BNR se pregătește de război cu panadoale

Panadolul anti-criză – Vasilescu BNR – veșnicul tinerel (prin voioșia cu care țopăie pe la televizoare și scrie prin ziare ocazionale “rețetuțe liniștitoare”), și întârziatul pensionar (tatae are peste 80 de ani deși nu i-ai da) ne asigură: “BNR şi-a păstrat armele şi gloanţele ca să intervină dacă vin vremuri grele“. Nu știm unde a declarat “consultantul” acestea, dar tare ne-am amuzat când răsfoind să vedem ce mai scrie presa despre noul record al ROBOR-ului am dat despre articolul cu pricina.

Și mai amuzantă este următoarea remarcă venită de la Panadol citată în antetul articolului BURSA: “Sunt mulţi cititori în stele, chiar şi în sistemul bancar”. Câtă concentrație de auto-ironie într-o simplă frază! Denotă un puternic simț al umorului și totodată o lipsă cruntă de imaginație în războiul verbal cu vizații “cititori”. Poate doar tovărașul ministru Pop fost prof de mate mai poate să-l întreacă pe Panadol la acest tip de bombe când face greșeli de aritmetică elementară.

Cu privire la armele și gloanțele BNR-ului, cred că după blegitul de 0,01% despre care am mai amintit, BNR ar trebui să interzică paralelele cu terminologia războiului și poate să se limiteze la termen sportivi, de exemplu, că tot are acum probleme Isărescu cu terenurile de tenis.

Una peste alta, ROBOR a luat-o din nou razna, mai ales la perioade mai mari (6-9-12 luni) la care noi recorduri au fost atinse. Din nou reiterez: situația e departe de a fi îngrijorătoare, creșterea va fi moderată și sunt excluse spike-uri deoarece România este încă tentantă din cauza raportului datorie/PIB, încă mic comparativ cu alții, cu toate destrăbălările PSD-ului. Mai ales dacă nu se întâmplă șocuri până la finele anului care să afecteze bunele rezultate ale bursei (bune măcar din creșteri căci din lichidități …), o creștere a dobânzilor interbancare, dacă se va reflecta și în depozite, va atrage bani din afară care vor stabiliza atât dobânzile cât și cursul. Doar DACĂ. Căci miroase deja a un nou guvern la nici câteva luni de la numirea actualului. Nu am eu informații din interior, dar la cum tremură mustața lui Dragnea când vorbește de Tăriceanu, e clar că ceva e putred în alianță și se pot întâmpla lucruri spectaculoase până la anu’.

Adevărata provocare a BNR-ului va fi să regleze șuruburile astfel încât creșterea pe interbancar să se propagheze spre depozitele clienților. Altfel, toți economisitorii se vor grămădi pe valută mai ales în expectativa creșterii dolarului și mai ales în expectativa pregătirilor de iarnă, care într-un an de creșteri record de salarii și de deficite cu siguranță va duce la noi recorduri de importuri din consum. Să nu uităm că românului îi place să cumpere tot felul de prostii de care nu are nevoie și atunci când nu are bani, darămite când are salariile și pensiile mărite și băncile dau din nou credite cu nemiluita. La care se mai adaugă exitul Fondului Proprietatea și probabila vânzarea a băncilor grecești către Banca Transilvania sau alte bănci locale (căci străini nu se prea grămădesc) – un alt exit la nivel național.

Revenind puțin la armele BNR-ului menționate de Vasilescu, gluma se îngroașă dacă BNRiștii chiar consideră “arme” faptul că nu au mers mai jos cu dobânda (zero de exemplu, cât are BCE-ul). Prostii de astea să spună tatae ucenicilor săi de la BNR nu publicului unui ziar financiar care înțeleg că BNR nu a mers mai jos cu dobânda pentru că ar fi distrus pentru totdeauna leul. Care să fie fraierul să economisească în leu dacă dobânda la leu și la euro este aceeași? Nu mai zic de dolar, care tot timpul a avut o dobândă mai bună decât euro, deoarece FED-ul nu a atins încă zero. Uimitor să vii cu astfel de argumente, când toate țările cu monedă proprie din zona noastră, Europa Centrala și de Est au dobânzi similare, care se învârt în jurul de 1,5% și asta nu pentru ca banca națională “și-ar fi păstrat armele și gloanțele” ci pentru că există o corelație strânsă între dobândă și risc. O dobândă de zero pe leu ar fi însemnat o devalorizare mult mai mare a leului și ar fi produs probabil o inflație galopantă, ca să nu mai zicem de efectele asupra creditării care vedem că este supraîncinsă chiar cu “munițiile” astea de rezervă.

Panadoul anti-criza se umfla in pene degeaba

de la preţurile care au crescut cu 300 la sută în ’93 la mişcările de preţuri în jur de zero, de acum, am parcurs un drum lung până să ajungem la calmarea inflaţiei, la reducerea deficitelor comerciale şi bugetare, la echilibrarea pieţelor monetară şi valutară (sursa)

L-am cam ignorat pe Vasilescu in ultimii ani pentru ca pur si simplu nu mai suportam sa ii citesc pastilele propagandistice pe care le publica in Ziarul Financiar. Apropos de acest amanunt, eu am o banuiala ca BNR cam santajaza unele ziare / televiziuni ca sa ii propage “comunicarea” prin contracte care forteaza presa sa il gazduieasca periodic pe Vasilescu pentru a lucra la imaginea lui Isarescu. Cine nu semneaza contractul este banat de la comunicatele BNR, interviuri, conferinte, orice. Astfel, prin prezenta periodica in ziar, Vasilescu isi face meseria gratuit, fara a fi nevoit sa spuna lucruri importante si adevarate, editorii neavand nici un cuvant asupra articolului respectiv.

