financiar orchestrat de alţii doar pentru că au avut tentaţia creditului
- dacă chiar ai nevoie cumpără acum; cumpără ceva bun, care să reziste; dacă ai nevoie de o maşină şi nu vei avea de ales, cumpără una nouă acum, cea mai ieftină; renunţă la fasoane, minimizează riscul; o maşină second chiar bună, dacă pică te va arde nasol; o maşină nouă măcar ai garanţia că nu te va lăsa şi vei putea alerga cu ea să plăteşti ratele; dacă ţi s-a spar telefonul şi ai nevoie de unul nou, cumpără unul nou cu extra garanţie şi cu asigurare, ia ceva bun, dar nu de fason ci care să fie brand pentru a nu se strica deaorece gândeşte-te că preţul poate fi dublu anul viitor; idem cu apartamentele, dacă tot faci un efort, ia un apartament într-un bloc nou, renunţă la mobilă şi altele; o să fie pe piaţă atât de multe apartamente vechi încât preţurile efectiv vor pica şi oamenii le vor vinde pe capete ca să facă faţă vieţii scumpe şi poate chiar să trăiască în chirie; noi încă suntem cu mult peste americani la procentul de proprietari şi dacă vrem o ţară ca afară trebuie să ne aşteptăm că vor să ne sece de toate asseturile şi prin urmare preţurile vor fi date jos pentru a fi cumpărate proprietăţile bune de către rechinii care le vor închiria; nu uita că mai vine şi cutremurul … deci vechi înseamnă nu doar cu risc dar şi cu risc de a-şi pierde valoarea rapid; la imobiliare, nu uita de regula #1: location, location.
Cumpără predictiv
Trebuie mereu să ai în cap că inflaţia nu se va termina şi preţurile nu vor scădea; dacă îţi place pateul, cumpără o sute de pateuri; dacă ai de făcut un gard dar nu ai toţi banii, cumpără măcar bolţarii; dacă găseşti dero la ofertă pe internet, ia pentru 3 luni. Dacă ai bani, evident
Foloseşte cardul de cumpărături cu inteligenţă
Aici nu dau prea multe sfaturi deoarece eu mă feresc de credit sub orice formă; mi se pare calvar administrarea scadenţelor la credit şi pierdere de timp şi nervi; dacă însă eşti tânăr, tocmai te-ai mutat la un apartament şi ai grămadă de planuri de cumpărături, poţi apela la acele carduri de cumpărături care dau ZERO dobândă dacă plăteşti la timp şi te costă10x acelaşi produs dacă ratezi o scadenţă, două; din nou, foloseşte la maxim ofertele magazinelor unde dobânda e dusă în spate de ei, dar ai grijă că acele produse au probabil preţul banilor inclus în preţul de vânzare, prin urmare compară preţurile cu acrivie;
Şi în final, un sfat care cred că le depăşeşte pe toate celelalte. Fă-ţi o statistică a cheltuielilor ca să ai o imagine de ansamblu. Vezi care e felia cea mai groasă şi caută soluţii drastice de a o tăia. De exemplu dacă ai 2 maşini şi costurile acestora sar de 50%, e momentul să tai una din ele. Poate ieşi mai ieftin cu Bolt-ul sau poate sincronizarea cu ceilalţi membrii ai familiei poate fi făcută altfel. Mulţi părinţi pierd timp aiurea ducând copiii la şcoli “centrale” în detrimentul şcolilor de cartier. Cea mai mare prostie deoarece la fel de bine sunt spălaţi pe creier şi colo şi colo şi de învăţat oricum nu învaţă.
