De ce nu exista viata pe Proxima b

O planeta care orbiteaza in jurul unei stele apropiate de sistemul solar, Proxima Centauri, si care ar putea intruni conditiile pentru a mentine viata, a fost descoperita de cercetatori, scrie AFP. (susa: Hotnews)

New_shot_of_Proxima_Centauri,_our_nearest_neighbourSa nu ne asteptam la comentarii sau opinii prea interesante pe Hotnews cu privire la orice fel de stiri, cu atat mai putin la stiri din categoria “SCIENCE” din renumitul site de manipulare a opiniei publice. Dar nu doar Hotnews a cazut in imitatio idiotio, ci si alte outlet-uri straine.

Descoperirea acestei planete, este un nou motiv de tzopaire in sus a ahtiatilor dupa extraterestri care deja viseaza la misiuni inter-stelare prin care sa luam legatura cu ei si sa vedem care e povestea lor.

Eu am o cu totul alta teorie si o sa incep de la coada: daca ar exista viata pe Proxima b, va dati seama ca sansele ca sa existe viata inteligenta ar creste de cateva milioane de ori si pana acum trebuia sa fim deja contactati de ET?

Deci, avem doua chestiuni majore:

 1. poate exista viata pe alte planete?
 2. daca exista viata pe alte planete, poate aceasta sa evolueze (sa devina inteligenta)?

Prin viata inteligenta, eu inteleg ca civilizatia a ajuns in punctul in care sa descopere radio-ul.

Evident pentru punctul 1 exista multe sperante si zero dovezi. Ca sa nu mai zicem, aproape de zero probabilitati, daca incropim orice formule minunate si optimiste am vrea noi (cum ar fi Paradoxul Fermi, de exemplu).

Insa, daca viata exista (cu toate probabilitatile slabe, dar sa zicem totusi) atunci saltul la viata inteligenta in spatiul probabilitatilor este mult mai mic. Dupa parerea mea, probabilitatea ca sa existe viata pe alte planete, e aceeasi ca probabilitatea sa ma sui eu intr-un avion si sa aterizez pe Luna. Partea a doua, daca totusi ajung pe Luna, probabilitatea ca viata care exista sa fie inteligenta, este aceeasi cu probabilitatea ca o data ajuns pe Luna sa fiu in stare sa mai fac inca 10 pasi.

Nu stiu daca ma fac inteles: este mult mai usor ca viata sa ajunga inteligenta daca exista, decat ca viata sa existe in alta parte decat pe Pamant.

De aceea, daca viata ar exista pe Proxima b, sunt sanse mari ca sa fii evoluat (de atatea milioane de ani de cand pitica alba a ingaduit viata) si prin urmare, noi ar cam fi trebuit sa prindem deja posturi radio sau TV Proximiene b (apropos de nomenclatura, astronomii nu se dezmint in lipsa de imaginatie cand vine vorba de denumirea de noi descoperiri).

Este interesanta aceasta descoperire. Arata ca omenirea va avea un viitor atunci cand soarele va face boom si vom fi nevoiti sa “emigram” in alte sisteme solare, cel putin pana se calmeaza Soarele si se face si el pitic.

Dar cei care isi pun speranta in existenta viatei pe Proxima b, nu au nici cele mai infime tangente cu realitatea, care in general se supune probabilitatilor.

8 thoughts on “De ce nu exista viata pe Proxima b”

 1. E ca si cand ai zice “exista un joc care ar putea sa faca pe oricine miliardar”.
  Asa, in principiu n-ai mintit, da’ e marketing pur, nimic mai mult.

  Asta nu e stiinta e deturnarea stiintei in scopuri propagandistice, gen “Gagarin a fost in spatiu dar nu L-a gasit pe Dumnezeu acolo – trageti singuri concluziile”.

  Reply
 2. Daca e pe “lock mode”, n-are sens nici macar sa mai speculam. Cu o diferenta de cel putin 300 grade celsius intre suprafata luminata si cea intunecata, discutia devine caraghioasa.

  Reply
 3. Daca este pitica alba, ar fi trebuit sa fi facut ceva explozie in urma cu ceva vreme (supernova), fapt ce ar fi pulverizat atmosfera oricarei planete din vecinatate. Dupa aceea, o planeta nu-si mai poate reface atmosfera pentru ca nu mai are suficienta caldura interna ca sa vaporizeze atatea sute de miliarde de km cubi de lichide, nu mai zic de faptul ca “steaua” emite energie cam cat planeta Jupiter, total insuficient pentru a propulsa procesele necesare vietii pe planeta.

  Ca sa primeasca suficient, planeta ar trebui sa fie prea aproape, dar ar suferi teribil din pricina geomagnetismului si radiatiilor. Daca ar fi nitel mai departe, n-ar mai primi suficienta lumina si energie calorica, ceea ce ar paraliza orice procese biomoleculare de sintetizare a lanturilor carbonice, ba chiar ar face ca temperaturile pe fata nevazuta a planetei sa scada sub -100 grade. Suficient ca sa termine orice microorganism care ar fi supravietuit supernovei.

  Reply
  • Adrian, multam de clarificari. Din ce am auzit, e destul de aproape si e pe faza blocata fata de stea, asa cum e luna fata de Pamant. Astronomii nu ii stiu inca atmosfera pentru ca nu au vazut-o. Eu sa zic ca au descoperit-o urmarind wabble-ul stelei (deci nu prim metoda prin care descopera planetele mai nou, uitandu-se la impactul asupra spectrului luminii). Din ce explici tu e logic sa nu mai aiba atmosfera, dar sunt atat de multe necunoscute incat orice speculatie este prematura. Cu exceptia certitudinii ca nu exista viata pe ea …

   Reply
 4. Si pseudoreligia stiintei are propriile “revelatii” prin care supravietuieste.Mai descoperi o planeta ,un os de “dinozaur”,vreun neanderthal corcit cu sapiens,ceva acolo sa creada turma.

  Reply
  • stiinta contrazice existenta extraterestrilor, tocmai am explicat, vezi Paradoxul Fermi; exista insa un curent de pupatori de “fosile” in sensul in care il subliniezi tu, care se leaga de orice noua descoperire ca sa justifice ideea progresului si a evolutiei

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.