Dacă maşinaţiunile unor centre de putere cu varii interese poate sau nu poate avea succes, într-o mai mare sau mai mică măsură, penetrarea Inteligenţei Artificiale în straturile societăţii dar mai ales ale economiei, va avea un impact mult mai cert şi mult mai rapid decât ne aşteptăm. Voi explica şi cum şi de ce şi în ce fel.
Aşadar, chiar în scenariul neutru din punct de vedere conspiraţionist în care acceptăm existenţa unor centre de putere variate cu intrese variate, cu acţiune, coordonare şi ideologie variată, nimeni nu poate nega realitatea unor trenduri sau măcar a unor cimentări de principii politice fundamentale după care este constituită politica şi societatea, chiar dacă deseori, după cum decodăm aici pe blog, narativul este contrar principiilor enunţate şi scopurilor afirmate de aceste centre de putere.
Viziunea mea asupra construcţiei lumii am enunţat-o în varii articole, dar cel mai concis de care îmi aduc aminte ar fi Capetele Hidrei deşi cred că am unul mult mai vechi despre centrele de putere. Indiferent de viziune însă, cred că oricine este de acord cu mine că politica vestului este fundamentată cel puţin declarativ pe principii ideologice care stau şi la baza organizării economice. Acestea ar fi pe scurt drepturile individuale, libertăţile civile şi democraţia participativă.
Chiar dacă toate acestea au fost efectiv călcate în picioare în timpul plandemiei şi chiar dacă democraţia a fost, este şi va fi praf în ochii aruncat maselor deoarece numărarea se face automat prin programe de calculator unde cine le deţine decide cine câştigă, cel puţin la nivelul educaţiei publice acestea încă domină şi încă alimentează potenţialul revoluţionar la nivelul societăţii, în sensul că nimeni din centrele de putere actuală nu va îndrăzni ca fie la nivel regional, fie la nivel naţional sau supra-statal, aceste principii să fie eliminate şi pe faţă să fie încălacte şi aruncate la gunoi, cum se întâmplă fără probleme de exemplu în China sau India şi în general în Est unde “binele comun” este de departe punctul central în jurul căruia se construieşte politica de stat şi ideologia socială. Asta şi din cauza tradiţiei şi a mentalităţii dar mai ales din cauza depărtării de creştinism care încă este revoluţionar la 2000 de ani de la apariţie prin prisma importanţei pe care persoana umană o are în societate în contrast cu regele sau împăratul, altfel spus cu legea junglei care a dominat societatea înainte şi o domină încă în acele zone unde creştinismul nu a convins şi unde oamenii sunt încă organizaţi similar modului în care diverse animale se organizează, adică ierarhic, cel mai puternic mai sus şi apoi în ordine descrescătoare piramidal, cel mai slab este cel mai jos.
Să luăm însă pe rând principiile ideologice ale vestului şi să comentăm cum vor fi acestea afectate de inteligenţa artificială care în primul rând va oferi o unealtă puternică elitelor conducătoare care se vor putea debarasa fără problemă de “mâncătorii inutili” de care vorbeşte Yuval Noah Harari.
Lupta împotriva drepturilor individuale aflate la fundamentele civilizaţiei europene de la apariţia şi adopţia creştinismului a fost continuă, dar rareori au fost momente şi oportunităţi prin care elitele conducătoare să justifice renunţarea la acestea în detrimentul “binelui comun” – termenul coafat prin care îşi justifică regimurile dictatoriale stilul de conducere bazat de fapt pe legea junglei, aşa cum am explicat mai sus.
Nu prostia oilor care se lasă vrăjite de asemenea gogoşi explică supunerea şi participarea acestora într-o astfel de societate ci efectiv lipsa mentalităţii necesare şi a educaţiei individuale care să pună mai presus libertatea individuală decât orice alt bine pe care l-ar oferi oricare tiran benevolent în schimbul acestor drepturi şi libertăţi.
Prin urmare, putem presupune că dacă mentalitatea vestului va fi schimbată cumva şi oamenii vor înceta a mai crede în aceste principii şi societatea se va transforma şi autoritarismul sălbatic fără mânuşi va putea găsi teren fertil şi în vest. Ca o mică paranteză, doresc să clarific că nu acuz toate centrele de putere din vest că au scopuri şi roluri malefice, pur economice. Am explicat clar în Captele Hidrei că toate centrele de putere, mai mari sau mai mici au scopuri aparent nobile, fundamentate cumva pe aceleaşi principii, diferenţa constând doar în viziunea asupra implementării acestor scopuri. Evident că există şi multă confuzie şi o oarecare diluare a viziunii creştine asupra lumii prin înlocuirea importanţei omului cu importanţa naturii, de unde şi monstruozitatea ideologiei maltusianiste care domină în prezent politica UE sub forma ideologiei “verzi”.
