Tag: PSD
Poezie
Cine oare, cine oare
Va fi premierul care,
Va conduce tărișoara,
Va continua ciordeala,
Va fi însă-ascultător
Si de partid iubitor.
De tovarăși tolerat,
Și de Dragnea controlat.
Păpușică mișcătoare
Blândă, lină dansatoare
Fără ifose jenante
Fără aventuri riscante
Premier bun de forjat
La program aliniat
Perfomanțe să aducă
Și salarii să producă.
Legi rapide să găsească,
Pe corupți să-i spălăcească.
De ce are PSD probleme?
PSD are probleme deoarece este un partid anacronic: foști comuniști care încearcă să conducă o țară – cam nehotărâtă ce vrea deși se uită cu jing înspre vest – într-un stil autoritar, pe criterii de grupări și influențe subterane cu interese strict economice și cu nevoi urgente de control asupra sistemului juridic.
Într-o democrație cât de cât normață, există separarea puterilor în stat. Cel puțin în formă am avea: parlamentul, guvernul și justiția și de asemenea, tot de formă avem a patra putere care (din nou teoretic) este câinele de paza al celorlalte: presa.
PSD are probleme cu toate aceste puteri deoarece toate îl încurcă. Dacă politic controleaza, celelalte sunt greu sau imposibil de controlat total din cauza culturii și a societății în general care chiar dacă încet și chiar dacă în sincope, avansează totuși și pune probleme vechiului model, lumii vechi din care își trage rădăcinile PSD-ul atât fizic cât și “meta-fizic”.
Nu pare un diagnostic prea clar ce am spus deocamdată și nu pun încă degetul pe o anume rană. Ar fi multe de zis cu privire la existenta DNA-ului, influențele euro-atlantice mai mult sau mai putin discrete, distanțarea serviciilor și a armatei de PSD (aia sunt altă gașcă cu alte interese), efectul neașteptat al unor greșeli ale lui Ponta care au dus la pierderea scaunului de președinte, greșelile făcute cu ordonanța 13 care a stârnit repulsia chiar și a proprilor votanțti și membri.
Cu toate acestea, nu acestea sunt problemele PSD-ului. În primul rând, să menționăm că ideal, din punctul de vedere al conducerii largi a PSD-ului, România ar trebui să se asemene Ungariei: partidul unic cu o majoritate pleni-potentă care a pus gheara pe toate componentele statului și cu o opoziție de formă care să mimeze statutul de țară democrată și care să ofere celor de la putere plăcerea dezbaterilor și a simulării luptei politice, așa cum se joacă pisica cu șoriceii.
Ca să realizeze acest deziderat, PSD-ul ar avea însă nevoie de câteva mișcari brutale, manevre și acțiuni puternice în destructurarea piedicilor actuale pe care nu le vom enumera. Astfel de mișcări și mutări nu pot fi însă făcute de păpuși, de telecomandați, cum a fost Grindeanu. Astfel de mișcări nu pot fi făcute decât de lideri cu autoritate nu doar în partid, lideri puternici și obraznici, vicleni și îndeajuns de diplomați pentru a nu provoca un șoc prea puternic la nivel european. Cam cum e Orban la unguri …
Într-adevăr putem spune ca Dragnea poate se apropie cel mai mult de toate criteriile enunțate mai sus. Cu siguranță Dragnea ar putea fi cel mai light dictator care și-ar asuma cele mai multe riscuri, cum deja și-a asumat. Dragnea deja este all-in în deraieri și într-o țară în care justiți ar funcționar ar fi fost deja condamnat, nu doar împiedicat să ajungă prim-ministru, ca și cum l-ar trage de urechi.
