Problemele Rusiei in Marea Mediteraneana

nava-ruseasca-bosfor

In cazul escaladarii conflictului in Siria, Rusia are o mare problema: accesul navelor la Marea Mediteraneana, de unde si problema aprovizionarii trupelor din Siria cu munitie si toate cele necesare. Recentul transfer al crucisatorului Moskva este in realitate o miscare de marketing prin care se incearca linistirea mandriei poporului rusesc. Poporul trebuie sa vada ca conducatorii fac ceva, ca raspund doborarii avionului. In realitate, crucisatorul, in caz ca va “intra in actiune” va fi extrem de vulnerabil submarinelor turcesti care deja patruleaza zona, conform site-ului oficial al armatei Turciei.

In cazul retaliarii rusilor in viitoarele skirmish-uri la granita, similare incidentului recent, sau in caz si mai grav de declarare a razboiului, se intelege ca Turcia poate oricand inchide stramtorile maritime si bloca accesul rusilor spre siria cu nave, fie ele de atac, fie de aprovizionare. Prin urmare, rusii vor avea o mare problema: nu vor putea retalia folosind doar armata din Siria. Mai ales marina ruseasca din Mediteraneana, nu e greu de dedus ca va fi neutralizata de submarinele turcesti. Avioanele, chiar daca au deja ceva stocuri de arme si combustibil (probabil sirienii oricum ii pot ajuta pe rusi) nu vor putea face mai mult decat sa atace cateva pozitii ale turcilor din nord, dar mare parte din flota rusilor sunt bombardiere care nu pot rezista prea mult in fata fighterelor turcesti de provenienta americana.

Nu vom cadea in capcana unei comparatii a celor doua armate: este irelevanta si de departe Turcia nu are nici o sansa, nefiind putere militara. Doar atragem atentia ca in actuala configuratie, Rusia nu va retalia impotriva Turciei militar nici in cazul unor viitoare incidente. Cel putin, nu cu resursele din Siria.

De altfel si masurile recente ale Rusiei sunt deocamdata mai ales economice. Racirea relatiilor a inceput si informatiile din ultimele zile confirma nu doar o mentinere si crestere moderata a tensiunilor, dar si marginalizarea Turciei de catre SUA [1] si mai ales de Europa.

S-a fiert oare coliva turcilor?

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] U.S. Urges Turkey to Seal Border – The Wall Street Journal

7 thoughts on “Problemele Rusiei in Marea Mediteraneana”

 1. Dar de cand flota rusa nu mai are submarine?
  Daca in presa apare ca au trimis un crucisator, nu inseamna ca au trimis doar un crucisator.

  Asta daca le-ar fi capul la un razboi, dar deocamdata nu s-a ajuns in faza asta.
  Sunt doar jocuri de picioare si cam atat.

  In ciuda bombardamentelor rusesti, nu prea se aude mare lucru despre avansul terestru.

  Reply
   • cu siguranta in background s-a discutat mai de mult, turcii i-au tot avertizat pe rusi si viceversa; am scris si eu cand Putin l-ar fi chemat pe ambasadorul Turciei la Moscova si i-ar fi zis sa ii transmita presedintelui sau dictator ca o sa faca din Siria un mare Stalingrad;

    acum eu estimez ca Turcia nu va sta cu mainile in san; turcii s-au gandit bine inainte de a dobora avionul, urmareau cu atentie momentul propice si nu se vor opri la asta; sa nu uitam ca pentru turci, felul cum se rezolva conflictul este vital, sudul Turciei fiind un mare Kurdistan

    Reply
 2. Relax – doar nu risca Turcia sa piarda legatura FIZICA si controlul asupra partii europene…
  Acolo poate Rusia sa faca blocada prin distrugerea podurilor si mjnarea sectorului .
  De acolo, paza coastei turce nu are sanse da traversare si se incheie socotelile cu Europa.
  ….
  Nu trec eu, nu treci nici tu!

  Reply
  • Cum adica sa mineze rusii? Cu ce sa mineze, cu un singur crucisator care e permanent urmarit de probabil cateva submarine din cele 13 ale turcilor si alte cateva ale americanilor? In plus, Turcia are si cateva baze direct la Mediteraneana, nu are nevoie de stramtori … Cred ca e mult mai usor de aparat o zona maritima care iti apartine decat le-ar fi rusilor sa miste orice impotriva turcilor, la sute de km departare. Poate doar o invazie totala sau o nucleara peste Istambul, daca ne uitam pe cifre, nu vad rusii cum ar putea sa faca ceva turcilor.

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.