Cine la omorât pe Navalnî – Deep State Rusia

Mă iertaţi că folosesc termenul de Deep State, specific SUA, cu privire la Rusia. Nu ştiu ce alt termen să folosesc deoarece nu prea se discută despre aşa ceva pe meleaguri mioritice, ci Putin e prezentat ca un dictator atotputernic.

Vă reamintesc ce am spus în articolul PUTIN VA FI ÎNLOCUIT. RĂZBOIUL VA CONTINUA că Putin e văzut de Deep State Rusia ca fiind prea slab şi prea tolerant cu Ucraina şi foarte probabil Medvedev îl va înlocui. Această schimbare nu este amânată din neputinţa Deep State-ului ci mai degrabă din cauza unor calcule, care anume e mai eficient. Şi deocamdată Putin a fost considerat mai eficient şi poate chiar i s-a dat un termen limită.

Vă amintiţi acele speculaţii legate de starea de sănătate a lui Putin, despre cum tremură el şi cum pare tensionat? Credeţi că de NATO îi e frică lui Putin sau de ucrainieni? Nu, lui Putin îi este frică de Deep State deoarece pus de o parte, chiar dacă va fi protejat de Deep State şi i se vor da onoruri pentru activiate, deci chiar dacă schimbul va fi unul pacifist, Putin are mulţi duşmani şi va trăi cu spaimă restul vieţii, dacă pierde poziţia actuală.

Prin prisma acestui scenariu, moartea lui Navalnîi capătă noi valenţe, mai ales că FSB a dat o tură pe la puşcărie înainte de această moarte.

Un al doilea aspect care contează să ţinem cont când discutăm despre Rusia, este că spre deosebire de alte dictaturi, unde preşedintele scapă de orice chiar dacă face acte ilegale (cum e Biden) şi de asemenea foştii candidaţi sunt exterminaţi politic, financiar, mediatic şi chiar legal (vezi cazul Trump), Rusia este o stat unde legea e foarte puternică. Statul nu poate face prea multe decât prin lege. Faptul că sunt anumiţi judecători supuşi preşedintelui este un asterisc, care e similar tuturor ţărilor. Dar ce doresc să clarific este faptul că legea e fundamentală şi ruşii o respectă. De aceea nici nu a declarat Putin stare de război deoarece legal Rusia nu a fost atacată. Oricine se putea folosi de greşelile legale ale lui Putin pentru a-l deturna. Asta nu neagă că pot să existe lovituri sub centură, operaţiuni secrete, atentate plătite. Însă, orice face statul rus trebuie să aibă acoperire legală.

Este clar că moartea lui Navalnî are o singură ţintă: imaginea lui Putin. E la mintea cocoşului că Putin nu se putea teme de Navalnî prin primsma alegerilor însă este totodată clar că cu această ocazie, Putin va pierde foarte mult la imaginea de patriot, bărbat curajos, bărbat drept, fără teamă, fără frică că ce face el nu este apreciat de popor.

Mai degrabă, dacă cineva ar dori să producă anumite evenimente cu efect de drojdie care să dospească şi să producă o revoluţie, ar fi avantajat de acest eveniment.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.