Sistemul actual este precum un balaur cu multe capete. Taiem unul, creste altul, se da in spate unul iese in fata altul. De exemplu: pleaca Basescu, vine Ponta, pleaca Ponta, vine Klaus. Balaurul are multe capete pe multe niveluri.
Capetele nu sunt doar oamenii, nici macar doar partidele si nici macar aliantele de cumetrie sau prietesugurile din interes. Capetele balaurului in primul rand sunt mentalitatile si obisnuintele rele. De exemplu: mergi la primarie sa ceri un act. Nu ti se da in timp util, ti se cer alte acte, prin urmare cauti sa gasesti o combinatie, pe vreun prieten/ruda care cunoaste pe cineva la primarie. Putini sunt cei care se revolta si aleg calea protestului, a reclamatiilor, a oricarei miscari care ar duce la o schimbare in bine, la orice miscare care ar duce ca acel angajat care nu isi face treaba sa fie dat afara, chiar daca are spatele acoperit. Iata deci un exemplu cum mentalitatea stricata sta la capataiul fiarei. Cum putem insa schimba mentalitatea peste noapte? Este hilar daca credem ca o stare de spirit nou a este de ajuns.
De aceea, trebuie sa construim mai intai mijloacele de constrangere ale balaurului, sa il afierosim folosind lanturi puternice, care nu mai pot fi rupte. Si asta acum, cat este ametit si a primit o lovitura.
Unul dintre lanturile actuale ar fi libertatea de exprimare. Faptul ca la ziare poate sa scrie despre nereguli. Faptul ca putem discuta pe Facebook. Din pacate, nu este de ajuns! Trebuie adaugat inca unul: LANTUL LEGII, care sa nu mai poata fi rupt. De aceea am introdus in PROGRAM un articol referitor la pedeapsa pentru coruptie. Da, exista riscul ca aceasta lege sa fie abuzata si ca unii sa fie trasi in curse aiurea, sa li se insceneze situatii si sa fie pedepsiti pe nedrept cu o pedeapsa extrem de grava. Dar acest risc exista si acum, doar ca pedeapsa este atat de nesemnificativa incat nu prea mai sperie pe nimeni. Si acum justitia poate face greseli, si acum poate procurorii fac greseli. Din pacate insa, rezultatul final nu se vede si aceasta este in primul rand pentru ca pedeapsa este foarte mica. Faptul ca Nastase a scapat atat de usor, este un exemplu pentru toti ceilalti: daca Nastase care a furat atata a scapat, pai ce o sa-mi faca mie daca fur cateva mii de euro?
Balaurul este puternic si fara a ne sui pe coama lui nu putem iesi din groapa. De aceea, mecanismele statului trebuie pastrate si chiar structura politica actuala, doar ca procesul de IESIT DIN GROAPA trebuie calculat cu atentie si cu grija. La orice pas, balaurul se poate zbate si ne poate arunca la pamant. Tentatia unor alegeri anticipate sau a unui guvern tehnocrat, plasarea de agitatori si manipulatori in multime care sa produca violente sau sa creeze dezbinare sunt miscari clasice a balaurului. Sa speram ca de data asta poporul nu va mai fi inselat. Trebuie sa calcam pe capetele balaurului, sa il punem sa plece capul exact unde trebuie si cand trebuie, dupa cum am mentionat in articolul precedent. De aceea, am atras atentia ca un program fara un deadline este nimic, timpul nu va fi mereu acelasi, sa traim bucuria cu moderatie dar si cu grija ca trebuie sa ne miscam pana nu se raceste mamaliga!