Unirea cu Moldova ar fi singurul semn că articolul 5 funcționează

Politica SUA cu privire la România și Moldova …

Trăim vremuri interesante în care s-a dovedit că puterea unor tratate sau înțelegeri între state este slabă și depinde de circumstanțe. Mai precis, Ucraina avea un tratat cu SUA, Rusia și Marea Britanie prin care teoretic, dacă era atacată de ruși, Ucraina era apărată de SUA. Puțină lume realizează asta și în general în presa românească este ascuns acest adevăr deoarece ar pune sub semnul întrebării cât de solid este NATO și cât de real este parteneriatul cu SUA.

În general, dacă este amintit acest tratat, se accentuează laxitatea lui, în sensul că SUA nu s-au angajat că vor interveni militar … Dar să ne gândim puțin, dincolo de textul exact al tratatului, care era situația și care a fost justificare acestui tratat. Din start, trebuie să subliniem, că dacă SUA nu ar fi strâns cu ușa la acel moment Ucraina ca să renunțe la arsenalul nuclear, probabil nu s-ar fi aflat în situația de astăzi, să fie călcată în picioare de Rusia.

Anii 90 – pentru cei care nu știu istorie fiind prea tineri sau nu prea au știut pe ce lume trăiesc totuși fiind bătrâni, s-au caracterizat printr-o dominație totală a SUA. Rusia era în genunchi după prăbușirea URSS, președintele Elțân era un bețivan incompetent care deși a avut meritul să deschidă Rusia spre democrație și spre capitalism, ca orice rus, vodca la oprit să ducă treaba la bun sfârșit sau măcar să pună început bun. Singura problemă a SUA din acea vreme era riscul nuclear – îi era prea greu să gestioneze o relație cu mai mulți jucători deoarece URSS a fost mare și când s-a spart exista riscul ca mai multe republici care moșteniseră nuclearele să nu poată fi controlate la fel de ușor. De aceea s-a decis ca Rusia să fie singurul moștenitor și prin urmare SUA au făcut presiuni masive (practic șantaj economic și subversiuni operaționale de control politic și militar prin inflitrați) pentru a determina minionii să doneze nuclearele Rusiei.

Calculul american era (și poate a fost ok) ca să aibă un singur partener cu care să trateze și totodată exista speranța că finanțele americane vor pune control pe sistemul politic rusesc și prin urmare era doar chestiune de timp până când Rusia devenea colonie SUA.

Cum totuși armele nucleare aveau și pe atunci o importanță și o relevanță la fel ca în ziua de astăzi (sau poate chiar mai mare!), țările nu putea renunța doar pe mită la ele ci trebuia totuși măcar în aparență unele garanții. Pe care naivii de ucrainieni le-au acceptat. Iar aceste garanții au venit din partea SUA și a Marii Britanii. Care astăzi au lăsat Ucraina cu fundul în baltă, să se descurce pe cont propriu. “Ajutoarele” sunt apă de ploaie și au venit mult prea târziu, după ce ucrainienii au rezistat neașteptat și au dat pe față slăbicinuea rușilor. Abia dându-se pe față oportunitatea ca Rusia să fie bătută convențional au început vesticii să pompeze armament și echipament în Ucraina pentru a slăbi în primul rând Rusia, nu din considerentele tratatului semnat atunci care presupuneau efectiv, fără nicio interpretare, ca în momentul intrării trupelor rusești în Ucraina (chiar în Crimeea), SUA și Marea Britanie să declare război Rusiei.

Se pune deci problema pentru noi dacă Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic va fi respectat. Cum putem fi siguri de asta? După mine, singura garanție că SUA ar fi dispuse să declare război Rusiei în cazul atacării unei țări NATO cum este România ar fi dacă având în vedere circumstanțele actuale, SUA ar permite și chiar ar stimula unirea Moldovei cu România.

Dar Moldova are unele probleme, am putea zice – DA, dar oficial, conform standardelor internaționale, Transnistria nu există. Prezenta rusească de acolo ar putea fi rapid anihilată de un batalion NATO, evident după ultimatumurile corespunzătoare. Dar în ciuda riscului asumat, acest risc este de fapt unul calculat deoarece nu exista alternativă la războiul cu Rusia, sunt naivi cei care cred că rușii se vor opri la Donețk și Ucraina va face pace cu ei curând. Este doar chestiune de timp până rușii vor ataca România și vor provoca NATO de aceea provocarea rușilor prin unirea Moldovei cu România ar fi un minim gest gepolitic ferm care ar arăta angajamentul clar al SUA de a proteja “flancul estic” (observați că deja suntem împărțiți în flancuri … semn că în gândirea NATO deja există calcule “separate”).

Dar iată că deja se fac pași de integrare a Moldovei în UE – ar zice cineva. Acelea sunt gogoși este răspunsul meu, deoarece nu au nicio legătură cu NATO și cu articolul 5.

