Ultimele zile avem principalele evoluții majore:
- Negocieri – progres aparent. Flexibilitate neașteptată a Rusiei care pare să se mulțumească cu Crimeea, Lugansk, Donetsk și cu un referendum în Ucraina pe tema cedării provinciilor. Ce se pare că au cedat ar fi înarmarea Ucrainei, renunțarea la luptă, eliminarea guvernului și “denazificarea”. Dar, până la un tratat evident mai e cale lungă. Faptul că rușii au anunțat pentru prima dată că se prevede o întâlnire Putin Zelinsky este de asemenea ceva nou. Însă rușii spun multe … cu câteva zile înainte de invazie Putin zicea că rusia nu va ataca niciodată Ucraina.
- Retragerea din nord – așa cum a anunțat Rusia se retrage din jurul Kievului. Oficial, nu repet blah-blahul, cert este că s-au retras și prin urmare singura consecință a acestei retrageri este că rușii vor avea mai multe resurse pentru celelalte zone. Eu zic însă că s-au retras deoarece Belarusul nu a dorit să intre în război, fiind probabil amenințat de vest cu sancțiunil similare rușilor. Reamintesc că deocamdata Belarus nu are parte de aceleași sancțiuni …
- Tăierea gazelor – se pare că se apropie momentul decuplării nemților. Dacă președintele BASF a ieșit să strige ca nebunul că lumea nu realizează ce înseamnă închiderea acestui combinat (dar nu numai) înseamnă că lucrurile sunt grave, în sensul că există presiuni politice extreme.
- Creșterea sprijinului militar – mai nou europenii donează tab-uri și mașini de infanterie ușoară. Încep cu echipamente ale nemților din est care au fost modernizate. Cehii de asemenea fac donații. Se discută de oferirea de tancuri. Pare că vestul încearcă marea cu degetul să vadă reacția Rusiei …
Concluzia mea este că este mai mult praf decât știri pozitive. Marșul nebunesc către WW3 continuă. Concluzia mea e bazată pe o realitate incontestabilă: rușii și-au cam furat-o! Am analizat multe zile tot ce se întâmplă la fața locului. Sunt multe de zis, dar pe scurt se coroborează următorii factori care explică eșecul tentativelor rușilor de a ocupa Ucraina (în ciuda mac-macului oficial): proastra strategie (atac în multiple zone, fără pregătire), proasta implementare (nu doar că deși au subestimat total reacția ucrainienilor, dar rușii nici măcar nu au învățat din greșeli – practic problemele au fost aceleași de la începutul războiului: proasta aprovizionare, lipsa de coordonare între arme, lipsa soldaților pregătiți etc), dificultatea contracarării rezistenței (Ucraina e mare și ucrainienii sunt motivați & pregătiți). De alfel, ultimul punct este întărit de știrea reală că responsabilul pe felia de informații cu privire la starea Ucrainei înainte de război a fost mătrășit de către Putin.
Atenție însă! Concluzia că și-au furat-o deocamdată nu spune nimic altceva și în niciun caz că rușii au pierdut războiul sau că acum sunt terminați. Războiul nu s-a terminat și este departe de a se fi terminat. De departe însă, poate principalul lucru pe care trebuie să îl subliniem este că Putin este încă la putere și niciun general nu a dezertat. Au fost câțiva omorâți, dar asta nu e decât un exemplu de cât de hotărâți sunt rușii să lupte. Adică, dincolo de incompetența militară și proasta pregătire, faptul că generali mor pe front alături de soldați ne arată că rușii sunt puși pe treabă, pentru ei nu este doar “o operațiune” ci un război pe viață și pe moarte.
