Cum mai bate vântul în primăvara arabă

Poporul libanez a rezistat la peste 100 de zile de atacuri aeriene. Ca se ne dam ce inseamna asta, sa ne amintim ca sarbii au fost bombardati timp de doar … 78 de zile, dupa care Milosevic nu a mai rezistat si s-a retras din Kosovo. Nu e de mirare ca dupa peste 10 ani de la aceste evenimente, zeci de mii de sarbii il sprijina acum moral pe Ghadafi, printr-o pagina pe twitter.

Sa fie oare Ghadafi buturuga mica care opreste carul mare in marsul revolutionar catre China? Felul in care s-au desfasurat “primavara araba” nu lasa urme de indoiala ca acestea aveau o cu totul alta tinta, nu urmareau un nici un caz doar schimbarea gardei si propagarea unui domino care sa se opreasca in Iran. Cel mai probabil, tinta dominoului era si este inca chiar Marea China, puterea economia #2 a lumii de azi si #1 a lumii de maine dupa orice calcule ar face oricine.

Si pentru ca vremea trece si daca curgerea revolutiilor s-a cam oprit si prin Libia si nu prea merge bine nici in Siria, scadentele la datoriile americanilor nu se stau in loc, lipsa de bani riscand sa provoace o “primavara” chiar la cei care au lansat moda. Se intrevede asadar privind prin prisma “arhitectilor” miscarilor geopolitice ale momentului o invazie terestra pentru a rezolva problema pana la capat. Asadar, marele semn de intrebare este: cand va fi aceasta invazie si cum se va desfasura de vreme ce Ghadafi a dat arme la popor si invadatorii vor fi nevoiti sa lupte cu peste 1 milion de islamisti care sunt gata sa lupte pana la moarte impotriva invadatorilor.

Nu stiu daca noi putem realiza ce inseamna sa traiesti sub stare de asediu, sa auzi noaptea avioanele cu trec si sa te astepti tot timpul ca o bomba va cadea chiar langa tine. Ce face acum aviatia NATO nu este altceva decat sa starneasca ura a milioane si milioane de libieni care chiar daca nu-l iubesc pe Ghadafi, nu vor uita niciodata “binefacerile” venite de la avioanele care le aduc moartea prin telecomanda. Sa fie oare avertizarile lui Ghadafi ca va ataca Europa doar niste sperieturi fara sansa de a fi puse in aplicare?

Faptul ca pana acum Ghadafi a rezistat si ca toate atacurile aeriene nu au facut decat sa secatuiasca combustibilul avioanelor si sa consume bombele NATO ii va determina pe occidentali sa caute solutii noi. Dupa mine este cert ca daca atacul aerian nu i-a speriat indeajuns pe libieni pentru a-l da jos pe Ghadafi si a cauta astfel sa scape de bombardamente, ba chiar i-a starnit si mai mult impotriva vestului, un atac terestru nu va reusi prea mult, poate un razboi civil mai indelungat sau o baie de sange care insa nu va castiga nimic chiar daca CIA si celelalte servicii de informatii vor reusi sa plaseze un guvern format de rebeli prin care sa controleze Libia.

Este uimitor cum americanii si europenii nu au invatat nimic din Irak si din Afganistan si folosesc aceleasi paguboase porniri in dorinta de a-si justifica bugetele militare aberante in mijlocul unei crize financiare crunte al carei ecou inca nu s-a terminat.

