Articolul 5 si razboiul Turcia-Rusia

Turcia a convocat Consiliul NATO la Ankara, format din ambasadorii tuturor statelor. Asa e protocolul cand apar incidente legate de articolul 5. Cazul de fata insa evident nu poate fi considerat activarea articolului, Erdogan insusi declarand in 2012 ca incalcarea temporara a granitelor aviatice nu poate fi un pretext pentru atac. Declaratia a fost facuta cu ocazia atacarii unui avion turcesc care a fost doborat de armata siriana (sursa: Sputnik News).

In plus, avand in vedete contextul (Rusia este in Siria ca sa lupte cu teroristii nu cu turcii) este evident ca nu poate fi vorba de o provocare din partea Rusiei.

Din pacate insa, nu aceasta este situatia Turciei. Un mic mare amanunt in intreaga ecuatie este motivul doborarii atacului care nu este decat un mic avertisment dat de turci rusilor – alte incidente vor urma. Dupa cum stim, in locul unde a avut loc incidentul, este o zona de granita “gri”, disputata inca de cele doua state si locuita de o minoritate turca care lupta impotriva lui Assad si spera la refacerea Turciei Mari (da, peste tot in lume toti viseaza o tara mai mare). Aceasta minoritate si zona in care locuieste este doar unul dintre motivele pentru care turcii sustin Isis-ul si doresc indepartarea lui Assad.

Intamplarea face insa ca zona respectiva si minoritatea respectiva (afiliata la Al-Nusra) sa fie prea aproape de baza rusilor de la Latakia dar mai ales de autostrada care duce spre Alepo –  urmatorul obiectiv important al ofensivei ruso-siriene impotriva Isis. De unde si nevoia rusilor “sa faca curatenie” in nordul acestei provincii si sa ii casapeasca pe turkmeni.

Ori aici, cand se ajunge la casapit de frati, sangele turcilor fierbe si nu mai vad clar si nu mai judeca clar. Au fost bineinteles speculatii ca riposta turcilor ar fi pedepsirea (si avertizarea) pentru atacarea convoaielor petroliere Isis care se indreptau spre turci care sunt zvonuri sunt “man in the middle” pentru petrolul teroristilor. Exista asadar destule motive pentru turci sa ii impunga pe rusi cu orice ocazie si in ciuda declaratiilor ca nu vor sa escaladeze, una e ce zic, alta e ce vor. ZeroHedge citeste deja agentia turceasca de stiri Anadolu care ar fi anuntat ca Turcia a mutat 20 de tancuri din vestul tarii in sudul provinciei Gaziante, adica aproape de zona incidentului.

In acest context, se pune problema, daca rusii vor ataca in continuare pe turkmeni (foarte probabil, mai ales ca pedeapsa pentru omorarea pilotului parasutat), ce vor face turcii in continuare? Vor indrazni sa atace, si apoi sa declare ca au fost ei atacati?

Se intelege ca Rusia nu are intentia sa porneasca un razboi aiurea cu NATO doar din mandrie sau razbunare. Putin isi vede de treaba si va continua ce are de facut. Problema este ca s-a ajuns la punctul in care ce are de facut Putin acum, intra drastic in contradictie cu interesele si mai ales mandria turcilor. Singura sansa a rezolvarii problemei ar fi intelegerea intre rusi si turci cu privire la turkmeni si statutul lor. Insa asta s-a tot incercat de atata timp, sa nu uitam ca Lavrov era in drum spre Turcia pentru discutii cand s-a intamplat incidentul. Rusii deja au declarat ca incidentul nu a fost un accident ci o provocare planificata (in ciuda declaratiilor unui subsecretare de stat rus care mentiona ca Rusia e gata sa trateze cu NATO pentru evitarea accidentelor – probabil ce vor rusii este ca NATO sa fie cu ochii in patru si sa ii tina in lesa pe turci).

Predictiile noastre ar fi ca turcii nu vor rezista ci vor riposta drastic rusilor, de unde si raspunsul acestora va fi pe masura iar NATO va sta deoparte. De altfel, cu privire la profetia unui razboi turco-rus, am fost luat in ras de nenumarate ori de diverse persoane la cere le mentionam, punand problema “pai Turcii sunt cu NATO, cum sa fie atacati de rusi”. Chiar acum doua luni si eu subliniam ca ramane aceasta intrebare, dat fiind ca in profetie este mentionat ca interventia europenilor nu va veni decat abia dupa cateva zile si abia dupa ce turcii vor fi fost deja macelariti de rusi.

Iata ca acum avem si o posibila explicatie de ce NATO nu va interveni in apararea turcilor: pentru ca probabil cei care vor ataca primii vor fi turcii, deci articolul 5 nu va putea fi apelat de turci, ba din contra, probabil turcii vor fi exclusi din NATO, poate chiar inainte de razboi.

2 comments

 • Nu este exclus ca sa fie tot un “proxy war”.
  Turcii nu au reactionat/vor reactiona impusulvi, ci va fi o miscare politica, probabil li s-a promis o felie din tortul zonei daca fac jocul americanilor, care nu isi pot risca reputatia si retragerea suportului in cazul in care initiativa le-ar apartine.

  Apropo, nu a observat nimeni stirea despre retragerea dispozitivelor de rachete AA ale Germaniei din Turica?
  Pretextul oficial, costurile.
  Ala real, probabil ca nu vor sa fie prinsi la mijloc in ce urmeaza, daca urmeaza.

 • Din păcate Turcia este ca mărime cel de-aal doilea membru NATO, iar NATO se va dispensa greu de Turcia.
  Pe de altă parte este de mulți ani cunoscută intenția Turciei de a crea o alianță militară cu Azerbaigian, Turkmenistan și alte câteva țări terminate în *stan, iar o părăsire a Turciei de către NATO ar grăbi crearea acestei alianțe (mai în glumă mai în serios, afacerile Rompetrol vor fi afectate dacă Turcia iese din NATO).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.