Da, situația din Moldova nu este tocmai una conformă tratatului NATO, care prevede ca unele țări să nu aibă tensiuni cu vecinii. Dar nici situația Turciei care este un partener de nădejde al rușilor nu este tocmai conformă tratatului NATO. De asemenea, dacă e să ne gândim la condițiile unor relații bune cu vecinii, nici Finlanda și nici Suedia nu sunt tocmai conforme, în fapt situația Moldovei fiind similară, în oglindă. În ciuda riscurilor, analizat la rece, rușii nu ar avea ce să facă dacă mâine s-ar declara unirea Moldovei cu România și Moldova (inclusiv Transnistria) ar intra sub umbrela NATO.

Evident, că acest articol este unul fictiv, visător deoarece realitatea dură este ca România este marginea influenței americane și va fi aruncată la mezat oricând au nevoie, așa cum au făcut cu ucrainienii pe care i-au momit cu zăhărelul NATO până în ultima zi, înainte să îi lase singuri în fața ursului. Așa vor face și cu noi – ne pun să sancționăm Rusia la minereu de fier și la îngrășăminte agricole în timp ce ei importă metale grele și alte minereuri de care au nevoie pentru industria spațiului (în SUA) sau importă gaz ca nesimțiții în timp ce ne bagă nouă pe gât panouri solare și facturi astronomice.

Firesc pentru România ar fi să facă o întoarcere de 180 de grade cât mai rapid către cine oferă mai mult. Trebuie ca pentru poziția pro-NATO și pro-Ucraina să cerem ceva, nu să stăm cu mâinile în sân așteptând tancurile rusești care vor veni cu sau fără stimularea NATO. Ce ar putea să ceară România? Credite mai multe ar fi un prim lucru. Unirea cu Moldova ar fi singurul lucru bun care ar merita jertfa care ni se cere, de a fi colonie SUA.

În timp de Dragnea își dă legi să scape de pușcărie, Moldova e pregătită pentru mezat

A trecut un an de cand am scris aritcolul “ESTE MOLDOVA VIITORUL RĂZBOI PROXY ÎNTRE SUA ȘI RUSIA?” in care mentionam ca a trecut un an de la articolul “O NOUA CURSA A ARMELOR NUCLEARE A INCEPUT SI ROMANIA ESTE “SCUTUL” PROTECTOR PENTRU AMERICANI

Avem noutati: am avut alegeri in Moldova si pro-europenii (pro-romanii) au castigat insa alegerile le-au fost anulate de pro-comunisti (pro-rusi). Populatia protesteaza dar degeaba: the man with the big guns e Dodon. Sau cel putin asa presupun, altlfel ar fi fost nevoit deja sa plece cu elicopterul daca armata ar fi fost pro-occidentala.

Sunt insa mai multe noutati, semn al unei tensiuni crescande care poate oricand sa dea in altceva, Dintre toate, cel mai interesanta mi se pare hotararea ONU ca Rusia sa-si retraga trupele din Transnistria, hotarare de care bineinteles rusii nu vor tine cont dar de care se pot lega americanii in cazul unei viitoare interventii. Moldova este deja un teritoriu cu potential de nou razboi care poate sa fie “activat” oricand, in functie de interesele americane. Totul va depinde de strategia lui Trump si de intalnirea cu Putin.

In ciuda linistii de moment in care Trump savureaza intalnirea cu Kim si pregateste intalnirea cu Putin in timp ce le da la gioale chinezilor cu tarifele, lucrurile pot sa ia o intorsatura de 180 de grade oricand. Exista zvonuri ca koreeni doar blufeaza si nu au de gand sa denecluarizeze [1]. La intalnirea cu Putin, Trump nu poate face altceva decat sa macane. Nu are cum sa renunte la sanctiuni si nu va ridica nici macar un gram din presiunea pusa asupra rusilor. Pentru Trump, rusii sunt doar bodyguard-ul chinezilor si vrea sa ii tina la respect. Se intalneste cu Putin doar ca sa i-o spuna fata catre fata.

Intorcandu-ne la Moldova, o miscare neasteptata a luat-o UE care a aratat ca atunci cand vrea sa trimita un semnal puternic o poate face: EU Freezes Aid For Moldova, Citing Nullification Of Chisinau’s Mayoral Vote. Evident ca masura nu va avea impact, moldovenii fiind obisnuiti cu lipsurile si fiind ceva normal sa isi piarda periodic speranta fie in rusi, fie in romani, fie in americani, fie chiar in germani (va aduceti aminte cand Merkel vizita Moldova?) si acum in europeni. Ca fapt divers, cu privire la aceasta stire as dori sa amintesc (sau sa reamintesc daca am mai facut-o) ca aceasta masura este dovada ipocriziei totale pe care p dovedeste UE cand se arata preocupata de devierea democratiei si a statului de drept in Romania. Inca de la amurgul crizei, daca UE taia fondurile, dambovitenii lui Dragnea aveau o problema. Intre timp insa, cu ajutorul UE, nu doar ca economia duduie, dar tovarasii trag tunuri dupa tunuri cu fondurile europenilor in timp ce detoneaza justitia.

