Este omenirea pregătită pentru contactul cu extratereștrii?

Pentru contactul cu dracii, omenirea este foarte-pregătită. Pentru contactul cu îngerii … nu prea. De altfel, deși îngerii încearcă să ajute omenirea, oamenii – prin păcatele lor – îi gonesc.

Trecând peste aspectele religioase, aș dori să analizez puțin ideea că omenirea nu este pregătită de contactul cu extratereștrii și de aceea ni se ține ascuns atât existența extratereștrilor cât și faptul că deja ne-au contactat și au stabilit legături cu politicienii sau cu armatele țărilor importante.

Ideea a fost emisă – și face vâlvă – în urma declarației acelui “militar” israelian, fost membru al nu știu cărui serviciu de securitate israelian care a lansat recent câteva aberații cum că am avea deja baza pe Marte, că există o Federație Galactică și că extratereștrii studiază deja subsolul pământului dar la începutul pandemiei s-au retras de pe pământ (probabil de frică să nu ia virusul).

Din start țin să spun că ideea că omenirea nu e pregătită pentru contactul cu extratereștrii este fără sens. Cum adică nu suntem pregătiți? În ce fel? Nu suntem pregătiți să primim noi tehnologii, să vedem cum arată alte civilizații, să călătorim în noi lumi? Păi toate industria SF ce este altceva decât o explorare a necunoscutului? Nu ne-ar interesa cum să vindecăm cancerul și cum să facem să nu mai poluăm planeta? Să trăim mai mulți ani sau să vindecăm pe cei cu boli grave care nu au încă nicio rezolvare?

Este de asemenea logic că dacă există extratereștrii, aceștia au o tehnologie deja mai evoluată decât noi, chiar mult mai evoluată câtă vreme deși există, aceștia sunt atât de stealth încât noi să nu avem habar de ei. Deci – pe de o parte, dacă extratereștrii există și noi nu le-am găsit deja planeta – deși am văzut deja mii de exoplanete – înseamnă că ei vin cam de departe. Să zicem că sunt totuși pe o planetă pe care nu o vedem (din cauza nealinierii / deci nedetectabilă deocamdată) și care poate e aproape de noi. Păi, cel mai aproape sistem planetar este suficient de departe încât numai o călătorie până la noi să însemne încă vreo 3-400 de ani de progres față de noi și câteva salturi masive în privința călătoriei FTL (Faster Than Light).

Deci dacă extratereștrii există, aceștia sunt clar mult mai avansați decât noi. Nu cum sunt americanii față de români, ci probabil cum sunt americanii de astăzi față de romanii din antichitate. Însă să presupunem că pe pământ ar exista simultan și americanii de azi și romanii de ieri. Cum ar putea americanii să îi studieze pe romani fără ca romanii să se prindă de existența americanilor? Ar fi foarte greu, chiar imposibil. De ce zic asta: chiar dacă tehnologic să zicem că americanii ar folosi sateliți sau drone pentru filmare de la depărtare, sau s-ar deghiza printre romani și ar folosi reportofoane și camere ascunse ca să îi studieze, cu siguranță s-ar găsi câțiva protestatari pentru drepturile romanilor în SUA care să ceară guvernului să trimită diplomați către romani și sa îi aducă pe aceștia în SUA ca imigranți pentru a beneficia și ei de dreptul la un trai mai bun. Ar fi imposibil pentru guvernul american să țină sub control atât protestatarii liberali pentru drepturile romanilor cât și pe aventurierii independenți care nu ar rezista tentației să meargă pe cont propriu la Roma, cu propriile iahturi pentru a se distra sau de ce nu – pentru a-i cuceri pe romani.

Fiind o teorie conspirationistă aberantă, toată fantezia asta legată de extratereștri și existența vieței pe alte planete, are nenumarate blind-spot-uri care oricărui cercetător sincer îi ies repede la iveală. De exemplu, în întreaga religie ufologică se omite o simplă idee: dacă civilizațiile extraterestre există, acestea (măcar unele din ele) ar avea deja capacitatea să ajungă la noi. Dacă aceste capacități ar exista (tehnologic), extratereștrii ar fi venit deja pe la noi. Toate teoriile cu protecția evoluției independente și neimplicarea în acele civilizații încă “nepregătite” pentru saltul cosmic sunt aberații. Chiar dacă la nivelul forurilor lor de guvernare s-ar decide această neimplicare, accidentele sunt inevitabile și cu siguranță există și pe la ei democrație. Cum poți opri exploratorii independenți într-o democrație? Chiar dacă Consiliul Galactic pentru Salvarea Universului ar decide că extratereștrii încă nu au voie să se releve pământenilor, este de bun simț că vor exista aventurieri care nu vor ține cont de deciziile acestui consiliu ci mânați de dorința de a ne salva de Coronavirus, ar fi venit deja să ne ajute.