Să vedem însă de ce nu a reușit Dragnea să devina liderul stelar al PSD-ului care să schimbe din rădăcini țara, în direcția amintită mai sus. Principala problemă a PSD-ului este tocmai diferența majoră culturală între marile orașe în special Bucureștiul și mediul rural. Bucureștiul este de fap un hub, un centru de atracție pentru toți românii altfel, care doresc altceva, care împing țara înainte. Mulți trec temporar prin București înainte de a zbura în afară, însă este cert că niciodată bucureștenii nu vor accepta un guvern comunist cu lideri neo-comuniști sau dacă îl vor accepta, nu vor accepta nicio deraiere prea gravă de la unele limite de nesimțire.
În ciuda pomenilor electorale și a moștenirii aparatusului de partid mai ales în zonele de sud, chiar de-ar ajunge la 95%, PSD-ul nu va putea împinge niciodată “programul” de mai sus până acolo unde ar avea nevoie pentru a putea trăi în liniște, piedicile venind nu doar din partea populației (oricând bucureștenii pot da jos un guvern dacă e nevoie) dar mai ales din partea celulelor active necontaminate din aparatul de stat. Oricât de mule “cadre” de tovarăși “buni profesioniști și buni oameni” ca să cităm un clasic în viață ar avea partidul, nu va putea niciodată să completeze toate posturile în toate ministerele, în toate firmele de stat, în toate instituțiile, etc încât să poată implementa “programul”. În fiecare loc mai scapa câte-un tinerel care poate să pună piedici în roată în momentul oportun. Grindeanu este un exemplu, deși nu e tocmai tinerel. Tinerei cu potențial revoluționar sunt însă chiar și în camarila lui Dragnea deși el nu știe încă. Ce vrea Dragnea nu se mai poate și aceasta este problema PSD-ului.
Evident, o dată cu PSD-ul nu pierd doar tovarășii din partid, ci pierd toți românii. Mai ales pierd românii cu nostalgii comuniste care doresc pomeni de la stat, bugetarii care visează salarii ca în vest, pensionarii care se cred în Suedia după ce ne-au lăsat o țară distrusă din toate punctele de vedere, mai ales din punct de vedere uman, cel puțin prin prisma celor care au fugit în afară pentru că nu și-au găsit un loc aici, în mijlocul hoților.
Căderea cursului abia a început. De la criza din 2008 au trecut 10 ani și o recesiune este inevitabilă. Mulți zic că viitoarea criză va fi mult mai mare decât cea din 2008, dar chiar dacă va fi mai blândă, România se află într-o situație mult mai proastă ca atunci, prin prisma datoriei externe acumulate între timp. Cifrele sunt clare și nu mint. Trebuie doar să treacă ceața actuală ca să ne trezim din nou. Pentru cei care au uitat, reamintesc că în 2008, PIB-ul României creștea cu peste 7%! Celor care cred că gata, acum o să fie bine, salariile trebuie crescute, avem creștere, avem economie solidă, s-au rezolvat problemele, le spun: urmariți chiazna.ro, peste un an, doi, voi da citate din acest articol. România nu o duce bine, economia este încă una slab dezvoltată, sistemul de piață nu este liber, capitalismul nu există ci doar un simulacru. Bani nu avem, resurse nu avem, munca noastră nu e prea bine plătită de străini, importăm prea mult, trăim prea mult pe credit, avem datorie prea mare, nu avem nici un motiv să fim optimiști, nici măcar faptul ca domeniul IT crește.
Sunt multe de făcut, sunt multe probleme care trebuiau deja rezolvate: sistemul bugetar redus, corupția redusă, companiile de stat privatizate, piața liberă implementată în toate domeniile: energie, contracte cu statul, utilități, agricultură, asigurări, finanțe etc. Sistemul de pensii și salarizare bugetarilor trebuie revizuite, regionalizarea în sensul descentralizării trebuie să devină un principiu de bază. Școala românească trebuie refăcută din rădăcini, sistemul fiscal de asemenea revizuit de la zero, sistemul de asigurări medicale transformat în direcția liberalizării serviciilor, birocrația eliminată în al 12-lea ceas și în general promovarea și prețiurea valorii, inclusiv în politică.