Cum s-ar putea însă schimba peste noapte mentalitatea oamenilor şi sistemul educaţional deoarece vedem că nici măcar ateismul programatic bolşevic nu a reuşit să distrugă din mentalul colectiv valorile creştine şi renaşterea Rusiei este un exemplu care deseori dă speranţe şi celor care văd declinul Europei fără soluţie şi prin urmare sfârşitul istoriei? EI bine, dacă ştim clar una dintre noutăţile pe care le va aduce IA este aceea că manipularea mulţimilor va fi mult mai facilă pentru cei care se află la butoane şi dacă până acum, schimbarea ideologiei prin educaţie necesita controlul total al sistemului educaţional şi cultural şi acţiune intensă pe fronturi multiple, o dată ce IA va face parte din toată infrastructura sistemului informaţional actual, cei care se află la butoane vor putea efectiv seta un parametru care să determine ce ideologie doresc să implanteze în mintea oamenilor și rezultatele vor avea efectiv impact în maxim o generație.
Poate pare teoretic ce spun eu aici, dar cred că exemplul plandemic este din nou la îndemână şi există nenumărate exemple de deformare a realităţii prin rezulatele Google care în cele din urmă sunt cel mai clar exemplu de folosire şi impact al Inteligenţei Artificiale asupra mentalului public prin selecţia rezultatelor, selecţia ştirilor, cenzura pe reţelele sociale, pe Youtube etc. Dacă până în prezent la nivelul comunicării individuale în cadrul bulelor de pe reţelele sociale, dizidenţa era totuşi posibilă, cu toată ferocitatea şi eficienţa filtrelor, pe măsură ce IA avansează şi este capabilă de înţelegerea contextului şi pe măsură ce costul folosirii IA devine din ce în ce mai mic, cenzura va deveni mult mai eficientă şi ne vom trezi peste noapte că şi dacă discutăm între noi fizic dar ţinem telefoanele în proximitate, vom fi penalizaţi şi suzeta accesului la reţelele sociale ne va fi dată în funcţie de obedineţa pe care o avem faţă de narativul oficial nu doar pe reţelele sociale şi în mediul online ci chiar în discuţiile private.
De altfel, cred că nu trebuie să detaliez prea mult faptul că deja discuţiile private sunt folosite ca “inspiraţie” pentru profilarea noastră ca ţintă de marketing. Dar această profilare este doar un teaser la ce va urma o dată cu avansul IA. Dacă acum, ascultarea şi procesarea convorbirilor noastre din lumea reală este viabilă economic printr-o profilare de marketing care aduce un profit economic infim (să zicem că creşte ROI-ul marketingului cu 20% faţă de neprofilare), imaginaţi-vă că guvernele vor finanţa un sistem de detectare a dizidenţei împotriva programelor “verzi” şi de ficare dată când un astfel de act de dizidenţă va fi detectat, vei primi o amentă de 10 lei şi vei fi notificat deja pe portofelul CDBC digital de pe telefon aşa cum acum se întâmplă în China amendarea online live a celor care depăşesc viteza limită, traversează pe roşu sau folosesc termenul PANDA cu privire la tovarăşul preşedinte.
Dar schimbarea mentalităţii este doar o consecinţă negativă potenţială care chiar dacă este certă deja, după cum vedem, nu este principala influenţă a IA de care personal mă tem.
De departe, ce mi se pare cel mai periculos este faptul că avansul IA va avea un impact psihologic mult mai nasol asupra omului de rând în sensul pierderii valorii umane. Este bineştiut că dacă individul nu contribuie la nivelul societăţii cu nimic, chiar dacă contribuţia lui este una aproape de zero factual, creşte depresia şi încrederea în sine. Vedem rodul acestui fenomen în SUA unde eu pun criza opioidelor nu pe decăderea societăţii în urma creşterii crimelor şi a slăbirii poliţiei şi a legii – care între noi fie vorba sunt oricum mai solide în SUA ca în România – ci prin impactul bunăstării venite gratuit de la stat. Şi înainte de plandemie dar mai ales în plandemie, oferirea de bani gratuiţi prin varii programe cetăţeanului, nu a avut efectul scontat de ajutorare şi sprijin în momentele de depresie economică prin redistribuirea şi garantarea unui trai cât de cât uman. Lipsa locurilor de munca, lipsa activităţii şi a contribuţiei la societate a îndreptat ca acest cancer al drogurilor să cuprindă o mare felie a societăţii, mai ales de la baza piramidei.