Noi vedem războiul prin prisma a ce ne arată ucrainienii – deoarece rușii nu prea arată deoarece nu au dece. Ucrainienii arată ca să primească ajutor și să motiveze străinii să le trimită arme sau eventual să lanseze nucleare asupra rușilor. Și noi ne-am dori la fel, să nu îi acuzăm … Deși noi nu ne-am luptat, am cedat provincii fără luptă … Dar, ce vreau eu să spun? Deși noi vedem eroismul și fermitatea cu care luptă ucrainienii, să nu credem că de cealaltă parte lucrurile stau altfel. Evident, ne sunt puse în față cu totul alte perspective, cum ar fi acei prozonieri umiliți și puși să contribuie la narativul ucrainean. Dar, personal am văzut unele bătălii inexplicabile: grupuri de tancuri de ruși avansate în teritoriul ucrainean, departe de convoiul principal sau de pozițiile rușilor, care au fost sitting ducks pentru ucrainieni – sau cel puțin așa sunt prezentați. Ei bine, eu nu cred că tanchiștii ruși erau proști când au avansat aiurea în teritoriul inamic – foarte probabil o explicație este că au urmărit dușmanul și au luptat asumându-și riscuri extreme, ceea ce arată că rușii nu duc lipsa de motivație.
Acum doresc să facem o imagine de ansamblu a ce a însemnat acest război și unde ne aflăm deoarece presimt că pe la noi se începe să se cânte prohodul rușilor aiurea și mulți cred că lumea va reveni la un normal în care singurele lipsuri vor fi caviarul rusesc și un preț la combustibili puțin mărit.
Per ansamblu, s-a ridicat deja o cortină economică între est și vest. China deși pare încă să aibă dileme, este evident de partea Rusiei . Faptul că nu s-a rupt total încă este doar pentru că procesul de rupere durează așa cum mișcarea continentelor durează și așa cum atunci când plăcile tectonice se depărtează, falia care apare, produce mai mult local un cutremur – tsunami-ul urmează și efectele acestuia sunt și mai îndepărtate. Nu vreau să detaliez prea mult, dar percepția asupra Chinei este total greșită. Bunăoară consensul în presa oficială (nu mai zic mainstream deoarece nu mai există nici măcar MSM, a fost cumva asimilată de Marele Reset) este că deoarece China exportă mult, nu poate trăi fără banii vestului. În fapt, lumea nu realizează că există o mare diferență între realitățile financiare care ne sunt prezentate nouă (adică PIB, prețuri bursiere, valoarea companiilor etc) și realitățile fizice (cine ce produce, cu ce materiale). În realitate, UE & America, produc foarte puțin și au foarte puține resurse. China produce, dar importă resurse din Africa și din altă parte. Se spun multe despre China zilele astea, se menționează de Taiwan dar ce doresc eu să subliniez este că chinezii pot să nu mai exporte neapărat tot ce produc. Dacă China taie la 50% exporturile (să zicem că taie SUA & UE) și le vinde în interiorul țării, nivelul de trai al chinezilor va exploda peste noapte. De ce nu face asta partidul? Deoarece o creștere prea accelerată a nivelului de trai în orice țară pune probleme de sustenabilitate, adică oamenii vor mereu mai mult și dacă partidul crește cu 20% nivelul de trai prin reducerea exporturilor cu 50%, nu va putea face același lucru anul viitor. În plus, China dorește să crească nivelul de trai într-un mod sustenabil și partidul să rămână la putere, iar dacă se poate să recucerească și Taiwanul, să construiască baze pe lună, să pedepsească Australia și multe altele în același timp.
Dar cortina aceasta evident că are o singură consecință certă: scăderea drastică a nivelul de trai în UE & SUA. Inflație, șomaj, depresie economică, crize financiare etc. Vor da vina pe Putin și nimeni nu va realiza că iluminații de a Davos sunt inginerii sociali care au creat această situație. Oamenii vor vota partide din ce în ce mai extremiste, care vor distruge fibra societății așa cum o cunoaștem și pe alocuri se va încerca pornirea de cât mai multe războaie care bineînțeles nu vor fi aleatoare ci vor fi extrem de bine reglementate de forurile de conducere ale hydrei cu multe capete de care am mai discutat.
În esență, războiul din Ucraina a dus la:
- creșterea bugetului alocat armatei (bani pentru iluminați – de unde știm noi că banii sunt folosiți pentru ce trebuie?
