Cum a ajuns Francisc I să împlinească profeția papilor: Petrus Romanus

Dupa cum am mai spus intr-un articol mai vechi, nu cred in asa zisa profetie a papilor asa cum nu cred in profetiile lui Nostradamus deoarece NU SUNT PROFETII ci in schimb atat profetia papilor cat si profetiile lui Nostradamus SUNT POEZII.

Nu voi mai repeta tot ce am spus in acel articol, doar o sa preiau un mic citat:

Evident, avand in vedere ca in viata unui om (si mai ales a nu oricarui om, ci a unui cap de biserica si cap de stat) se intampla multe evenimente, nu este prea greu sa interpretezi doua cuvinte cu nenumarate semnificatii prin prisma unui fapt oricat de minor din viata si activitatea omului respectiv. E ca si cum am incerca sa formam un cuvant de 4 litere pe o tabla de rebus cu 1000 de linii si 1000 de coloane si in care fiecare casuta are plasata la intamplare o litera din alfabet. Nu ne va fi greu deloc. (sursa)

A venit acum randul ca si lui Francisc I sa i se faca legatura cu Petrus Romanus, caci legatura cu profetul mincinos deja i-au facut-o multi, atat pe la noi [1], cat mai ales prin afara unde protestantii milenaristi abia asteapta astfel de evenimente “fierbinti” cum ar fi demisia unui papa si alegerea unui papa nou ca sa strige “vine sfarsitul”.

Sa vedem insa care ar fi “talcuirea” numelui si cum este Francisc I de fapt Petrus Romanus. Asadar, incepem cu partea usoara: Romanus. Dupa cum stim, papa desi este argentinian, la origini este italian (fiul unui emigrant italian). Deci, de-aici este deja Romanus. Mai apoi, Francisc de Assissi se mai numea si Petrus, deci legatura e simpla: papa Francisc I = Petrus Romanus.

Dupa cum spuneam, astfel de false profetii pot fi interpretate intr-o mie si una de feluri. Nu este greu sa faci o relatie intre doua cuvinte care pot avea zece semnificatii fiecare iar combinate poate peste o suta si elemente din viata unui om (nume, nationalitate, locul si data nasterii, cuvinte pe care le-a spus, particularitati fizionomice, grupuri de care apartine, perioada in care este papa etc). De-a lungul timpului, “talcuirile” profetiei papilor s-au legat de te miri ce. Papa Ioan Paul al 2-lea de exemplu caruia i-a corespuns motto-ul “De labore solis” a fost talcuit ca cel care a adus lumina de la rasarit, pentru ca a venit din Polonia dar si alte zeci de alternative interpretari, cum ar fi aceea ca si Copernic era polonez, si cum Copernic a dovedit ca pamantul se invarte in jurul Soarelui, de aici legatura.

Iata deci cu ce isi mai toaca mintile unii si cat de mult isi doresc ca sa vina apocalipsa si antihrist si se alimenteaza pe ei si pe altii cu spaime si tensiuni aiurea.

Superstitia si religiozitatea gresita sunt insa extrem de evoluate in catolicism si protestantism unde pierzandu-se legatura cu harul lui Dumnezeu, oamenii sunt usor influentabili de diavoli si cred cu usurinta in nascoririle propriilor minti, nemaiavand reperul Dreptei Credinte si nici smerenia si credinta nealterata venita din impartasirea cu adevaratul Trup si Sange al lui Hristos, nu cu simboluri sau idei. De altfel, vedem cum si confratii nostri care se auto-denumesc ortodocsi dar nu au o viata in interiorul si dupa regulile Bisericii cad prada acelorasi superstitii si manipulari diavolesti care infloresc in ziua de azi mai ales datorita programarii la care au fost supusi prin mass-media moderna care are ca vector de atractie imaginea.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE:

[1] mai ales pe site-ul Razboi intru Cuvant administratorii considerati de multa lume ca fiind echilibrati, tot bat apa in pio cu profetiile unui parinte grec care intra deja in detalii foarte multe cu privire la acest nou papa menit sa fie profetul mincinos din Apocalipsa; noi nu apreciem aceste profetii si le catalogam drept inselari. De altfel, este faimoasa o profetie a unui parinte “sporit” din Athos care intr-un an a dat zvon atonitilor sa stranga multa faina ca vine razboiul si o sa duca lipsa. Nu doar ca nu a venit razboiul, dar Grecia a intrat in UE, bursa a explodat si toti grecii s-au imbogatit peste noapte. Cu faina pregatita pentru razboi, atonitii au putut in schimb sa primeasca multi pelerini si sa le faca multe gogosi.

