Grecii stau la coada in banci ca romanii la ANAF

Zerohedge publica un articol interesant cu experienta unui expat in Grecia care s-a dus la banca sa faca un depozit care ii e necesar pentru dobandirea rezidentei. Tipul povesteste experienta sa de la banca, de vineri 29 Mai. Pe-atunci omul deja era convins ca in weekendul asta, Grecia declara default-ul. Intre timp nu s-a intamplat (inca – mai e luni, care e libera si la greci), dar articolul este totusi interesant.

Iata cateva amanunte picante:

1) clientii bancilor in Grecia trebuie sa ia un tichet cu un numar si apoi sa astepte sa fie strigat numarul (la fel cum e la noi la ANAF in unele orase); un sistem stupid de altfel la popoarele balcanice: din proprie experienta am vazut cat de ineficient este; cel putin la ANAF, operatorii de la ghiseu, trag de timp intre bilete, ia mini-pauze si neavand presiunea cozii, se misca in reluare; la Vodafone – al doilea loc unde am mai gasit sistemul de tichete nu stiu cat de eficient este, desi am vazut ca rareori este folosit, de cele mai multe ori, oamenii intra, merg la posturile operatorilor si daca nu e coada, sunt serviti direct – o mica mare abatere care nulifica tot sistemul pentru ca clientii nu se invata sa il foloseasca;

2) reactia administratiilor locale la cererea guvernului de a goli buzunarele este socanta: de frica sa nu li se traga fondurile din conturi, toate administratiile publice au cheltuit tot ce s-a putut; tipul facuse o cerere acum un an si ceva la primarie sa ii acopere gropile din drum, din dreptul locuintei lui; si cum in Grecia, fiind in UE, daca ai curent si apa, obligatoriu ai drum asfaltat la strada, desi locuiesti la sat, primaria i-a raspuns ca cererea e primita dar nu au masinaria care astupa gropile, e stricata. Acum, daca guvernul i-a amenintat, masinaria s-a reparat si gropile au fost astupate:

Quite simply each little municipality is spending every cent it has as fast as it can. The Greek State asked all the town halls to hand over spare cash a few weeks ago to help with the debt repayment. The town halls know that next time it will not be a request but an order. But by then all the money they had hoarded will have been spent. That is Greekeconomics for you. (sursa: Zerohedge)

One comment

  • In momentul asta, creditorii nu doar ca nu se mai tem de exit -ul grecilor ba chiar vor sa faca din el exemplu pentru restul Europei de “uite ce patiti daca nu ascultati”.

    Si cel putin pe termen scurt si mediu, cu certitudine nu va fi placut pentru ei, ce va urma va face din perioada actuala de austeritate o amintire placuta.

    Pana unde va resimti socul, nimeni nu poate spune cu certitudine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.