Nu îl ascultaţi pe Constantinescu, bursa nu va creşte în 2024!

Nu doresc să dau sfaturi financiare sau mai bine zis nu doresc să mă închidă ăştia că dau sfaturi financiare fără să am nu ştiu ce patlama de ştiri oficiale.

Există un nene, Sorin Constantinescu pe Youtube care îndeamnă lumea să cumpere acţiuni deoarece companiile româneşti mari nu vor pica niciodată. Sfaturile lui sunt cumva mainsteam şi ar fi ok într-o economie normală dar trebuie din nou să clarificăm unele aspecte deoarece dl Constantinescu vorbeşte repede, pe scurt şi incomplet, are o logică sumară şi o perspectivă cvasi-becalistă asupra afacerilor.

În primul rând, dacă privim la rece, România este vecină cu un război, deci a băga banii în România este un risc maxim. După cum ştim din cărţile de finanţe, din educaţia financiară pe care dl Constantinescu pretinde că o are, investiţiile se împart în grade de risc şi fiecare investitor trebuie să aibă cât de cât un plan de investiţii, pe grade de risc, mai tehnic zis o segmentare. Concret, fiecare trebuie să ştie, pe lângă suma pe care o are de investit, care poate fi predictibilă sau dinamică, ce segmentare a riscurilor îşi alege. Iată de exemplu o schema de risc, de bun simţ.

Împărţeala acestor segmente de risc depinde însă şi de ce bani aveţi, de obiective, de cunoştinţe etc. În general, cei care întreabă aiurea pe live-uri întrebări de investiţii în general nu ştiu de importanţa acestei împărţeli fără de care există riscul ca toată suma investită să fie pe roşu şi oamenii să rămână săraci, investind chiar banii de care au nevoie.

Catalogarea riscului de asemenea este o chestiune complicată în care mulţi cad în capcana subiectivismului. De exemplu, dl Constantinescu crede că UE e bună şi Green Deal e chiar cool şi nu va afecta Transgaz. Hidroelectrica va dudui deoarece investeşte în panouri. Eu însă, am văzut nenumărate panouri bombardate în Ucraina şi evident infrastructura energetică, prin urmare văd cu alţi ochii riscul acţiunilor companiilor de energie din indicele BET.

Chiar dacă teoretic acţiunile sunt de risc mediu sau obligaţiunile suverane de risc scăzut, geografia contează, prin urmare, dată fiind situaţia de la noi, şi acţiunile şi obligaţiunile eu le-aş cataloga la roşu, alături de 99% dintre investorii din lumea asta, care de aceea pompează bani în România deoarece trebuie să îşi verse undeva şi felia lor roşie şi crypto-ul deja e cam la graniţa dintre roşu şi galben.

Să vedem însă unde greşeşte Constantinescu când recomandă bursa românească: deşi în general investiţia în acţiuni ale unor companii mari e recomandată şi istoric indicii au adus randamente bune, eu cred că dat fiind proximitatea războiului, orice investiţie în România nu mai este pe verde ci începe de la galben, iar bursa românească după mine este pe roşu.

Dacă e să intrăm mai mult în amănunte şi în variante de investit, chiar şi leul este cumva pe galben, în sensul că pur şi simplu având investiţii în lei rişti ca la prima rachetă rusească care pică în Constanţa pe nepregătite să pierzi 25%.

Constantinescu se mai laudă că a tot recomandat anul trecut oamenilor să investească la bursă şi iată că bursa a crescut. E şi normal că preţul acţiunilor pe BVB a crescut dacă Constantinescu şi alţi 2-3 influenceri recomandă la sutele de mii de abonaţi pe care le au, printre care şi oameni cu bani, dar nu prea multă experienţă financiară s-au grămădit să îi asculte sfatul. Este un self-fulfillment prophecy în sensul că daca mulţi influenceri recomandă investiţia la bursă, oamenii se grămădesc şi preţurile acţiunilor cresc. E un fel de pump and dump sau mai bine zis un fenomen de reflexivitate al pieţei acţiunilor conform teoriei lui Soros. Chiar dacă Constantinescu nu a recomandat prea multe companii, simplul fapt că a vorbit de “marile companii energetice româneşti” deja e cumva un sector destul de generos, deci nu ar fi deloc exclus ca mare parte din creşterea de anul trecut să se datoreze lui Constantinescu.

