Regret că nu rețin, dar un oficial american a spus în primele zile ale războiului, ceva de genul (deci nu mot-a-mot): “implementăm acele sancțiuni care îi afectează pe ruși dar nu afectează economia noastră”. Oare chiar este posibil asta?
Da. Explicația este că aplică sancțiuni irelevante, care nu lovesc în fapt în Putin, ci în oamenii de rând. Dacă SUA & Germania ar tăia toate importurile de resurse și toate exporturile de produse dinspre și către Rusia, Putin ar fi lovit puternic.
Cu sancționarea bucătarului și a câtorva oligarhi (2 din cele câteva sute de miliardari), cu suspendarea vânzărilor H & M și Ikea, Putin nu va fi afectat în niciun fel.
Dar de ce vedem totuși că pică rubla? Rubla pică nu din cauza efectelor economice ale acestor sancțiuni. Simplist privind, moneda unei țări evoluează în funcție de fluxul importuri/exporturi și de intrările de valută din țară. Să zicem că acum, exporturile Rusiei vor scădea către țările UE, dar vor crește către China. Să zicem că acum, europenii nu mai investesc în Rusia. Dar investesc chinezii. Într-adevăr China nu este UE și yuan-ul nu este euro, dar yuan-ul este gâtuit de chinezi – valoarea lui reala este mult mai mare decât cea de pe piață.
Vedem deci clar o ezitare (ca să nu zicem ipocrizie) cu privire la sancțiunilor vesticilor. Pe de o parte vesticii trimit arme ucrainienilor și îl tratează pe Putin ca pe Hitler, pe de alta, continuă să curgă miliardele pe conducta de gaze. Chiar nu pot fără gaze? Mă îndoiesc – la cât de devreme au tras semnalul americanii, aveau tot timpul să facă rezerve pentru această iarnă. Și oricum iarna a fost mai caldă decât se aștepta și prin urmare mai au ceva rezerve. Se zice că nu au alternativă la gazele ruseși. Da, dar e război. Nu, deocamdată nu cu UE, dar mâine nu știm. De vreme ce Putin nu mai recunoaște status-quo-ul, nu e de bun simț să îi considerăm deja inamic și pentru statele UE și să taie complet orice relație economică?
Dar ei ce speră? Care să fie scopul unor sancțiuni “chirurgicale” care să lovească în rusul de rând care stă sărmanul la coadă să scoată banii din bancomat, dar nu afectează pe Putin și pe miliardari care și-au mutat averile în offshore-urile din Rusia care însă nu sunt sancționate de vestici deoarece 99.99% dintre ei nici nu au habar de existența lor. Nu mai zic ca probabil nu au habar nici că majoritatea avioanelor rusești sunt inregistrate deja în țări offshore (gen Bahamas).
Vă imaginați puterea lui Putin, și planul masiv care se desfășoară miraculos în fața noastră, dacă deja nu prea există avion înregistrat în Rusia, majoritatea fiind dinainte înregistrate în țări offshore, cu acordul statului?
Dacă în articolul un război atipic ridicam unele semne de întrebare pe care nu le-am dus până la final, cu sancțiunile nu există dileme că ceva e putred: nu sunt menite să aibă efect, lovesc în populație, în consum, în unele lanțuri de distribuție din vest (care suspendă din solidaritate cu Ucraina activitatea din Rusia) dar în niciun caz nu dau peste cap economia rusească, ba chiar o ajută.
Efectul pervers al acestor sancțiuni este că oamenii s-au speriat și au mers la bănci să scoată banii. Evident, Putin controlează tot ce se întâmplă și a băgat regula cu 80% … Dar, cum băncile sunt totuși funcționale și cum producția poate merge sper est chiar dacă la un preț mai mic, faptul că rubla a picat, dacă nu au alte probleme, companiile rusești tocmai au devenit peste noapte mai productive, producând cu costuri mai mici, produse foarte ieftine. Rubla mică va face produsele foarte atractive pentru cei care nu se aliniază la sancțiuni, ceea ce va stimula mai departe producția și va menține economia pe linia de plutire.
Dar deși Rusia nu e Iranul, chiar dacă ar fi Iran, vedem că sancțiunile nu au dat jos cu dictatorii. De aceea, sunt aberante și inutile, au doar rol de refulare a mâniei publice.
Am putea spune că factorii de decizie sunt între ciocan și nicovală, dar nu zicem asta, deoarece evident sunt variante mult mai onorabile, din care suspiciunea ipocriziei și a fariseismului, ar dispărea.
Nu mai continuam analizând prea mult end-game-ul acestor sancțiuni – Medvedev a spus-o: războiul economic se poate transforma în război ne-economic ….