Germania catre Grecia: lasa-ma sa te las

Dupa ce au amenintat ca un referendum OXI va insemna ruperea Greciei din UE, germanii nu se hotarasc daca sa ii elimine sau nu pe greci, daca sa accepte sau nu ruperea de facto a grecilor de uniunea fara unitate si continua un discurs absurd din care nu intelegem mare lucri. Pana una alta ECB pompeaza bani in bancile grecilor care continua sa sufle hartiile de 50 de euro pentru greci si cele de 100 sau peste pentru nemtii aflati la concediu in Grecia. Intre timp insa grecii nu au au reactionat cum se asteptau majoritatea, adica precum americanii care dau foc la masini, asalteaza magazine si ataca politia. Paradoxal, in Atena, dupa cum relateaza nu doar turistii ci si reporterii delegati de marile trusturi, aproape ca nimic nu s-a schimbat …

Sa revenim insa la ce mai zice Merkel si la care e stadiul negocierilor, daca mai exista negocieri si daca cineva mai cere ceva concret vreunei parti, in afara usilor inchise din spatele carora nu vom putea afla prea mult insa:

– Merkel spune ca daca propunele de reforma ale grecilor sunt satisfacatoare, anumita finantare pe termen scurt va fi oferita chiar inainte de implementarea oricaror actiuni; adica daca pur si simplu grecii le zic nemtilor: da, vom implementa masuri de austeritate, etc, nemtii le vor oferi finantarea; nu se mentioneaza insa ce intelege Merkel prin termen scurt;

– Merkel spune ca ajutorul pe termne scurt depinde de propunerile pe termn lung;

– Merkel spune ca Grecia are nevoie de un program pe mai multi ani

– Merkel spune ca propunerile grecilor trebuie sa mearga dincolo de ceea ce institutiile Troikai au cerut inaintea referendumului;

– Merkel spune ca Grecia va avea nevoie de masuri puternice pentru a umple gaura de finantare din cauza deteriorarii economiei;

– Merkel: EU va aborda problema poverii datoriei grecesti la sfarsitul procesului;

– Merkel spune ca liderii europeni nu au discutat marimea pachetului de ajutor;

– Merkel spune ca nu este in mod special optimista in privirea Greciei

– Merkel exclude reducerea datoriilor

– Merkel spune ca la briefing-ul Bancii Centrale Europene s-a semnalat nevoia ca Duminica sa se ia o decizie in privinta Greciei

Sursa rezumatului: zerohedge

Concluzie: pana Duminica ramane cum am stabilit.

troika-ultima-propunere

Grecii au votat OXI!

ggohi2

La numararea a peste 20% din voturi, procentul taberei NU este de 60% vs 40% si rezultatul este deja previzibil. Guvernul a anuntat planul Nemesis – scoaterea armatei in caz de necesitate. Situatia in Grecia insa este calma, multe bancomate inca functionand duminica seara.

De asemenea, nu s-au semnalat probleme cu aprovizionarea magzinelor sau a peco-urilor nici macar in cele mai indepartate insule.

Vom reveni cu noutati de la fata locului.

Referendumul naste disensiuni chiar si in Biserica Ortodoxa Greaca

Unii au aplaudat si altii l-au huiduit pe mitropolitul Anthimos cand la sfarsitul unei predici a declarat ca, desi fiecare este liber sa voteze cum vrea, el va vota DA, pentru ca Grecia sa ramana in inima Europei.

De asemenea, intr-o declaratie facuta Miercuri, mitropolitul a notat: “Trebuie sa le promitem copiilor nostri o Grecie a progresului si a cresterii. O Grecie care se va misca cu incredere si siguranta, sange din sangele si inima familiei europene”. (sursa)

preot-grecia-protest

Biserica Ortodoxa in Grecia este atat de puternica incat orice sugestie in privinta alegerilor are efecte puternice in randul enoriasilor. Insa nu toti preotii sunt de partea mitropolitului Salonicului in privinta referendumului, mai ales avand in vedere presiunea Uniunii Europene in ceea ce priveste casatoriile homosexuale si propaganda homosexuala in scoli. Insa chiar in privinta austeritatii, multi preoti au manifestat direct cu protestatarii la marsurile recente de sustinere a votului negativ de duminica.

 

Grecia – relatari de la fata locului

15.07.02-coada piraeus

Cativa cititori ai blogului nostru care sunt in excursie in Grecia ne-au trimis emailuri prin care ne detaliaza cum se prezinta situatia la fata locului. Iata cateva relatari

31 iulie – Andrei:

Am ajuns ieri la Seres (30 Iulie) pentru un popas de o zi. Nu mi s-a parut nimic diferit de alte dati. Nu am vazut cozi la bancomate (de fapt nu am prea vazut bancomate), nu am vazut cozi la benzinarii si nici rafturi goale in magazine cum am citit pe Reuters. Azi la plecare, la hotel ne-au intrebat daca vrem sa platim cu cardul, ceea ce ne-a surprins. In plus, ne-au oferit si factura, desi multi zic ca grecii nu iti dau bon ca sa nu plateasca impozitele …