Profetia Papilor (a lui Malachia)

Inevitabil cu ocazia demisiei papei Benedict, s-a adus vorba si despre Profetia Papilor. Aceasta este o lista de simboluri asociate papilor Bisericii Catolice de un anume Malachia, calugar irlandez, in jurul anilor 1140. Nu exista certitudine cu privire la originea acestei profetii, dar a starnit mult interes, similar profetiilor lui Nostradamus, deoarece simbolurile pot fi interpretate oricum si multi s-au gasit sa gaseasca o interpretare pentru fiecare papa. Nu voi prelua aici lista, va recomand wikipedia pentru detalii. As vrea doar sa fac cateva comentarii despre aceasta profetie DIN PUNCT DE VEDERE ortodox. Cum vede Biserica Ortodoxa aceasta profetie sau mai precis cum o vad eu. In ce masura viziunea mea este una ortodoxa, sunt dispus la comentarii si corectii daca cineva le are.

Asadar, din start aceasta profetie este o prostie. E de mirare ca mai starneste vreun interes, avand in vedere ca NU S-A IMPLINIT. Profetia este plina de coduri care pot fi interpretate oricum si chiar sunt. De exemplu, profetia legata de Papa Ioan Paul al 2-lea are nu mai putin de 3 interpretari. Similar ca “profetiile” lui Nostradamus, care nu sunt in sine de fapt decat niste poezii SF foarte dense in simboluri, si aceasta profetie a lui Malachia se incadreaza in aceeasi categorie de opere literare medievale pline de fantezie si mister dar fals catalogate profetii. Nu este greu sa intelegem falistatea acestei profetii, daca ne uitam in urma la cat de relevanta este legatura intre metaforele numelor si realitatea personajului. Evident, avand in vedere ca in viata unui om (si mai ales a nu oricarui om, ci a unui cap de biserica si cap de stat) se intampla multe evenimente, nu este prea greu sa interpretezi doua cuvinte cu nenumarate semnificatii prin prisma unui fapt oricat de minor din viata si activitatea omului respectiv. E ca si cum am incerca sa formam un cuvant de 4 litere pe o tabla de rebus cu 1000 de linii si 1000 de coloane si in care fiecare casuta are plasata la intamplare o litera din alfabet. Nu ne va fi greu deloc. Iata de exemplu doar interpretarea data pentru metafora atribuita lui Papa Ioan Paul al II-lea, “De labore solis”:

– concomitent cu nașterea sa a fost și o eclipsă de soare;
– faptul că provine dintr-o țară din est (levante del sole);
– spune activitatea sa imensă și pelerinajele sale apostolice pe toată fața pământului (întocmai ca soarele);

Deci “precizia” acestei profetii este atat de mare incat s-au gasit trei interpretari posibil care sa lege metafora de persoana. Trivial si irelevant, asadar. Nu trebuie sa ne speriem ca in curand se termina papii, desi nu am avea a ne speria ci doar a nadajdui ca in sfarsit, ratacirea catolicilor se apropie de sfarsit.

In ceea ce priveste rapoartarea ortodoxa la aceasta profetie, voi amiti doar ca:
– biserica catolica este considerata eretica (nu doar schismatica, asta a fost la inceput cand nu schimbasera totul ci doar dadusera anatema)
– profetiile exista doar in biserica ortodoxa si sunt date de Dumnezeu oamenilor sfinti; nu exista sfinti in afara ortodoxiei, deci nu exista nici profetii;
– profetiile au un rol pedagogic in primul rand si catehetic; uneori au si rol de intarire a credintei si avertisment, dar niciodata nu au doar caracter trivial si de amuzament; sa presupunem prin absurd ca aceasta profetie ar fi adevarata; ce inseamna asta pentru catolici? Sa se sperie si sa se teama ca o sa ramana in curand fara papa si ca vine antihrist?

Daca tot a venit vorba de profetii si de catolici, trebuie sa amintim ca exista si cateva profetii ortodoxe care prevad ca in urma interventiei lui Dumnezeu in istorie, se va dovedi fara tagada adevarul marturisit de ortodoxie si toti ereticii se vor intoarce in singura Biserica. Aceasta se va intampla in timpul unui razboi, cu putina vreme inainte de venirea lui antihrist si a sfarsitului lumii. Unele dintre aceste profetii, chiar prevad ca si noi vom apuca aceste vremuri. Sa insemne asta ca se poate adeveri si profetia lui Malachia? Eu zic nu, chiar daca viitorul papa va fi Petru. Nu exclud insa ca prin aceasta profetie Dumnezeu sa ii pregateasca pe catolici pentru marea schimbare, desi cu siguranta nu ar fi nevoie de aceasta, interventia lui Dumnezeu in istoria umana, similara cu venirea Mantuitorului pe pamant, va fi indeajuns de puternica incat sa nu aiba nevoie de pregatiri.