Pe scurt, in articol, mai fatis sau mai ascuns, Vasilescu se lauda pe el si isi lauda acolitii de la BNR (stat in stat) aratand cu degetul spre politicieni si restul societatii. Ideea este: BNR si-a facut treaba, a calmat inflatia, a reglat pietele monetare si valutare, adica nu mai avem inflatie galopanta, nu mai avem curs care sa explodeze, etc.

Vasilescu scrie articolul pentru nivelul intelectual al copiilor de la gimnaziu. Adica, el scrie ca si cum noi nu am stii ca traim intr-o mare deflatie despre care am tot vorbit de atatia ani pe blog si nici nu am stii ca avand in vedere cati euro si dolari sunt tipariti acum, ar fi chiar culmea ca leul sa isi piarda din valoare, similar anilor tranzitiei cand si dobanzile la dolar erau altele, banul avea alta valoare si conditiile erau cu totul altele. Acum, chiar daca si-ar dori, Isarescu nu poate sa devalorizeze leul, oricati ar tipari pentru ca nu au unde sa se duca, poate doar sa ii ofere direct guvernului sa mareasca salariile la bugetari si mai mult. Oricum orice presupunere ca BNR a reusit sa regleze cursul si inflatia este o aberatie, in lumea de astazi. Am mentiona ca alaturi de BNR, si bancile nationale din Bulgaria, Ungaria, Serbia si altii au reusit la fel, pentru ca traim in MAREA DEFLATIE!!!

Aloooo! Domnul Vasilescu, pe ce lume traiti ?!?!

Paradoxal este si apelul lui Vasilescu la munca:

Inflaţia, care plecase deja în jos din 2014, are acum o şansă de stabilizare în intervalul de ţintire. Dar şi bugetul are nevoie de noi surse de venituri. Desigur, nu din impozite mai mari – în niciun caz din impozite mai mari! – ci din mai multă muncă, mai multă performanţă în muncă, din investiţii, din noi afaceri, din profituri consistente, într-un cuvânt din competitivitate. (sursa)

Spun paradoxal pentru ca meseria lui presupune cam putina munca si cam mult papagal. Chiar si pentru meseria lui de dat cu ciocul si laudat BNR-ul, Vasilescu nu isi face treaba bine, venind cu astfel de laude de sine idioate si cu analize economice irelevante, care oricum nu sunt meseria lui, nu tin de BNR si el ca “consilier” de vorba al regelui neincoronat care este Isarescu, nu are nici o recomandare sa mai faca astfel de analize, avand in vedere “track record-ul”. Recomand studentilor la banci, finante si economie, sa caute la biblioteca Ziarul Financiar cu articolele panadolului din anii 2008 sau oricand si sa vada cad de mult a batut analiza lui si predictiile cu realitatea.

Cu privire la inflatie, exista evident o dezbatere intre inflationisti si deflationisti. Exista de asemenea multe nuante, unii deflationisti subliniind ca marea deflatie va fi urmata de o mare inflatie rapida, cand dolarul isi va pierde din relevanta. Lucru care se intampla pas cu pas in prezent.

Ce putea Vasilescu este macar sa explice si sa sublinieze cine sunt “copiii care striga lupul” si de ce gandesc ei asa si de ce nu au dreptate. Si apropos, este infantil sa razi de cei care striga “inflatie” acum cand balantele bancilor centrale sunt unde sunt si quantitative easing-ul pare pe zi ce trece sa fii fost un experiment esuat cu consecinte dramatice nu atat prin gravitate cat mai ales prin incertitudini. Altfel spus, nimeni nu are habar ce urmeaza. Ai putea sa razi de inflationisti daca lumea si-ar fi revenit din criza, dar sa vorbesti despre asta acum cand Deutsche Bank este in pragul prabusirii si multi spun ca de data asta va fi mai rau ca in 2008 este fie prostie fie idiotenie.

Articolul se rezuma insa la gargara ieftina, ceea ce de altfel pot fi si eu acuzat ca fac aici, diferenta fiind insa ca eu sunt un amarat de inginer si scriu pe un blog personal, nu am nici responsabilitatea lui, nici studiile si experienta lui si nici instrumentele lui la indemana. Cu toate acestea, m-a straduit sa scriu un articol mai pe larg in care am explicat de ce eu cred ca intr-adevar intai avem deflatie, dupa care va veni un punct de inflectiune de care vorbeste El-Erian si lucrurile o pot lua in 2 principale directii. Romania nu face decat sa fie o mica rotita in angrejanul global al finantelor si economiei iar daca avem curs valutar stabil si inflatie mica este pentru ca suntem prinsi in aceeasi hora cu Imperiul. Cei care au avut inflatie si curs valutar fluctuant (Rusia, Turcia, Brazilia, etc) sunt tari de partea cealalta, fie membri BRICS, fie tari de frontiera cu razboaie si riscuri geopolitice mari, etc. In nici un caz nu este meritul BNR ca avem deflatie si curs stabil, Vasilescu mai bine ar sufla in iaurt. Cu privire la politica monetara, poate ne explica si noua Vasilescu de ce au explodat M1, M2 si M3 in ultimul timp, ce reglare inseamna asta.

