Adrian Vasilescu are nevoie de o pensie

Adrian Vasilescu, zis si panadolul anti-criza [1], oficial prezentat ca consilier al guvernatorului BNR, dar in realitate un junior in echipa de marketing propagandistic a BNR-ului a mai dat din nou cu nuca in perete. Pe aceeasi linie de sloganuri macro-economice subtiri si prefabricate in scolile de gandire al monetarismului keynesian, Vasilescu a declarat (conform Bursa): Ţara noastră are nevoie de ceva consum ca să-şi poată relua creşterea economică.

Ideea (geniala, nu?) nu este noua desi e proasta. Dar mai ales in contextul actual in care se afla Romania este tragic ca un personaj cu o asemenea functie si cu un asemenea rol, dar mai ales un personaj caruia ziarele dintr-un motiv cu totul necunoscut ii preia orice vorba, asadar mai ales acum aceasta idee este sinucigasa.

Cum sa crestem consumul cand oricum consumam cu mult peste ceea ce producem, suntem inglobati in datorii si cutitul nemilos al saraciei incepe sa taie din necesitatile de baza pentru trai, cum ar fi hrana si sanatatea.

Oare nu este la mintea cocosului ca daca nu ai bani, chiar nu trebuie sa consumi, ci sa economisesti. Daca ai datorii, nu e logic ca trebuie sa le platesti decat sa faci altele si mai mari pana cand iti ia banca casa sau te taie camatarii? Daca tu nu produci nimic, nu e logic ca mai bine ai face foamea ca sa te trezesti din lancezeala decat sa consumi?

Ce vrea sa spuna dl. Vasilescu? In limbaj ne-economic, indemnul lui Vasilescu de a spori consumul, suna ca un indemn de a porni impreuna, cat mai urgent catre mall ca sa consumam si prin urmare sa … reluam cresterea economica.

Chiar daca ar fi sa analizam la nivelul macroeconomiei, numai un ignorant al situatiei Romaniei ar putea sa faca o asemenea recomandare. In paranteza fiind spus, macroeconomia este oricum o utopie, singurul fapt pentru care aceasta “stiinta” exista este ignoranta celorlalti oameni de stiinta care ocupandu-se cu lucruri serioase, nu au rabdarea sa puna cateva intrebari macroeconomistilor, cum ar fi de exemplu: “voi ati prezis vreodata ceva cum trebuie” sau “voi ati avut vreodata vreun rezultat in politicile voastre” sau “voi de ce va ziceti stiinta daca nici un experiment de-al vostru nu da aceleasi rezultate”?

As intelege sa recomande Vasilescu consumul chinezilor, care au bani foarte multi si nu stiu ce sa mai faca cu ei, dar chinezii oricum consuma din ce in ce mai mult pentru ca au de unde. As intelege sa recomande mai ales japonezilor care prefera sa moara de foame singuri in casa decat sa acceada la programele sociale ale guvernului.

Cum deci sa crestem consumul intr-o tara care traieste deja pe datorie, produce foarte putin si are acces la credit foarte limitat si la costuri foarte mari? Este usor sa dai declaratii bombastice, dar trebuie sa le si acoperi cu rationamente, mai ales daca tu esti cel care il consiliaza pe Isarescu. Pai ne mai miram de ce este activitatea BNR-ului atat de fatidica pentru economia romaneasca, Banca Nationala nefiind decat o bratul de forta al politicii corupte romanesti?

Nu ar fi logic ca intr-o tara indatorata pana la gat, intr-o tara in care oamenii abia mai platesc creditele iar productivitatea muncii este si-asa slabita, ar fi bine ca sa reducem consumul nu sa marim consumul? Pe ce lume traieste Vasilescu daca nu a vazut ca atunci cand in anii nebuniei a crecut consumul (prin mila bancherilor care ne-au imprumutat), dupa el a venit prapadul, deoarece consumul nu a adus cu sine o dezvoltare economica solida, ci doar a facut ca tot romanul sa alerge dupa credite sa isi ia case si masini? Ce sa mai zicem de stat unde tunurile s-au dat cu nemiluita, de la autostrazi de zece ori mai scumpe, la terenuri de fotbal pentru copiii taranilor? Nu a vazut Vasilescu cate a adus cu el consumul de care zice el ca ne va scoate din criza?