Poate ar fi de spus și ceva optimist în final, faptul ca poate PSD-ul se va schimba cumva în bine cu această criză. Din păcate, părerea mea este că nu atât PSD-ul e problema cât mentalitatea oamenilor. PSD-ul suntem noi, PSD-ul este poporul român. Toți suntem roșii, toți vrem comunism, toți vrem compromis, toți trăim în lumea noastră în care noi suntem cei mai buni, cei mai frumoși, cei mai pregătiți și străinii sunt de vină, străinii ne fură țara, Soros face învârteli, europenii se bagă prea mult peste noi etc.
Uniţi în mizerie
Am fost in ziua alegerilor prezidentiale din primul tur in sudul Olteniei, intr-un sat destul de maricel. Am trecut prin mai multe sate, prin zona aceea care apare rosie in mai toate hartile: fie cu numarul de votanti ai PSD-ului, fie cu rata saraciei.
Nu stiu daca doar in Oltenia, dar in general zonele de sat din Romania sunt un fel de feude in care de la seful consilului judetean pana la directorul de scoala sau paznicul de la primarie sunt toti cam din acelasi neam. Fara sa dau nume, doar o mica exemplificare: unchiul senatorul, varul membru in consiliul judetean, nepotul director la scoala din sat, un alt var al unchiului senator primar in cutare comuna unde “baronul” are cateva sute de hectare pe care le lucreaza cutare care e angajat la primarie, dar in fapt e responsabil ca afacerile sa mearga bine atat pe teren cat si pe pamantul lucrat in arenda si pentru care prostilor li se dau doar niste faramituri in timp ce baronul castiga sute de mii de euro doar din productia agricola pentru care investeste minimal pentru ca sub el, multe “lucrari” se rezolva “din obligatie” de catre toata camarila de neamuri si tovarasi de partid care daca vor sa isi primeasca in continuare salariile trebuie sa nu miste in front. Lucrurile sunt stiute de toata lumea, dar nimanui nu i se pare nefiresc: comunismul nu a picat inca la sat, oamenii nu sunt revoltati daca sunt furati pe fata si singurul interes si singura lor dorinta este sa fie si ei parte la imparteala, sa ia si ei ceva cand se da ceva. De multe ori, nici partidul nu mai conteaza. De-a lungul anilor, ei au votat fie cu PDL, fie cu PPDD, fie cu PSD. Politica nu e prea complicata pe-aici si niciodata doctrinele nu sunt relevante. Ca “toti fura” este bine-stiut, dar nu asta e problema, ci cum sa furam si noi. Fie ca mai furam niste motorina de la autobuzul primariei, fie ca mai furam din ajutoare sociale necuvenite, fie ca furam de la camp, din lubenitele vecinului, cine nu fura e prost – in general. Furtul si mizeria sunt realitatile perpetue ale satului romanesc, doar fuga la oras si/sau prin strainatate au mai colorat optiunile taranului roman.
“Cu cine votezi” – ma intreaba o matusa? “Cu neamtul” – ii raspund. “Ce?!? Cu speculantul ala de copii?”. Propaganda comunista a reusit pana si la tara unde antenele au fost scoase de pe Digi, prin intermediul canalului de partid RTV sa indoctrineze oamenii. Inainte de RTV, Dan Diaconescu a descoperit formula magica de televiziune: Elodia. Emisiuni facute de redusi mintali pentru redusi mintali. Au prins extraordinar. Au prins atat de mult incat dupa ce au venit la putere PSD-istii si au inchis OTV-ul, au copiat modelul lui Diaconescu si l-au “upgradat” prin RTV, folosind insa investitii mult mai serioase in tehnologie si personal. Diaconescu era one-man-show. Reteta lui functiona dar la scara redusa. In afara de 2-3 emisiuni, Diaconescu nu reusea mare lucru, iar pe partea de stiri, actualitati si transmisiuni live, OTV-ul era deficitar. Diaconescu s-a blocat la know-how. El a avut reteta, dar nu a avut si capacitatea sa investeasca masiv pentru a fructifica la maxim ideea lui de televiziune prin care tine captivi in fata ecranelor si in zona inferioara de inteligenta mase intregi, categorii masive ale populatiei: pensionari si asistati sociali, bautori de bere ieftina si spartagori de seminte. Topologia votantului de la noi, altfel spus, grosul care nu rateaza nici o votare din spaima ca ne fura ungurii tara sau te miri ce basme mitologice le mai implanteaza inginerii de la butoane.