Eu sunt de parere ca dolarul va exploda si o sa fie nevoit Vasilescu sa dea vina atunci tot pe romanul care nu munceste sau pe guvernele care creaza deficite, cand de fapt cauzele sunt altele.

Vasilescu despre BNR

lup-batran

Lupii de la BNR care vor investiga creditul de 1 mil euro oferit de CEC in caz exceptional, fiicei presedintelui Basescu care e de meserie notarita.

NB: Din respect pentru o vulpe batrana, articolul acesta nu l-am mai intitulat “Ce traznai mai spune Vasilescu”.

Adrian Vasilescu = consilierul lui Isarescu, taticul BNR, director, patron, sef de cand am si uitat.
Nicolae Cinteza = Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, un departament care are grija ca bancile sa nu calce legea, ca sistemul sa fie stabil, organizat, flexibil, sa nu poata pica peste noapte

Acum sa vedem ce zice unul despre altul, mai exact Vasilescu despre Cinteza:

“Nicolae Cinteză este un personaj foarte special, n-are mamă, n-are tată” (Sursa: Ziarul Financiar)

Nu ne intereseaza partea cu creditul pentru baseasca, asta e fum, focul e in alta parte. De asemenea, mai e ceva interesant in ce spune Vasilescu:

“Echipa este formată din lupi tineri, care nu îşi riscă numele şi cariera”

Deci doar “lupii” tineri sunt cei care pot fi de incredere la BNR? Nu vi se pare strigator la cer ca tocmai un om din BNR, din esalonul de top oarecum, are o astfel de gandire si mentalitate? Dincolo de penibilul declaratiei si de penibilul mentalitatii pe care o avea-o Vasilescu, putem deduce niste aspecte: in afara de “lupii tineri”, pe la BNR e ceva normal daca esti batran, sa fii compromis, sa nu ai mama, sa nu ai tata, etc. Eu m-as intreba insa si Vasilescu daca are mama sau tata, ca sa nu mai zic de Isarescu care suspectam ca are cel putin mai multi “tati”.

Si inca un lucru interesant:

“BNR ar putea adopta o singură măsură dacă s-ar constata nereguli, respectiv provizionarea integrală a creditului de 1 milion de euro contractat de Ioana Băsescu”

Deci asta e tot ce poate face BNR, nu poate pedepsi pe nimeni de la CEC, nu poate da amenda, nimic. Nu poate face decat sa ceara provizionarea creditului, adica CEC sa puna deoparte la BNR inca cateva sute de mii de depozite de pensionari necunosctatori (ce idiot si-ar pune banii la CEC in ziua de azi, cand vedem cum e condus). Asta insa nu trebuia sa ne spuna Vasilescu, este oarecum normal. BNR nu prea poate face multe in privinta bancherilor, asta stiam si noi, dar nu prea stiu oamenii care se uita la Isarescu ca la un dumnezeu al bancilor care are grija de toate (depozitele) si de toti (deponenti) cand de fapt bancile sunt destul de independente si numai grjia deponentilor nu o au ele. Mai ales anumite banci in care s-au dat (si in unele se dau) credite pe sub spranceana la persoane si firme care se putea clar deduce din momentul acordarii ca nu au intentia sa finalizeze creditul si ca vor face o mare gaura pentru banca in viitor.

Personal stiu dinainte de 2008 cum la o banca de renume (pe atunci, pe acum renumele s-a cam dus) se dadeau credite unui politai din Craiova, doar pentru ca avea relatii cu directorul filialei regionale. S-au dat credite de sute de mii de euro cu care respectivul politai facea specula imobiliara si pentru care evident nu avea garantii. Expunerea era maxima, dar pe-atunci se putea. Ce credeti ca s-a intamplat dupa 2008 cand si imobiliarele au picat si salariile politailor au fost taiate?

Cu privire la terenurile agricole, incepe o noua bula se pare. Cazul “basescu” e doar un mic inceput, sunt nenumarate alte situatii care nu apar la lumina si e normal ca bancile sa incerce sa vaneze si ele o noua bula. Ce zic eu sa vaneze! Sa creeze, daca s-ar putea. Multa vreme au fost inca in paradigma veche, adica le-au ramas in cap imobiliarele, de unde si pacostea de program “prima casa”. Acum insa incet-incet se trezesc si realizeaza ca poate totusi, reusesc cu terenurile agricole. Dar vai, astea nu sunt tot imobiliare?!

Vasilescu spune în continuare lucruri trăznite

Am tot incercat sa il ignor pe panadolul anti-criza Vasilescu – consilier al lui Isarescu – dar a devenit atat de pervers in ultimul timp incat nu ma pot abtine. Bunaoara, astia de la BNR au cam inceput in ultimul timp sa se ia de patroni ca nu sunt in stare sa scoata tara din criza. Cand Isarescu, cand Vasilescu, ba chiar si Grapini au inceput toti ca tembelii cu surle si trambite sa spuna ca omul de afaceri roman nu e in stare de nimic, nu stie sa faca afaceri profitabile, nu are productivitate si eficienta blah, blah si de aia nu iesim noi in criza.

Si-au facut toti treaba, si ai de la BNR si ai de la guvern si acum arata cu degetul spre privati. A terminat BNR cu politica monetara, a pus pe tava creditarea si lichiditatea la indemana firmelor? A terminat guvernul cu reformele structurale, de-birocratizarea si dezvoltarea infrastructurii? Au terminat! Acum e randul oamenilor de afaceri sa munceasca mai mult si mai inteligent ca sa scoata guvernul si BNR-ul din marele rahat in care se afla.

