Ce are de învăţat România din ce se întâmplă în Israel?

Drone

De mai multe ori am atras atenţia pe acest site că Israel nu se alătură sancţiunilor împotriva Rusiei ci chiar continuă să facă afaceri. Într-un mod miraculos, SUA trece cu vederea acest aliat care primeşte aproximativ 3 miliarde anual pentru apărare, ca ajutoare umanitare din partea SUA deşi teoretic Israel este un stat independent care are o industrie militară şi care poate singur să îşi producă arme şi să se apere.

Aşadar, am văzut cât de importante sunt dronele şi cum practic acestea au neutralizat apărarea israeliană în acest atac. Cu toate acestea România topeşte miliarde aiurea pe F35-uri în loc să cumpere ceea ce s-a dovedit util. La ce le folosesc ruşilor avioanele de generaţia a 5-a, faimoasele Suhoaie, dacă nu pot nici măcar să se apropie de linia frontului deoarece anti-aeriana ucraineană, aşa distrusă şi lipsă cum este le poate da jos. Prin urmare, deoarece sunt mai flexibile decât lansatoarele de pe submarine, ruşii folosesc ditamai avioanele pe post de lansatoare de rachete, deoarece nu prea mai au lansatoare şi rachete şi prin urmare folosesc avioanele. Mulţi râd de ruşi că au repus în funcţiune bombardiere antice de pe vremea URSS, dar acestea sunt suficiente pentru a lansa rachete asupra Ucrainei de la distanţe de sute de km, în siguranţă.

Epoca avioanelor este de mult dispărută dar românii trebuie să toacă miliardele pe avioane scumpe, proaste, care se defectează des, care costă imens mentenanţa la ele şi care pot fi date jos uşor cu anti-aeriene oricât de invizibile sunt ele. De ce nu lansează ruşii asupra ucrainienilor şi invizibilele lor, credeţi că nu au? Deoarece radarele în ziua de astăzi sunt foarte ieftine şi controlate automat. Folosind inteligenţa artificială, sistemele de radar pot funcţiona chiar autonome conectare la apărarea anti-aeriană şi pot da jos cu avioanele.

Dronele palestinienilor au făcut dezastru în rândul apărării evreilor. Ziceam despre drone într+un articol trecut:

Ucrainienii au avut numeroase lovituri în interiorul Rusiei. Cum de reuşesc? Simplu, aruncă multe drone spre ruşi, aceştia dau jos multe, dar nu toate şi cele care rămân mai fac poc-poc, fie peste o maşină, fie peste o clădire în Moscova, fie – mai rar – peste avioane.

Dronele sunt mici şi multe şi apărarea antiaeriana nu poate face faţă de nicio parte.

Sursa

Într-adevăr în programul de achiziţii al armatei este şi un număr de Bayraktare dar acestea sunt cam depăşite deja. Ce nu înţeleg ai noştri conducători este că nu achiziţia contează ci dezvoltarea de producţie. Cele 3-4 miliarde pompate aiurea în escadrila de F35-uri ar putea fi folosiţi pentru a lansa câteva fabrici de drone sau măcar de componente pentru drone pentru a stimula industria locală. Cererea de drone cu siguranţă este în creştere şi va fi pe măsură ce războiaele se extind după cum vedem şi o industrie locală pregătită cât de cât pe un segment de AVANGARDĂ care s-a dovedit cu vârf şi îndesat în Războiul din Ucraina şi mai nou în Siria şi în Israel. Ca fapt divers, vă reamintesc că americanii au dat săptămâna trecută jos cu o dronă a turcilor în Siria.

În final nu am decât de zis că deja resturile de dronă care au ajuns la noi sunt ca un semn trimis dinainte ca să ne pregătim al tipului de război de care vom avea parte. Rachete şi drone!

Sancţiuni

Ziceam la începutul articolului că Israelul nu s-a alăturat sancţiunilor menţinând relaţii cordiale şi de afaceri cu Rusia, poate chiar mai mult decât Turcia. Cum Turcia este nealiniată, Israel a făcut o mişare anti-americană care ar trebui să dea lecţii liderilor mioritici. De ce a făcut Israelul aşa ceva? În primul rând deoarece are cohones. Liderii israeliteni au cohones pe când ai noştri sunt domnişoare care se duc la discuţiile cu stăpânii punând fundul în faţă şi plecând capul.

În al doilea rând, Israel nu a dorit să provoace Rusia, fiind evident în război cu Hamas care e sprijinit de Iran care e partener al ruşilor. Israel vrea ca Rusia să nu sprijine Iranul în viitorul atac. De asemenea Israel a obţinut de la ruşi dreptul să lovească anumite ţinte în Siria unde ruşii teoretic sunt protectori. Ruşii au măcănit de câteva ori că Israelul nu are niciun drept să lovească obiective din Siria şi chiar au ameninţat că vor da jos cu avioanele Israelului dacă vor mai face incursiuni. Rusia de asemenea, la nevoie, se poate uni cu Turcia şi pot lovi puternic Israelul, dacă Putin doreşte vreodată să se lepede de Assad sau dacă Assad nu mai poate controla Damascul. Tot ce doreşte Putin este acel port la Marea Mediteraneană şi dacă turci l-ar garanta …. De altfel sunt sigur că Erdogan i-a propus lui Putin de multe ori că îi garantează Latakia dacă îl lasă să îl termine pe Assad şi împreună ar putea chiar să termine pe kurzi care sunt sprijiniţi de americani.

Dar extinderea spre sud a Turciei şi o eventuală victorie asupra kurzilor din Siria ar întări prea mult Turcia, ceea ce nu convine Rusiei deoarece Turcia încă este membră NATO şi după o eventuală victorie în Siria poate i-ar veni chef să ataşeze la Noul Imperiul Otoman şi Crimeea. În plus, cum Erdogan e răzgândac, Putin nu are încredere în el, de aceea îl preferă pe Assad.

În concluzie, iată că deşi Israel este teoretic partener al Rusiei cu privire la sancţiuni, are acum sprijinul total al SUA. Cu adevărat lobby-ul românesc în SUA nu se poate compara însă cu lobby-ul evreiesc. Dar asta nu înseamnă deloc că nu ne putem urmări interesele.

Evident a discuta despre relaţii economice cu Rusia la noi acum pare blasfemie. Este însă doar prostie de neînţeles pentru orice om întreg la minte care urmăreşte interesul ţării noastre nu al stăpânilor.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.