Dar nu doar proximitatea războiului este un pericol pentru bursa românească ci şi alţi factori, printre care alegerile, socialismul, Green Deal etc. Cu privire la randamentul de 30% pe care îl laudă dl Constantinescu ca randament bun, ei bine, acesta nu este un randament deloc bun, deoarece Bitcoin a avut 160%. Pot spune că eu sunt geniu deoarece am recomandat Bitcoin tot timpul (de ex în 2019)? Nu, dar eu măcar explic omului de ce e bine sau nu să investească în ceva şi ce factori influenţează acel instrument. Ca fapt divers, 30% nu e mare brânză, e plin etoro de investitori cu randament peste 30% pe 2023 deoarece şi bursa din afară a dus-o bine. Comparaţia cu inflaţia de asemenea nu este relevantă, dacă dorim doar să avem un randament peste inflaţie, ne pierdem timpul aiurea cu investitul, ar fi mult mai simplu să lăsăm banii în obligaţiuni.

Restricţia de a discuta despre investiţii şi faptul că mai peste tot în lume sunt legi care interzic să recomanzi o companie anume, au rostul lor deoarece contează riscul, contează perioada, contează obiectivele fiecărui investitor şi prin urmare o soluţie care se potriveşte unuia, e total greşită altuia. De exemplu, dacă un milionar ca dl Constantinescu are deja proprietăţi imobiliare în afară, are bani în bănci străine şi mai are ceva bani cu care nu ştie ce să facă, e recomandat să investească la bursa noastră, deoarece totul ţine de acea felie verde-galben-roşu, şi el are suficient pe verde şi pe galben. Dar dacă cineva are 10.000 de euro de investit şi nimic mai mult, eu în locul lui mi-aş cumpăra Bitcoini şi poate o parte i-aş ţine cash la o bancă străină, deoarece în caz de război, dacă vrei să fugi, vei avea nevoie de ei rapid. În caz de război, dl Constantinescu poate renunţa total la investiţia la bursă dar omul cu 10.000 de euro în loc să poată măcar fugi şi supravieţui câteva luni în afară, cum poate să îşi tragă banii de la bursă care oricum peste noapte pot ajunge 5000 euro?

Chestiunea investiţiilor e complexă şi din păcate mulţi români nu se gândesc la investit. De departe, cea mai mare investiţie este dobândirea obiceiului de a evita creditul. Orice produs cumpărat pe credit costă dublu şi evident dacă te obişnuieşti să cumperi pe credit, cu greu te vei dezobişnui. Dacă însă vei reuşi, poţi începe să economiseşti şi chiar să investeşti. Cine reuşeşte să îşi gestioneze finanţele fără să apeleze la credit, va putea spera că poate trece şi la nivelul următor, alocat lunar un procent din venituri către investiţii.

O mare problemă cu investiţiile este că sfatul legat de studiu şi documentare este unul total nepractic. Volumul şi ideile sunt atât de vaste încât există riscul ca oamenii să rămână debusolaţi. De aceea se ajunge ca mulţi să investească după ureche şi lasă succesul pe seama norocului. De asemenea, ca orice skill performant, manualul nu prea e suficient să facem performanţă, oricât de bine ar fi scris: trebuie să învăţăm fie încercând noi multe chestii şi testând pe propria piele, fie uitându-ne la maeştrii în domeniu. Personal, am cam pierdut şi am învăţat din greşeli, deşi am şi studiat mult. Încă nu pot spune că am habar de investiţii, dar măcar pot să văd clar că reocmandările dlui Constantinescu nu sunt bune. Nici nu vreau să mai intru în cele cu privire la imobiliarele din Tenerife care de asemenea îmi par un pump&dump.

În concluzie, predicţia mea este nu doar că bursa noastră va fi pe minus în 2024, dar şi leul este acum extrem de instabil. Prin urmare, hodl!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.