În continuarea articolului anterior, vin cu o completare legată de Nord Stream, deoarece mă gândesc că nu toți înțeleg niște lucruri care mie mi se par simple deoarece nu mă uit la TV (și nu prea citesc știri online oficiale) și cred că sunt puțin ferit de propaganda oficială din acest motiv.
Cam toți înțelegem că atacul a fost întreprins de americani. Există avertismentul acela al lui Biden. Există interesul – qui bono. Există capacitatea. Nu există alt “candidat”. De ce însă nu au atacat americanii pe față această conductă? Deoarece ar fi provocat anumite reacții oficiale nedorite. Adică, dacă SUA distrugeau gazoductul și recunoșteau, Germania putea să ceară anumite daune sau guvernul german era obligat să retalieze cumva pentru a salva onoarea (haha) germană. Astfel, prin acest atac ascuns dar evident, s-a rezolvat o problemă cauzată de tembelismul german din trecut care nu a înțeles de la Trump că trebuie să termine cu rușii.
Și aici e vremea de o speculație. Este evident că o astfel mișcare, relativ complexă, nu putea să se nască din creierul senil al lui Biden. De asemenea, nu cred că este nouă. Personal sunt convins că Trump, analizând cu șefii de stat ce pot face ca să îi convingă pe nemți, ajunsese la varianta distrugerii conductei. Pe vremea aceea, Trump amenința cu retragerea bazei de la Ramstein. Dar acolo sunt bombardiere americane strategice (cu nucleare) și SUA nu putea renunța la un asset doar pentru cerbicia nemților. Mutarea în Polonia se putea face fără probleme, mai puțin nuclearele la care rușii ar fi turbat dacă s-ar muta lângă ei. Deci era clar pentru nemți că Trump nu prea poate să “mute bazele”. Pe plan fianciar, de asemenea, americanii au tot amenințat că dau jos cu Deutsche Bank, dar și aici era complicat, deoarece interesele sunt îmbârligate și riscurile mari, adică nu puteau lovi doar în nemți fără să își facă și lor rău. Și așa cum e firesc, când mărul discordiei este singurul pe care îl poți elimina pentru a dispărea discordia, Trump cred că propusese “ce ar fi dacă le distrugem conducta”? Probabil nu aceasta a fost prima propunere, ci Trump o fi venit cu propunerea “de ce nu putem să bombardăm conducta”? Apoi, capetele gânditoare, strategii, au găsit varianta unui atac neasumat. Un submarin american, ar putea plasa acolo niște explozive care să fie detonate și apoi să plece tiptil neobservat. Misiune top secretă desecretizată peste 300 de ani. Deci, teoria mea este că varianta bombardării conductei a fost pusă la cale pe vremea lui Trump și acum scoasă la naftalină de acoliții incompetenți ai lui Bidon.
Dar oare nu s-au temut americanii de furia nemților care deși neasumată lovitura i-ar bănui pe americani? Nu, deoarece acum nemții sunt cu coada între picioare după greșelile strategice din ultimii 20 de ani și după dezastrul în care au băgat Europa, UE fiind blocul economic cu cea mai proastă creștere economică pe ultimii 20 de ani. Nu am urmărit reacțiile, dar lovitura le convine chiar și politicienilor nemți care astfel au parte de slăbirea presiunii populare. Neamțul de rând, după cum știm, este un impocrit fără principii morale, interesat doar de binele personal și fără verticalitate. Căci altfel, nu s-ar fi putut îmtâmpla ce s-a întâmplat în istorie … Nu le pasă nemților de Ucraina, deși doresc să fie văzuți că le pasă, că sunt și ei împotriva expansiunii rusești alături de întreaga Europă. În realitate, nemții ar prefera o Ucraină docilă a cărui singură treabă să fie îngrijirea conductelor de unde le vine lor gaz ieftin și producția de ulei care a fost externalizată în Ucraina pentru ca neamțul de rând să fie ferit de poluarea inevitabilă rezultată din producția de ulei rafinat necesar prăjirii cârnaților nemțești.
În fapt, ca nemții sunt mare parte dintre europeni, mai puțin polonezii și alte neamuri care au avut de-a face cu bocancul rusnac de-a lungul timpurilor.