Culmea este că deși în negarea lui Dumnezeu, ateii scientofili deseori folosesc argumentul existenței răului (dacă Dumnezeu există, de ce cad mai cad avioane și mor inclusiv copii?), când vine vorba de extratereștrii aceștia cu siguranță există și trebuie să investim miliarde în telescoape care să scaneze după ei, dacă nu cumva au venit deja printre noi și sunt atât de dezamăgiți că poluam planeta încât stau timizi în farfuriile lor zburătoare și mănâncă floricele uitându-se la noi prin telescoape cum ne autodistrugem …

Și în final vreau să mai pun becul pe un blind spod. Cei mai elevați alienopați, cei cu pretenție de “științism” deși sunt rezervați cu privire la OZN-uri, sunt foarte optimiști că viața există undeva în univers doar că nu am căutat-o noi prea bine și că trebuie să o căutam mai mult. Deci, avem un univers atât de mare încât nu îi cunoaștem marginile (încă posibil infinit, căci teoria cu Big-Bangul nu este încă finală), avem miliarde de ani în care se putea dezvolta viața și prin alte locuri prielnice (că doar vedem că există multe planete propice vieții – sau putem deja presupune) dar nu avem nici măcar o undă radio. Concluzia? Trebuie să mai căutam … Pun și eu întrebarea ca prostul: dacă viața nu e unică, chiar dacă ar fi rară, având în vedere mărimea universului, ar fi destul de multe civilizații. Dintre astea toate, chiar dacă evoluția i-ar putea duce pe căi diferite, nici măcar una dintre ele nu a descoperit radioul? Sau laserul? Sau călătoriile interstelare?

În loc să deducă din liniștea cosmică minunea vieții pe pământ și faptul că suntem speciali, ufopații fabulează tot felul de teorii care de care mai întortocheate care să justifice această liniște și să alimenteze niste iluzii aberante că “nu suntem singuri”. Însăși acestă formulare – total greșită – denotă că acești oameni sunt singuri ei și caută aiurea pe cer semne și răspunsuri. Niciun om normal nu se simte singur iar omenirea nu are cum să fie singură deoarece nu este o entitate, nu are o persoană, nu are percepție, sentimente etc. Singurătatea omenirii – în antiteză cu perspectiva unei federații galactice – este în fapt o batjocură la adresa omului. E ca și cum ai spune: deși suntem 6 miliarde, eu mă simt singur, dar când vin extratereștrii nu o sa mai fiu singur …

De ce nu exista viata pe Proxima b

O planeta care orbiteaza in jurul unei stele apropiate de sistemul solar, Proxima Centauri, si care ar putea intruni conditiile pentru a mentine viata, a fost descoperita de cercetatori, scrie AFP. (susa: Hotnews)

New_shot_of_Proxima_Centauri,_our_nearest_neighbourSa nu ne asteptam la comentarii sau opinii prea interesante pe Hotnews cu privire la orice fel de stiri, cu atat mai putin la stiri din categoria “SCIENCE” din renumitul site de manipulare a opiniei publice. Dar nu doar Hotnews a cazut in imitatio idiotio, ci si alte outlet-uri straine.

Descoperirea acestei planete, este un nou motiv de tzopaire in sus a ahtiatilor dupa extraterestri care deja viseaza la misiuni inter-stelare prin care sa luam legatura cu ei si sa vedem care e povestea lor.

Eu am o cu totul alta teorie si o sa incep de la coada: daca ar exista viata pe Proxima b, va dati seama ca sansele ca sa existe viata inteligenta ar creste de cateva milioane de ori si pana acum trebuia sa fim deja contactati de ET?

Deci, avem doua chestiuni majore:

  1. poate exista viata pe alte planete?
  2. daca exista viata pe alte planete, poate aceasta sa evolueze (sa devina inteligenta)?

Prin viata inteligenta, eu inteleg ca civilizatia a ajuns in punctul in care sa descopere radio-ul.