Poate e prea mult sa il facem inginer social pe Diaconescu. El este doar un mester innascut, are un talent nativ de manipulator si este zero in ceea ce priveste managementul si strategia. Nu in aceeasi categorie de novici i-am pune pe tovarasii care i-au furat ideea si prin intermediul RTV-ului si al Antenelor au reusit marea revolutie neo-kominternista. Procesul este unul de durata, orice revolutie are nevoie de multe operatiuni, multa “sudoare” si mult efort in schimbarea mintii oamenilor, dar si rasplata va fi pe masura. Zeci de ani de infruptare din miezul sevei, fara nici un pic de risc sau competitor – acesta este visul de 25 de ani al comunistilor care in sfarsit vor capata acum dominatia totala dupa ani intregi in care speranta revolutiei de la 22 Decembrie a ramas totusi aprinsa, mare parte de amagirea integrarii in NATO sau UE.
Pe scurt, strategia comunistilor a fost simpla: taiem investitiile, franam economia la maximum, cream conditiile ca tinerii sa fuga cat mai usor in afara, fie la munca, fie la scoala (mii de tineri deja au renuntat la liceu sau facultate in Romania in speranta unui viitor mai bun in afara, am ajuns nu doar sa pierdem specialistii dar sa exportam si potentiali specialisti – cei care totusi au un oarecare potential sa ajunga altceva decat someri), marim pensiile ca acum imprumuturile sunt ieftine si ni le permitem si astfel castigam in unanimitate. Evident, dupa ce strangulam procesul electoral din afara. Furt de voturi legal, alegeri libere si democrate – ce poate zice Europa? Ce mai poate zice Nuland?
Romanii isi merita insa soarta. De la pensionarii sedusi de maririle de mizerie si pana la bugetarii ademeniti cu zaharelul (vezi marirea salariului minim, bonsul de 150E pentru carti, promisiunile de mariri dupa 1 ianuarie), de la activistii de partid care au vazut ca un loc de munca de la partid e mult mai bun decat zbaterea din lumea de jos a privatilor burghezi exploatatori pana la ultimul asistat social care si-a primit cadoul de Craciun in avans de la Ponta ca sa ii aminteasca cu cine sa voteze, de data asta romanii si-o fac cu mana lor. Rosu vor, rosu vor avea pentru urmatoarele cincinale.
Foarte putin comentata la noi in presa (de fapt mai deloc) este situatia din Europa si potentialul unei viitoare crize similare cu cea din 2008. Zvonuri de astea au tot fost si problemele au variat: criza Greciei, riscul defaultului SUA, consfiscarea banilor din Cipru, razboiul din Ucraina, fiecare an aduce ceva nou. Acum se intampla insa ceva ciudat: preturile actiunilor scad si de asemenea pretul petrolului si al aurului. UE este in pragul unei recesiuni tehnice si cresterea PIB-ului pana si in Germania care era locomotiva UE, a decelerat ingrjiorator pentru “arhitectii” iesirii din criza. Ce legatura este intre asta si alegerile din Romania?