Să vedem acum dacă nu cumva rușii ar avea motive să distrugă conducta. În primul rând, scenariul ideal pentru ruși este o pace în care ei să rămână cu provinciile anexate recent (măcar ciopârțite) și cu reluarea relațiilor comerciale, ridicarea sancțiunilor și eliberarea rezervei băncii naționale care are sute de miliarde de dolari blocați în sistemul financiar al Imperiului Anglo-American. Câștigul Rusiei ar fi imens în acest scenariu, chiar fără câștigarea condiției ca Ucraina să nu intre în NATO/UE. Ei nu ar avea deci de ce să distrugă conducta deoarece ei sunt principalii finanțatori și alături de nemți ar câștiga imens din creșterea fluxului de gaze. Banii sunt necesari, armata are nevoie de bani, Putin are nevoie de bani să mituiască populația și să depășească etapa războiului. Pentru Putin, a rămâne în istorie ca cel care a încercat să refacă URSS dar a reușit doar parțial este cu mult mai interesant decât să rămână ca un țar turbat care i-a provocat pe europeni până au umilit total Rusia și au dus omenirea în pragul auto-anihilării. Dincolo de acestea, funcțional rușii puteau controla dacă gaz curge sau nu pe acea conductă de la sursă! Nu aveau nevoie să o bombardeze pentru a o face neutilizabilă.
Singurul scenariu în care lovitura a fost a rușilor, ar fi acela în care pentru a tempera presiunea celor care doresc pacea, o facțiune care dorește războiul (cel puțin rece) cu Europa, să distrugă conducta pentru a face această pace și mai grea. Amintesc însă că noua conductă afectează în primul rând pe nemți – există nenumărate alternative de transfer și rușii nu stăteau în această conductă. Poate stăteau nemții și rușii au făcut-o doar pentru a le face hatârul. Nu este deloc exagerat să gândim că intenția acestei conducte a fost poate să deturneze traficul de pe Ucraina pentru ca rușii să poată transporta gaze normal către Germania și să poată ataca fără probleme Ucraina. Rușii au luat în calcul și posibilitatea ca Ucraina să lovească conductele și să pună probleme transportului rusesc către Europa și în visele lor, ei credeau că termină NS2, bagă gaze la nemți, scumpe, după ce ucrainienii distrug rețeaua sau taie macaroana la ce trece pe la ei. În acest caz, prețul exploda, dar puținele gaze transferate către nemți compensau volumul. Nemții erau totuși satisfăcuți deoarece aveau avantaj imens față de ceilalți europeni și nu se opuneau războiului (sancțiunilor) deoarece erau mituiți astfel de ruși, prin gazele care curgeau pe NS 1 și 2. Deci este clar că aceste conducte erau un asset rusesc, un accesoriu util în planificarea strategică a unui război cu Ucraina și menținerea relațiilor cu Germania.
De alfel, încă din stadilu de proiect aceste conducte au avut clar ca rol evitarea Ucrainei. Deși conductele submarine sunt infinit mai costisitoare decât cele terestre (mă gâdesc eu, poate nu e așa), și deși firesc era calea cea mai scurtă (care trece prin Ucraina) de la sursă la destinație, rușii și nemții au gândit aceste conducte pentru avea un flux sigur și pe care să se poată baza indiferent de “toanele” ucrainienilor, care le-au mai tăiat în trecut țeava nemților, sugând și ei câte ceva din conducte când rușii nu le mai dădeau lor suficiente gaze deoarece nu aveau bani să plătească.
Am văzut deci interestul americanilor, lipsa de motivație a rușilor (cu excepția unor scenarii extreme improbabile). Cine ar mai putea da o asemenea lovitură? România care nu are submarine? Franța care nu are motorină pentru submarine și oricum este aghiotantul nemților?
Ce urmează? Pe lângă câteva măcănituri care acuză Rusia (deoarece blame Putin pentru orice …), nu poate să urmeze decât creșterea masivă a exportului de gaze al americanilor în Europa. Practic acum americanii au o nouă afacere … Și chinezii, deorece navele care transportau mărfuri, cum acum șomează din cauza crizei, pot fi remodelate pentru a transporta LPG – asta însă dacă americanii le vor permite și chinezilor să facă un ban.
Și în final, nu că vreau să fiu gură spartă, dar nu m-ar mira dacă rușii încep să mineze navele americanilor care transportă gaz lichefiat în Europa. Tot așa discret …