Cu cât IA va avansa şi va înlocui din ce în ce mai multe locuri de muncă, cu atât noi şi noi categorii sociale vor ajunge să cadă în aceeaşi capcană în care au căzut americanii, fie prin drogurile chimice, fie mai ales prin cele digitale unde IA de asemenea va avea o “ofertă”.
Aşa cum ingineriile financiare şi economice au permis acum ca statul să finanţeze mâncătorii inutili de la baza societăţii, chiar dacă scopul a fost nobil şi chiar dacă folosirea acestora ca mase de manevră electorală a mers mână în mână cu scopul nobil (aparent) de ajutorare a celor mai defavorizaţi, ingineriile tehnice aduse de IA vor oferi noi forme de “reabilitare” socială pentru cei care altfel s-ar confrunta cu frustrări și lipsuri care ar crește tensiunile sociale și ar constitui risc de rebeliune în acest proces de “resetare” a societăţii pe care IA îl aduce. Prin aceste noi forme mă refer mai ales la divertismentul virtual şi la noi gimmik-uri care vor apare și de care nici nu avem idee cât de ciudate ni se vor părea. Nu m-ar mira de exemplu dacă un astfel de gimmik va fi o fabrică virtuală unde viitorul asistat social va fi încurajat să meargă la muncă, să activeze, să interacţioneze într-o realitate virtuală controlată de IA, pe o plantație virtuală, pentru simplul motiv că nu va mai exista alternativă în lumea reală și simplul divertisment nu va fi o soluție deoarece așa cum am mai zis, nu este rocket science în domeniul psihologiei că fără un scop al existenței, omul este distrus, cade în depresie, apelează la droguri și nu mai poate fi folosit pentru nimic.
Ori acești viitori mâncători inutili vor fi gestionați și administrați de IA fără problemă, existența fenomenului opioid în SUA în prezent, ca consecință a prosperității și abundenței care a afectat pervers baza piramidei sociale prin excluziunea totală a unei mare felii din societate, fiind problematică deoarece asistența socială umană este imposibilă în prezent, necesitând resurse umane şi logistice infinit mai mari decât vor fi necesare pentru IA în viitor când baza piramidei va fi complet conectată în rețea și va putea să beneficieze de sprijin individual targetat care va avea rezultate spectaculoase.
De altfel, nu neg că aceste rezultate spectaculoase vor produce chiar un oarecare optimism social și vom asista la o exuberanță tembelă de nedescris, similară manifestațiilor de la 23 August. Personal, nu sunt departe să îmi imaginez avântul IA atât de spectaculos încât antihrist să fie efectiv un IA care să ofere raiul pe pământ celor care “se conectează” şi acceptă nu ştiu ce gadget spectaculos care le oferă soluţia finală la toate răspunsurile lor.
Doresc să închei articolul deoarece m-am plictisit, prin a atrage atenția totuși că aceste considerente expunse de mine sunt valabile într-un cadru social firesc în care fibra societății actuale este oarecum menținută și există o progresie incrementală care chiar dacă accelerată va păstra o oarecare asemănare cu formele actuale de organizare. Despre alte scenarii apocaliptice prin care IA poate prelua controlul total și face dezastru inimaginabil, fie IA conștient, fie IA folosit ca unealtă de indivizi sau organizații rău intenționate, am tot discutat.
Pe scurt, IA nu va face decât să atace și mai mult valoarea umană și oamenii care nu au deja o ideologie și o viziune asupra vieții fundamentată solid pe principiile creștine vor fi efectiv distruși ca entități individuale libere și reformatați, refăcuți, remodelați de algoritmi fie ei liberi, acționând conform unor obiective, fie controlați și programați îndeaproape de inginerii sociali.
Natura chiar este un substitut seducător al “binelui comun”. Nici societatea, nici chiar civilizația nu mai provoacă sacrificii personale. Societatea n-a putut fi salvată la căderea comunismului, civilizația, nici ea, la căderea Nord Stream-ului. Dar Natura, Mama Natură, care nu e umană, deși îi hrănește pe oameni, ea trebuie salvată căci astfel ne salvăm pe noi. Așa zice narativul. Și mulți mâncători de greieri, bicicliști interurbani, trăitori la 17 grade iarna, călători cu cortul ș.a. vor fi gata să “pună umărul” la opritul pandem… pardon… salvatul Naturii!