Evident pentru punctul 1 exista multe sperante si zero dovezi. Ca sa nu mai zicem, aproape de zero probabilitati, daca incropim orice formule minunate si optimiste am vrea noi (cum ar fi Paradoxul Fermi, de exemplu).

Insa, daca viata exista (cu toate probabilitatile slabe, dar sa zicem totusi) atunci saltul la viata inteligenta in spatiul probabilitatilor este mult mai mic. Dupa parerea mea, probabilitatea ca sa existe viata pe alte planete, e aceeasi ca probabilitatea sa ma sui eu intr-un avion si sa aterizez pe Luna. Partea a doua, daca totusi ajung pe Luna, probabilitatea ca viata care exista sa fie inteligenta, este aceeasi cu probabilitatea ca o data ajuns pe Luna sa fiu in stare sa mai fac inca 10 pasi.

Nu stiu daca ma fac inteles: este mult mai usor ca viata sa ajunga inteligenta daca exista, decat ca viata sa existe in alta parte decat pe Pamant.

De aceea, daca viata ar exista pe Proxima b, sunt sanse mari ca sa fii evoluat (de atatea milioane de ani de cand pitica alba a ingaduit viata) si prin urmare, noi ar cam fi trebuit sa prindem deja posturi radio sau TV Proximiene b (apropos de nomenclatura, astronomii nu se dezmint in lipsa de imaginatie cand vine vorba de denumirea de noi descoperiri).

Este interesanta aceasta descoperire. Arata ca omenirea va avea un viitor atunci cand soarele va face boom si vom fi nevoiti sa “emigram” in alte sisteme solare, cel putin pana se calmeaza Soarele si se face si el pitic.

Dar cei care isi pun speranta in existenta viatei pe Proxima b, nu au nici cele mai infime tangente cu realitatea, care in general se supune probabilitatilor.

Câteva întrebări pentru uriaşofili

Exista in Romania o tagma de bezmetici care cred ca in muntii Romaniei, mai precis in Bucegi, exista un tunel secret al uriasilor. Pe langa acest tunel, care din toate articolele si emisiunile nu am inteles in ce fel anume este AL URIASILOR (facut de, facut pentru, folosit de uriasi?) mai exista si alte idei traznite: zona este incarcata energetic, americanii au descoperit din satelit culoare energetice, evreii au venit sa cerceteze zona dar le-au picat elicopterele (acum cativa ani) etc.

Paradoxal, pe langa acesti uriasi, legat sau nu de ei, in muntii Bucegi ar exista o baza extraterestra! Nu am inteles da.ca uriasii sunt extraterestri sau sunt doar in legatura cu extraterestrii sau care e legatura intre uriasi si extraterestri.

Nenumarate alte informatii care mai decare mai spectaculoase sunt legate de acest tunel. De exemplu, cu anii in urma, oficiali au investigat tunelul, au mers prin el si au atins poarta energetica. Din pacate, au facut infarct si au murit pe loc. Evident, nimeni nu o sa recunoasca aceste fapte, de asemenea nici faptul ca CSAT a tinut o sedinta secreta in care s-a pus problema daca sa se faca sau nu publice aceste descoperiri, anume ca ar exista o civilizatie extraterestra. Americanii s-au opus insa pentru ca daca s-ar face public, ei nu ar mai avea superioritatea tehnica, ci ar fi depasiti de uriasi.

Uriasofilia si energobucegia sunt doar doua aberatii ale paranormalismului mioritic, in stransa legatura cu dacofilia si alte ciume care consuma ultimii neuroni ai celor prinsi in aceste capcane mentale. In mod normal, cand dai de astfel de oameni, le pui 2-3 intrebari, te amuzi, le pui alte intrebari prin care incerci sa ii aduci cu picioarele pe pamant si mai apoi ii lasi in durerea lor.

Astfel de teorii sunt oarecum componente din marea ciuma numita New Age care desi pare ca si-a cam consumat energia si a depasit de cativa ani apogeul, tare ma tem ca nici vorba: New Age-ul creste si incepe sa muste din mainstream-ul atat cel mediatic dar mai ales cel stiintific – subiect pe care l-am mai tratat pe blog. Despre noile trenduri in New Age intentionez sa fac un articol mai pe larg, pana atunci celor interesati le recomand cartea Gods of the New Age de Caryl Matrisiciana.