Avem asadar un pas inapoi al Moldovei de pe traseul pro-european. Nu asta este insa problema, ci ingrijorarea mea este tocmai ca scenariul fantezist proiectat de mine acum un an (sau doi) in care conflictul din Ucraina se va muta peste Prut, ia contur si capata puncte la scorul de probabilitate.

In perioada post-criza (anii 2010-2012) am scris nenumarate articole despre razboiul tarifar si cum acesta deraiaza in razboi armat. Cred ca pot acum in sfarsit sa punctez inceputul razboiului tarifar in ciuda skirmish-urilor de pana acum. In acest context, periferia va fi teatrul frecusurilor si zona in care razboaiele pot erupe oricand intre imperii. Din fericire pentru noi granita dintre imperii este acum Ucraina si o escaladare in Ucraina pare mult mai probabila decat una in Moldova sau oricum semnalul va fi in primul rand Ucraina. Cu toate acestea, nu inseamna ca trebuie sa stam linistiti: in cazul in care vor fi probleme in Ucraina, americanii pot decide oricand sa “activeze” Moldova si cine credeti ca va avea misiunea sa fie pionul local care sa actioneze la momentul oportun?

Nu ma intelegeti gresit, am fost mereu adeptul sprijinirii Moldovei si am propus unirea cu Moldova cat mai accelerata si cumpararea politicienilor transnistreni (si a celorlalti) fara de care rusii cel putin nu ar mai avea dreptul legal de stationare si ar fi nevoiti sa plece. Chiar si fara Transnistria, unirea cu Romania ar insemna pentru rusi pierderea totala a Moldovei si ar face inutila intinderea coardei. Din pacare, politicienii romani au alte probleme decat interesul national si oportunitatile sunt pierdute si de tovarasii de astazi asa cum si tovarasul Iliescu a pierdut oportunitatea unirii in perioada anilor 90 cand Rusia era incapabila sa reactioneze si cand lucrurile se puteau rezolva altfel atunci.

Pana una alta, este interesant cum isi transmit mesaje soldatii rusi si americani intre ei pe forumuri. Evident ca nu stim gradul lor si nici daca au sau nu o misiune, dar razboiul propagandistic este interesant. Iata cateva comentarii pe Zerohedge la articolul Moldova’s “Deep State” Is Exploiting The UN To Undermine Peace In Transnistria:

soldat rus (oncemore1):

NATO will get far more than a black and bloody nose.

soldat american (I am Groot):

Dude, I really like Russia and the Russian people, but you’re just spewing crap outta your borscht hole now. I’ll give you that most of NATO can’t find it’s own ass with two hands and a flashlight. Their armies are either totally incompetent or not even capable of fighting off ladies from an old folks home ( i.e. Germany, Britain,etc).
I have a lot of respect for the Russian Military. China too even though they haven’t fought a single major battle since the Korean War. Conventionally, we’d kick Russia’s nuts into their throat if push really came to shove. Our military has been fighting for 25 years straight. Your probably thinking ,”well why can’t they beat a bunch of ragheads in the desert that have no formal training, no army, no airforce and no navy?” Our shittydick politicians won’t let us fucking win wars or conflicts anymore. They are only obsessed with the MIC making money now. Never underestimate America. It goes nuclear on either side and nobody wins. So détente Comrade !
Este evident ca conventional rusii sunt un dezastru si ca succesul din Siria este mai mult un succes politic decat unul militar. Foarte probabil daca Hitlery castiga alegerile si declara toata Siria no-fly zone, rusii plecau imediat acasa. Trump insa a avut alte probleme si electoratul lui Trump nu a inghitit bine implicarea in Siria. Ideologia MAGA vede mai degraba cu ochi buni un conflit cu Iranul (vesnicul dusman al Israelului si poporul ales care in ochii protestantilor americani va porni armaghedonul si va produce venirea a doua a lui Iisus Hristos) sau de ce nu cu Koreea de Nord (comunisti + periculosi). Siria a fost vazut de electoratul lui Trump ca o pierdere a resurselor ca o bataie de joc pentru soldatii americani, ca o implicare inutila intr-un razboi care nu aduce niciun avantaj americanilor.
soldat american (cu privire la Siria):
I don’t give a flying fuck who takes that shithole. Russia didn’t do jack shit except get their fucking ass handed to them. 300+ KIA. Those are real kills, not the kind on your Playstations in your mom’s basement.

