UN PROGRAM pentru SALVAREA ROMANIEI

program
Protestele au nevoie de claritate si fermitate. Energiile acumulate nu vor duce nicaieri fara ordine si coordonare. Gonirea lui Ponta si alegerile anticipate nu fac decat sa schimbe cadrele dar boala ramane. Orice reprezentanti ar fi trimisi si oricat de bine ar fi ei primiti, fara un program cu impact pe termen lung, nu s-a castigat nimic.

Formularea unor cereri importante, explicite, clare, acceptate de majoritatea romanilor care sa se regaseasca intr-o lege care sa fie votata de parlamentul actual sub presiunea protestelor, este vitala: este singura sansa de a face ceva. Protestatarii nu pot face legi, dar pot emite o proclamatie pe baza careia parlamentarii sa elaboreze, sa ofere protestantilor varianta finala si sa voteze cateva legi care sa fie fundatia unui nou viitor. Totul cu termene limita, de exemplu: pana la 1 decembrie vrem un draft de lege, pana la 22 decembrie vrem sa fie votate!

Programul trebuie sa fie simplu dar clar, sa contina toate punctele esentiale, nu chestiuni secundare chiar daca importante si in primul rand sa nu dezbine. Unitatea este mai importanta decat orice, de aceea trebuie atentie la zicala “divide et impera”.

Indraznesc sa fac un model de program pentru a facilita raspandirea acestei idei cu mentiunea ca bineinteles, propunerea mea este doar un punct de pornire:

UN PROGRAM pentru SALVAREA ROMANIEI

  1. Vrem modificarea structurii parlamentului. Noi am votat 300, voi v-ati facut 600 si v-ati marit salariile si pensiile.
  2. Vrem depolitizarea institutiilor statului si a administratiei publice. Nu mai vrem ca la fiecare alegeri sa fie schimbati toti sefii de regii, de departamente si de organizatii ale statului si administratiei publice.
  3. Vrem condamnarea coruptiei. Cine fura o gaina face puscarie 5 ani si cine fraudeaza milioane scrie 2-3 carti si iese in 2-3 ani. Coruptia sa fie pedepsita aspru fiind cancerul care ne roade.
  4. Vrem transparenta cheltuielilor statului. Nu stim pe ce se duc banii, putine primarii isi publica cheltuielile, curtea de conturi nu face nimic. Licitatiile sunt trucate, costurile sunt duble sau triple pentru orice proiect in Romania fata de Bulgaria.
  5. Vrem marirea redeventelor pentru resursele nationale. Ne-am saturat sa faca profit altii pe bogatiile noastre. Ne-am saturat de minciuna ca redeventele mici incurajaza “investitiile”. De atatea investitii, avem cea mai scumpa benzina si platim preturi exagerate la utilitati cand subsolul Romaniei colcaie cu gaz.

Sunt doar cateva idei. Un numar optim probabil ar fi de 10, mai mult de 10 e prea mult, mai putin de 10 e prea putin. Restul le las pentru voi. Da cineva share?

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.