Nu doar in Libia insa lucrurile nu merg “cum trebuie”. Siria, Barhein, Yemen nu arata bine deloc. Revolutiile nu doar ca au piedut din momentum, dar s-au blocat tocmai pentru ca “retetele” de revolutie fabricate de serviciile secrete occidentale nu tineau cont de specificul local, ele au fost elaborate pe baza patternurilor socio-culturale ale europenilor (vezi documentarul The Revolution Business si grupul de sarbi care lucreaza pentru CIA). In plus, unele regimuri au actionat proactiv si au luat masuri care sa taie din elanul revolutionar al populatiei, cum ar fi mituirea poporului de catre sauditi. Si daca am ajuns la sauditi, nu ar strica sa mai amintim si o alta evolutie periculoasa a acestei primaveri: fiind in conflict cu Iranul din motive religioase, Arabia Saudita face tot ce poate pentru a impiedica influenta acestuia in propria tara dar si in Bahreinul vecin unde au trimis forte de … pacificare care sa ii atace pe revolutionari. Culmea e ca NATO nu bombardeaza nici guvernul Bahreiunului si nici Arabia Saudita pentru ca fac crime impotriva poporului bahreinez ci acolo doar fac … apeluri la retinere. Este evidenta politica duplicitara, ce este trista este detasarea cu care presa romaneasca prezinta aceste evenimente ca pe o poveste si nu sesizeaza gravitatea unor evenimente care pot oricand sa escaladeze intr-un razboi mondial in care fara voia noastra si noi suntem trasi cu arcanul din prostia politicienilor care ne conduc si care nu sunt capabili sa vada in ce directie merg lucrurile, cine va ataca primul si cine va pierde urmatorul razboi care bate la usa.

Nu stiu daca doar mie mi se pare trasa la indigo politica romaneasca externa de azi cu cea din preambulul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand in loc sa ne pregatim de razboi si sa ne facem o armata serioasa, ne bazam pe tratate desuete si pe aliati care erau pierzatori din start fiind tehnologic si militar cu mult in urma nemtilor (vezi Linia Maginot). Tot asa cum francezii erau incapabili sa inteleaga blitz krieg-ul pana nu l-au simtit pe pielea lor, mie mi se pare ca nici americanii nu prea isi dau seama ce inseamna razboiul in lumea de azi si se mira cum de dupa sute de miliarde de dolari investite si mii de vieti pierdute in Irak si in Afganistan, nu au realizat nimic, ba chiar au “produs” generatii de viitori teroristi sinucigasi care vor prelungi razboiul impotriva terorismului pentru cel putin 4-5 decenii daca intre timp acesta nu va escalada in Al 3-lea Razboi Mondial.

Este interesant ce vor considera istoricii viitorului ca punct de pornire al celui de-al 3-lea razboi care va cuprinde toata lumea, de vreme ce americanii se afla deja in 5 razboaie si o data cu desfasurarea evenimentelor si cu complexitatea interdependentelor intre diversii jucatori nu se poate spune cu certitudine de unde a plecat totul.

Haosul a fost insa o constanta in toate vremurile si desi mijloacele de azi ne permit sa aflam multe, cu siguranta sunt mult mai multe evenimente de care nu auzim, care nu sunt acoperite de presa sau sunt prezentate deformat iar iluzia informarii nu ne ajuta cu nimic, poate doar ne indeamna prin prezentarea gravitatii faptelor, sa fim gata oricand de orice.

Articole “related”:

5 comments

 • Banii da, insa armele cumparate de Gadafi cu ei nu. Si oricum Bernanke a acordat creditul cand deja se impuse blocada de catre statul american deci cand conflictul era in plina desfasurare, nu acum 1 an sau doi :P.
  Cat despre China… mai mult propaganda cu prima putere economica mondiala:
  1) PIB-ul Chinei a depasit intr-adevar pe cel al SUA cu putin insa tine cont ca ei au 1.5 miliarde locuitori (cu tot cu cei neraportati oficial in general din mediul rural) iar americanii 300 milioane deci in termeni de productivitate 5 chinezi au ajuns in sfarsit cat sa produca la nivelul unui american (PIB/capita e mai rau la chinezi ca in Romania).
  2) Marea parte a dezvoltarii Chinei se datoreaza relocarii corporatiilor straine din tarile bogate unde sunt puternic reglementate, impozitate, taxate, in China, unde guvernul le acorda o oarecare relaxare fiscala, dar mult mai important mediul de afaceri e mult mai putin reglementat. Forta de munca ieftina este doar un factor, dar nu hotarator, in alegerea business-urilor straine de emigrare in China.
  3) Produsele “Made in China” sunt facute folosind capitalul tehnologic si know-how-ul occidental. Pana si token-urile ce ti le dau bancile din Romania cand iti deschizi un cont si ceri servicii de internet banking sunt “made in China” pt. ca bancile mama dau spre productie aceste aparate chinezilor ce lucreaza mai ieftin in plus costul productiei in China e mult mai mic dincolo de forta de munca. Specificatiile tehnice sunt stabilite tot de catre tehnicieni cat se poate de occidentali, chinezii fiind executantii.
  4) Daca e sa ne referim la infrastructura, aceasta e intr-adevar impunatoare… in 2-3 orase mai mari (metropole). Daca vizitezi restul Chinei – in speta zona rurala – vei observa drumuri mai proaste decat in Romania. Lucru ce nu se arata la TV. Dupa asemenea criterii jurnalistice pot filma si eu in Romania zona din fata Casei Poporului (care nu poti zice ca nu arata bine, la standarde occidentale), un cartier de oameni instariti cu vile si infrastructura impunatoare, si Ferrarri-urile/Porsche-urile detinute de unii magnati romani care nici occidentalii aflati pe aceeasi treapta sociala nu au si zic “Romania e o tara de bogati, cea mai prospera din lume” lucru evident fals si departe de adevar.
  5) La cata bunastare abunda de la chinezi, mai nou ii vezi emigrand in… Romania :P. Laptele si mierea este evident prea dulce pentru ei in China :)). Nu in ultimul rand, comparata strict la nivel de dezvoltare, China nu se ridica la piciorul mic al Japoniei. De crestere pe consum si Romania duduia inainte de 2007 :). Acest tip de “crestere” este insa iluzoriu. In plus tine cont ca guvernul chinez se confrunta cu o puternica inflatie interna care le-a asigurat aceasta crestere iluzorie (cum exporta masiv si primesc in schimb valuta interesul chinezilor e sa aiba o moneda cat mai lipsita de valoare astfel incat valuta obtinuta in comertul exterior sa cumpere cat mai mult pe piata interna, sa fie cat mai valoroasa).
  6) Sa nu uitam problema demografica: o populatie imensa care imbatraneste rapid si care datorita politicii “un copil” nu vor mai avea tineri indeajuns incat sa plateasca pensiile actualilor chinezi. Daca unii romani exacerbeaza problema demografica la noi, la chinezi nu e nevoie de exacerbare, ca deja se confrunta cu o imbatranire accelerta si un declin demografic in randul generatiilor noi in plus datorita preferintei pt. baieti China ramane si fara femei care sa dea nastere la copii in cazul in care politica “un copil” ar fi abrogata de Beijing. Deja raportul barbati/femei este in favoarea primilor, in evident contrast fata de tarile occidentale.
  Singurul mod in care China va intrece SUA este prin urmarea de catre SUA a acelorasi politici socialiste implementate de la New Deal incoace, doar ca atunci nu va fi cazul de depasire ci de regres al americanilor :). Aici iti dau dreptate, guvernul federal se pricepe de minune la risipirea banului americanului (armata, protectie sociala, servicii publice, etc), ceea ce poate duce in scurt timp la decaderea SUA raportat la China.
  Dealtfel dezvoltarea unei tari nu are legatura cu spatiul geografic, demografia, resursele naturale. Italienii cu acelasi spatiu din prezent au fost capabili in Antichitate sa domine mai bine de jumatate din lumea cunoscuta atunci (Imperiul Roman). Singapore are 3 milioane de locuitori si PIB cat al Romaniei, nu mai intra in discutie resurse mult sub nivelul Romaniei. Totul depinde de principiile economice dupa care e ghidata. Romanii nu-s deloc mai prosti ca strainii, ba dimpotriva. Multi romani lucreaza chiar in conducere la corporatii si multinationale straine. Unde nu se plange nimeni de ei ca-s “lenesi si puturosi” ba dimpotriva au o productivitate foarte mare (altfel n-ar fi fost promovati in conducere tinand cont de scepticismul si discriminarea occidentalilor la balcanici/est-europeni).