Este adevarat ca Vasilescu a mai adaugat: “acest consum nu trebuie să fie unul care să stimuleze producţia altor ţări, aşa cum s-a întâmplat în trecut“. Hopa, pai ce facem domnule Vasilescu, ne intoarcem la comunism? Deci, cand am avut consum, de am stimulat productia altor tari, da? Acum de ce nu am face-o la fel? Care au fost cauzele care au dus la asta si ce s-a schimbat intre timp? Propuneti sa ne intoarcem la comunism,  sa avem o economie reglata de stat? Pentru ca altfel, daca ar fi sa crestem consumul, nu vad cum am putea sa nu mai stimulam productia altor state ci stimulam productia interna. Sau poate i-a venit mintea la cap lui Isarescu si o sa lase euro sa se duca unde ii e locul?

Ca sa nu mai amintesc, ca orice am consuma, noi nu producem atat de mult pentru a putea satisface cererea interna. Efectiv aceasta este o realitate: noi importam mare parte din ceea ce consumam, chiar si produse agricole pe care am fi in stare sa le producem local. Economia romaneasca inca este atat de ineficienta, incat nu putem sa producem la preturi mai mici ca altii. Si cum fiind parte din UE, circulatia marfurilor este libera, nu exista taxe vamale, evident ca cine produce mai ieftin si mai bun, va reusi sa vanda. Romanii vor cumpara produsul cel mai ieftin si cel mai bun. Si asta se vede si in rapoartele de exporturi si de importuri: balanta noastra a inceput din nou sa alunece din nou pe teren negativ dupa o mica pauza, semn ca nu am invatat nimic din criza.

Este trist ca acest personaj nu se pensioneaza o data sa ne lase in pace cu pseudo-teoriile si basinoasele lui idei care nu ajuta cu nimic, ba din contra, lanseaza idei periculoase, mai ales daca cu astfel de idei il consiliaza el pe Isarescu. Fereasca Dumnezeu sa il ia in seamna Isarescu si sa ajute bancile si mai mult decat deja a facut-o in “dezlegarea creditarii”, ca sa … stimulam consumul, nu? Nu de credite avem nevoie, nu pe bancheri trebuie sa ii imbogatim prin dobanzile pe care le platim pentru niste amarate de plasme, ci trebuie sa dobandim toti baze economice solide, cumparare, productivitate, investitii sanatoase in proiecte necesare. Si asta trebuie sa o cerem si de la cei care ne conduc.

Daca vreunul sus pus ar avea pic de minte ar lansa un program national de lupta impotriva datoriei, asta ar fi adevarata misiune: sa invatam sa traim cat de lunga ne este plapuma. In momentul in care oamenii nu vor mai fi datori vanduti bancilor, vor putea sa fie cu adevarat liberi, vor fi mai putin stresati si prin urmare mai fericiti, nu vor mai fi atat de predispusi la munca sclavagista ci vor putea mai usor sa isi caute un loc de munca mai bine platit iar firmele daca vor invata sa foloseasca creditul eficient, vor creste organic si toata economia se va reconstrui pe baze solide. Aceasta trebuie sa fie adevarata lectie a crizei.

Din pacate, bancherii si slugile lor platite au deturnat aceasta oportunitate, ca din aceasta criza sa schimbam lucrurile in mai bine, si acum pompeaza aer si mai mult: transfera datoriile la stat, pun bancile centrale sa tipareasca bani si sa le dea lor credite la dobanzi de 1-2%, ele imprumuta statele cu dobanzi de 7-8% si firmelor le cer 10-15%, iar deponentilor le ofera un amarat 3-4%.