Dar sa revenim la Vasilescu. Iata o mica perla:

Ani la rând, în România, companii care n-au fost hărţuite de concurenţă s-au bălăcit cât au vrut în iluzia rentabilităţii şi profitabilităţii folosind practica urcării  preţurilor pentru a face faţă propriilor cheltuieli şi datorii, în loc să-şi sporească productivitatea. Iar la mai multă productivitate nu se poate ajunge fără muncă performantă. Şi, mai ales, fără mai mult spirit întreprinzător. Ar fi în firea lucrurilor, în aceste momente de la finalul lui 2013, ca ochii societăţii să fie îndreptaţi în bună măsură către performanţele din economia reală. Mai mult, este obligatoriu să crească interesul pentru rezultatele obţinute într-o sferă de activitate de care depinde fundamental bunăstarea populaţiei. (Sursa: Ziarul Financiar)

Raman uneori uimit cum pot cei de la Ziarul Financiar (si alte ziare) sa ii publice penibilitatile, ca doar nu ar avea nevoie de maculatura gratuita. Sa fie oare adevarate zvonurile ca BNR le cam pune in vedere tuturor trusturilor de presa ca daca nu semneaza acordul de colaborare cu ei (care presupune publicarea articolelor lui Vasilescu) nu au acces la nici o informatie, nici o stire si nici o conferinta de presa a BNR-ului? Nu m-ar mira!

Deci, ani de-a randul in care oamenii de afaceri romani cinstiti si capitalisti au pus bazele unor afaceri intr-un mediu cu totul ostil si au stat ca prostii in tara asta plina de neo-comunisti, securisti, politicieni corupti si o banca nationala subjugata intereselor externe, care-va-sa-zica, prostii de oameni de afaceri care inca nu au fugit in afara, s-au balacit! Au marit preturile! Nu au fost interesati de productivitate! Nu au muncit performant! Nu au avut spirit intreprizator! E usor sa dea lectii un babac care toata viata nu a facut decat sa dea cu papagalul si sa fenteze mereu presa justificand incompetenta si anacronismul politicii monetare a BNR-ului care este marea responsabila pentru “supra-incalzirea” dinaintea crizei din 2008 cand tot ce a facut Isarescu, a fost “sa dea semnale” si “sa atentioneze bancherii” cum o face si acum. Pe-atunci ca dau credite prea multe, pe-acum ca dau prea putine. In rest, Isarescu si-a facut asculator treaba de distribuitor de lichiditate atunci cand e nevoie si plasator de batista pe pian cand e cazul.

Are mare tupeu Vasilescu sa vorbeasca de umflarea preturilor. Cat de defazat de realitate trebuie sa fii ca sa poti aduce astfel de acuze oamenilor de afaceri cum ca au marit preturile? Pai care om de afaceri sa fie prost sa nu mareasca preturile daca poate sa le mareasca. Care om de afaceri sa il intereseze cresterea eficientei care iti aduce 2-3 procente in plus cand batalia mare atata timp s-a dat pe cota de piata, in economia subdezvoltata si plina de lipsuri a Romaniei pururea in tranzitie.

Ca si in articolele mai vechi, imi mentin pararea ca pana cand de la BNR nu pleaca vechea garda de comunisti formata din Isarescu, Vasilescu si echipa lor, nimic bun nu se poate intampla in Romania pentru ca oricat ai incerca sa faci afaceri, daca nu ai un curs valutar reglat de piata, daca nu ai o politica monetara coerenta legata de o politica fiscala cat de cat favorabila, nu poti sa ai capitalism, nici eficienta, nici bunastare. La felul cum gandeste Vasilescu, putem intelege ca mai trebuie sa treaca inca cateva generatii – vorba lui Brucan – pana cand Romania sa se poata schimba.

De ce dacă aderam la euro până acum eram prăjiți de tot și dacă o să aderăm vreodată, e doar treabă de timp până când vom fi prăjiți

Initial ma gandeam sa intitulez articolul “Ce traznai mai spune panadolul anti-criza”, ca replica la articolul lui Adrian Vasilescu: “De ce nu renunţăm la euro“. Pentru cei care nu stiu, BNR are un acord mai mult sau mai putin discret cu marile trusturi de presa conform carora acestia sa le faca reclama gratuita, altfel nu vor mai putea sa publice. Nu s-ar explica altfel de ce toate marile ziare si trusturi de presa, de la Gandul, Mediafax, Ziarul Financiar si Capital il publica pe Vasilescu si cu ale sale gogosi, iar televiziunile in loc sa il invite pe Ilie Serbanescu care este un critic al politicii BNR, il invita pe Vasilescu care baga gogosi si live si in scris.

Principala teza a lui Vasilescu este ca avem nevoie de valuta (adica de euro) pentru ca platim petrolul in valuta si avem nevoie de valuta cu care sa platim petrolul. Va imaginati asa ceva? Cata inteligenta, cat profesionalism, cat fler financiar are acest om ca realizeaza ca ar fi bine sa ai valuta cat mai multa.

Au fost timpuri grele. Ani la rând, când se apropia iarna, începea panica. Veneau vapoarele cu păcură în portul Constanţa şi nu descărcau marfa fiindcă nu aveam cu ce să plătim. Era penurie de valută. Telefoanele din bănci se înroşeau.