Si dupa cum mentionam ca China e problema americanilor nu Rusia, iata si dovada:

Russia is being encircled, and poked and prodded. The entire fucking mess can be traced back to the world biggest a-hole Bozo Ovomit. He broke the Budapest Memorandum and installed a pro western puppet in place of a president that was pro Russian. Russia had every right to move back into Crimea considering that it was theirs for 300 years. The Neocons and the MIC have been pushing for conflict with them non stop. If we have a real enemy to fight, it’s definitely not Russia, it’s China.

Reamintesc in final ca Departamentul de Stat al SUA a subliniat recent ca nu recunoaste anexarea Crimeei si ca cere Rusiei sa o inapoieze Ucrainei. Trump a aruncat un … “mai vedem” in sensul ca mai vedem ce pot sa ne dea rusii ca sa recunoastem anexarea. Crimeea va fi insa folosita ca casus-beli pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei pentru Trump si viitorii presedinti americani care ii vor urma. Personal nu vad ridicarea acestor sanctiuni pana la viitorul razboi mondial.

~ ~ ~ ~ ~ ~
NOTE:

[1] 2 iulie 2018 – US intel agency believes Kim won’t fully denuclearize (CNN)

De ce se opune SUA unirii Romaniei cu Moldova?

In primul rand, trebuie sa taiem din start gogosile lansate de tradatorii vanduti care apar sub titulatura de “analisti”, “experti” sau “profesori universitari” invitati la TOATE emisiunile TV ca sa ne bage pe gat propaganda NATO/UE.

Un caz pe care as dori sa-l evidentiez pentru ca omul asta pute (a tradator platit, prea prost ca sa aiba propriile idei si sa-si camufleze misiunea) cum deschide gura: Iulian Fota

chifu

Daca omul asta e profesor la univeristate (ca asa se prezinta), eu nu inteleg cand mai are timp de meserie daca el zilnic apare la TOATE emisiunile, de la DIGI24 la Realitatea TV. Aseara l-am vazut la Realitatea TV unde se certa cu Rares Bogdan, pe motiv ca declaratiile ambasadorului american din Moldova trebuie ignorate pentru a nu ii supara pe prietenii americani si pentru a nu ne face singuri rau, in sensul ca daca asta a spus ce a spus, inseamna ca poate asta e politica SUA si prin urmare ar fi bine sa tacem si sa lingem in continuare fundul in liniste si pace, ca altfel, pierdem sprijinul SUA (care sprijin oricum nu il avem, pentru ca de la SUA noi nu speram altceva decat recuperearea Moldovei, ca doar nu o sa ne ocupe rusii tara aiurea in caz ca iesim din NATO si ramanem singuri – drobul de sare clasic frecat de “analisti” cand e vorba de politica externa). Dupa ce a vazut ca asta cu “tacutul” (tipul are idei dictatoriale iluministe evidente, nu mai comentez asta) nu merge, a dat-o intoarsa: ca de unde stim noi ca asta chiar e politica SUA, ca poate e doar o parere personala, ba mai mult ca sigur asa ceva trebuie sa fie. La urma urmei, nici traducerea in romana a declaratiei nu a fost buna – dupa parerea lui Fota –  declaratia suporta interpretari, omul a vrut sa spuna cu totul altceva, nicidecum sa fie anti-roman etc.

Deci prima prostie pe care trebuie sa o taiem este ca nu trebuie sa discutam despre asta. Eu zic ca trebuie sa discutam pentru ca ne priveste si pentru ca mai bine ne trezim mai devreme decat sa ramanem cu fundul in soare ca in alte vremuri din istoria noastra.

O doua gogoasa, cum ca declaratiile ar fi personale si nu e politica oficiala ce a spus ambasadorul este iar o prostie pentru cei care nu judeca: omul a lucrat la Moscova! Este diplomat de cariera, a invatat rusa inca din facultate si a lucrat la ambasada din Moscova de mai multe ori, inclusiv in timpul Razboiului Rece, deci nu vorbeste aiurea. Cat de idiot sa fie Fota si cat de prosti sa ne creada incat sa pretinda ca un ambasador cu biografia astuia poate sa debiteze pareri personale, mai ales cu ocazia Zilei Independentei Moldovei? Tipul (ambasadorul) nu ar putea sa debiteze idei personale nici daca ar vrea, pentru ca probabil nu le are. Pentru el, nu exista pareri, idei, nuante, preferinte, omul e doar la serviciu.

In fine, as dori sa clarific si de ce opiniile ambasadorului nu tin doar de politica administratiei lui Obama, ci tin de politica SUA, indiferent de cine va veni dupa. Chiar credeti ca Obama nu are alte probleme decat sa se ocupe de problemele Moldovei si de posibilitatea unirii cu Romania si sa ii delege ambasadorului sa “transmita mesaje”? Nu, Imperiul este o masinarie compelxa, care merge inainte ca un portavion pe directia stabilita dinainte, indiferent de cine se afla de tura la carma.

