Actualităţi din război

Planurile rămân

Nimic nou pe front. Nimic nou din cele ce ne interesează pe noi, legat de cele prognozate deja. Vă reamintesc:

2022 – Martie – GEOSTRATEGIC, UN RĂZBOI RUSIA-UE ESTE INTERESUL MAXIM AL SUA

Este evident că populaţia este sătulă. Nu doar că inflaţia are dinţi puternici şi erodează răbdarea oamenilor, dar în timp ce ucrainienii primesc de la statul irlandez cazare gratuită în hotelurile din Dublin, irlandezul de rând care vrea să lucreze în capitală, trebuie să plătească 1000E/luna chirie de om, trei oameni într-o cameră la 40km de capitală.

Din martie irlandezii anunţau că nu mai pot primi ucrainieni, dar cine să îi primească? Nu doar că povara financiară este imensă dar şi logistic abia fac faţă. Spre deosebire de portughezi care au integrat doar o treime din copiii ucrainienilor, în Irlanda 82% merg la şcoală (sursa). De unde bani că inflaţia sărăceşte europenii pe zi ce trece. Am ajuns de râsul americanilor! Iată ce titrează Wall Street Journal: Europeans Are Becoming Poorer. ‘Yes, We’re All Worse

Acum o lună am scris un articol PENCE CREDE CĂ RUSIA VA ATACA ROMÂNIA unde făceam şi referire la un comentariu mai vechi de-al meu cum că e la mintea cocoşului că Rusia pentru a da o lecţie europenilor nu va ataca direct Londra sau Berlinul ci mai degrabă Polonia sau România.

Faptul că americanii “prevăd” că Rusia va ataca şi alte ţări după ce termină cu Ucraina, nu e de mirare, de vreme ce asta e şi planul: extinderea războiului Rusia-UE şi încurajarea Rusiei să folosească arsenalul nuclear pe Europa pentru a rămâne fără stocuri când SUA va intra în război ca să facă pacea. Evident planul lor va fi dejucat de Dumnezeu cum nu se poate mai crunt, deoarece Dumnezeu urăşte pe cei care cel care seamănă vrajbă între fraţi. (Solomon 6, 19). Iar cei care au mâinile pline de sânge de acest război sunt americanii care le-au băgat în cap ucrainienilor stele verzi şi albastre. Fără gogoşile integrării în NATO, acest război nu ar fi existat.

Escaladare

Am amintit mai sus de faptul că francezii le oferă deja ucrainienilor rachete cu rază lungă care pot lovi Moscova. Deja iieri au lovit Ministerul Apărării cu drone. Nu ştiu dacă pot sau nu să lovească cu rachete. Necunoscuta este dacă ruşii au apărarea bună şi dacă o au dacă doresc să o folosească sau preferă să lase pe ucrainieni să lovească pentru a avea casus beli în ideea unei escaladări (poate la nucleare?). Dar despre escaladare am mai discutat aici şi într-un alt articol mai tehnic, care însă am uitat cum se intitulează şi în care prezentam o “scară” a escaladării până la războiul nuclear.

Ce avem nou ar fi că avioanele sunt promise şi probabil vor veni. De asemenea, Blinken a declarat că muniţiile cluster oferite ucrainienilor sunt o soluţie temporară, un “petec” până mai produc artilerie deoarece americanii au rămas fără muniţie, nu mai au ce să le dea. Dar dacă francezii au dat ok-ul pentru rachete de rază lungă, este clar ce va urma. Acestea pot face mult rău Rusiei dacă Ucraina începe să le folosească împotriva unor obiective importante ale ruşilor, cum ar fi infrastructură, centrale electrice sau chiar centre urbane.

Şi în finalul capitolului, chiar în timp ce scriu acest articol, ruşii au dat jos cu o dronă americană în Siria. Ne putem aştepta să lovească şi în avioanele Israelului? Nu cred, Israelul nu participă la sancţiuni şi nu dă nimic Ucrainei. Este cel mai apropiat prieten al SUA care este cel mai apropiat de Rusia. Bate şi Turcia la acest capitol şi chiar Austria.

Polonia-Belarus

Când auzi de mobilizare să te gândeşti că urmează războiul. Atât Polonia şi Belarusul au parte acum de un fel de mobilizare. Se transportă trupe către graniţă, se fac antrenamente etc. În cazul Belarus, deja avem faimoasa declaraţie a lui Lukaşenko că wagneriştii cazaţi de Belarus fac presiune pe el să le dea voie să facă o tură până la Varşovia. Săracul Lukaşenko are numai probleme cu războinicii ăştia, trebuie să îi ţină locului că altfel deja ar ocupa Polonia cum au ocupat Bahmutul … Dar declaraţiile pe cât de umoristice par, denotă ce urmează. Aceste lucruri spuse alături de Putin şi după ce Putin de asemenea a făcut declaraţia referitoare la Polonia cum că o parte din Polonia a fost “donată” de către URSS, nu sunt deloc întâmplătoare. Dar atacul nu va veni niciodată din partea Belarusului deoarece ei nu au de ce. Toate aceste chestiuni sunt mai mult defensive şi gargară războinică.