Nevoia de valută a fost o mare lecţie. Când societatea românească a înţeles că euro ar putea fi propria noastră valută, a îmbrăţişat proiectul. Criza însă – pe fondul pierderilor de teren ale monedei euro – a produs o mare descurajare. Dar crizele vin şi trec. (Sursa)

Ce sa mai spunem de gigantica concluzie superhiperbolica si paranormala ca “crizele vin si trec”. Este adevarat acest lucru asa cum e adevarat ca unii in criza prospera, mai ales bancherii centrali ai tarilor bananiere care daca asculta de FMI si de ofera lichiditate bancilor straine prin operatiuni repo si alte mecanisme specifica, isi pastreaza scaunul neclintit, desi ei trebuiau sa pregateasca in avans Banca Nationala pentru asemenea socuri.

Ideea cu trecerea la euro este urmatoarea: avand aceeasi moneda, bancile acorda creditare cu mult mai mare usurinta unei tari, pentru ca presupun ca daca o tara care are moneda euro va da faliment, se va alege praf de moneda euro si de visul european, si prin urmare, marile puteri nu vor permite asta, pentru ca fara euro incepe razboiul, nu asa am fost indoctrinati? Deci daca aceasta moneda a pacii garanteaza creditare ieftina si abundenta, mai sunt unii prosti pe la noi care se gandesc ca ar fi buna si pentru noi treaba asta, ca am avea si noi acces la ea. Mintile luminate ale BNR-ului nu realizeaza ca melodia s-a cam oprit, cei care au trecut la euro dar nu au fost pregatiti cum trebuie acum s-au ars si cei care nu s-au ars nu moneda i-a salvat ci economia solida si productia puternica la export.

Culmea e ca desi Grecia e la cateva sute de kilometrii mai jos si multi romani isi petrec vacanta la greci, adeptii trecerii la euro nu inteleg ce s-ar fi intamplat daca si noi am fi trecut la euro si ce se va intampla daca si noi vom trece la euro, chiar dupa ce grecii au fost distrusi pentru urmatoarele decenii.

In jocul euro exista doua mari tabere: producatori si consumatori. Primii au nevoie de euro ca sa poata produce la costuri mai mici (caci altfel moneda s-ar intari daca nu ar avea porcusori pe langa ei) si cei din urma sunt slugi pentru ceilalti in sensul ca ofera forta de munca ieftina, piata de desfacere si alte resurse care pot fi exploatate. Vezi cazul Dacia: daca nu ar fi forta de munca romaneasca ieftina, ar mai exista astazi Renault? Daca nu ar fi miile de muncitori care produc cabluri si componente pe nimic pentru Volkswagen, ar mai exporta nemtii atatea masini in China daca ar fi nevoiti sa plateasca salarii lui Hans si Gretel si nu lui Ion si Maria?

Ca sa trecem noi acum la euro si sa ne gandim ca vom avea acces la creditare ieftina si dezvoltare sustenabila, este imbecilitate. Cum sa gandim asa cand criza datoriilor suverane din Europa nici nu poate fi vorba ca a trecut, acum e doar o perioada de acalmie pana cand trec alegerile in Germania si nimeni nu stie cum se va termina. Ma uimeste faptul ca Ziarul Financiar publica asemenea gogomanii ale lui Vasilescu si m-am decis sa imi anulez abonamentul tocmai din aceasca cauza. Este adevarat ca uneori publica si articole relevante, cum ar fi acesta: Fost economist-şef al BCE: Criza din zona euro se va reaprinde la toamnă:

Stark susţine că o soluţie sustenabilă pentru ieşirea din criză nu s-a conturat încă, iar Draghi, prin comentariile lui, n-a făcut altceva decât să cumpere timp pentru zona euro.

O moneda proprie este un mare avantaj daca stii sa o gestionezi pentru ca in primul rand, daca nu este administrata aiurea de bancherii centrali (cum se intampla la noi) o moneda nationala este o bariera in fata dezechilibrelor. De exemplu, daca leul ar fi lasat liber, niciodata importurile romanesti nu ar sari prea mult si nici creditarea statului nu ar fi crescut atat de mult si mai ales creditarea ineficienta, pentru consum. Toate aceste rele nu s-ar fi intamplat pentru ca piata ar fi reglat lucrurile: leul ar fi picat pana acolo incat nu mai importam, ci am fi nevoiti sa consumam produse romanesti. Astfel, productia romaneasca ar fi fost stimulata si exporturile ar fi crescut pana la nivelul in care lumea avea din nou incredere in leu. Ba chiar, paradoxal, daca leul ar fi slab si nu ar fi proptit aiurea de BNR, investitiile ar fi mai mari pentru ca productivitatea ar fi mai mare. Asa s-a intamplat in perioada interbelica cand leul era la paritate cu francul, economia romaneasca a pornit de jos si a ajuns sus prin crestere organica si sanatoasa. Dar atunci, BNR nu era condusa de tehno-idiocrati si papagali precum Isarescu si Vasilescu.

Argumentul ca prin trecerea la euro am avea acces la creditare si asa ne-am dezvolta este hilar: Romania are deja acces la bani gratuiti, prin Fondurile Europene, dar tocmai pentru ca acest tip de “ingrasamant” nu este unul organic, ci unul nefiresc, nesustenabil, anticapitalist, asimilarea acestor fonduri nu are succes, asa cum nici asimilarea creditelor ieftine dinainte de criza nu a facut nimic altceva decat sa creeze bula imobiliara si consumul pe credit.

