Suceala PNL-ului

Despre gresala lui Marian Munteanu de a se inhaita cu gruparile participante in jaful facut asupra Romaniei de zeci de ani, am mai vorbit pe scurt in articolul intitulat “Suceala lui Marian Muteanu“. Pe scurt, mentionam acolo ca Muteanu prin alinierea la PNL nu face decat sa se auto-anihileze, practic sa nu mai fie Marian Muteanu, din punct de vedere al potentialului politic. Caci Munteanu nu e interesant ca politician pnl-ist, ci ca politician ortodox nationalist si ideal cu o strategie bine pusa la punct de preluare a puterii si schimbare a sistemluui.

In ciuda gargarei generalizata si a certarii cu diavolul (despre care am explicat aici – pro/contra nationalism, pro/contra ortodoxism, pro/contra extremism etc), dincolo de ce nu era greu de vazut ca urmeaza sa se intample, Munteanu a gresit prin prisma ca cine nu isi zideste casa pe o fundatie solida, va fi spulberat. Ori facandu-te frate cu dracu doar ca sa treci o ipotetica punte (doar in mintea sa Munteanu stie ce punte a incercat el sa treaca cu incuscreala asta) nu e tocmai o strategie viabila de a-ti construi o fundatie solida a unei constructii care sa aiba vreo relevanta.

Dar sa il lasam pe Muteanu si sa vedem PNL-ul cum o sa urmeze lui Munteanu in marsul spre irelevanta in politica romaneasca. Ce actiune mai penibila numirii si renuntarii la numirea lui Munteanu poate face PNL-ul? Poate exista o miscare mai penibila ca asta? DA! Culmea ca penibilul nu are culme si poate fi oricand copt si dospit pentru a se umfla din ce in ce mai mult. Si numele acestui penibil este PREDOIU.

O caricatura de om, o mascota care are un discurs de tocilar balbait care la lansare a tinut un discurs jalnic si plictisitor. Oamenii au urmarit rezultatul sedintei PNL mai ales pentru spectacolul jalnic care era de asteptat, pentru baia de sange (bloodbath) politica in care se scalda acest partid penibil. Nu doar ca au fost penibil prin faptul ca candidatii anteriori au ajuns sa fie anchetati de DNA si sa aiba probleme cu … coruptia, nu doar ca au fost penibil prin faptul ca la doar cateva zile dupa caderea variantei Orban l-au numit pe Munteanu aiurea fara nici o pregatire, fara nici o justificare, cu explicatii neclare si fara un plan bine pus la punct. Nu doar ca acum sunt penibili sa dea inapoi, doar pentru ca Munteanu a fost acuzat de legionar de 2-3 asociatii evreiesti.

Dar in esenta, de ce e penibil PNL ca renunta la Munteanu? Pai in primul rand, daca numirea lui nu a fost din punct de vedere electoral o gresala prea mare, Muteanu avand sansa sa aduca o victorie pentru PNL, fara prea mari probleme, lepadarea de el cu siguranta va determina ca PNL-ul sa piarda si votul ortodocsilor extremisti de dreapta (cam 80% din populatie) care nici macacr nu erau decisi daca sa il voteze sau nu pe Munteanu. PNL-ul a pierdut un pariu important. Daca rezista acestui bombardament mediatic, devenea partid victima si castiga precum Klaus: pe ochi frumosi. Klaus de ce a castigat? De bun ce era, de destept ce era, de frumos ce (nu) vorbea? Nu! Klaus a castigat pe fond emotional, mai precis pe fond de emotie negativa cu privire la Ponta. Altfel spus, Ponta si PSD-ul au mintit atat de mult si de pervers cu privire la Klaus incat au determinat oamenii sa vina la vot. La fel s-ar fi intamplat si cu Munteanu, e la mintea cocosului sa nu vezi treaba asta. Cu toate acestea, PNL-ul nu a inteles nici macar acest ABC simplu al unor trenduri de influentare a deciziei politice a alegatorilor. Dar chiar si daca nu intelegea mecanismul, pun si eu o intrebare simpla: au facut macar un sondaj de opinie din scurt sa vada cum evolueaza preferintele bucurestenilor cu privire la Marian Munteanu?

In esenta, pe scurt, lipsa de strategie politica a PNL-ului explica cumva si nepregatirea, amatorismul si prostia din activitatea politica parlamentara si de conducere specifica politicienilor nostri. Nu doar coruptia si hotia politicienilor sunt de vina in Romania, dar lipsa oamenilor de calitate, profesionisti, cu gandire strategica si care sa lucreze cu pixul si hartia in elaborarea unei actiuni nu sunt deloc specifice doar activitatii politice ci sunt metehne care se manifesta peste tot. Din pacate ies la iveala doar cand sunt catastrofe sau cand sunt tensiuni, ca in rest, bagam papagalul in fata si treburile merg inainte, vrem nu vrem.

Politic, dupa atatea balbaieli, PNL au aruncat in fata pe cel mai prost candidat care va finaliza procesul de autodistrugere, pregatind terenul pentru orice surpriza. Nu doar ca dreapta romaneasca este la pamant, nu doar ca stanga este oricum la morga, problema este ca partidele actuale nici macar nu realizeaza situatia in care se afla si nu sunt constienti de cateva masuri minimale care pot fi luate, cum ar fi de exemplu schimbarea fetelor. Cel mai simplu manual de managementul crizelor pentru partidele politice cu asta incepe: la vremuri noi, oameni noi. Pana si comunistii stiau asta! Nu insa si PNL-ul care ne oboseste cu aceleasi personaje obosite care au pierdut de nenumarate ori.

Haos total pe piata electorala. Suceala liberala nu este particulara, nu este singulara, este un nou fenomen. Intrebarea ramane ce se va naste din aceasta suceala. Ce se va naste din acest haos creator, propice aparitiei si cresterii rapide a unor noi serii de partide?

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.