Erdogan zice dar nu face

Nu ştiu de ce mai continua Erdogan aceste şarade de discursuri deoarece faptele sunt clare:

  1. Turcia nu a întrerupt relaţiile diplomatice cu Israelul
  2. Turcia nu a întrerupt exportul de apă către Israel
  3. Turcia nu a întrerupt relaţiile economice cu Israelul

Dar iată ce zice Erdogan:

Despre nucleară se referă la faptul că în premieră, un ministru israelitean a recunoscut că dacă ar dori să distrugă total Gaza, Israel ar da o nucleară şi ar distrugea-o. Ca fapt divers, părerea mea e că nu ar fi suficientă o nucleară şi că riscul de fallout este evident foarte mare şi pentru Israel. În plus, Israel vrea să scape de palestinieni ca să poată ocupa Gaza, nu să dea cu nucleara ca să nu poată să folosească acel teritoriu pentru nimic în viitor.

De asemenea, folosirea nuclearei ar creşte riscul ca Israel să provoace o reacţie şi mai puternică deoarece cel puţin unele ţări declarat inamice (Iran) ar ştii că ele urmează, prin urmare mai bine să atace acum decât altă dată. Despre nucleare am mai scris mult recent, cu ocazia episodului Ucraina din serialul Marele Reset. Iată un articol din serie. Personal cred că folosirea nuclearelor din punct de vedere strategic este imposibilă, acestea având mai mult rol de carte ascunsă care rareori ajunge să fie jucată. Aşa cum SUA a folosit nucleara o singură dată, doar ca să arate că o are şi să arate ce poate face, aşa cum sovieticii au detonat acea bombă zisă a Ţarului, ca să arate ce au şi ce pot face, dar au detonat-o doar pe teritoriul propriu, câtă vreme Iran nu va face teste nucleare care să demonstreze că are şi că poate, Israel nu va folosi. Şi nici atunci. Între statele care au nucleare, dilemele strategice sunt legate de numărul acestora.

De aceea zice Erdgogan că deşi ştie că Israel are nucleară deoarece toată lumea este de acord că Israel nu poate avea foarte multe bombe, acestea nu pot opri distrugerea Israelului. Ca să nu mai zicem că oficial, Israel nu recunoaşte că deţine astfel de bombe de unde evident că nici nu poate să sperie că are prea multe. Ca fapt divers, că veni vorba de negare, de câte ori vine vorba despre recunoaşterea de către Israel a nuclearelor, toţi experţii măcăne aiurea, inclusiv unii respectabili. Motivul pentru care Israel nu recunoaşte că deţine nucleara deşi doreşte totuşi să sugereze că o are este clar: dacă ar recunoaşte, ar trebui să se supună tratatelor internaţionale, ceea ce ar expune secrete importante – pentru Israel şi ar creşte riscul dării pe faţă a faptului că impăratul este gol. Adică dacă se află că Israel are 10 nucleare, după ce într-un eventual război va folosi 8, dintre care poate 4 vor fi lovite de anti-aeriană sau nu se vor detona, acest fapt va putea fi folosit strategic de o ţară duşman, cum ar fi de exemplu de turci. Mai concret, dacă s-ar putea presupune numărul de nucleare, după un eventual război Israel-Iran, Turcia ar putea decide mai uşor care este momentul optim în care să intre şi ea în război, trimiţând trupe masive către Israel, fără să se teamă de folosirea nuclearelor.

Desigur calculul geostrategic nu este atât de simplu, deoarece totul depinde de elefantul din cameră, adică de SUA. Dar cum oricine ia în calcul toate scenariile, un scenariu în care SUA sprijină limitat Israelul sau poate chiar este deja în război cu China şi Rusia, este un scenariu serios de luat în calcul, de unde alegerea israelitenilor de a ascunde faptul că au nucleare.

În plus, dacă ar recunoaşte că au nucleare, publicul american poate nu ar mai fi la fel de indiferent la ajutorul de peste 3 miliarde anual pe care SUA îl dă gratuit Israelului, deşi milioane de americani mor că nu au acces la medicamente. Aceste miliarde puteau salva viaţa a mii de americani în fiecare an, oameni care neavând salarii mari, nu au asigurări care să acopere tratamente sau operaţii şi pur şi simplu mor.

De ce zice Erdogan că se apropie sfârşitul Israelului? Deoarece se apropie sfârşitul SUA. Cum se apropie sfârşitul SUA? Sfârşitul SUA poate veni prin ciclul secular al inflaţiei care provoacă creşterea dobânzilor care produce contracţie economică şi un nou val de inflaţie. Cel mai nasol din panoplia de nasolisme care pot avea loc pentru SUA, este acum tendinţa de creştere a randamentelor bondurilor suverane la perioada de 10 ani – subiect tratat pe larg în 2-3 articole, primul aici care creştere între timp a mai fost domolită niţel de ce se întâmplă în Israel.

Nu ştim la ce se poate referi Erdogan şi căderea SUA este doar o speculaţie bazată pe bun simţ: este evident că SUA se află în rahat şi că nu prea mai există soluţii. Un an 2024 cu alegeri prezidenţiale nu va face decât să accelereze prăbuşirea şi să crească tensiunile şi mai mult. Chiar dacă SUA ar avea un preşedinte de nota 10 care ştie ce să facă şi are curajul şi suportul să ia măsuri dure de tăieri, situaţia ar fi super nasoală. Cu actualul preşedinte şi cu deadlock-ul legat de creşterea gradului de îndatorare, care este oricum o formă fără fond, un pretext de negocieri între tabere, situaţia este mai mult decât dramatică.

Dacă totuşi dorim să speculăm, Erdogan dă din casă şi semnalează un eventual atac asupra Israelului de către ţările arabe, plus Iranul plus Turcia. Dar nu vedem nimic în acest sens, din contră: Israel face măcel în Gaza şi “fraţii” musulmani nici măcar nu îi primesc pe palestinieni ca să le salveze vieţile.

Personal am însă un feeling că Erdogan nu ştie nimic, nu poate nimic, nu vrea să facă nimic. Cred doar că este populist se bate cu pumnul în piept doar ca să atragă atenţia maimuţelor care nu prea gândesc ci pun botul la populisme, discursuri, declaraţii etc. Pe lângă “publicul” său target, evident Erdogan vrea să îşi menţină şi imaginea de “bad boy” pentru a stoarce bani de la europeni în continuare pentru blocarea refugiaţilor şi totodată vrea să îi sperie pe evrei în speranţa provocării unui război civil sau unor tulburări care să dea jos cu guvernul actual.

Iată aici o analiză care confirmă părerea mea şi în care am căutat măcar să găsesc ceva acţiuni concrete luate de turci împotriva Israelului. Cum statusul anterior era de restabilire totală a relaţiilor, cu siguranţă că deja existau multe schimburi şi afaceri care acum continuă. Aşa cum Erdogan a dorit la vremea aceea să se arate periculos faţă de ruşi şi i-a trădat pe turcmenii din nordul Siriei care dacă nu erau ruşii ar fi reuşit să îi preia, tot aşa Erdogan va pune pe locul 1 relaţiile economice cu Israelul şi probabil unele beneficii pe care le urmăreşte a le primi de la americani. Va sacrifica deci şi palestinienii aşa cum a sacrificat turmenii care sunt non stop bombardaţi de avioane ruseşti şi artileria lui Assad în nordul Siriei.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.