Este foarte greu de inteles cum de exista oameni care sa creada asemenea prostii. Am insa pentru cei care mai au o bruma de luciditate doua intrebari. Dupa cum am mentionat, este bine sa mentinem un minim dialog cu cei cu asemenea pareri, in speranta de a-i trezi la realitate. Iata intrebarile:

– daca au existat uriasi, cum de nu s-a gasit nici un schelet, nimic? E plin netul de poze cu scheleti de uriasi, cu toate astea, nici un muzeu din lume nu le expune desi ar fi piese extrem de valoroase. Oare nu cumva pozele astea sunt toate trucate?

– daca uriasii exista in Bucegi si acolo se afla o zona puternic energetica, cum de tara noastra merge asa de prost si cum de multi oameni sunt atat lipsiti de energie incat nici macar nu sunt in stare sa goneasca comunistii si securistii de la putere dupa 25 de ani de la Revolutie?

Altfel spus, daca acesti uriasi au existat, toata “energia” lor s-a cam dus la cum merg lucrurile pe la noi. Iar daca mai exista in prezent si au puteri extraordinare, sunt tare neputinciosi avand in vedere ca nici macar in jurul “bazei” lor nu pot sa faca nimic. Eu cred ca daca uriasii ar exista si ar fi in acele tunele, Romania era de mult timp Elvetia. Ori poate nu le pasa, caz in care ar trebui sa le astupam tunelul!

Extratereştrii şi creştinismul

Am urmarit recent o conferinta despre exoplanete organizata de World Science Festival (WSF). Pe scurt, conferinta trateaza ce progrese s-au realizat in ultimii ani, si fiind o actiune de popularizare a stiintei, inevitabil s-a ajuns si la intrebari “spicy” de genul: exista viata pe alte planete si indirect exista inteligenta extraterestră? De asemenea inevitabil, participantii nu au ratat momentul ca sa trateze cu superioritate si aroganta utopica eventuala intrare in criza a crestinismului cand stiinta va descoperi ca mai exista viata si pe alte planete si ca omul nu este singura fiinta inteligenta creata de Dumnezeu. Spun utopica deoarece daca in ultimele secole crestinismul nu s-a schimbat prea mult, stiinta si-a cam schimbat destul de des viziunea asupra lumii si deja sunt putini oameni de stiinta care mai spera ca se va atinge un plafon asupra cunoasterii si vom stii vreodata totul. Pana una alta, in criza este cosmologia si fizica moderna care s-au cam blocat [1], nu religia crestina [2].

Parerea general acceptata de oamenii de stiinta – cel putin de cei invitati la conferintele WSF pe care le-am urmarit pe Youtube cam pe toate – este ca teoriile actuale oricat de fundamentale sunt, vor fi schimbate din radacina si noi paradigme vor apare. Relativitatea este singura axioma valabila. Tot ce stim acum este relativ la timpurile si la mentalitatea contemporana, iar viitorul cu siguranta ne va aduce schimbari majore. Nu este deloc anormal ca la astfel de conferinte sa se faca si predictii cu privire la viitoarele descoperiri. Sau daca predictii este mult spus, scenarii. De exemplu, referitor la originea universului si materia neagra, in 2018 va fi lansat un nou satelit mult mai puternic decat COBE care se pare ca va face nu doar o imagine a radiatiei cosmice de fond la o rezolutie mai buna, ci va reusi pe baza polarizarii fotonilor, sa produca o harta care sa corespunda unei varste chiar mai mici a universului, decat clasica harta actuala realizata de COBE si alte experimente. Unul dintre scenariile care pot rezulta din acest viitor experiment este descoperirea compozitiei primare a universului si explicarea distributiei materiei in univers – un mare semn de intrebare al prezentului cand doar aproximativ 25% din univers este vizibil si se incadreaza in legile pe care le stim, restul de 75% este presupusa materie neagra si/sau energie neagra care nu doar ca nu este inca descoperita (desi este dedusa, sau presupusa) , dar legile pe baza carora functioneaza sunt un mister si mai mare.