In cele din urma, argumentatia lui Vasilescu – ca si a tuturor euro-spalatilor-pe-creier – este una ideologica si politica, nu are fundamente economice si financiare si realitatea este cel mai concret contra-exemplu impotriva lor.

 

Chiar este leul cel mai fioros în zonă?

Cu totii il cunoastem pe domnul Vasilescu, caci nu degeaba si-a dobandit porecla de panadolul anti-criza: cum explodeaza cursul sau cu pica bursele, Isarescu il trimite pe senior ca sa calmeze pensionarii sa nu sara sa isi scoata banii din banci. Au si dreptate domnii la BNR sa se teama, caci de vreme ce au aruncat cutia mai departe in loc sa ia de taurul de coarne (adica sa restructureze bancile), acum totul se poate prabusi oricand.

Sa revenim la curs, caci toata lumea discuta acum despre curs. Pe scurt, de spaima destramarii Europei (care va fi inevitabila in cazul iesirii Greciei) americanii isi trag banii si prin urmare toata lumea sufera, mai mult sau mai putin, dupa cati bani au avut inainte bagati americanii. Toata presa vorbeste despre curs zilele astea, dar nimeni nu vorbeste despre carry-trade: o metoda prin care banii ieftini din afara sunt investiti in depozite in tari bananiere pentru ca bancile nationale ale acelor tari finanteaza cursul si il mentin la cursuri ireale. Astfel, marile banci fac bani cu nemiluita degeaba: se imprumuta de la Fed cu aproape 0% si castiga la Bancpost aproape 15% la lei (asta in toiul crizei, in 2009). BNR stie de asta, dar nu are curajul sa taie dobanzile deoarece ar mari inflatia dar nici curajul sa lase cursul liber, pentru ca nu da bine si creaza riscuri pentru sistemul bancar. Riscuri in sensul ca bancile care au dar credite cu nemiluita aiurea in euro pot sa pice daca cursul explodeaza pentru ca oamenii nu vor mai avea bani sa plateasca. Exista insa solutii, Ungaria a incercat ceva solutii, dar nu detaliem aici. BNR insa nu a incercat solutii, in afara FMI. Adica a amanat problema pe viitor, in treaba altora.

Asadar, panadolul anti-criza, Adrian Vasilescu, umbla din post in post si spune ca prabusirea cursului nu are a face cu noi ci e cauzata de probleme externe. Partial are dreptate, insa diavolul sta in detalii. Nu despre asta vreau sa tratez acum, ci despre un alt detaliu oarecum denaturat de catre Vasilescu care mai dovedeste inca o data (daca mai era nevoie) ca domnia sa nu are rol decat de panadol, nici vorba de consilier sau comunicator al BNR-ului. Sa vedem asadar, cum a evoluat leul comparativ cu alte monede din zone in aceasta perioada. Voi lua in considerare mai multe perioade: 1 luna, 3 luni, YTD. Iata datele

1 luna:

1) EUR / HUF: -0.48%
2) EUR / RON: 1,36%
3) EUR /CZK: 2,79%
4) EUR/PLN: 3,77%

> leul este deci pe locul 2, nu cel mai tare; chiar sub forint; culmea-culmilor, nu-i asa?
> sursa: Google Finance

3 luni:

1) EUR / CZK: 0,99%
2) EUR / HUF: 1,46%
3) EUR / RON: 1,94%
4) EUR / PLN: 3,33%

> leul deci este pe locul al 3-lea la cadere;
> zlotul a picat chiar mai mult; polonezii astia oare cum de-si lasa moneda sa pice atat de mult? sunt prosti?

YTD (de la inceputul anului):

1) EUR/HUF: -4,57%
2) EUR/PLN: -4,08%
3) EUR/CZK: -1,12%
4) EUR/RON: 2,79%

> intr-adevar, de la inceputul anului, leul este cel mai “tare”

Ce se afla insa in spatele comentariilor aiuristice si a fluxurilor de stiri?

In spate se ascunde o realitate sumbra: BNR a finantat cursul cu banii de la FMI pentru a ajuta bancile sa nu pice din cauza creditelor in moneda straina. Colac peste pupaza, BNR nu a invatat nimic din criza, nu a luat masuri ca macar de acum incolo sa fie incurajate creditele in lei si nu cele in moneda straina, desi masuri firave si declaratii au tot fost. Era de ajuns ca sa lase BNR leul sa pice doar o saptamana ca sa sperie lumea si sa se indrepte spre leu. Prostia BNR a dus ca incercarea de a stimula creditarea in lei sa se faca prin micsorarea dobanzii de referinta care cumulata cu inflatia nu face decat sa secatuiasca economiile celor care muncesc si produc in detrimentul celora care traiesc pe credit.

Ca o mica paranteza: multe afaceri prefera sa intre in insolventa deoarece pot sa nu-si mai plateasca furnizori si nu mai platesc nici impozite si TVA pentru perioada cat sunt in insolventa. Criza a fost pentru multi o mina de aur, inca o smecherie tipic romaneasca care a amanat curatirea economiei de hoti si smecheri si punerea bazelor unei piete libere reale.

Asadar, BNR a micsorat dobanda de referinta (cam acum o luna). Prin urmare, normal ca interesul in leu s-a diminuat, carry-trade-ul a trecut pe panta cealalta in care banii ies. Asta s-a cumulat inrt-adevar cu spaima greceasca care suge dolarii peste ocean din zona euro, dar nu face mai mica vina BNR-ului care a proptit non-stop leul pentru a nu afecta bancile, in detrimentul exportatorilor si al economiei sanatoase in general.