- creșterea prețurilor masivă
- tăierea drastică a domeniului imobiliarelor (construcții / infrastructură)
- tăierea speranțelor de revenire a turismului după plandemie pe fondul exploziei prețurilor și a perspective somajului
Ceea ce Forumul Economic Mondial ne spunea acum vrei doi ani că nu vom mai avea nimic dar vom fi fericiți se confirmă cumva, cel puțin prima parte. Dar cum vom putea fi fericiți? Ei bine, după această criză și după ce băncile ne vor lua toate proprietățile, se va face pace și noi vom fi fericiți că nuclearele nu au fost încă lansate, sau poate pentru că am scăpat de ele și am supraviețuit celui de-al 3-lea Război Mondial.
Întorcându-ne la Ucraina, lansez unele întrebări la care sunt sigur că aveți unele răspunsuri sau ceva bănuieli:
- Este Putin frate cu Klaus? Este Putin de capul lui sau prin acest război nu își face decât datoria față de stăpânii care l-au pus și l-au ridicat în fruntea Rusiei. Și care încă îl țin acolo ….
- Este Rusia & China o opoziție la Marele Reset sau hyra nu își poate întinde tentaculele chiar peste întreaga lume. Dar oare ce spune laptopul fiului lui Bidon în această privință?
- Dacă Putin este independent chiar i-ar fi fost frică de NATO de nu a lăsat Ucraina în pace? Într-o istorie paralelă în care Ucraina ar fi intrat în NATO și Putin se arăta mai chill, Rusia ar fi crescut economic imens. Numai NS2 dacă era pornit ar fi dus la o creștere a PIB-ului masivă. Dar oricum vorbim degeaba de intrarea Ucrainei în NATO câtă vreme Crimeea …
Vedem deci că atacul asupra Ucrainei nu prea are sens din punctul de vedere al Rusiei în sensul că chiar dacă Ucraina ar fi cedat în câteva zile și Putin își punea la putere un vasal ca în Belarus, mare bârnză nu ar fi reușit.
A venit poate acum vremea să analizăm puțin aspectul teritorial și teoria lui Peter Zeihan cum că Rusia are nevoie de ocuparea câmpiei care se întinde de la vest din Polonia (Kalindrag) până la Carpați, pe care câmpie (debitează Zeihan) tancuri din vest pot să vină și să invadeze Rusia. Cât de eficiente sunt tancurile s-a văzut în războiul din Ucraina …
În seria de întrebări de mai sus aș mai pune deci încă una: chiar credeți că se tem rușii de proximitatea rachetelor NATO în ziua de astăzi în care până și ei au hypersonice care pot ajunge în 10 minute oriunde în lume și pot purta focoase nucleare. Prin urmare, dacă Rusia s-ar teme și ar vrea să descurajeze inamicul, principala direcție de atac ar fi creșterea PIB-ului pentru a putea investi în aceste rachete deoarece am văzut că cu tancurile și tunurile e mai greu … Nu mai zic de drone, sau swarmuri de drone ce pot face și nici de scuturi antiracheta gen domul israelitenilor. Deci nu atât teritoriul contează în ziua de astăzi, nu faptul că ai un buffer cu NATO, ci mai degrabă contează dacă ești serios dotat din punct de vedere tehnic și ai arme suficient de periculoase încât să descurajeze pe oricine. Cât despre teoria cu refacerea URSS, ce să mai zicem? Se potrivește ca o mânușă pe un narativ în care Putin ar fi omul hydrei, pus să joace un rol important în curmarea ratei de creștere a populației și în avansul rapid al Marelui Reset, care avans tocmai fusese blocat total de Omicron – o tulpină naturală la un virus artificial care a tăiat peste noapte necesitatea vaccinului și a creat premizele “revenirii” – care ar fi fost total indezirabilă pentru capetele întunecate ale iluminaților care doresc reducerea populației și reducerea “gazelor de seră”.