Fizicienii teoreticieni din prezent au ajuns intr-un fel foarte comparabili cu magicienii evului mediu care amestecau substante, ziceau abracadabra sau alte formule si vrajile lor produceau rezultate pe cat de stranii pe atat de inutile. Evident majoritatea experimentelor erau intelese doar de ei, fiecare magician isi avea ucenicii si doar ei puteau cat de cat sa inteleaga “maestrul”. Rareori existau conventii sau tratate comune, despre consens ce sa mai vorbim. Substantele cu care lucreaza “magicienii” moderni sunt teoriile si conceptele filosofice, mediul nu mai este apa ci matematica iar piatra filosofala este teoria unificata. Oricine are o idee, gaseste o matematica pe care o stapaneste bine, concepe o abstractizare destul de complexa pentru a parea interesanta dar fara nicio baza reala, propune niste legi si asteapta sa fie contrazis, cum a facut Hawking cu informatia din gaurile negre. Cand a vazut ca nimeni nu se pune cu un nebun, Hawking a renuntat la idee si incercat singur sa demonstreze de ce presupunerea sa nu e adevarata. Nici azi demonstratia nu a fost inca acceptata de comunitatea oamenilor de stiinta, problema si rezolvarea ramanand in aer.

De altfel, in prezent comunitatea este destul de fragmentata si dezorientata, noul fenomen denumit teoria stringurilor oferind nu doar posibilitatea ca multe teoriii sa fie adevarate si fie greu de dovedit fie imposibil de contrazis – desi in general ambele -, dar tentatia pentru tinerii cercetatori de a se rupe de mainstream si de a deveni noul Einstein este atat de mare incat putini sunt cei care mai incearca continuarea rezultatelor actuale, verificarea si imbunatatirea lor, ci toti vor sa gaseasca piatra filosofala in cadrul stringurilor.

Sa ne intoarcem insa la extraterestrii. Universul este mare. Descoperirile recente sunt importante si extrem de interesante. S-au descoperit deci foarte multe planete si este doar o chestiune de timp pana cand se vor descoperi planete similare Pamantului: adica sa fie de roca (densitate similara, diametru apropiat) si sa aiba orbita in zona “habitabila”, altfel spus sa fie o goldilike planet. Sa presupunem intr-un scenariu pozitiv ca se vor descoperii mii de astfel de planete si la multe dintre ele prin analiza spectrala sau alte tehnici vor deduce chiar ca au apa si ca au temperatura similara cu a Pamantului. Pana aici, nu este deloc exagerat sa presupunem ca se va ajunge. Pas cu pas, desi era probabil ca si alte stele au planete, s-a ajuns la aceasta confirmare si iata ca in ziua de astazi avem sute de planete descoperite, sisteme interesante si chiar planete asemanatoare Pamantului. Noile progrese vor putea sa gaseasca si ceea ce asteptam cu nerabdare: planete de aceeasi marime cu a noastra, in zone similare, propice dezvoltarii vietii. Se pune intrebarea deci in conferinta: ce parere aveti, poate exista viata? Si daca da, poate exista inteligenta?

Ca o mica paranteza, daca exista viata, este destul de logic ca aceasta poate evolua si ajunge la inteligenta deci intrebarea cu inteligenta este oarecum destul de legata de prima. Mai precis, raspunsul este legat, desi nu putine sunt si dezbaterile pe aceasta tema: daca exista viata, de unde stim ca poate evolua astfel incat sa produca inteligenta? Chiar daca am fi gasit viata pe Marte, nimic nu ne spune ca exista sansa de a deveni inteligenta. Saltul de la viata la inteligenta este pentru multi la fel de important ca cel de la lipsa vietii la viata.

Aspectul pe care vreau eu sa il detaliez cu privire la eventualitatea existentei vietii inteligente pe alte planete, este insa in ce masura o astfel de descoperire poate zdruncina din radacini crestinismul. Am observat ca afirmatia asta o fac mai ales ateii si/sau crestinii care nu au o intelegere corecta a crestinismului si evident il judeca pe baza unor clisee – destul de penibil cand e vorba de oameni de stiinta care in principiu opereaza cu informatii precise si rareori se arunca in acuzatii si speculatii bazate pe patima si ethos.

Crestinismul nu spune deloc daca mai exista alte fiinte inteligente pe alte planete desi cunoastem ca exista alte “specii” in alte dimensiuni (ceruri) – cele 9 cete ingeresti. Cu privire la existenta altor dimensiuni (ceruri), avem mai multe relatari in Biblie [3]. Cu privire la dimensiuni, este o discutie complicata in ce masura pe alte planete, in mijlocul stelelor, sau in gaurile negre sunt alte dimensiuni care doar relationeaza cu dimensiunea noastra intr-un oarecare fel si prin urmare am putea de aici deduce ca deja avem un raspuns. Ne mentinem in cadrul actual: tot ce vedem si tot ce putem analiza, percepe, masura, este dimensiunea noastra. Nu discutam acum despre presupusele dimensiuni mai mult sau mai putin infinite ale teoriei stringurilor. Deci in lumea vazuta pot oare sa existe extraterestri? Spune undeva Biblia sau ne invata undeva traditia ca nu exista? Nu! Ni se dau oare indicii ca ar exista? Nu! Stiu ca poate unii o sa comenteze pasajul in care Mantuitorul se refera la alte oi care nu sunt din staulul acesta, dar din putinele mele cunostinte, parintii Bisericii talcuiesc ca oile din afara staulului ar fi neamurile.

