Larry Fink este un om cheie în finanţele mondiale. În timpul crizei din 2008, a fost ales de higher powers ca să administreze finanţe impresionante prin fondul Black Rock care acum conduce lumea, având acţiuni direct sau indirect în toate marile companii în toare marile sectoare economice din toată lumea.
Acum o lună spunea la Bloomberg: “VOM AVEA DOBÂNZI PESTE 5% timp de cel puţin 10 ani de aici înainte”.
Multe alte lucruri interesante spune Larry deşi tăntica nu prea îl lasă să vorbească dând notă de o îndrăzneală tembelă, adecă fătuca nu are urechi să asculte şi să lase omul să vorbească. Dar să le luăm pe rând şi să încercăm să le explicăm celor care nu sunt familiari cu limbajul de business, mai ales în domeniul finanţelor.
Inflaţia structurală
“This structural inflation is unlike anything” este citatul exact. Ce să însemne oare INFLAŢIE STRUCTURALĂ? Larry se referă poate la faptul că întreaga economie este fundamentată pe credit, pe tipărirea de bani. Guvernul are nevoie de bani? Emite datorie. Apoi banii intră în economie facil, sunt transferaţi către clienţii de rang întâi care apoi îi reinvestesc şi consumă desăbuit fiind dispuşi să plătească preţuri mari pe produse şi servicii, ceea ce înseamnă inflaţie. Altfel spus, deoarece banii nu sunt muciţi, sunt cheltuiţi uşor şi duc la mărirea preţurilor. Cei care au acces la conducta de bani, nu ţin cont de măriri ci cumpără fără limite, ducând preţurile în sus în întreaga economie pe toate sectoarele.
Geopolitica
Dar coşmarul nu se termină aici: “deeper structural” şi “underestimating” sunt alţi termeni pe care Larry îi foloseşte în continuare. În continuare el face referire la schimbările geopolitice care de asemenea sunt structural inflaţioniste. După cum observaţi Larry are o pasiune pentru folosirea termenilor elevaţi cum ar fi “structural”. La ce se referă însă? Se referă că sancţionarea Rusiei evident va duce la preţuri la energie mult mai mari care evident vor duce la creşterea preţurilor la toate produsele deoarece economia este energie (aşa cum am explicat în articolul Fudamentele Haosului din mai 2022).
Tot geopolitic, decuplarea de China nu are ca consecinţe decât creşteri de preţuri şi chiar penurie. Dar nu doar hainele vor fi mai scumpe ci şi cipurile, componentele electronice, maşinile, dispozitivele medicale şi în general toate produsele deoarece 99% din marfă vine din China.
În continuarea interviului, Larry dă din casă cu privire la ce s-a discutat la Forumul Economic de la Davos: “când am fost la Davos anul trecut, am auzit fraza securitate naţională peste tot. Şi sincer până acum nu am mai auzit această frază (zice el, dar termen de fapt) discutânduse. Securitate naţională pentru cipuri (de silicon), alimentaţie, energie, etc. Şi întrebarea este la ce cost? Nimeni nu răspunde!”
Problema pe care o pune Larry este că Imperiul şi minionii sunt la o răscruce cu privire la China. Dacă continuă să îi permită Chinei dezvoltarea în acest ritm, este doar o chestiune de timp până când bugetul militar al Chinei va depăşi bugetul militar al SUA. Economic deja China domină SUA. Poate nu pe cifre, deoarece 95% din economia SUA sunt cifre în computere, capitalizare bursieră, credite, finanţe, care pot dispărea peste noapte. Decuplarea este evident problematică deoarece nu va produce decât inflaţie şi probleme economice.
Este imposibil cum ar putea de exemplu Apple să continue să suprevieţuiască dacă va creşte preţurile de 10 ori prin mutarea producţiei în afara Chinei. Zic de 10 ori deoarece acesta ar fi un scenariu pozitiv deoarece oricum nimeni nu ştie şi nu poate băga mâna în foc că Apple poate produce ifoane în afara Chinei, fără capacităţile chinezilor. Chiar şi acele companii care sunt dispuse să se mute în Mexic de exemplu, dacă ar putea rezolva logistic chestiunea (în sensul că ar găsi materie primă acolo, forţă de muncă, drumuri ca să transporte marfa şi logistica de export) se pune problema dacă acele companii vor putea face faţă taxării cartelurilor de droguri care conduc Mexicul şi care cu siguranţă nu vor sta cu mâinile în sân, permiţind apariţia de fabrici ca ciupercile peste noapte şi ei să nu ceară nimic.
Imigraţia
Aici Larry este revoltat că numărul invadatorilor este prea mic. El şi-ar dori mai mulţi sclavi. Străini care să vină şi să muncească pe salarii de nimic dacă se poate. E revoltat Larry că sindicatele din SUA cer o creştere a salariilor de 40%. Vedem aici şi explicaţia valului de năvălitori. Bogaţii lumii nu se mai satură de miliarde şi vor cât mai mulţi sclavi care să nu ceară măriri de preţuri. Toată perioada euforiei, a dobânzilor negative care a dus la crearea de averi imense pentru cei mai conectaţi la credit “investitori” prin simplul joc la păcănele, nu le-a fost de ajuns. Ei vor să facă bani şi în această perioadă de luptă cu China când inevitabil profiturile nu vor mai fi ca înainte, ca să nu mai zicem că multe companii nu vor face faţă transferului dacă SUA chiar apasă pe pedala decuplării.
Ca fapt divers, decuplarea de China este o utopie. Este o presiune politică, venită din analize corecte zic eu, dar imposibilă din cauza greşelilor din trecut. Aşa cum nu poţi schimba istoria, nu poţi schimba faptul că americanul şi în general cetăţeanul din Imperiu s-a obişnuit să trăiască ca belferul pe banii guvernului şi să aibă acces la credite ieftine, să poată cumpăra produse ieftine, la îndemână, deoarece chinezii muncesc în draci de ziua până noapte în condiţii mizere. Acum le e frică de ritmul cu adevărat spectaculos al creşterii chinezilor şi prin urmare încearcă aşa zisa “decuplare” care însă nu va merge ci va duce Imperiul într-un mare rahat care se va termina ori cu un război civil, ori cu un război mondial.
Abia am comentat primele 5 minute din interviu, prin urmare, dacă v-a stârnit interesul vă las cu cele 30 care urmează şi aştept eventuale întrebări în secţiunea comentarii.