Dacă ați ajuns până la punctul acesta al articolului poate observați că pun mai multe semne de întrebare decât dau răspunsuri. Asta și intenționez. Realitatea este complexă și fac apel să nu ne lăsăm înșelați de aparențe. Bufnițele nu sunt ce par a fi – era mottoul agentului Cooper din serialul Twin Peaks. Dincolo de semnele de întrebare, principalul risc este să lăsăm mugurii speranței să răsară – nici vorbă de așa ceva. Dacă doresc să transmit un mesaj consistent și să trag o concluzie la situația actuală este mai de grabă acesta – ce e mai rău abia urmează!
Dincolo de orice scenariu posibil, realitatea este că prețurile cresc și guvernele par depășite de situație. Chiar dacă uman am găsi unele explicații și chiar dacă ne întrebăm cum de exemplu de nu se repornesc minele de cărbune care să alimenteze termocentralele care să producă electricitate mai multă, faptul este că guvernele nu ia nicio măsură pentru a lupta cu inflație deoarece Putin este vinovatul perfect pentru a arunca vina înspre el. Și asta, nu doar la noi.
Sincronicitatea narativului în întreaga lume este uimitoare. Așa cum la noi se dă vina pe război, așa cum nemții dau vina creșterilor prețurilor pe tăierea gazului rusesc, tot așa și americanii (Bidon) dau vina creșterii prețului la pompă pe Putin. Cu toate acestea, deși interzicerea minării de cryptomonede ar reduce consumul de electricitate cu 20%, nimeni nu propune o asemenea solușie (deși China a făcut-o când a observat că nu avea suficientă electricitate pentru a produce creșterea economică). Există o paralelă dubioasă între faptul că avem același narativ în toate țările acum, așa cum avea și în vremea războiului. Creierul uman e făcut să gândească în patternuri și pornirea înspre a face paralele e de înțeles.
Eu doresc însă să vă îndemn să renunțați la a face paralele prea multe și în schimb să vă obișnuiți să observați esențele evenimentelor. În esență, războiul este irațional. Irațiunea este constanta tuturor evenimentelor care au loc. Nu aduce niciun avantaj Rusiei și nu rezolvă nicio problema. În esență și răspunsul vestului este irațional. Green deal ne mânca pe noi undeva? De ce nu dau înapoi cu el acum? De ce nu rup acea hârtie care deja produsese o explozie a prețurilor la energia electrică încă inainte de război? Pe de altă parte, dacă Rusia e riscantă și Putin nebun, dacă nuclearele sunt periculoase, de ce nu se încearcă pacea cu Putin și Biden îl numește criminal de război? Din orice punct am privi lucrurile, Biden face gafe majore prin aceste acuzații jignitoare la adresa lui Putin. Chiar dacă Putin ar fi criminal, nu te apucă să îl faci criminal până nu a fost judecat. Până una alta e liderul unei țări care are nucleare și gaze și care poate distruge omenirea. Te joci cu cuvintele?