Biblia nu este un tratat de istorie sau de stiinta si nu exista nici o contradictie intre tot ce se spune in Biblie cu nimic din ce s-a descoperit pana in ziua de astazi. La fel cu privire la traditia ortodoxa. Eu nu am auzit de vreun sinod care sa bata in cuie nu stiu ce teorie stiintifica si de asemenea nici un preot nu mi-a impus sa cred ceva anume cu privire la existenta sau inexistenta vietii pe alte planete. Faptul ca religia ortodoxa este conservatoare cu privire la dogme nu contrazice cu nimic acceptarea oricaror descoperiri si teorii stiintifice testate si acceptate de majoritatea oamenilor de stiinta. Ce ne facem insa cand crestinismul spune de mii de ani ca avortul este o crima si stiinta abia in ultimele decenii a descoperit ca intr-adevar activitatea cerebrala incepe la cateva saptamani si pruncul este capabil de durere. Nu doar insa ca oamenii de stiinta au descoperit aceste adevaruri, dar au fost filmate avorturi in care se vede clar cum copilul fuge de forceps si se retrage cat poate in zona opusa precum un caine incoltit atacat de hingheri. Religia spune asta de mii de ani, dar stiinta abia recent a confirmat. Doctorii ginecologi atei de acum 20 de ani, spuneau femeilor: avortati! Este doar o gramada de celule. Ei bine, acea gramada este un om si stiinta a dovedit ceea ce ortodoxia a sustinut tot timpul. Sau ce putem spune despre credinta in existenta altor lumi – unul dintre concluziile fireste ale teoriei stringurilor. Si ar fi mai multe exemple de dat.

Nu vad in ce masura extraterestrii ar contrazice in vreun fel religia. Sa facem insa cateva scenarii, cateva supozitii. Sa presupunem ca vom descoperi ca mai exista si alte planete cu viata si sa presupunem prin absurd ca vom deduce ca exista pe acele planete chiar viata inteligenta. Sa presupunem ca prin spectrometrie, viitoarele telescoape vor gasi emisii de CFC in atmosfera acelor planete, un argument solid ca acolo exista viata inteligenta. Cu ce va schimba asta crestinismul? Ce vor simtii crestinii altceva decat curiozitate si entuziasm la fel ca ceilalti oameni? Iata ca omul are si alti frati, iata ca Dumnezeu este Creator de viata si pe alte planete. Ce minunat si ce frumos! Dar oare ei au auzit de Iisus Hristos? Oare Mantuitorul s-a rastignit si la ei? Conteaza asta pentru mantuirea noastra? Schimba asta cu ceva iubirea lui Dumnezeu pentru om si chemarea evanghelica? Un raspuns la intrebarile de mai sus ar fi: nu, poate ca Iisus nu s-a rastignit si la ei pentru ca poate aceia nu au nevoie, nu au cazut in pacat. Sau poate au cazut intr-un pacat mai mic si propovaduirea ingerilor le-a fost de ajuns acelora. Poate aceia nici nu mor, ci traiesc precum in rai, necunoscand pacatul. Astfel s-ar explica si de ce nu au “evoluat” mai mult, ca sa faca nave spatiale si sa ajunga la noi. Traind in iubire, nu mai duc lipsa de nimic si nu ratiunea este scopul vietii lor, ci iubirea. Cunoasterea prin iubire ii satisface mai mult decat scormoneala in tainele cosmologiei si mineritul particulelor fundamentale.

