Dacă e un moment oportun pentru China să “se unească” cu Taiwanul, acesta este

Nu ştim cât de mult se duce la fund Imperiul. Eşecul vizitei lui Biden este însă o premieră. Nu ştiu când o vizită deja anunţată a preşedintelui SUA a fost anunţată şi înainte să plece avionul, cealaltă parte a anulat întâlnirea. Nu ştiu când soldaţii americani din Orientul Mijlociu au mai fost magnet pentru rachete şi gloanţe cum se întâmplă acum. Tare mi-e teamă că în presă apar doar câteva dintre incidentele de atacare a bazelor americane din zonă.

Oricât de prietenoase ar fi guvernele statelor şi oricât de stabile se consideră bazele militare americane, când presiunea publică ca urmare a unor evenimente e suficientă se poate ajunge la dezastre în desfăşurare. Vă reamintesc că după încercarea de omorâre a lui Erdogan de către o grupare conspiraţionistă din sânul armatei, coordonată de americani, era cât pe ce ca americanii de la Incirlik să fie atacaţi de populaţie. Vă reamintesc că Incirlik este baza militară din Turcia unde SUA are nucleare (dacă le mai are şi nu le-a mutat la Deveselu).

La pachet cu tensiunile geopolitice este situaţia financiară. Dobânzile la bondurile de 10 ani ale guvernului sunt la record, creşterea şi-a revenit ciudat, deoarece în perioadă de criză teoretic cea mai puternică ţară a lumii e cea mai sigură şi bonurile de trezorerie ale celei mai puternice ţări a lumii sunt cele mai căutate. Nu acum!

The US 10-year Treasury yields are near their 16-year high level boosted by the prospects of another rate hike. Federal Reserve Chairman Jerome Powell on Thursday said that more interest rate hikes may be required to bring inflation down to a 2 per cent target because of a tight labour market and resilient US economy.

Sursa

Este clar că Israelul va distruge Gaza şi va fi stârni furie. De altfel, anularea vizitei de către liderii arabi de prin zonă nu s-a făcut deoarece aceştia sunt anti-americani, deoarece oricum sunt cam toţi cumpăraţi. Furia populară în urma distrugerii spiralului de către Israel a fost un act prin care Bibi a dorit să taie din faşă această tentativă a lui Bidon de a face pacea.

Nu cred de asemenea că alte ţări vor ataca Israelul. Vor fi unele incidente, unele lovituri, dar nicio ţară nu e dispusă să lupte pentru palestinieni deoarece nu se ajungea aici. Toţi care au vrut, au încercat deja şi au eşuat. Cei recenţi, sunt puşi toţi de americani, şi în Iordania şi în Egipt. Nu în Siria, dar Assad e oricum creştin şi nici el nu se înţelege cu musulmanii. În plus Putin e principalul fan al “the current thing” din motive evidente.

Problema este că livrarea de arme Israelului din stocul de rezervă destinat Ucrainei, denotă că SUA stă cam prost şi că poate este un tigru de hârtie. De aceea, cred că China va plusa pe ideea unificării cu Taiwanul mai ales că în 2024 sunt alegeri prezidenţiale în Taiwan. Nu cred că se vor risca să facă război, nu are sens. Deja chinezii lucrează acum la un program de integrare economică cu Taiwanul şi de … invitare a taiwanezilor să exporte mai mult în China, să facă afaceri mai mult în China.

Problema Imperiului este că pierderea din relevanţă afectează toate planurile şi se propagă în toate afacerile interne şi externe. Sunt multe exemple de astfel de decizii în care SUA a fost ignorată de parteneri. Pe lângă Arabia Saudită chiar şi Koreea şi mai ales Japonia au dat flit când li s-a propus să renunţe la petrolul rusesc şi să cumpere de la americani, din Alaska. Victoria din Irak a spălat puţin ruşinea pierderii din Vietnam, dar retragerile ruşinoase ulterioare din Afganistan şi Siria, denotă că Imperiul nu mai are sevă ci se prăbuşeşte. Israel îi va moşteni însă armamentul cu care îi va extermina pe cei dimprejur şi va face din nou un Mare Israel, după sloganul MIGA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.