Aceste comportamente ale dementului din SUA, par acte necugetate ale unui senil, dar nu prea. Adică faptul că se repetă și că nu îi aparțin doar Bidonului arată că există o doză de irațiune în tendințele de escaladare a conflictului. Din start trebuie să spunem că Zelinsky nu prea e de capul lui ci este omul vestului (al americanilor). Dacă în ziua 2 a războiului americanii îi ziceau să facă pace, făcea pace. Nu era greu de calculat că se va ajunge la acest moment în care rușii obțin ce vor și se fac că cedează unele puncte (aiurea) pentru a da senzația că ucrainienii au făcut bine că s-au luptat și au opus rezistență, că uite, acum rușii vor doar Crimeea, Donbas și Lugansk nu și dezarmarea ucrainienilor … Chiar dacă ar fi să acceptăm că poate o strategie a americanilor ar fi aceea de a da ceva lovituri rușilor și de a-i face mai slabi, această perspectivă este irațională deoarece finalitatea slăbirea rușilor duce la contstrângerea lor de a folosi arme mai puternice (poate chiar nucleare) pentru îndeplinirea scopului. Vrem- nu vrem, trebuie să recunoaștem că ocuparea Crimeei a fost nesângeroasă. Între timp, vestul nu a acceptat-o și a impus sancțiuni. Care au dus la război, deci au escaladat. Unde va duce oare escaladarea actuală? Există vreun end-game al înarmării ucrainienilor? Chiar credem că pot ucrainienii să ocupe Rusia și să preia controlul nuclearelor? Chiar credem că rezistența ucrainienilor va duce la debarcarea lui Putin? Nu e clar că Putin va lupta până la ultima nucleară pentru realizarea scopului său – dacă versiunea oficială a poveștii este corectă, adică Putin visează la refacerea URSS … Prin urmare, nu mai bine ar fi realizarea păcii cu rușii cel puțin până Putin o să moară de bătrânețe și încercarea stabilirii unei noi relații cu Rusia care să permită de-escaladare și evitarea unui conflict nuclear chiar dacă în joc este Ucraina. Care Ucraina, sincer fiind, nici înainte de invazia Rusiei nu era tocmai un bastion al valorilor europene … neavând nicio presiune și influență semnificativă din partea rușilor. Ca să nu mai vorbim de Turcia. Dacă NATO este simbolul spiritului de libertate care se dorește pompat în toate popoarele, cum explică americanii Turcia?
Strategia americană pare deci incoerentă. Cititorii mei știu că am explicat în anii recenți că creșterea Chinei este un risc existențial pentru SUA și că principalul scenariu pe care merg eu este că americanii prin acest război, prin crearea unui mediu propice pornirii sale, prin pregătirea ucrainienilor și prin toate câte au urmat, este cumva mașinațiunea Imperiului care a lovit în punctul cel mai slab al “axei răului”, adică în Rusia. Dar chiar și în acest context, ce s-a realizat deocamdată este suficient – americanii ar trebui să caute pacea deoarece oricum rușii sunt ostracizați și sancțiunile nu vor fi ridicate deoarece rușii nu pot pretindă că atacă Ucraina în continuare deoarece europenii încă nu au ridicat sancțiunile. Un tratat poate și probabil va duce la dezghețarea banilor băncii centrale și la permiterea Rusiei să revina în Swift (deși am tot zis că nu toate băncile rusești au fost eliminate). Răul deja s-a făcut cel puțin prin prisma faptului că un val de oamenil valoroși a părăsit deja Rusia după acest război și prin urmare nu vor mai munci pentru alianța ruso-chinezească. Dar americanii nu se mulțumesc poate cu jumătăți de măsură și poate vor distrugerea totală a Rusiei. Cum se poate însă realiza asta în condții de siguranță?! Irațional!
O analiza destul de interesanta dar inca neterminata se gaseste aici:
https://evadare.ro/economie/dincolo-de-zgomot-pe-ce-se-bat-marile-puteri-cand-se-bat/
https://evadare.ro/economie/1-raportul-de-forte-demografice-vestul-estul-si-restul/
https://evadare.ro/economie/2-china-in-fata-crizei-demografice-si-dragonii-imbatranesc/
https://evadare.ro/economie/3-restul-omenirii-cata-frunza-si-iarba/
______
Din punctul meu de vedere, atat timp cat nu se ia in considerare si problema IQ-ului nativ, analiza demografica desi este corecta, este aporoape inutila.
This chart Shows The Intelligence of the Indigenous Peoples by Country
http://chartsbin.com/view/39457
Intelligence and the Wealth and Poverty of Nations
http://www.rlynn.co.uk/uploads/pdfs/Intelligence%20and%20the%20Wealth%20and%20Poverty%20of%20Nations.pdf
Race Differences in Intelligence
https://lesacreduprintemps19.files.wordpress.com/2012/11/lynn-race-differences-in-intelligence.pdf
Thirty Years of Research on Race Differences in Cognitive Ability
https://www1.udel.edu/educ/gottfredson/30years/Rushton-Jensen30years.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=yNUK2crjmlY
https://r3media.ro/slovacia-accepta-sa-faca-plata-in-ruble-pentru-gazele-din-federatia-rusa-in-timp-ce-un-oficial-din-cehia-spune-ca-nu-prea-exista-solutii-alternative-pentru-europa-la-stoparea-furnizarii-de-gaz-rusesc/
Usor, usor, intra in top monezi folosite in comertul international, daca nu vine razboiul mondial.
