Ministrul de finanţe spune lucruri trăznite

Am auzit că ministrul de finanţe a zis că inflaţia este un mister. Dacă a zis aşa ceva şi e sincer, denotă cât de habarnist este. Inflaţia nu este deloc un mister deoarece pe acest blog am anunţat-o dinainte pas cu pas încă din plandemie, am disecat-o, am explicat mecanismele prin care se produce, factorii multiplii şi ce urmează după ea (hiperinflaţie). Iată un exemplu de articol scris încă din Noiembrie 2021:

Prin sublinerea faptului că inflația este globală nu doresc să insinuez deloc că guvernul (guvernele) și autoritățile românești și europene nu au nicio vină. Am vorbit încă din februarie acest an despre riscurile unei hyperinflații prin tipărirea de bani și cum va exista un delay între SUA și periferie [1]. A trecut delay-ul – deja avem inflație. Dar una e inflație, alta e hyperinflație. Și una e inflație de 2%, alta e inflație de 10% (anuale).

Sursa: INFLAȚIE GLOBALĂ, CAUZE LOCALE?

La ce se referea Botoşi cu privire la misterul inflaţiei nu ştim. Oare se întreba de ce nu se termină? Păi dacă asta se întreba el, se aseamănă unui copil care a făcut pipi pe el şi se miră de ce este ud. Evident că inflaţia nu se termină deoarece nimeni nu apelează la singura metodă de temperat inflaţia, care însă nici asta nu ar garanta terminarea inflaţiei, dar ar fi începutul luptei cu inflaţia: mărirea dobânzilor.

Dar mărirea dobânzilor este departamentul BNR care este stat în stat şi care are alte priorităţi, aşa cum am explicat în articolul anterior: parametrii financiari de la noi trebuie să fie predictibili (macrostabili) pentru ca stăpânii care ne hrănesc ca furnicile pe afide să poată scoate banii oricând au nevoie fără să aibă parte de şocuri prea masive cauzate de destrăbălarea guvernanţei ţării prin care ei să îşi piardă randamentele. De aceea cursul şi dobânzile sunt strict administrare de Isărescu cu un singur scop: macrostabilitate, nu cu scopul oficial al BNR de CONTROL AL PREŢURILOR care este chiar în statutul BNR şi pentru care Isărescu poate fi arestat de orice procuror, oricât de mic, deoarece în faţa oricărui judecător e simplu de demonstrat că BNR nu are grijă de controlul preţurilor ci pune interese externe în faţa obligaţiilor statutului Băncii Naţionale.

Dar cu un ministru care zice că habar nu are de ce inflaţia nu dispare singură prin minune, este evident de ce niciun procuror nu va face o asemenea faptă curajoasă. Dacă ne uităm peste gard, în Turcia a fost nevoie ca Ergodan să pună la Banca Naţională pe propriul ginere pentru a putea beneficia de o politică monetară orientată spre interesul suveran şi nu al unor alte centre de putere.

Dacă cumva ministrul se miră de inflaţie deoarece crede el că în UE deja nu mai e inflaţie în timp ce la noi încă mai este, îi recomandăm un articol din Noiembrie 2023 din care redau un snippet:

Ce nu mai reţin unde am detaliat este explicaţia legată de valurile inflaţiei. Reîncerc aici. Aşadar inflaţia nu este ca un curent continuu ci este ca zăpada care se pune strat peste strat iarna. Noaptea ninge şi se pun 10 cm, ziua e soare şi se topest 2cm, deci stratul are 8cm. Apoi ninge iar şi se mai pun 5cm, deci s-au făcut 13cm, mai e soare, mai scade 1cm, rămân 12. Apoi zi şi zi, toată iarna, noaptea se adaugă mai mult decât se scade ziua.

Valurile, fie mari, fie mici, cresc preţurile. Aici se termină comparaţia cu zăpada, deoarece creşterea preţurilor are loc pe diferite segmente care se propagă ulterior în întreaga economie. Dar de unde porneşte prima scânteie care creşte preţul la anumite produse sau servicii pentru a începe procesul de propagare? În cazul nostru, de la energie. Energia fiind inclusă în toate preţurile, s-a crescut preţul la energie şi astfel avem inflaţie. O perioadă producătorii şi distribuitorii ţin preţurile mai scăzute şi nu includ aceste creşteri, atât timp cât pot, dar ulterior nu au de ales.

VALURILE INFLAŢIEI ŞI FURTUNA HIPERINFLAŢIEI

Aşadar nu are cum să scadă inflaţia la noi şi nici măcar să se tempereze dacă scade sau se temperează în vest. Fenomenele ţin de natura economiei, de politica monetară şi de guvernare în general. Cu un guvern care are deficite maxime, nu se poate mări dobânda de referinţă deoarece ar pune o povară şi mai mare pe cheltuiala guvernamentală. Cu un guvern care măreşte taxele în toiul crizei când soluţia firească este relaxarea fiscală pentru a stimula economia, nu se pot lua nici măsuri de contracţie a creditului deoarece ar băga sub apă total economia care acum este menţinută pe linia de plutire de credite subvenţionate de stat sau de la UE, de condiţiile relativ blânde de creditare impuse de BNR.

Evident că BNR ar putea lua unele măsuri incrementale şi treptate de mărire a dobânzii până s-ar vedea efectul pe planul inflaţiei, dar problema lui Mugurel este că astfel ar intra în dezobedienţă deoarece bursa ar scădea, leul s-ar devaloriza, creditarea ar avea de suferit şi investiţiile străine s-ar opri sau chiar mari companii s-ar trage afară în căutare de alte oportunităţi. Ori aşa ceva în plin an electoral, nu se poate! Că am cădea în capcana ruşilor!

În final, pentru a-l linişti pe ministrul nostru de finanţie, ţin să îl asigur că nici în vest inflaţia nu s-a oprit ci va continua să crească. Iar ca să ia mintea oamenilor de la dezastrul economic în care au băgat UE şi ca să găsească un ţap ispăşitor, europenii vor arăta cu degetul spre Putin şi vor face tot ce pot ca să extindă războiul. Prin urmare, hiperinflaţia care va fi la noi când în vest vor avea inflaţie de peste 20-30% va fi nimic pe lângă necazurile răzbelului.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.