PIB-ul României în ultimii 10 ani

Vorbeam în articolul anterior despre importanța unui proiect de țară care să ne scoată din rahatul în care ne-am nimerit în UE – blocul economic global cu cea mai proastă creștere pe ultimii 30 de ani, sub SUA, Asia, Africa etc.

Iată pe scurt cu stă PIB-ul nostru, ca să ne facem o idee cât-de-cât. Datele sunt de la tradingeconomics.com.

AGRICULTURA

PIB România Agricultură – ultimii 10 ani

Agricultura, lancea de vârf a propagandei minim-patriotarde măcănite de ocupanții temporari ai scaunelor de la guvern, stagnează! Unde sunt banii pompați în tot felul de proiecte, de la livezile de nuci, la viile de zeci de hectare. Dar mai ales unde sunt creșterile din producția la hectar, care din ce am auzit chiar sunt reale, adică de la 2-3000 KG/Ha la grâu și porumb, cât aveam acum 10 ani, am ajuns și noi la 5-6000 deoarece s-au adus soiuri noi, s-au făcut irigații, s-au cumpărat mașini moderne și puternice. Dar unde sunt banii?!??! Să vă zic eu? În offshore!

CONSTRUCȚII

Dacă a crescut ceva în România în ultimii 10 ani, construcțiile sunt clar un sector unde a fost înregistrat un boom. Care boom nu se vede însă pe date. De ce oare?!? Chartul de mai sus, deși arată o oarecare creștere, datele pe segmente nu cred ca sunt ajustate la inflație. De asemenea, nu vreau să vă amărăsc prea mult ca să vă arăt de unde au căzut construcțiile și unde erau în 2008! Ieșim mult din scala chartului de mai sus dacă ne ducem pe 25 de ani în urmă. Cine e curios, să meargă la sursa. Cum de totuși PIB-ul din construcții este atât de mic și deși vedem blocuri în jurul nostru și observam o dezvoltare, cifrele nu se regăsesc. Să fie tot offshore? Aici e mai complicat, nu cred. Faptul că apar blocuri ca ciupercile în orașele mari (București de exemplu) dă o percepție falsă deoarece în multe alte zone nu se mai mișcă aproape nimic. Ce mă miră este că deși teoretic noi acum construim infrastructura rutieră a țării (se construiesc mii de km de drumuri și autostrăzi), în date tot nu se vede această creștere. Să fie oare la segmentul PUBILC ADMINISTRATION? Nu știu! Cert este că România nu este un magnet pentru construcții dacă ne uităm pe PIB.

PRODUCȚIE INDUSTRIALĂ (MANUFACTURING)

Sectorul acesta include și producția auto cu care ne lăudăm atât de mult. În plandemie însă a fost dezastru. Chartul arată clar lipsa de diversitate și omogenitatea producției industriale de la noi care este într-un bun procent constituită doar din sectorul auto (asamblare componente și mai rar mașini). Nu are cum să crească acest sector deoarece cei care muncesc manual s-au cărat afară. Local, este imposibil să se dezvolte ceva, cel mai mic atelier sau făbricuță se confruntă cu probleme majore de la forța de munca, la finanțare, la birocrație și evident la desfacere.

SERVICII

PIB-ul din servicii este singurul care a crescut spectaculos. Bănuiala mea este ca din cauza IT-ului. Văd însă în titlu că comerțul este de asemenea inclus, ori aici evident că excelăm pe orice chart, trebuie să vină ditamai criză peste români ca să nu mai cumpere prostii și să dubleze deficitul comercial de la an la an.

CONCLUZIE

Sunt unii deștepți care vor să scoată deducerea impozitului pe salariile din domeniul IT. Culmea e că este singurul lucru bun care s-a întâmplat în România din punct de vedere al unei gândiri cât de cât strategice. Adică văzând potențialul, cei care au tăiat aceste impozite au gândit că astfel sectorul va crește. Chiar a dat rezultat ideea (deși probabil creștea și fără) și banii s-au păstrat în țară, s-a evitat munca la negru mai ales că acum exista criptomonede și posibilități de transfer bani mult mai greu de urmărit de fisc. Culmea este că deși în construcții s-a luat și acolo o măsură similară de stimulare (cumva statul finanțează salariile, deci nu deducere, dar oferă diferența de la salariul minim la acel minim pe sector), rezultatele nu se văd. Poate a trecut prea puțin timp, poate nu mă uit eu unde trebuie …

Cert este că PIB-ul arată o letargie cruntă care va fi mult mai nasoală în perioada acestei crize. De aceea avem nevoie să ne trezim și să realizăm că UE ne îngroapă dacă nu gândim creativ cum să ieșim din acest rahat.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.