Ca sa plateasca ruble, trebuie sa cumpere ruble – de unde cumpara Slovacia ruble? De la Banca Natională a Rusiei? Si in ce ii plateste si cum? Cu dolari, euro? Dar cum cumpara rublele efectiv, trimite masini cu bani?
Numai Dumnezeu are raspuns la intrebarile dvs…
Urmaresc declaratiile oficiale ale Chinei si ele au o duritate extrema cand vine vorba de SUA:
“Este inacceptabil dublu standard prin care simpatizezi cu refugiații din Ucraina, în timp ce închizi ochii în fața refugiaților din țările Orientului Mijlociu, Africa și America Latină. Este inacceptabil dublul standard prin care răniții civilii din Ucraina sunt catalogați crime de război, în timp ce accepți firesc prejudiciul făcut civililor din Republica Federală Iugoslavia, din Afganistan, Irak și Siria”, a declarat Wang Wenbin (purtator de cuvant al Ministerului de externe chienz) sau
„Statele Unite încearcă să calomnieze China și să facă presiuni asupra noastră, este extrem de iresponsabil și nu va ajuta în niciun fel la rezolvarea problemei. Suntem împotriva ei și pur și simplu nu putem accepta poziția SUA” sau
“Este necesar ca lumea să renunțe la mentalitatea Războiului Rece și să fie respectate preocupările rezonabile de securitate ale tuturor țărilor, pentru ca prin negocieri să fie stabilit un mecanism european de securitate echilibrat, eficient și durabil”, a declarat astăzi președintele Chinei, Xi Jinping sau
“Remarcând că există un context istoric complex și special în problema ucraineană, China înțelege preocupările legitime de securitate ale Federației Ruse, a declarat astăzi Consilierul de stat – ministrul chinez de Externe, Wang Yi… sau
„Cooperarea dintre Rusia și China nu are granițe. Aceasta privește măsurile bilaterale de menținere a păcii și securității, precum și măsurile comune de rezistență la hegemonie”, a declarat Wang Wenbin.
Deasemeni urmaresc si declaratiile Indiei, Venezuelei, Egiptului, ale Arabiei Saudite (clare si ele prin refuzul de a mari substantial productia de petrol), Iranului, a unor tari din Africa etc…. oare nu pare ca SUA, UE, Japonia, Australia, Canada si Noua Zeelanda sunt de fapt cele izolate ? Sau ma insel….
Discuția este lungă – ce trebuie să reținem:
1) nu exista alternativa la SWIFT – exista unele metode antice, dar asta inseamna intoarcerea cu vreo 200 de ani in urma
2) conform statisticilor SWIFT din FEBRUARIE 2022 (!), cele mai folosite monezi in comertul international sunt: USD (38.85%) si EUR (37.79); dupa ele vine GBP (6.76); moneda chinezilor are 2.23% si este pe locul 5; rubla nu este in top 20 ocupat de moneda cehilor (dinar daca nu ma insel)
https://www.swift.com/our-solutions/compliance-and-shared-services/business-intelligence/renminbi/rmb-tracker/rmb-tracker-document-centre
Prin urmare, cata vreme comertul are loc in aceste monezi ce inseamna asta?
