Ielena in ghearele Congresului

Iubesc America si pentru ca Isareasca lor este chemata in fata parlamentului si trasa la raspundere. Chiar daca oricum, Fed-ul este mai mult decat un stat in stat, in SUA, cel putin deocamdata. Adica, daca BNR-ul nostru se aliniaza centrelor de putere la care a fost “aliniata” Romania, Fed-ul este punctul de plecare al banilor in lumea contemporana.

Depozitia lui Janet Yellen a fost ca de obicei obscura, desi am ascultat-o live, nu am inteles mare lucru. Vor urma bineinteles analizele expertilor, ca de obicei si poate voi reveni cu ceva comentarii. Intrebarea momentului este daca va continua Fed-ul sa mareasca dobanzile, va sta pe loc sau va da inapoi, avand in vedere ca mai ieri Deustche Bank era pe limita prapastiei si pericolul nu a trecut inca.

Pe langa aceasta intrebare, chestiunea fierbinte in SUA cu privire la Fed este darea de seama. Congresul cere Fed-ului – din ce am inteles eu – sa faca publici “parametrii” sau “indicatorii” dupa care isi regleaza politica. Dupa cum stim, pozitia oficiala e ca Fed-ul se misca in functie de inflatie, somaj si alti parametri, adica pe baza datelor. Este evident o vrajeala, singura directia a acestei ogranizati private alcatuita in mare parte de banci detinute de cetateni care au in majoritate o anumite nationalitate alta decat americana, este protectia membrilor, altfel spus, orice masura priveste profiturile bancilor.

Nu intamplator in cursa pentru presedentie a SUA au ramas 2 extremisti, unul de dreapta, altul de stranga. Cu privire la Fed, Trump nu e totusi extremist deloc, in toata campania nefacand nici o referire la problema Fed. Insa Congresul se misca, presiunea de jos in sus a ajuns la Janet si intrebarea care se pune este va reusi sa continue cu vrajala fara sa fie nevoita sa faca nimic?

3 thoughts on “Ielena in ghearele Congresului”

  1. Oare chiar asa?
    Oare sa fie doar un sirag de accidente/eventimente nefericite/lucruri scapate de sub control?

    Reply
  2. Yellen cu privire la dobanzile negative: cica Fed-ul ia in considerare, se pregateste si de asta. Apoi, cica nu sunt siguri ca “e compatibil” cu sistemul financiar american :))

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.