Asadar, sprijina sau nu sprijina SUA unirea Romaniei cu Moldova? Un raspuns la aceasta intrebare eu l-am dat de mult si cititorii fideli cunosc semnalele mele de alarma. Redau un citat dintr-un articol din Februarie si va recomand sa recititi:

Deci aliatul nostru sigur stie ce vrem, sigur poate sa ne ofere sprijin, dar nu o face. De ce? Raspunsul este simplu: pentru ca nu vrea si pentru ca Romania nu poate face nimic pentru a-l determina, si pentru ca Romania nu are ce sa ofere la schimb desi si-a oferit totul. Iata deci, de ce speranta ca apartenenta la NATO si asocierea cu cei mai puternici ne ofera perspective si pentru unificare, sunt iluzorii. Am auzit undeva, ca barbatii sarbi, dupa ce merg la prostituate, urineaza peste ele, pentru a arata ca doar le-au folosit pentru o nevoie ocazionala si le injosesc pentru ca i-au indemnat la pacat. Cam asa trateaza Romania SUA: scoate fundul inainte si in schimb primeste si cateva palme. (sursa: ROMÂNIA ÎN MENGHINA OBIECTIVELOR SI A RISCURILOR)

Cred ca am clarificat atunci de ce SUA nu are nici un interes sa ajute Romania in privinta Moldovei, nu doar pentru ca Romania nu i-a cerut acest sprijin, ci pentru ca pur si simplu Romania s-a oferit americanilor pe tava gratis, precum o prostituata care isi ofera serviciile gratuit unui yankeu doar pentru ca e impresionata si dominata de impresii pozitive si vise aiuristice.

Sa vedem insa acum de ce SUA  se opune unirii cu Moldova explicit, ferm, nu doar ca nu ne ofera nici un sprijin, desi nu l-am cerut inca. Motivele aici nu sunt prea complicate: SUA nu vor complicatii in plus in relatia cu Rusia, mai ales avand in vedere ca are deja doua “operatiuni” mult mai complexe cu mize mult mai mari: Ucraina si Siria. Pe aceste fronturi, SUA este deja in conflict cu Rusia, iar inca un front nou deschis in Moldova (desi evident nu ar fi vorba de razboi, prin front ma refer zona de conflict, nu neaparat militar) evident nu le-ar conveni.

Avand in vedere aceasta situatie, nu trebuie sa avem resentimente fata de americani: ei isi urmaresc interesele. Trebuie insa sa ne trezim si sa incepem sa ne urmarim si noi interesele, cautand sprijinul rusilor in perspectiva Unirii. Am mai tratat in articole vechi cum o politica nuanta este posibila si cum chiar fiind in NATO / UE putem avea relatii de prietenie, discutii si negocieri cu rusii pentru a ne atinge obiectivele noastre. Grecia este un exemplu, Turcia vine din urma.

As dori sa inchei caci prea multe nu mai sunt de zis. In urma acestui “incident”, tehnocratii romani vor baga capul in pamant ca strutii si nu vor zice nimic, americanii vor raspunde sec cum fac de obicei (a se vedea si raspunsul la intrebarea presei cu privire la plasarea rachetelor nucleare la Deveselu) si poporul nu va face decat sa isi piarda si ultimele sperante: dupa ce economia e cum e, dupa ce ca politic suntem unde suntem, nici macar idealul national de unitate nu mai are nici o speranta. Prin urmare, putem sa continuam sa ne jelim in continuare, sa ne tanguim ca milogii, sa ne exprimam violent (verbal) frustrarile, vom putea sa ii injuram in continuare pe americani si poate chiar sa facem mitinguri anti-americane. Din pacate, sentimentul anti-american nu va juca un rol prea mare in alegeri pentru ca romanii au memorie ca pestii. Sau mai bine zis ca cainii: cand vin alegerile, vor doar un os de ros, nu ii intereseaza subiecte prea … spirituale.

Singurii de castigat din toata treaba asta sunt “analisti” TV care vor avea mai mult de munca si vor primi bonusuri pentru extra-efortul pe care il vor face in recuperarea daunelor de imagine pe care le va suferi Imperiul din acest scandal.

Moldovenii in America

Cum ca cica Atlantic Council nu face manevre si operatiuni partinitoare, ei doar sprijina cooperarea nord-atlantica …

Cum ca poporul moldovean e clar ca vrea sa fie parte din poporul european si ca integrarea trebuie sa inceapa acasa prin lupta impotriva coruptiei si reforme “structurale”, de alea de care am facut si noi … cu vanzarea resurselor, cu adoptia de legi anti-nationale, cu exportul creierelor etc.