Investeşte în sănătatea ta
Orice problema medicală te va costa mai mult peste un an decât acum. Dacă ai probleme mici la care îţi permiţi luxul prelungirii, rezolvă-le. Dacă ai probleme mari, nu ai de ales, dar măcar bucură-te că ai cine să te vindece. Inflaţia va tăia drastic şi din salariile doctorilor şi mulţi vor fugi rapid în masă în vest. Multe spitale mici se vor închide. Grăbeşte-te să îţi rezolvi acum problemele. Dacă ai diabet, cumpărăţi medicamente pe un an sau cât duce garanţia lor. Dacă nu ai probleme medicale, încearcă să ai un stil de viaţă care să te ferească de bolile considerate “tolerabile” deoarece medicamentele se găsesc şi sunt ieftine. Mulţi nu se tem de diabet deoarece cred că dacă o să apară, vor lua mediamente. Nu ia în calcul complicaţiile şi faptul că preţurile vor exploda. Mulţi nu îşi fac analize pe ideea că dacă o să aibă ceva, vor merge atunci la doctor. Dar o anlaliză făcută acum poate salva investigaţii şi consultaţii scumpe în viitor. Donează sânge – primeşti şi tichete şi faci şi anlaize gratuite. Se dă liber o zi, faci o faptă bună şi ai şi şansa fă faci un mic refresh la sânge.
Investeşte în educaţia ta
A avea un job de backup e mereu util, dar ţinteşte mereu pentru un job solid şi bazat. Decât să munceşti acum un al doilea job pe un salariu care te ajută doar să plăteşti rata la laptop mai uşor sau la maşină, mai bine timpul îl foloseşti învăţând ceva nou care sigur va fi plătit bine mereu. La cei care au dileme cum să facă bani, le dau mereu acelaşi răspuns: făceţi-vă instalatori buni. E penurie! Sunt oameni cu bani care ar plăti sume ca la doctor pentru un instalator care să îi monteze o chiuvetă fără să picure sau să vină măcar în 24 de ore de când l-ai sunat. Nu mai zic de alte meseri mult mai bine plătite cum ar fi: tip care dă găuri cu carota fără să facă praf, tip care repară centrale termice fără să te coste mai ieftin schimbul, femeie de serviciu care să şteargă geamurile cum trebuie şi să nu te fure etc, etc. Toată lumea visează la IT deoarece presa a tratat IT-ul ca pe o domnişoară. Iote că acum o să vedem că ce s-a construit în ani de zile se va distruge peste noapte prin tembelizarea Ciolacului. Sunt oraşe unde un vânzător câştigă 4000 de lei, ore pe zi. Sunt şoferi care dacă nu conduc ca nebunii să le ia carnetul poliţia şi să facă muci maşinile patronilor, pot face uşor 10.000 lei/lună şi nu cei de tir.
La pachet cu investiţia în educaţie vine cumva şi investiţia în caracter şi în conturarea unei atitudini cum trebuie. Aici e mult de zis, dar cel mai simplu principiu este pune-te mereu în locul celui cu care interacţionezi – ce vrea el de la mine, cum pot eu să îl ajut ca apoi el să mă ajute.
Specific românilor mai e şi lipsa de comunicare sau proasta comunicare. Cele mai multe relaţii la muncă se strică din cauza vorbelor slobode. A fi respectuos, sincer, glumeţ şi moderat pare sport olimpic. Peste tot auzi numai reproşuri, drăcuituri, strâmbări de nas şi vorbit pe la spate.
Mai ales în vremuri de inflaţie, un job solid la o companie solidă este aur. Nu pierde timpul aiurea pe la umblat de câini cu covrigi în coadă şi uită-te la istoricul companiei. Se înţelege că la stat e mai bine, dar gândeşte-te şi ce poţi face când coaliţia te va da afară deoarece va veni FMI. Dacă ai alternative (de exemplu în timpul liber creşti porci), e foarte bine să lucrezi la stat. Dacă însă nu ştii să faci nimic, nu ai experienţă la privat şi eşti dependent de partid, te-ai ars.
PS: controlul preţurilor are loc şi în SUA şi în Canada, semn că chiar avem o ţară ca afară!
1 thought on “Sfaturi despre inflaţie”