Am mai scris despre asta aici, nu voi detalia. Aici am vrut doar sa dovedesc cum ii face Vasilescu din vorba pe toti, pe date aproximative si masluite pe care le pune in fata cu o trufie incredibila beneficiind de ignoranta si necunoasterea reporterilor care rareori au si ei habar de aceste realitati, fiind pierduti in breanking news si cautand mai ales spectacol nu rigurozitate si adevar.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

“Eu cred că nu s-au schimbat foarte multe lucruri, în continuare şocurile sunt numai de provenienţă externă, nu e niciun şoc de provenienţă internă pe piaţa valutară.” (Adrian Vasilescu / 17 Mai 2012 – Adevarul)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

“If the Fed insists on giving money away, it’s no surprise that savvy finance folks want to make a quick turn on it,” said Daniel Broby, chief investment officer with Silk Invest, a boutique asset management firm dealing with emerging markets.

Since the start of the second quarter, global investors have moved $5.2 billion into emerging-market bond funds, favoring local currencies, according to research from French investment bank Societe Generale, citing data from EPFR Global. Latin American and Asian dedicated funds have seen the most activity and have posted the highest regional gains over the past ten weeks.

One sign of long reach for profits: a top carry trade recommended by Societe Generale in emerging markets is shorting the euro against the Romanian Leu. (Wall Street Journal, 7 Iunie 2011)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

“You’ve had the political uncertainty over the weekend and at the same time we seem to have seen less willingness from the central bank, at least recently, to contain the…weakness in the currency,” said Société Générale emerging-market strategist Guillaume Salomon, adding that the bank “has not been aggressively visible.”

The leu’s direction hinges on Romania’s ability to meet the terms of its IMF and EU agreements. (Wall Street Journal – 30 Aprilie 2012)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Si in final ca o mica nota pentru vreun adormit de la BNR care nu e atent la ce se intampla pe piata bancara. Stiati ca BRD (Soc Gen) a lansat recent  o oferta de dobanda la EURO de 5%!!! Oare de ce? Unde se duc banii stransi din dobanzi si ce au de gand sa faca cu ei? Doar cateva intrebari …

Adrian Vasilescu are nevoie de o pensie

Adrian Vasilescu, zis si panadolul anti-criza [1], oficial prezentat ca consilier al guvernatorului BNR, dar in realitate un junior in echipa de marketing propagandistic a BNR-ului a mai dat din nou cu nuca in perete. Pe aceeasi linie de sloganuri macro-economice subtiri si prefabricate in scolile de gandire al monetarismului keynesian, Vasilescu a declarat (conform Bursa): Ţara noastră are nevoie de ceva consum ca să-şi poată relua creşterea economică.

Ideea (geniala, nu?) nu este noua desi e proasta. Dar mai ales in contextul actual in care se afla Romania este tragic ca un personaj cu o asemenea functie si cu un asemenea rol, dar mai ales un personaj caruia ziarele dintr-un motiv cu totul necunoscut ii preia orice vorba, asadar mai ales acum aceasta idee este sinucigasa.

Cum sa crestem consumul cand oricum consumam cu mult peste ceea ce producem, suntem inglobati in datorii si cutitul nemilos al saraciei incepe sa taie din necesitatile de baza pentru trai, cum ar fi hrana si sanatatea.

Oare nu este la mintea cocosului ca daca nu ai bani, chiar nu trebuie sa consumi, ci sa economisesti. Daca ai datorii, nu e logic ca trebuie sa le platesti decat sa faci altele si mai mari pana cand iti ia banca casa sau te taie camatarii? Daca tu nu produci nimic, nu e logic ca mai bine ai face foamea ca sa te trezesti din lancezeala decat sa consumi?

Ce vrea sa spuna dl. Vasilescu? In limbaj ne-economic, indemnul lui Vasilescu de a spori consumul, suna ca un indemn de a porni impreuna, cat mai urgent catre mall ca sa consumam si prin urmare sa … reluam cresterea economica.

Chiar daca ar fi sa analizam la nivelul macroeconomiei, numai un ignorant al situatiei Romaniei ar putea sa faca o asemenea recomandare. In paranteza fiind spus, macroeconomia este oricum o utopie, singurul fapt pentru care aceasta “stiinta” exista este ignoranta celorlalti oameni de stiinta care ocupandu-se cu lucruri serioase, nu au rabdarea sa puna cateva intrebari macroeconomistilor, cum ar fi de exemplu: “voi ati prezis vreodata ceva cum trebuie” sau “voi ati avut vreodata vreun rezultat in politicile voastre” sau “voi de ce va ziceti stiinta daca nici un experiment de-al vostru nu da aceleasi rezultate”?

As intelege sa recomande Vasilescu consumul chinezilor, care au bani foarte multi si nu stiu ce sa mai faca cu ei, dar chinezii oricum consuma din ce in ce mai mult pentru ca au de unde. As intelege sa recomande mai ales japonezilor care prefera sa moara de foame singuri in casa decat sa acceada la programele sociale ale guvernului.

Cum deci sa crestem consumul intr-o tara care traieste deja pe datorie, produce foarte putin si are acces la credit foarte limitat si la costuri foarte mari? Este usor sa dai declaratii bombastice, dar trebuie sa le si acoperi cu rationamente, mai ales daca tu esti cel care il consiliaza pe Isarescu. Pai ne mai miram de ce este activitatea BNR-ului atat de fatidica pentru economia romaneasca, Banca Nationala nefiind decat o bratul de forta al politicii corupte romanesti?