Cum ca “societatea civila” trebuie sa “impinga” “the right issues” … Atlantic Council will be coming back to Chisinau …

Moldovenii s-au dus la Atlantic Council cu vinul dupa ei.leanca-vin

Aista-i conferinta:

 

Moldova are talent, dar mai ales suflet

Deja probabil ati vazut toate videoclipurile cu Monica Pirlici de la “Moldova are talent”. Ce ar mai fi de zis in fata unui asemenea fenomen?

Va dati seama ce suferinta este in poporul asta, daca strigatul acestei fete a rezonat atat de mult cu sentimentul publicului, juriului, realizatorilor, spectatorilor si al tuturor moldovenilor. Migratia face ravagii in Moldova intr-un grad exponential comparativ cu Romania pentru ca moldovenii au nenumarate optiuni: fie Romania, fie UE, fie Moscova. Romanii daca vor sa emigreze, merg doar in Italia sau Spania, inspre est nu au ce cauta. Deci, nu e de mirare ca saracia i-a trimis pe moldoveni in toate colturile lumii si a lasat generatii de orfani, o rana deschisa care sangereaza continuu si pe care nici un doctor nu o poate vindeca si nu are ce sa faca.

Nu doar penru ca e talentata Monica a castigat si a avut un asemenea succes, ci si pentru ca pe langa talent, si-a pus sufletul pe tava in fata oamenilor si a dat pe fata aceasta rana in vazul tuturor. Moldova a plans impreuna, pentru cateva clipe Monica a facut ca toate inimile moldovenilor sa fie una si dincolo de cuvinte, sa bata pe aceeasi frecventa. Si cu ei, toti romanii care au vazut-o sau o vad pe youtube inca se acordeaza la ecoul acelei batai care a avut o asemena putere incat va resuscita inimile amortite si va trimite un suflu nou, o tainica lumina care nu se stie cand si ce roade va aduce. “Fenomenul” este inca in desfasurare si nu putem estima la ce sa ne asteptam, ce sunt eu insa sigur, este ca lucrurile nu vor ramane la fel.

La origine emisiunea asta eu o suspectez a fi o unealta de inginerie sociala, nu atat una activa, care sa realizeze un “task” anume, cat mai ales una de natura investigativa care sa sondeze la ce frecvente percuteaza o natiune. Cu o investitie minora, papusari pot usor sa realizeze profile destul de elaborate si fidele ale psihologiei si mentalitatii unui popor intr-un anume moment. Ca rol activ, poate am putea include aici rolul de “netezire” si “uniformizare” a valorilor, care in fapt este acelasi lucru cu neutralizarea lor. Si la acest spectacol prin care am cunoscut-o pe Monica, doar din cateva clipuri youtube, fara sa fii urmarit la TV emisiunea, am descoperit un tatae pervers care a recitat o poezie porcoasa. Nu poti pune pe scena un astfel de om langa Monica, asa cum nu poti pune nici dansatoare din buric. Decat daca vrei sa pui egal intre ei, daca vrei sa dai semnalul ca si unul si altul face ceva normal si mare diferenta nu este. Discutia asta s-a mai purtat la noi la inceput cand a fost acel concurs “Cel mai mare roman” in care cativa au realizat ca nu poti pune in acelasi clasament pe Eminescu si pe Becali, este absurd. Pe-atunci inca mai existau reactii, acum orice reactie critica sau de respingere a unor astfel de fenomene pare pura lamentare, putini mai percep si si mai putini considera necesar sa traga un semnal de alarma, de unde putem deduce ca “misiunea a fost indeplinita”.

Privind prin aceasta prisma lucrurile, pot spune fara riscul de a fi considerat conspirationist ca Monica a hacuit sistemul, a iesit din Matrix. A transformat tentativa lor de a propulsa gunoaiele si de a da in cap valorilor reale si nu doar ca a adus o raza de lumina si de mangaiere unui popor crucificat, ci chiar a renascut din cenusa inima sfartecata in bucatele a Moldovei, le-a adunat, le-a pus la loc, a turnat sange peste ele si a repornit-o.

Moldova între laba ursului şi steluţele căzătoare

Ascultam cam acum o lună la radio un interviu cu un politruc moldovean. Se discuta despre orientarea Moldovei către Europa şi aderarea la unele valori şi instituţii europene, despre tratate de colaborare şi aderarea la unele principii de drept şi la orientarea societăţii către valorile europene. Am avut o tresărire pentru moment, pentru că limbajul suna similar cu al politicenilor noştri înainte de integrarea României în UE. Tonul, argumentaţia, expresiile englezeşti forţate, şabloanele formaliste de exprimare dorit elevată dar evident dobitoacă, tot ce spunea politrucul păreau un replay cu accent moldovean al discursurilor politicenilor românii care încercau să convingă care mai de care că el e mai european ca contracanditatul lui. Dar nu doar politicienii au avut această boală. Orice şef de birou de la vreo primărie comunală îţi putea cânta aceeaşi placă a alinierii la normele europene, a adoptării legislaţiei europene sau de îndeplinire sau neîndeplinire a aquisului comunitar. Şi fiecare încerca să se încadreze într-un portret al unui viitor ipotetic în care România (acum Moldova) va intra în rândul lumii, va scăpa de orice primejdii ale trecutului (adică ruşii) şi va adera la un nou set de valori (bineînţeles european) care ne va aduce numai bunăstare şi bucurie.