Intr-un cuvant: FMI. In cazul unei viitoare crize, Romania este acum cu un picior in groapa cu mult mai adanc decat in 2008. Pe-atunci rata noastra de indatorare era in jur de 15%. In prezent, multumita guvernarilor Boc, SIE si Ponta, am ajuns la aproxivativ 50%. Dar nu doar rata indatorarii ar fi problematica cat mai ales perspectivele: investitiile in 2007 duduiau in Romania si pe-atunci eram “tigrul Europei de Est” cu a crestere de 7% a PIB-ului, cu investitii direcve masive intrand in tara, de ordinul miliardelor de euro (acum suntem sub 2-3 mil) si cu mii de specialisti care inca nu fugisera in afara. O noua criza a creditarii va exploda din nou dobanzile si va produce socuri incalculabile nu doar in economie cat mai ales in bugetul de stat. FMI-ul va fi din nou singura alternativa, marea necunoscuta ramanand insa procentul de taiere care data trecuta a fost de 25% atat pentru bugetari cat si pentru privati (vezi marirea TVA). Lantul asemanarilor cu 2007 nu se termina insa la factorii externi. Pana si Tariceanu care a supravietuit mirific caderii drastice a PIB-ului din perioada crizei si a reusit sa ii convinga pe PSD-isti ca de data asta nu va mai duce tara in criza daca il pun prim-ministru. Senzatia mea este deci una de deja-vu.
Romanii nu inteleg economia de piata, capitalismul si piata libera. Transilvania intelege putin mai bine si asta se vede si in salariul mediu si in investitii si in felul cum voteaza. Sunt aici mai multe explicatii si nu are rost sa le enumeram. Capitalismul este greu de inteles la noi si oamenii nu concep ca bunastarea ti-o poti face si cu mainile tale, in mod cinstit, muncind pe branci si fara sa furi. Majoritatea, si nu doar cei batrani, cred ca trebuie sa le dea cineva. Si pensii mari, si salarii mari, si locuri de munca si tichete de masa etc. Unii spun ca ar fi reminiscente ale comunismului, eu am unele indoieli. Dar daca capitalismul este greu de inteles, si mai greu de inteles este nepasarea batranilor cu privire la viitorul copiilor lor. Am incercat sa ii explic lui tata ca daca lui i-a marit Ponta pensia, a facut-o din viitoarea mea pensie, prin imprumut, pentru ca sub Ponta economia nu o duce bine si Ponta nu face decat sa ia din impozite si credite si sa mareasca pensii. Nu autostrazi, nu micsorari de taxe, nu taiat cheltuieli exorbitante si redus aparat bugetar, nimic nu au facut comunistii pentru dezvoltarea micilor intreprinderi ca de mari inteprinderi oricum nu mai suntem de mult in calcule in economia europeana din motive pe care le-am tot expus. Nici macar un draft de buget nu au facut, complicand si mai mult situatia la nivelul marilor operatori economici care sunt dependenti de planul guvernului, de cursul de schimb, de programul legislativ etc.
Intr-o economie de piata eficienta, organizarea este baza. Planificarea si strategiile sunt vitale atat pentru corporatii cat si pentru guvern, pentru toate organizatiile. In UE, in statele prospere, bugetarea se face deja pe mai multi ani. Nici un guvern nu lasa bugetul pe anul 2015 pe Ianuarie-Februarie, ci deja de anul trecut exista deja un buget pentru 2015 si periodic se fac actualizari in functie de evolutii. Astfel, companiile isi pot sincroniza strategiile de afaceri in stricta concordanta cu intentiile guvernului si pot astfel sa fie pregatite eficient pentru activitatile pe care le vor desfasura. La noi nu putem sa fim siguri nici macar daca TVA-ul sau cota unica vor ramane aceleasi …
Din pacate nu pot sa dau exemplu, dar sa incercam: cum isi va planifica o companie care produce otel, productia pentru anul viitor in functie de bugetul statului? Evident, ne referim la o companie care produce in tara x si vinde si in tara x. Ei bine, daca compania respectiva are z% vanzari in proiecte care sunt legate de investitiile statului, si statul prin proiectul de buget declara ca la anul va investii cu 15% mai mult in proiecte din domeniul de interes (de exemplu constructii) al companiei, in planul pe anul viitor, compania noastra va lua in calcul o crestere cu 15% a componentei z% de vanzari catre stat. Dar nu doar in proiectele legate de stat sunt utile informatiile din buget. Acolo unde statisticile sunt serioase si exista transparenta, o companie poate afla, cati clienti si in ce procent sunt dependenti de investitiile statului si astfel, poate calcula, pe baza bugetului si evolutia vanzarilor care nu sunt catre stat, ci catre alti clienti care sunt mai mult sau mai putin direct legati de investitiile statului.