Cu asemenea oameni la BNR nu e de mirare ca s-a ajuns aici. Important este insa daca macar noi ne vom trezi si vom incepe de jos in sus sa traim altfel, sa gandim altfel, sa intelegem ce se intampla si sa luptam pentru libertatea noastra financiara si economica. Iar asta nu o vom face cheltuind aiurea, luand credite cu nemiluita si traind bucuria unei clipei amagitoare in detrimentul unei vieti lungi de sclavi pe plantatiile bancherilor.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

[1] de mult nu mai este un mister ca Vasilescu este trimis de Isarescu in presa sa calmeze lucrurile cand lucrurile sunt pe marginea prapastiei; de exemplu, in 2011, desi era evident ca nu este asa, Vasilescu incerca sa ne convinga ca criza este doar un razboi psihologic.

2 thoughts on “Adrian Vasilescu are nevoie de o pensie”

  1. ca Vasilescu spune ” doua la leu ” , asta o stim deja de foarte mult timp . Dar ca il consiliaza pe benerescu , nu-mi prea vine sa cred . Domnul ” membru al clubului de la roma ” nu are nevoie de consilieri pentru ca nu face altceva decat sa transpuna in romanica directivele primite din afara . Asa ca Vasilescu este doar o simpla vuvuzea si atat .

    In alta ordine de idei , hai sa ne gandim mai bine la partea cu imprumuturile : cam tot ce s-a facut in lumea asta mare , s-a facut din imprumuturi si se putea foarte bine sa se continue la infinit , pentru ca fiecare a imprumutat pe fiecare . In concluzie , toata lumea ar putea sa faca ceea ce face acum amerlocul , adica sa ridice plafonul datoriei inca o data si inca o data … Dar “cineva” , persoana importanta , nu spui cine , a hotarat ca trebuie sa inchida robinetul , ca simplu experiment , sa vada cum se descurca lumea in conditii de criza . Zis si facut , numai ca nici acum ( ca niciodata , de altfel ) nu se cantareste cu aceasi balanta peste tot , asa ca unul are voie la mai mult tain decat altul , pe principiul biblic ” celui care are i se va da , iar celui ce nu are i se va lua si ceea ce are ” .
    In concluzie , este usor de zis ” opriti imprumuturile ” atunci cand sacii tai sunt in caruta . Uitam insa ca unii de pe margine se uita cu jind la caruta noastra si saliveaza la bucatele din saci . SI de foarte multe ori , nu au nici o vina ca lor le lipseste o caruta . De acord , este pacat sa poftesti la ceva din al fratelui tau si este bine sa te intinzi cat iti este plapuma , dar daca plapuma este din ce in ce mai mica si picioarele raman afara , si-ti ingheata si tie si copiilor tai , oare nu-i cazul sa te gandesti la o solutie de avarie , chiar riscanta ? O faci , altfel capeti reumatism …

    Doamne , ajuta-ne !

    Reply
    • Este adevarat ce zici de imprumuturi, nu neg ca asta e lumea de azi, creditul e baza; Eisenstein explica frumos aici cum sta treaba si cum acum creditul nu mai are din ce sa se umfle. Totodata, tocmai de aceea este mult mai bine de tarile / firmele / persoanele care sunt expuse cat mai putin si care produc in loc sa conusme. Germania, Suedia, Apple sunt doar cateva exemple. Cand bancile o sa incepe sa puna gheara pe tot ce au, pas cu pas, pe masura ce default-urile inghit toata lumea, atunci vom vedea cine cum sta. Mesajul lui Vasilescu bineinteles nu se referea sa credite anti-reumatism ci nu vine decat sa repete niste sloganuri imbecile care din pacate produc printre alte disfunctionalitati in economie, monstri cum sunt programul rabla sau prima casa care nu fac decat sa propteasca aiurea preturile si sa mai prelungeasca putin agonia inevitabilei prabusiri.

      Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.