M-a mâhnit discursul, l-am ascultat deşi nu prea am habar de ce se întâmpla în Moldova şi am realizat brusc că momentul în care se află Moldova acum este oarecum similar cu extazul trăit de România înainte de a intra în UE. Mai precis, aspiraţiile şi năzuinţele românilor de peste Prut sunt similare cu visurile pe care şi le făceau românii de dincoace de Prut, cum că vor intra în UE şi astfel vom intra şi noi în Europa, în rândul lumii, în societatea democratică şi prosperă. Ce alternative avem? – întrebau euro-fanaticii. Dacă spuneai că alternativa ar fi să ne vedem singuri de capul nostru, te catalogau în cel mai bun caz nerealist – dacă mediul era unul cu pretenţii elevate – şi ultranaţionalist dacă cel pe care încercai să îl convingi că Europa nu este ceea ce pare era un simplu cartof de televizor spălat pe creier de propaganda de partid. Cum să existe o altă cale când vedem Europa ce bine o duce şi vedem cum ruşii abia aşteaptă să ne integreze ei în CSI la cea mai mica amânare a avântului nostru către Europa? Cum să putem gândi că românii ar fi în stare să crească singuri, fără ajutorul standardelor europene şi fără banii veniţi de la Europa, dar mai ales fără purtarea de grijă a organismelor europene care nu vor mai lăsa pe neosecurişti să ne fure totul cum au făcut după revoluţie. Cum să sperăm la o democraţie şi o libertate reală când neocomunistul Iliescu nu ne mai lăsa o dată în pace şi ne tot trăgea în urmă din avântul nostru către o societate deschisă şi cu adevărat democrată fără infulenţele fantomelor trecutului care nu putea fi realizată decât sub umbrela UE? Într-adevăr, lucrurile păreau atât de clare şi atât de evidente pentru 99,99% dintre români, încât mai nimeni nu s-a ofuscat că nu s-a votat integrarea în UE. Ba chiar îţi era şi ruşine să spui că tu eşti eurosceptic şi că ai avea totuşi alte păreri, pentru a nu fi catalogat extremist.

Acum, nu aş avea să le spun celor care s-au entuziasmat atunci şi celor care nu s-au gândit că era bine totuşi să facem altfel lucrurile un singur cuvânt: proştilor! Uitaţi-vă la Turcia de azi. Turcia a vrut să intre în UE şi aştia nu i-au primit pentru că sunt prea rămaşi în urmă, sunt ne-europeni, sunt prea religioşi şi nu tolerează prea bine protestele homosexualilor. Atunci turcii i-au ignorat pe europeni, au devenit şi mai religioşi, islamismul pare a fi viitoarea politică de stat şi economia Turciei duduie. Economia Turciei creşte pentru că ei nu au fost nevoiţi să dea jos cu tarifele vamale, nu au fost obligaţi să privatizeze la greu şi să vândă tot ce pot la firme franţuzeşti sau nemţeşti ca să îi primească aia în UE, turcii nu prea au avut ce compromisuri să facă pentru că oricum europenii nu le-au cerut nimic, europenilor le-a convenit mereu “rămânerea în urma” a Turciei tocmai pentru a le-o imputa ca inacceptabilă si prin urmare pentru a le putea da un “nu” cât de cât politicos, pentru ca Europa nu are (sau cel puţin nu avea acum 2-3 ani) curajul să spuna nu sincer. Ba chiar, Turcia nu trebuie să ceară aprobare de la UE ca să dea subvenţii la agricultori. Şi astfel Turcia azi creşte mai repede chiar şi decât Germania iar perspectivele sunt cu mult peste ale Germaniei care fiind trasă în jos de porcuşori va trebui să se zbată din toţi ţâţânii pentru a se rupe de euro, a se întoarce la marcă şi a-şi redobândi independenţa, doar dacă nu se scufundă mai înainte împreună cu Europa în viitoarea fundătură din care UE nu va reuşi să se scoată pentru zeci de ani de aici înainte. Ca să nu mai zic nimic de armata Turciei şi importanţa acesteia în vremurile tulburi care vor urma.