De ce sunt atât de guralivi ruşii cu privire la Polonia şi mai puţin cu privire la România? Deoarece pe de o parte polonezii şi-o caută cu lumânarea şi se cred teutoni catolici care creştinesc Rusia, conform nu ştiu căror profeţii, iar pe de altă parte România e cam irelevantă şi ruşii văd asta. Nu se poate compara ajutorul dat de România cu cel dat de polonezi care nu doar că le dau miguri, tancuri, le repară tancurile nemţilor, le dau ajutoare etc, dar le trimit şi soldaţi probabil plătiţi tot de statul polonez care să lupte pe front împotriva ruşilor. Este greu de spus în ce măsură fenomenul este “vina” statului sau ţine de cultura şi specificul polonezilor, care repet sunt fervenţi religioşi şi se cred “aleşi”, prin urmare, nu strică dacă mai fac un ban în Ucraina ca mercenari.

Marea Neagră

De departe cea mai nasoală evoluţie pentru noi românii este blocada ruşilor asupra navelor comerciale pe care au reluat-o ca pedeapsă pentru turci care au dat ok-ul primirii Suediei în NATO. S-a terminat cu bunăvoinţa lui Putin pentru “prietenul” Erdogan. Blocada înseamnă un nou val de inflaţie suprapus pe valul firesc al vremurilor inflaţioniste pe care le trăim în această epocă a decăderii şi imploziei Imperiului. După mine sunt următorii factori inflaţionişti care vor băga fiori pe spinare chiar şi pentru cei bogaţi dacă deocamdată au stat liniştiţi deoarece amploarea creşterilor va fi suficientă cât să pună sub semnul întrebării menţinerea fibrei sociale şi a unui stat funcţional.

  1. Problemele istorice – tipărirea de bani pe scurt, fenoment vechi, accelerat în 2008, continuat iraţional după, reluat absolut la cote cu totul aberante în plandemie şi care a produs un cancer care va fi imposibil de rezolvat prin mecanisme de control, practic ne trebuie o nouă economie
  2. Preţul petrolului: Arabia Saudită a anunţat benevol reducerea producţiei, deci fără vreun acord al cartelului. Între timp Rusia a depăşit Arabia Saudită la producţie, ruşii pompează deoarece au un răzbel de dus şi e normal. Dar petrolul va creşte şi “obiectivele verzi” ale turbaţilor din UE vor duce preţul la cote cu totul inimaginabile care vor afecta drastic nivelul de trai. Tot aici, la 2 aş adăuga preţul gazelor. Dacă iarna va fi iarnă, la iarnă viitoare nu va fi ca la iarna trecută
  3. Preţul grânelor – deşi mai există mici şanse, ruşii nu vor relua şi chiar dacă vor relua, vor fi distrus deja capacităţile logistice de export ale Ucrainei. Asta înseamnă creşterea preţului grânelor în întreaga lume şi presiune inflaţionistă pe mâncare în paralel cu ceilalţi factori. Noi avem alternative, din păcate grâul ucrainienilor va fi atât de ieftin şi alternativele lor limitate încât România va fi cumva ferită, deşi bineînţeles agricultorii care nu s-au trecut pe alte categorii de produse, vor avea dificultăţi majore în a vinde

Una peste alta, loviturile ruşilor asupra silozurilor ucrainienilor arată că pot şi că gândesc strategic când lovesc, nu consumă resurse aiurea. Sute de mii de tone de grâne au fost distruse cu câteva drone. Imaginaţi-vă numai câtă muncă şi câte resurse au fost consumate pentru producţia acestora. Ruşii au aşteptat şi au lovit tocmai când acestea trebuiau să fie transportate.

Ofensiva şi contraofensiva

Ofensiva ucrainienilor merge şi nu merge, nici nu prea ştim cum să evaluăm. Unii zic că stagnează, alţii că ucrainienii au recuperat mai mult teritoriu în această contraofensivă cât ruşii toată iarna. Mai ales unii experţi pe Facebook. Între timp, ofensiva ruşilor şi spargerea frontului în jurul Serhiivka în nord arată că ruşii au şi ei contraofensivă.

Realitatea este că ucrainienii au tot încercat să spargă frontul şi nu au prea reuşit nicăieri. Tot adevărat este că mare parte din forţele pregătite nu au fost folosite, dar ce pot face? Este evident că pe măsură ce trece timpul, ambele părţi îşi fortifică poziţiile şi acumulează trupe, resurse, au logistica pregătită şi orice avansare este dificil de realizat fără angajarea la unele sacrificii umane semnificative. Bahmut este un exemplu de zonă unde în paralel cu soldaţii ucrainieni profesionişti, ruşii “au ars” niscavai prizonieri folosiţi ca carne de tun pentru a se sacrifica şi a provoca un răspuns din partea locaţiilor ucrainienilor care urmau să fie ulterior lovite de artilerie. Cu această carne de tun în avangardă, ruşii au avansat şi au cucerit Bahmutul. Dar nu ştim dacă mai sunt dispuşi să facă asta încă o dată. Idem, nici ucrainienii nu prea mai au carne de tun de aruncat în artileria ruşilor. La asta însă poate ajutăm şi noi şi polonezii. Asta e rostul aşteptării actuale.

Linia de front este suficient de largă pentru a permite cumularea de trupe masive şi de frecuşuri şi tentative de spargere în paralel cu operaţiunile executate de drone care sunt imposibil de depistat toate oricât de avansată este tehnologia. Dronele sunt atat de uşor de manevrat, atât de mici şi atât de ieftine încât este imposibilă neutralizarea acestora. Personal cred că ruşii, dacă primesc de la chinezi ce trebuie, vor câştiga acest război cu ajutorul dronelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.