Poate acea planeta este un fel de pamant nou sau poate chiar pamantul nou promis noua. Poate planetele goldilocks sunt acelea de care zice Mantuitorul: “in casa Tatalui meu multe locasuri sunt”. Poate asta s-ar explica si de ce existand mai multe planete cu viata inteligenta pe ele, calatoriile intergalactice nu au fost inventate si fiintele de pe planetele din univers traiesc singuratice. Sau poate doar noi suntem singuri si nu putem comunica pentru ca nu am atins insa nivelul corespunzator de iubire, care comunica pe o frecventa atat de inalta incat aparatele moderne nu o pot depista si analiza, ci doar progresul in iubire poate facilita comunicarea si cunoasterea cu fratii nostri din Univers. De unde am putea stii altfel? Ce alte informatii am avea ca sa negam aceste raspunsuri? Asa intrebari, asa raspunsuri …

Ce ma mira pe mine in toate dezbaterile astea, este cum de oamenii de stiinta pot sa creada ca mai exista viata inteligenta pe alte planete, ca ce s-a intamplat la noi e general valabil si prin alte zone prin univers si ca poate o data vom ajunge sa calatorim si sa contactam extraterestrii. La cate stele exista in univers si la cate planete cu viata inteligenta exista (ipotetic) oare cum s-ar explica de ce pana acum nici un graunte din acest munte de specii nu a reusit sa “evolueze” macar pana la calatoriile intragalactice. De cati ani exista universul si galaxia noastra, macar la 20% din viteza luminii daca se ajungea, cu niste nave bine facute care sa reziste pe mai multe generatii, galaxia era deja impanzita de tot felul de specii, mai ca in Razboiul Stelelor. Ce spun eu insa prostii! Daca din toate speciile astea, macar 1% ar ajunge la comunicatiile prin radio, deja vedeam filme SF facute pe alte planete de mult timp. Tacerea radio explica insa multe si din pacate intr-un mod uimitor multi oameni de stiinta o ignora si alimenteaza paranoia publica cand vine vorba de extraterestri. Unii o fac si din cauza banilor, stiut fiind ca fara interesul si lobby-ul unui numar cat mai mare de oameni, finantarea s-ar opri si ei ar ramane someri. Un exemplu ar fi doar SETI, desi multe proiecte similare traiesc din curiozitatea si setea de cunoastere a oamenilor care se bazeaza in primul rand pe speranta ca vom descoperi extraterestri.

Credinta in extrateretri, oricat de  ciudata este, pare a fi o secta cu un puternic lobby in guvernele care isi permit astfel de cercetari si nu degeaba se fac astfel de conferinte si “popularizarea” stiintei este “predica” “preotilor” si “invatatorilor” acestei secte.

Dumnezeu a facut insa Universul cu tainele lui nu ca sa ne stimuleze curiozitatea ci ca sa ne descopere maretia puterii Lui si sa crestem in iubire si prin contemplare si mirare. “Cerurile spun slava lui Dumnezeu”, dar din pacate cei care studiaza cerurile nu vad slava, nu vad lumina, ci vad in ceata, au nevoie de instrumente puternice, trebuie sa gaseasca formule, fac experimente costisitoare – toate in speranta gasirii unui raspuns. Si fiecare pas, fiecare mic raspuns aduce si mai multe intrebari. Progresul si evolutia in cosmologie pare mai degraba un bulgare de zapada care la fiecare invartire mai adauga inca un strat de mistere.

UPDATE 12 DEC 2014

Un alt fel de conferinta cu un cu totul alt fel de discurs: Paul Davies – The eerie silence: Are we alone in the Universe?

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] Supersymmetry and the Crisis in Physics

[2] prin religie crestina intelegem bineinteles ortodoxia, catolicismul fiind o religie deviata din crestinism, un melanj intre politica, razboi si dominatie bazata pe religie;

[3]  El a zidit locuinţele Sale înalte în ceruri – Amos 9, 6

Pentru aceasta, bucuraţi-vă ceruri şi cei ce locuiţi în ele (Apocalipsa 12,12)

Priveam în vedenia pe care am avut-o, când eram în patul meu şi iată un înger, un sfânt, se cobora din ceruri; (Daniel 4, 10)

