Grecia – relatari de la fata locului

Cativa cititori ai blogului nostru care sunt in excursie in Grecia ne-au trimis emailuri prin care ne detaliaza cum se prezinta situatia la fata locului. Iata cateva relatari 31 iulie – Andrei: Am ajuns ieri la Seres (30 Iulie) pentru un popas de o zi. Nu mi s-a parut nimic diferit de alte dati. Nu am vazut cozi la bancomate (de fapt nu am prea vazut bancomate), nu am vazut cozi la benzinarii si nici rafturi goale in magazine cum am citit pe Reuters. Azi la plecare, la hotel ne-au intrebat daca vrem sa platim cu cardul, ceea ce ne-a surprins. In plus, ne-au oferit si factura, desi multi zic ca grecii nu iti dau bon ca sa nu plateasca impozitele … 2 Iulie – Horia: Am vorbit azi cu un taximetrist in Corfu. Ne-a zis ca nu duc lipsa de turisti. Maine o sa vina trei croaziere cu vreo 3000 de pasageri in total. Din mai pana in octombrie, in fiecare an ajung cateva sute de croaziere cu zeci de mii de turisti. Taximetristii nu o sa moara de foame. L-am intrebat ce o sa voteze duminica, da sau nu. Nu! Eu votez NU! Toati grecii voteaza la fel. I-am zis ca exista sondaje conform 60% o sa voteze da. Nu stiu ce sa zic, mi-a raspuns, dar eu pe toti care ii stiu, i-am auzit ca o sa voteze nu. Nu am mai intrat in detalii cu el … Pe drum, a oprit si la un peco unde aveau benzina si nu era coada. Ce m-a mirat, ca desi pe insula, benzina nu era decat cu 5 centi mai scumpa ca pe continent.

Read more

Podemos, viitorul partid care va conduce Spania, a organizat un miting spontan de spijinire a grecilor

Spaniolii protesteaza in sprijinul grecilor si impotriva masurilor de austeritate impuse de Troika – stiind ca dupa greci, in curand urmeaza si ei sa intre in aceleasi tratative. Pablo Iglesias, unul dintre liderii partidului Podemos din Spania a declarat ca rolul FMI-ului in Grecia este unul de terorism financiar si ca FMI-ul intreprinde o operatiune mafiota. Protestantii s-au alaturat live manifestantilor din Atena in sprijinul guvernului si organizatorii au promis chiar un interviu live cu Tsipras. Alberto Garzón, candidatul pentru postul de prim-ministru la viitoarele alegeri a declarat si el: “Eurogrupul ameninta democratia greceasca” si “lupta poporului grec este si lupta poporului spaniol”. Sursa: The Spain Report

Read more

Opinii: TSIPRAS SI ARTA RAZBOIULUI

Poate fi prea devreme sa il declar pe Tsipras invingator, dar nu ezit sa o fac. Desi inca nu si-a aratat asul din maneca – toate la timpul lor – miscarea cu referendumul este absolut geniala. Faptul ca Tsipras, Varoufakis si mai toti grecii cu scaun la cap sunt de acord ca datoriile sunt imposibil de platit si trebuie facut default-ul este clar. Grecia are datorii de peste 300% din PIB si nici o sansa sa le plateasca. Cata vreme o tara nu are perspective de dezvoltare, investitiile vor fi zero si fara investitii dezvoltarea este imposibila. Dar nu doar investitiile sunt problema, ci si forta de munca calificata si mintile luminate. In toata perioada asta de “austeritate”, somajul a crescut si grecii care au putut au emigrat. Grecia nu are alternative, europenilor le-ar conveni sa stranga cu usa pe greci, sa ii dea exemplu spaniolilor, portugheilor, irlandezilor, italienilor si francezilor, chiar daca e clar pentru toata lumea ca nu exista perspectiva platii datoriilor, oricate taieri s-ar face. (CONTINUARE)

Read more