2 Iulie – Horia:

Am vorbit azi cu un taximetrist in Corfu. Ne-a zis ca nu duc lipsa de turisti. Maine o sa vina trei croaziere cu vreo 3000 de pasageri in total. Din mai pana in octombrie, in fiecare an ajung cateva sute de croaziere cu zeci de mii de turisti. Taximetristii nu o sa moara de foame. L-am intrebat ce o sa voteze duminica, da sau nu. Nu! Eu votez NU! Toati grecii voteaza la fel. I-am zis ca exista sondaje conform 60% o sa voteze da. Nu stiu ce sa zic, mi-a raspuns, dar eu pe toti care ii stiu, i-am auzit ca o sa voteze nu. Nu am mai intrat in detalii cu el … Pe drum, a oprit si la un peco unde aveau benzina si nu era coada. Ce m-a mirat, ca desi pe insula, benzina nu era decat cu 5 centi mai scumpa ca pe continent.

15.07.02-secera

Podemos, viitorul partid care va conduce Spania, a organizat un miting spontan de spijinire a grecilor

spania-podemos

Spaniolii protesteaza in sprijinul grecilor si impotriva masurilor de austeritate impuse de Troika – stiind ca dupa greci, in curand urmeaza si ei sa intre in aceleasi tratative.

Pablo Iglesias, unul dintre liderii partidului Podemos din Spania a declarat ca rolul FMI-ului in Grecia este unul de terorism financiar si ca FMI-ul intreprinde o operatiune mafiota.

Protestantii s-au alaturat live manifestantilor din Atena in sprijinul guvernului si organizatorii au promis chiar un interviu live cu Tsipras.

Alberto Garzón, candidatul pentru postul de prim-ministru la viitoarele alegeri a declarat si el: “Eurogrupul ameninta democratia greceasca” si “lupta poporului grec este si lupta poporului spaniol”.

Sursa: The Spain Report

Alles Kaput: Ministrii de finante ai zonei Euro refuza solicitarea grecilor de referendum

grexitIntalnirea de azi a ministrilor de finante ai zonei Euro va fi momentul decisiv in care s-a hotarat excluderea Greciei din UE. In urma miscarii surprinzatoare de azi-noapte a prim-ministrului Tsipras de a solicita referendum pe tema memorandumului, ministrii au concluzionat ca deadline-ul programului actual de bailout expira pe 30 Iunie si cum referendumul va fi prea tarziu, nu accepta prelungirea termenului.

Altfel spus, Grecia nu are de ales si trebuie ca luni la prima ora (daca nu cumva chiar Duminica) sa accepte neconditionat memorandumul pentru prelungirea bailout-ului.

Singura veriga care mai leaga Grecia de UE este BCE care va hotara daca sa prelungeasca sau nu finantarea bancilor elene. In Grecia insa, deja de azi-noapte au inceput sa se faca cozi la bancomate. Ba chiar, astazi Reuters specula ca sunt cozi si la unele hypermarketuri, desi cozi la hypermarket putem gasi sambata in orice mall si din Romania.

Iata un fragment din comunicatul ministrilor de finante:

“Eurogrupul ia nota de decizia guvernului grec de a organiza un referendum, care e de asteptat sa aiba loc Sambata, 5 Iulie, care va avea loc dupa expirarea programului de bailout actual. Aranjamentele financiare actuale cu Grecia vor expira pe 30 Iunie 2015, precum si acordurile legate de actualul program pentru Grecia ce include transferurile statelor membre ale zonei euro: SMP si ANFA.

Autoritatile zonei euro sunt gata sa faca orice e necesar pentru a asigura stabilitatea zonei euro. (sursa)

Iata si declaratia ministrului de finante Varoufakis la iesirea din cladirea in care a avut loc intalnirea la Bruxelles:

“O zi trista pentru Europa. Dar noi vom trece peste ea.”

Opinii: TSIPRAS SI ARTA RAZBOIULUI

Poate fi prea devreme sa il declar pe Tsipras invingator, dar nu ezit sa o fac. Desi inca nu si-a aratat asul din maneca – toate la timpul lor – miscarea cu referendumul este absolut geniala.

Faptul ca Tsipras, Varoufakis si mai toti grecii cu scaun la cap sunt de acord ca datoriile sunt imposibil de platit si trebuie facut default-ul este clar. Grecia are datorii de peste 300% din PIB si nici o sansa sa le plateasca. Cata vreme o tara nu are perspective de dezvoltare, investitiile vor fi zero si fara investitii dezvoltarea este imposibila. Dar nu doar investitiile sunt problema, ci si forta de munca calificata si mintile luminate. In toata perioada asta de “austeritate”, somajul a crescut si grecii care au putut au emigrat. Grecia nu are alternative, europenilor le-ar conveni sa stranga cu usa pe greci, sa ii dea exemplu spaniolilor, portugheilor, irlandezilor, italienilor si francezilor, chiar daca e clar pentru toata lumea ca nu exista perspectiva platii datoriilor, oricate taieri s-ar face. (CONTINUARE)