Nu ar fi logic ca intr-o tara indatorata pana la gat, intr-o tara in care oamenii abia mai platesc creditele iar productivitatea muncii este si-asa slabita, ar fi bine ca sa reducem consumul nu sa marim consumul? Pe ce lume traieste Vasilescu daca nu a vazut ca atunci cand in anii nebuniei a crecut consumul (prin mila bancherilor care ne-au imprumutat), dupa el a venit prapadul, deoarece consumul nu a adus cu sine o dezvoltare economica solida, ci doar a facut ca tot romanul sa alerge dupa credite sa isi ia case si masini? Ce sa mai zicem de stat unde tunurile s-au dat cu nemiluita, de la autostrazi de zece ori mai scumpe, la terenuri de fotbal pentru copiii taranilor? Nu a vazut Vasilescu cate a adus cu el consumul de care zice el ca ne va scoate din criza?

Este adevarat ca Vasilescu a mai adaugat: “acest consum nu trebuie să fie unul care să stimuleze producţia altor ţări, aşa cum s-a întâmplat în trecut“. Hopa, pai ce facem domnule Vasilescu, ne intoarcem la comunism? Deci, cand am avut consum, de am stimulat productia altor tari, da? Acum de ce nu am face-o la fel? Care au fost cauzele care au dus la asta si ce s-a schimbat intre timp? Propuneti sa ne intoarcem la comunism,  sa avem o economie reglata de stat? Pentru ca altfel, daca ar fi sa crestem consumul, nu vad cum am putea sa nu mai stimulam productia altor state ci stimulam productia interna. Sau poate i-a venit mintea la cap lui Isarescu si o sa lase euro sa se duca unde ii e locul?

Ca sa nu mai amintesc, ca orice am consuma, noi nu producem atat de mult pentru a putea satisface cererea interna. Efectiv aceasta este o realitate: noi importam mare parte din ceea ce consumam, chiar si produse agricole pe care am fi in stare sa le producem local. Economia romaneasca inca este atat de ineficienta, incat nu putem sa producem la preturi mai mici ca altii. Si cum fiind parte din UE, circulatia marfurilor este libera, nu exista taxe vamale, evident ca cine produce mai ieftin si mai bun, va reusi sa vanda. Romanii vor cumpara produsul cel mai ieftin si cel mai bun. Si asta se vede si in rapoartele de exporturi si de importuri: balanta noastra a inceput din nou sa alunece din nou pe teren negativ dupa o mica pauza, semn ca nu am invatat nimic din criza.

Este trist ca acest personaj nu se pensioneaza o data sa ne lase in pace cu pseudo-teoriile si basinoasele lui idei care nu ajuta cu nimic, ba din contra, lanseaza idei periculoase, mai ales daca cu astfel de idei il consiliaza el pe Isarescu. Fereasca Dumnezeu sa il ia in seamna Isarescu si sa ajute bancile si mai mult decat deja a facut-o in “dezlegarea creditarii”, ca sa … stimulam consumul, nu? Nu de credite avem nevoie, nu pe bancheri trebuie sa ii imbogatim prin dobanzile pe care le platim pentru niste amarate de plasme, ci trebuie sa dobandim toti baze economice solide, cumparare, productivitate, investitii sanatoase in proiecte necesare. Si asta trebuie sa o cerem si de la cei care ne conduc.

Daca vreunul sus pus ar avea pic de minte ar lansa un program national de lupta impotriva datoriei, asta ar fi adevarata misiune: sa invatam sa traim cat de lunga ne este plapuma. In momentul in care oamenii nu vor mai fi datori vanduti bancilor, vor putea sa fie cu adevarat liberi, vor fi mai putin stresati si prin urmare mai fericiti, nu vor mai fi atat de predispusi la munca sclavagista ci vor putea mai usor sa isi caute un loc de munca mai bine platit iar firmele daca vor invata sa foloseasca creditul eficient, vor creste organic si toata economia se va reconstrui pe baze solide. Aceasta trebuie sa fie adevarata lectie a crizei.

Din pacate, bancherii si slugile lor platite au deturnat aceasta oportunitate, ca din aceasta criza sa schimbam lucrurile in mai bine, si acum pompeaza aer si mai mult: transfera datoriile la stat, pun bancile centrale sa tipareasca bani si sa le dea lor credite la dobanzi de 1-2%, ele imprumuta statele cu dobanzi de 7-8% si firmelor le cer 10-15%, iar deponentilor le ofera un amarat 3-4%.

Cu asemenea oameni la BNR nu e de mirare ca s-a ajuns aici. Important este insa daca macar noi ne vom trezi si vom incepe de jos in sus sa traim altfel, sa gandim altfel, sa intelegem ce se intampla si sa luptam pentru libertatea noastra financiara si economica. Iar asta nu o vom face cheltuind aiurea, luand credite cu nemiluita si traind bucuria unei clipei amagitoare in detrimentul unei vieti lungi de sclavi pe plantatiile bancherilor.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

[1] de mult nu mai este un mister ca Vasilescu este trimis de Isarescu in presa sa calmeze lucrurile cand lucrurile sunt pe marginea prapastiei; de exemplu, in 2011, desi era evident ca nu este asa, Vasilescu incerca sa ne convinga ca criza este doar un razboi psihologic.