1) tarile care au aceste monezi pot sa tipareasca in draci si sa cumpere ce vor cu ele (deoarece lumea le cere, cei care vand le primesc ca de aia sunt in top)
2) pe langa faptul ca daca ai o moneda in top, poti sa tiparesti fara sa muncesti si cu tipariturile poti sa cumperi, daca tu oricum trebuie sa muncesti ca sa faci produse si/sau sa exporti resurse pentru a primi aceste monezi, daca se mai intampla ca cineva sa iti taie si macaroana si sa nu mai ai acces la SWIFT, ce alternative ai? iti zic eu: barter (epoca medievala)
asta e situatia …
apropos de alternativa la dolar si la finantele vestului – China-Rusia incearca de mult timp sa faca schimburi in monezile proprii, dar nici macar pentru schimburile directe intre ei nu au reusit; dincolo de mac-macul general, as dori sa mai subliniez unele aspecte:
1) atat China cat si Rusia sunt profund capitaliste, adica au companii mare parte private – ca aceste companii au acces la credite garantate de stat in functie de cine bate din palme, e alta treaba; dar companiile in sine nu pot sa lucreze in ruble sau in yuani deoarece exista comert international si fiecare companie privata are nevoi vaste si foloseste ce se foloseste la nivel international; guvernul chinezi nu poate obliga o companie chinezeasca sa plateasca rusilor ruble – de unde sa ia aceasta companie ruble? sa zicem ca le cumpara, dar de unde le cumpara? ca sa existe ruble in China inseamna ca cineva sa le aiba de la rusi, adica rusii sa fi venit ei cu bani si sa cumpere ceva de la chinezi; dar cum rubla e foarte volatila (ca orice moneda a unei tari unde seful bancii centrale este schimbat de presedinte daca nu face ce i se spune), nicio companie chinezeasca nu ar avea curaj sa tina prea mult timp rublele si sa faca depozite cu ele pentru a avea ulterior sa vanda celor care cauta sa le cumpere pentru a plati importurile de resurse;
2) chinezii au copiat avionul de lupta al rusilor si l-au clonat; rusii s-au prins si le-au interzis sa il mai exporte si i-au pus sa le si plateasca drepturi de proprietate intelectuala pentru fiecare avion produs; singura legatura puternica intre Rusia si China este ura fata de Imperiul Anglo-American si dorinta de afirmare in contextul in care imperiul se cam retrage din lume si nu mai e interesat sa fie politai global
3) India, fara ingrasamintele rusesti, ramane in aer – atat de subdezvoltata este incat ditamai tara cat un continent nu e in stare sa aiba propriile fabrici de ingrasaminte chimice pentru a produce de mancare pentru propriul popor; intr-adevar gazul ieftin e cheia unor ingrasaminte ieftine, dar chiar si asa … SUA tolereaza atitudinea Indiei deoarece intelege situatia in care este
Cat despre celelalte tari ce sa zic? Venezuela nu mai este o tara, este un teritoriu ocupat de gasti. Gasca cu pustile face legea. Daca SUA doreste, un portavion poate sa termine cu gasca lui Maduro in maxim 2-3 zile. Egiptul de asemenea traieste din graul rusesc deoarece desi au pamanturi agricole bune si Nilul care le uda, egiptenii sunt prea lenesi ca sa munceasca pe caldura. Arabia Saudita este delegatul OPEC pentru discutiile cu Rusia si este cea mai castigata tara din acest razboi deoarece a explodat pretul petrolului. Arabia Saudita viseaza la noi sanctiuni prin care europenii sa nu mai vrea sa cumpere deloc petrol de la rusi pentru a putea vinde ei mai scump petrolul foarte ieftin pe care il au. Interesul sauditilor este ca razboiul sa continue. Ca monarhie absolutista (ca in evul mediu), sauditii nu au principii, ei chiar ii taie pe opozanti bucatele. Sauditilor nu le pasa de nimic altceva decat de bani. Iar Putin i-a facut foarte bogati recent, e firesc sa il aplaude si sa ceara lungirea razboiului.
Evident ca exista un asterisc la toate acestea – daca pica sistemul financiar asa cum il stim (in cazul unui razboi mondial), dupa resetare probabil tarile cu resurse si oameni muncitori o vor duce mult mai bine relativ cu altii care vor muri de foame. Dar ca sa intelegem cum va fi, sa ne uitam acum in Africa care nefiind ancorata la finantele mondiale (nu prea le mai da nimeni credite) traiesc relativ sustenabil si de descurca fiecare cum pot, unii mai bine (Nigeria) altii mai prost (Somalia)