Când vin să te ia cu arcanul

Despre situaţia noilor recruţi din Ucraina ştim şi nu prea ştim. De fapt, nu prea ştim nimic despre realitatea vieţii de zi cu zi din Ucraina. Cu siguranţă fiecare provincie are situaţia ei, cei de lângă front au o situaţie, cei departe de front alta.

Astfel de scene apar zilnic pe internet şi doresc să fac câteva comentarii deoarece cred că şi pe la noi va fi la fel: Iohannis va declara mobilizarea, dar ca şi cu măştile şi vaccinurile, mult succes la implementarea campaniei …

O primă întrebare pe care eu o pun şi nu o înţeleg este ce sens are o astfel de mobilizare? Cu siguranţă cine nu este convins de război şi nu vine de bună voie nu va da rezultate şi poate chiar va face probleme pe front. Prin urmare, poate e mai bine să nu îl iei cu arcanul, ca pe vremuri? Singura explicaţie ar fi că ucrainienii sunt atât de reduşi mental încât chiar dacă aleargă ca din gura şarpelui de cei care îi recrutează, o dată prinşi, se conformează şi devin eroi şi martiri instant. Este foarte posibil ca să existe o oarecare adaptare la statutul de soldat şi după ce trec de şocul recrutării aceşti recruţi să fie eficienţi, adică să poată fi folosiţi, adică să aibă sens fuga după ei.

Toate aceste scene par amuzante, dar sunt amuzante privite din afară. După ce vom fi băgaţi şi noi în război, nu va fi la fel de amuzant. Am văzut scene similare atât la ruşi dar mai ales la ucrainieni. Cu privire la ruşi, am urmărit în perioada mobilizării parţiale câteva canale şi am aflat următoarele informaţii. Nu toţi bărbaţii eligibili au fost recrutaţi ci a existat o selecţie, candidaţii principali fiind cei care aveau experienţă de luptă. Fie că eşti sau nu eligibil şi ai experienţă, prima etapă este notificarea care vine de la armată. Dacă o primeşti personal, trebuie să te prezinţi la armată, altfel dacă nu te duci, primeşti amenda. Cred că amenda o primeşti şi dacă nu primeşti personal hârtia de la armată, trimisă uneori prin delegat direct de la armată. Amenda nu era prea mare, ştiu că un youtuber comenta că era sub 100 USD.

Foarte probabil, situaţia este similară şi la ucrainieni în sensul că dacă nu te prezinţi după hârtie la armată, primeşti amenda. Dar dacă nu ai conturi şi nu ai venituri legale, probabil nu au cum să te prindă şi ce să îţi facă. Cum nu există un sistem de control total în Ucraina, dacă locuieşti la ţară, sunt şanse minime ca să ai a face cu poliţia, să fii nevoit să arăţi undeva buletinul. Dacă locuieşti în oraşe şi munceşti la privat, de asemenea, nu prea văd cum poate armata să te urmărească. Evident armata poate are acces la o baza de date cu informaţii şi pot urmării cetăţenii, dar la mijloc sunt chestiuni politice şi deoarece mobilizarea generală nu a fost declarată, şi chiar dacă ar fi fost declarată, misiunile de luat cu arcanul sunt întreprinse de un număr limitat de angajaţi care evident că nu pot face faţă la provocări dacă majoritatea fug de răzbel.

Mai nou, cam de o lună, de când Zelensky a lărgit condiţiile de mobilizare (dar nu declarat încă mobilizare generală), am tot aflat şi de tineri care încearcă să părăsească Ucraina în grabă şi mulţi mor în tentativă. Aceştia au aşteptat prea mult, au fost fie prea proşti fie prea săraci ca să fugă din timp, fie au sperat ca răzbelul să se termine mai repede. Asta e o lecţie pentru toţi tinerii români care acum pot să meargă la muncă în afară măcar pentru un an-doi, până Klaus îşi termină mandatul şi eventual reuşim să dăm jos cu NATO de la putere.

Cu privire la ucrainienii care sunt în afara Ucrainei, deşi ştiu că multe ţări au promis că vor pune umărul la returnarea acestora, sincer mă îndoiesc că ţările europene au suficiente resurse să îndeplinească această misiune în condiţiile în care oricum în UE se poate trăi ca refugiat african fără probleme. Tot ce trebuie să facă ucrainienii este să se declare afgani şi probabil nu vor avea probleme de integrare, vor dobândi identitate nouă, vor putea să se integreze în societate şi vor scăpa de război. În cel mai rău caz, ucrainienii vor fi nevoiţi să se refugieze în Ungaria care din ce ştiu eu, nu s-a angajat la returnarea acestora către regimul de la Kiev.

Faptul că atât de mulţi bărbaţi fug de cei care îi recrutează în Ucraina ne dă indicii cu privire la următoarele chestiuni:

  • statul nu este atât de puternic pe cât se crede; în cele din urmă statul este o convenţie şi când oamenii sunt furaţi, pot alege să nu mai participe la convenţie; iar aici mă refer atât la cei care sunt recrutaţi cât şi la cei care recrutează care deşi probabil sunt câini turbaţi fără moralitate, nu cred că se dau înapoi de la şpăgi; prin urmare, cu o şpagă suficientă sunt sigur că orice bărbat ucrainean poate scăpa de război;
  • se poate supravieţui în stare de război; evident asta presupune multă muncă; fluxul de bani care intră în Ucraina este mare şi chiar dacă nu sug direct, bărbaţii care trăiesc incognito în Ucraina pentru a evita armata, pot să sugă şi ei o parte din conducta care curge; în cel mai rău caz, trăiesc din ce produc, ceea ce nu este deloc imposibil, evident pentru cei care ştiu o meserie şi sunt dispuşi să muncească;
  • protestele şi orientările politice ale populaţiei nu pot influenţa deciziile în stare de război; cu greu un răzbel pornit, cei aflaţi la putere mai pot fi daţi jos sau alegerile şi deciziile lor pot fi influenţate de opinia publică; dacă e să ne gândim, Zelensky a fost iniţial ales de popor deoarece promitea pace cu Rusia; ulterior, prin maşinaţiuni şi psihologia mulţimilor a întors-o ca la Buzău şi acum iată că este preşedinte pe viaţă, duşman total al ruşilor.

2 comments

  • “… a întors-o ca la Buzău” 😂😂😂 io știam ceva de “întors ca la Ploiești” dar poate acum, fiind “vremea lu’ ciolacu” , s-o fi adaptat și expresiile uzuale🤔!

    • Nu ai auzit că la Buzău Carpaţii s-au întors spre vest? De ce, nu a continuat să spună …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.