  • Avansul Chinei abia a inceput, sa nu uitam ca Japonia a ajuns #2 in peste douazeci de ani. Japonezii s-au blocat insa pentru ca au ajuns la maximul a ce puteau face pe suprafata lor si cu populatia lor, ceea ce nu va fi o piedica pentru China. Tocmai acele sute de milioane de chinezi care traiesc in mediul rural sunt argumentul pentru viitoarea crestere a Chinei. China a ajuns acum #2 doar “incordandu-se” cu coasta de est, sa asteptam sa isi “umfle pieptul”, adica sa simta gustul prosperitatii si ceilalti chinezi mici care acum doar cultiva mere si pere. Avansul tehnologic al vestului este efemer, si Japonia se afla in aceeasi situatie si apoi a depasit de departe SUA. Japonia s-a blocat insa cu Internetul, au plusat mai mult pe robotica si au ignorat web-ul. China insa invata, cumpara patente, cumpara fabrici cu tot cu ingineri si nu are rost sa discutam de spre know-how-ul chinez cata vreme deja sunt a doua tara care are fighter invizibil.

  • As putea sa iti dau raspunsuri punctuale la toate argumentele tale, iata insa un raspuns doar la 5):

   “The number of Chinese scholars who have returned home after studying abroad in the last 30 years is almost 497,400, said Wang Xiaochu, vice-minister of human resources and social security.” http://www.chinadaily.com.cn/china/2010-07/03/content_10054558.htm

   Imi zici si mie care chinezi emigreaza in Romania? Au fost cateva cazuri dar care s-au intors tocmai pentru ca o sa ajungem noi sa muncim pe salariile mizere pe care muncesc chinezii. Este normal ca la cati sunt sa mai si emigreze din ei, dar asta nu are legatura cu avansul economic al Chinei dar mai ales cu potentialul sau de dezvoltare.

   Multi critica orasele “fantoma” si le arata cu degetul ca pe bula imobiliara chineza. Mi se pare hilar cat de penibil sunt cei care arata cu degetul la astfel de nimicuri. Am vazut un documentar care explica pe larg situatia: orasele “fantoma” nu sunt chiar fantoma. Era un oras cu capacitate de 1 milion de locuitori care avea insa 50.000 de locuitori. Investitiile erau pe termen de 30 de ani, deci din start guvernul oferise un credit investitorilor care le ofera o fereastra de … 30 de ani in care trebuie sa vanda tot pentru a nu avea probleme. Asadar, ce bula imobiliara e asta, bula e atunci cand expunerea este maxima si toti sunt indatoratii pana la gat. La chinezi e problema doar de cativa ani pana cand startul pe care l-au luat va prinde momentum si cred ca punctul de cotitura va fi atunci cand va pica dolarul si vor liberaliza cursul, atunci sa vezi investitii in China si atunci sa vezi dezvoltare cand chinezii nu o sa mai exporte totul si o sa inceapa si ei sa consume din ce produc.

 • Pe de alta parte FED-ul l-a creditat pe Gadafi – indirect prin Banca Libiei – cu peste 20 miliarde dolari:
  http://curiouscapitalist.blogs.time.com/2011/04/04/bailout-revelation-fed-lent-billions-to-save-lybian-bank/
  Scenariul unei interventii externe pica, nu de alta dar cand invadezi un teritoriu nu ii dai inamicului tau bani sa-si inarmeze oamenii :P.

  • Dar oare banii nu si i-au recuperat acum prin blocarea conturilor Libiei, bani care niciodata nu se vor mai intoarce la Ghadafi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.