Poate exemplul cu otelul nu este bun, dar sa ne imaginam un importator de medicamente care trebuie sa stie cam cat va cumpara statul anul viitor din medicamentele compensate, cati bani vor merge catre aceste medicamente si la ce fluctuatii se poate astepta.
Deci bugetul este vital pentru companiile mari si serioase care nu orbecaie in afaceri si care isi fac calcule serioase cat si cum sa investeasca si cum sa se pregateasca pentru anul viitor. Ori fara un buget pregatit, este foarte greu. Tanara speranta de la finante, justifica intarzierea realizarii unui buget prin aceea ca Ponta nu isi poate asuma un proiect de buget, pentru ca vom avea un nou prim-ministru. Cata idiotentie! Nu i-a trebuit mult timp acestei tinere speranta ca sa asimileze limbajul de lemn al incompetentei mascate si al minciunii parfumate. De unde si pana unde noul buget nu trebuie asumat de Ponta si cine ar fi in masura sa il faca daca nu actualul guvern? Nu Ponta o sa numeasca noul Prim-ministru, nu actualul guvern trebuie sa pregateasca terenul pentru viitor, mai ales ca tot ei raman la putere? Aberatii si minciuni perverse, in spatele acestora aflandu-se simplul adevar ca ei au fost prea ocupati cu propaganda si cu campania ca sa se mai ocupe si de buget.
Minciunile ministrului de finante sunt cu atat mai penibile cu cat oricum se stie ca in Romania exista un singur om care face bugetul si care este pastrat de orice partid pentru ca altfel sunt in aer. In plus, rareori o bugetare bate cu realitatea si rectificarile dese sunt ceva normal, dar un lipsa unui cadru blocheaza aiurea nu doar anumite investitii cat si operarea normala a statului. Cate spitale nu au ramas fara medicamente sau cate proiecte nu au fost blocate din mers pentru ca bugetul nu era gata si banii veneau cu intarziere? Oare ce asumare sa isi ia Tariceanu cand mare lucru oricum nu o sa se schimbe si mare strategie oricum nu sunt capabili sa implementeze ei, singurele butoane pe care apasa fiind accizele si taxele, iar din primele mesaje, Tariceanu deja a adus vorba de cota unica. Iata marele liberal cu ce politici vine si ce planuri are. De aceea zic ca nori negri se arata asupra Romaniei si poate din nou va fi nevoie ca o furtuna sa treaca si sa mature pentru totdeauna gunoaiele din politica romaneasca.
In ce masura sa mai avem sperante si in ce masura Dumnezeu va lucra din nou in moduri nebanuite si ne va feri de raul cel mai care ca la alegerile trecute, nu stiu. Vad doar ca poporul nu merita si poate e mai bine sa primeasca ce merita, Dumnezeu iti da dar nu iti baga si in traista. Romania putea sa fie o Polonie frumoasa, aveam destula minte si destula forta sa facem lucruri mari si sa nu fim doar milogi cu mana intinsa catre partid. Poate asta e blestemul nostru ca valorile sa fie nevoite sa fuga si sa se realizeze in alta parte, poate a venit vremea ca mentalitatea de asistat social sa fie din nou dominanta si capitalismul sa fie extirpat masiv. Bine este ca inca mai exista supape, bine este ca UE are nevoie de mintile si bratele romanilor. Din respect pentru acestia, e posibil ca asa cum romanul de rand viseaza sa fie si el asistati social, si Romania sa ramana in cadrul UE un banal stat paria, care traieste din mizilicul aruncat de la Bruxelles si care nu va depasi niciodata penultimul loc in orice clasamente s-ar face. Dar oare asta e menirea noastra, asta este visul poporului roman, asta e tot ce poate sa dea neamul asta?