Cate submarine vor cumpara la bailout-ul actual grecii de la nemti?

submarin-grecesc2O stire mai veche care merita recitita in perspectiva discutiilor actuale intre greci si nemti – pentru ca restul europenilor sunt pe-acolo de umplutura: EU Lawmaker: France, Germany Pressured Greece To Avoid Defense Cuts.

Mai concret, in “privat” (cum au si acum loc discutii) se pare ca in 2008, Papandreus – pe atunci prim-ministrul Greciei – a fost presat de nemti sa nu taie cheltuielile la armata, pentru ca se aflau in derulare cateva achizitii de submarine nemtesti – dupa cum stim, grecii pe langa BMW-uri cumparau in perioada de feerie si submarine.

Informatia a aparut de la un parlamentar european bun prieten cu Papandreus, desi mai tarziu a fost infirmata de Ministrul Apararii din Grecia intr-un interviu cu un ziar francez.

Astfel de amanunte “picante” pe cat de rare si greu de  verificat transpira de ipocrizia si masinatiunile care au loc in subteran. Mie inca mi-a ramas in minte – cu privire la negocieri – cum de au putut sa il dea afara fizic de la masa pe Varoufakis, ministrii de finante, de la dineul de la Riga de luna trecuta. S-a intamplat in ultima intalnire inainte ca grecii sa numeasca un nou negociator sef pentru ca se pare ca toti s-au saturat de Varoufakis si nu l-au mai vrut. Grecii insa au intors-o pe toate fetele si l-au pastrat pe Varoufakis desi au pus la negocieri inca un “sef” care dupa cum vedem nu a reusit sa faca mare branza.

In curand vom avea anuntul stirii cu intelegerea intre greci si nemti – daca vroiau sa faca default, grecii o faceau deja in minivacanta de Rusalii – era ideal. Interesant va fi insa, ce se afla in spatele intelegerii, ce angajamente de achizitii isi mai ia grecii – daca nu cumva de data asta, lucrurile s-or fi schimbat si o sa fie nemtii nevoiti sa importe cateva sute de tone de ulei de masline sau de rahat Greek Delight.

One comment

  • Nu de Varoufakis s-au saturat, ca si ala e un pion, ci de atitudinea Greciei care e clar ca nu vrea austeritate, nu vrea sa plateasca/colecteze nici taxe, s-au invatat sa o duca bine, dar pe banii altora.

    Nu va fi nici o intelegere, poate o mica amanare a ultimei rate, dar e clar ca grecii nu vor mai vedea nici un ban in plus.
    Mai degraba le vor face buyback la submarine :))

    O sa avem curand o Argentina europeana, cred ca toata lumea e curioasa cum va merge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.