Dar revenind la Moldova, mă miră ca moldovenii sunt atât de naivi încât să creadă că a mai rămas vreun os de ros de la rămaşiţele nemţilor şi alte francezilor. E criza fratilor, nemtii nu vor mai face donatii celorlalti in speranta ca vor avea o noua piata de desfacere peste 10 ani (cum au facut cu spaniolii si cu polonezii) iar organismele europene nu sunt cu mult diferite de ce aveati inainte in vechiul soviet, cu mici diferente si nuantari. In Noul Soviet critica partidului este permisa, insa deciziile tot taticii le ia fara ca sa consulte oamenii. Cea mai clara dovada este votarea Tratatului de la Lisabona in Irlanda. Irlandezii au refuzat, europenii au insistat la politicienii irlandezi sa faca si sa dreaga astfel incat acesta sa fie votat, adica oarecum l-au bagat pe gat irlandezilor desi acestia votasera impotriva. Si inca o dovada ca Europa nu e altceva decat un alt fel de Uniune Sovietica: nici in Europa presedintele nu e ales de oameni, ci de o claca bine infipta si secreta care poate fi comparata cu Partidul Comunist care insa lucra pe fata spre deosebire de partidul celor care urmaresc unirea europei si crearea unui organism care nici nu putem banui ce va fi de fapt, avand in vedere situatia actuala.

Daca va supravietui proiectul european, pentru mine nu mai este un semn de intrebare. De ajuns este sa ne amintim ca problemele Greciei si ale Irlandei au fost doar amanate in speranta ca se va intampla o minune si economia isi va reveni peste noapte ca un humpty-dumpty. Bineinteles, porcusori sunt mai multi decat cei care i-am auzit guiţând deocamdata si nevoile lor sunt din ce in ce mai mari, economiile se prabusesc, conditiile internationale se inrautateaza iar Germania nu va vrea si nici nu va putea ca sa ii duca in spate pe toti. Criza financiara nu a trecut, bancile pot sa pice oricand, oricat de mult ar tipari americanii, colapsul social abia urmeaza iar Europa nu doar ca nu mai are ce sa promita celor de la periferie, dar nici nu mai poate sa isi multumeasca proprii cetateni. Nationalismul renaste peste tot,  lupta pentru propriile interese este din ce in ce mai apriga si nici macar ideea nationala nu mai sta in picioare in multe locuri (de exemplu Belgia) oamenii se orienteaza din ce in ce mai mult catre ce au ei de castigat si le pasa din ce in ce mai putin de ce ar putea sa ofere celor care au mai putin ca ei, chiar daca si ei au mai putin decat aveau alta data.

Nu cred ca trebuie sa fi prea inteligent ca sa intelegi ca un neamt nu va privi niciodata un roman sau un moldovean ca pe un partener, iar cea mai evidenta dovada a fost amanarea aderarii Romaniei la Schengen care nu a avut alt motiv decat pur si simplu protectionismul economic si xeonofobia. Suna socant nu? Intr-adevar, insa am argumente. Europenilor (mai ales nemtilor) le e frica de orice tara care ar putea sa creasca si sa le ia lor locul de principali producatori, le e frica ca investitorii sa nu se mute spre est, deja ii urasc pe romani pentru ca au furat Nokia de la Cluj, le e frica ca romanii ar putea produce si exporta la ei, le e frica ca romanilor le va fi si mai greu sa munceasca la ei si sa le fure locurile de munca, le e frica – nu in ultimul rand – ca tiganii ii vor invada si mai mult ca acum. Cum sa doreasca un moldoveam sa devina parte dintr-un club atat de penibil, care nu ofera mai nimic decat un mare vis si care nu rezolva deloc problema Moldovei pe termen mediu-lung, poate doar aduce un nou val de optimism si putin albastru un ochii pe termen scurt, pentru ca oamenii vor crede ca gata, au scapat de rusi, gata problema cu Transnistria o sa se rezolve, gata vom putea exporta vinul nostru mai usor la europeni si vom avea si noi euro, etc.

Trist, pacat ca istoria se repeta chiar atat de repede si chiar atat de similar pentru fratii de peste Prut. Si pacat ca romanii inca o data dovedesc ca nu sunt in stare sa stea singuri in picioare. Si se mai tanguie unii ca ne-am trezit intr-o zona periculoasa, la intersectia imperiilor. Ba unii chiar pe asta pun incapacitatea noastra de a concepe proiecte solide pe termen lung si de a ne tine pe ele si pun oportunismul si delasarea romaneasca pe baza unei false atitudini optimiste si in expectativa fata de un viitor fatidic  invariabil. Tare mi-e teama ca mai mult de cateva mitinguri ale poponarilor si de cateva steaguri albastre pe primarii, Europa nu va mai apuca sa le aduca moldovenilor mult-visata prosperitate si democratie pentru ca s-a cam dus si de pe la ei, vremurile care vin vor fi mult mai grele si pentru ei, iar solutii usoare nu vor aparea peste noapte, statele abia incep sa cada, dar caderea lor nu poate fi deacat incetinita un pic. Nu este exclus insa ca din faramiturile ce vor ramane sa se nasca un nou monstru, dar de ce ar vrea Moldova sa se expuna la un asemenea risc?

1 2