Câteva întrebări despre extratereştri

La un gratar afara iarna asta, la un pahar de bere cu niste rude, un var mai indepartat ma trage deoparte, ia o atitudine serioasa si cu sfiala ma avertizeaza: Auzi, Gigel, vreau sa iti pun o intrebare. Deja ma asteptam sa ma intrebe despre criza, cand iesim, cum iesim sau daca avem vreo sansa sa iesim. Insa nu, intrebarea lui era daca eu cred in extraterestri. Am ramas surprins ca un adult la vreo 25 de ani, care are totusi o facultate, sa imi puna o asemenea intrebare. Pe moment am ramas putin blocat, dar am incercat sa ii dau totusi cateva raspunsuri. Despre extraterestri insa ca sa ne dumirim daca exista sau nu, eu cred ca e de ajuns sa ne punem in primul rand cateva intrebari, pentru ca raspunsurile sunt atat de evidente incat s-au banalizat. Nimeni nu prea ne ia inserios daca spunem: nu, eu nu cred, asa ceva nu s-a dovedit, asa ceva nu s-a descoperit, unde sunt extraterestrii tocmai cand ai nevoie de ei, si daca FBI-ul stie ca exista, de ce nu ni-i arata si noua. De vrajeli copiate din X-Files suntem satui, de romane si filme SF asemenea (ma rog, de cele proaste, prospaturi de calitate inca suntem deschisi la ele desi nu am prea vazut recent).

O prima intrebare despre extraterestri ar fi: unde sunt? Daca exista, si mai ales daca sunt printre noi, de ce nu isi arata ochii bulbucati, capetele ovale si mari si manutele subtiri ca niste paie ca sa ne facem poze cu ei, chiar daca nu ne-om intelege mai deloc la inceput.

Daca extraterestrii ar exista si mai ales daca ei ar avea capacitatea sa comunice cu noi, ca sa nu mai zic sa calatoreasca pana la noi, cu siguranta si ei ar fi la fel de dornici ca noi sa iese la iveala, sa stabilim legaturi si sa facem schimb de cultura si de civilizatie. Cei care au vazut multe filme SF pot sa se gandeasca ca extraterestrii nu ar vrea sa intervina in istoria umanitatii, sau poate ca ar vrea sa astepte pana cand suntem noi “destul de maturi” pentru contact, sau poate ca deja ei oricum stiu totul despre noi si ne observa asa cum observam noi maimutele si nu vrem sa stie ca le filmama ca nu cumva sa isi schimbe comportamentul. Aiurea! Au aparut ele la iveala wikileak-uri, daramite daca ar exista extraterestri, s-ar gasi unu si printre ei care sa vina sa ne scoata din dileme si sa ne anunte ca exista, chiar daca politica oficiala a extraterestrilor ar fi cea de non-invasiune.

O alta intrebare pe care sunt uimit ca nimeni nu si-o pune: daca ne bazam pe marturiile de ozn-uri observate sau ozn-uri care au aterizat in urma unor accidente, cum de extraterestrii astia atat de destepti incat sa calatoreasca la viteze peste viteza luminii (ca altfel nu ar avea ce sa caute pe aici), deci cum de sunt ei atat de prosti incat pentru o misiune atat de importanta, sa o dea in bara si sa faca accident tocmai la noi, si mai ales tocmai in jurul vreunei unitati militare americane ca sa fie capturati. Dar in primul rand, daca ar avea tehnologie cu mult peste noi, ce sens ar avea sa isi mai trimita nave cu personal ca sa exploreze, nu ar putea trimite nave automate? Dar nave automate de ce ar trimite, nu ar putea pur si simplu sa dea drumul la televizor sa ne urmeasca si ar afla totul despre noi.

Numai cei care sunt total ignoranti la unele realitati stiintifice cum ar fi viteza luminii, conditiile de viata si distantele astronomice pot sa gandeasca atat de minimal incat sa nu realizeze ca primul contact cu extraterestrii nu ar fi in nici un caz prin nave sau sonde, ci prin comunicatii. Si numai niste conspirationisti si aiuriti ar putea gandi ca daca ar exista extraterestrii, acestia nu ar fi interesati sa ia legatura cu noi.

Este uimitor cum desi se investeste atat de mult in telescoape, in studiu, in acceleratoare de particule si in multe alte proiecte ce tin de astronomie, este uimitor cum oamenii nu doresc sa fie la curent cu decoperirile in lant legate de diverse stele, diverse planete nou descoperite, gauri negre si alte lucruri interesante si prefera in schimb sa citeasca ziare si site-uri de doi lei in care se discuta despre extraterestri. Ignoranta nu e doar o binecuvantare, oamenii astia aleg liber si nesiliti de nimeni sa zaca in ignoranta, fiindu-le greu sa incerce sa inteleaga si sa accepte adevarul, asa cum este el descoperit de adevaratii oameni de stiinta.

Nota: acest articol mi-a fost inspirat de aceasta stire: FBI publică dovezi că există extratereştri.