Impresii din interviul lui Tucker cu Putin

Putin a recunoscut că dacă vestul va oprit livrarea de arme Ucrainei, în două săptămâni războiul este gata. O asemenea de declaraţie, deşi pare componentă a propagandei sau mai bine zis a narativului rusesc că vestul trebuie să nu mai dea arme Ucrainei, are unele implicaţii logice nasoale pentru ruşi. Evident că puţini fac aceste deduceri despre care voi vorbi eu şi declaraţia este un buchet de mesaje multiple cu targeturi variate.

În primul rând, ca o observaţie generală, oricât de şiret este şi oricât de experimentat, Putin nu are cum să nu greşască la un interviu de peste o oră. Dar totul este calcul beneficiu-risc şi chiar dacă orice asemenea experienţă prezintă unele riscuri, beneficiile sunt mai multe deoarece contribuie la consolidarea narativului. De aceea există şi atacul asupra lui Tucker, deoarece evident orice discuţie cu Putin prezinză un risc existenţial pentru narativul vestului.

Dar războiul nu este doar între narative, deşi narativele cumva determină dacă sprijinul militar va continua sau nu, sau cel puţin aşa cred naivii care încă mai sunt îmbătaţi de iluzia că în vest democraţia conduce şi dacă poporul nu mai vrea război şi votează naţionalişti, politica statului se va schimba. Dar de unde!

Aşadar DACA VESTUL OPREŞTE LIVRAREA DE ARME UCRAINA PIERDE IN 2 SAPTAMANI! Oricât de solid ar fi construit narativul ruşilor şi strategia lor de a deturna sprijinul european, eu cred că această afirmaţie implică de fapt recunoaşterea slăbiciunii Rusiei şi are mai degrabă rol de a încuraja livrarea de arme. Deci dacă Ucraina acum, cu toată tânguiala europeană, cu amânările americanilor, face faţă ruşilor (cât poate) şi dacă Putin zice că fără arme din vest, ar pica în două săptămâni, înseamnă şi că dacă vestul ar dubla ajutorul, e posibil ca ruşii să aibă probleme.

Ditama putere militară, cu pretenţii de a fi unul dintre multipolurile lumii, poate fi înfrântă de Ucraina dacă vestul măreşte contribuţia de la 0.1 din PIB la 0.2 din PIB. Cifrele sunt aproximative, poate nu sunt 0.1 ci 1, sau poate mai mari. Ideea este că totuşi efortul de război pentru vest este infim cu ce ar însemna o implicare în război directă. Nici măcar Ucraina nu e implicată în război complet deoarece nici măcar nu a declarat mobilizarea. În plus, deoarece nu a declarat starea de război, fabricile care încă produc pantofi nu pot fi naţionalizate şi toată producţia dată la armată cum ar fi firesc. Idem pentru fabricile de maşini, care în loc să facă tancuri, fac în continuare alte produse deoarece Ucraina vrea să adere la UE şi are nevoie de o economie funcţională. Pe când dacă ar declara război, statul ar putea naţionaliza întreaga producţie şi totul ar fi dus către armată. Acum, statul cumpără la preţuri de 10 ori mai mari aceste produse de la companiile private deţinute evident de camarila politică, ca şi pe la noi. Halal rezistenţă ucraineană, halal sprijin al vestului. De ce oare nu condiţionează vestul ca măcar Ucraina, dacă vrea arme, să mobilizeze populaţia?

Deci Rusia e slabă deoarece nu poate bate Ucraina deoarece aceasta primeşte arme din vest. Cam asta lasă să se înţeleagă Putin, prin această declaraţie.

Şi ca şi cum nu ar fi de ajuns, a mai şi recunoscut că Nord Stream 2 a fost distrus de americani. Păi cum aşa, tovarăşe? Ditamai Rusie, putere multipolară, permite să fie lovită sub centură fără să facă represalii? După doborârea avionului rus de către turci, s-au găsit unele represalii economice, acum Rusia de ce nu taie măcar combustibilul pentru reactoarele nucleare americane care încă vine de la ruşi deoarece americanii nu au alternativă la acelaşi preţ.

Vă spun eu de ce Rusia nu a retaliat, deoarece pe cât de naţionalist pare, şi Putin este un papă lapte şi un trădător de ţară, preferând negocieri, tatonări, manevre, “operaţiuni”. Însuşi conceptul de “operaţiune” este o bătaie de joc dacă acceptăm motivaţiile şi justificarea pe care o dă Putin. Dacă bombardarea poporului ucrainean se justifică din motivele de securitate expuse de Putin, păi atunci Rusia trebuia, frate, să declare război şi să facă rapid mobilizare, să naţionalizeze industria şi să facă tot ce poate pentru a câştiga. Cu blândeţea şi ezitările lui Putin, iată că vestul dă arme şi dacă dublează armele e posibil să pună probleme ruşilor, dacă fără acestea ucrainienii ar fi terminaţi în două săptămâni. De aceea eu cred că Putin se compară acum ţarului în 1918 care se implica aiurea în armată şi nu era un bun organizator. Apoi a venit revoluţia şi ce a urmat, toată furia rusească descărcată înspre vest. La fel va fi şi acum, eventuala pace temporară, va duce la dispariţia lui Putin, fie prin mătrăşire, fie prin pensionare şi cel care va veni în locul lui, probabil Medvedev, va fi mult mai ferm şi va arăta ce pot ruşii cu adevărat.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.