Peter Schiff distruge Bitcoinul
Daca exista un messenger of doom pentru Bitcoin, acesta este Peter Schiff. Baiatul care a stricat lupul inainte de 2008 pana cand ditamai haita de lupi a venit cand nimeni nu se astepta, o face in continuare. Insa pe langa avertismentul ca vine lupul, de data asta mai umflat ca Nymeria din Game of Thrones, Peter Schiff nu rateaza ocazia sa zica cateva si despre Bitcoin
Ascultandu-l pe Schiff nu iti vine sa zici: da, are dreptate. Cat de clar si cat de logic pare totul? Oare cum de atat de multi oameni sunt atat de prosti incat sa aiba incredere in Bitcoin? Cu greu putem gasi contra-argumente la toate cate zice Schiff.
Nu de putine ori, si nu doar in privinta Bitcoin-ului, Schiff gaseste tot felul de argumente pe cat de solide si logice, pe atat de amuzante si cumva extraordinar de deschizatoare de noi perspective.
Iata unul cu care m-a impresionat in acest podcast, indeajuns incat sa ii dedic un articol:
- cand Bitcoin a aparut si era singura criptomoneda disponibila, toata ideea despre Bitcoin era ca o sa fie o moneda si ideea era ca pot trimite moneda asta oricui in lume, anonim dar totodata cu costuri mici si foarte rapid, deoarece e greu de trimis dolari; daca trimit dolari, ma duc la banca, fac un op, imi ia comision, etc; Bitcoin era un mod mai ieftin de trimis bani decat banca sau Western Union; problema mea cu Bitcoinul nu era cu asta, partea asta mi-a placut; ideea ca pot trimite anonim, rapid si fara costuri bani oriunde in lume, mi-a placut; problema mea cu Bitcoinul era ca nu are nicio acoperire, nicio valoare reala, deci am stiut ca nu o sa fie bani; […] acum insa e foarte scump; se pare ca daca vrei sa faci o tranzactie poate sa dureze mai multe ore si poate costa pana la 50-100$ ca sa faci un transfer; este evident ca nu pot trimite cuiva 10$ daca ma costa 50$; Bitcoin este deci un mod foarte ineficient de a trimite bani; daca doresc sa vand o masina da, e o suma mai mare; dar nu acesta este modul general de folosire; ideea era ca aceasta moneda sa fie folosita de oameni in viata de zi cu zi; ideea e ca nu poate face ceea ce original a promis sa faca: sa fie folosita ca un mijloc de schimb; culmea e ca oamenii aia de la NBC recunosc asta dar zic ca nu conteaza; ei stiu asta, ei zic ca nu conteaza deoarece acum este “aur digital”; hei, ia stai putin; ideea originala a adeptilor initial ai Bitcoinului pentru care acesta le placea era ca cu aurul nu pot sa cumperi o ceasca de cafea; “nu poti sa folosesti aur ca sa cumperi o ceasca de cafea, dar poti cu Bitcoin”; acum insa, recunosc ca da, nu poti sa cumperi o ceasca de cafea cu Bitcoin, deci este la fel ca cu aurul, dar e mai bun ca aurul; de ce?
In continuare, Peter Schiff continua in aceeasi nota:
- adeptii initiali ai Bitcoinului nu aveau incredere in Banca Centrala, in banii fiat, nu aveau incredere in guverne; acestia sunt oameni care ar fi putut sa cumpere aur in mod normal, insa le-a placut Bitcoinul pentru ca li s-a parut mai interesant ca aurul; insa oamenii care promoveaza Bitcoinul astazi nu urasc guvernul, ei nu au o problema cu bancile sau cu monezile fiat; ei iubesc Federal Reserve-ul; ei nu cred ca e nimic in neregula cu dolarul; care e atunci scopul Bitcoin-ului; daca nu ai nicio problema cu celelalte monezi, de ce ai avea nevoie de Bitcoin; si inca ceva: oamenii care vorbesc cum ca Bitcoin este aur digital, nu au cumparat niciodata aur adevarat; de ce atunci sunt interesati in aur digital? pentru ca ei cred ca cei care iubesc aurul adevarat, o sa inceapa sa cumpere Bitcoin; nu o sa se intample asa?
Despre cresterea pretului:
- acum, faptul ca pretul creste schimba ceva? nu! da, fraiereste pe mai multi; oamenii cred ca pretul mare valideaza Bitcoinul; oamenii ca mine zic ca chiar daca pretul creste, asta nu inseamna nimic; cata vreme lumea creste ca o sa mearga o sa cumpere si cata vreme cei care il detin nu vand, piata o sa creasca; dar nu o sa creasca pentru totdeauna; e o vorba pe WallStreet: bulls make money, bears make money and pigs get slaughtered!
You must be logged in to post a comment.