5 întrebări şi răspunsuri despre războiul Iran-Israel

Chiar a lovit Iranul vreun avion F-35?

Foarte puţin probabil. Dar fiind preţul acestor avioane, dacă unul era lovit, ar fi fost scandal mare în Israel şi s-ar fi cerut decapitări. Acurateţea rachetelor lansate de Iranului în acest atac nu a fost foarte mare şi cu excepţia lovirii a unuia sau două hangare de la o bază militară, alte obiective importante nu au fost identificate.

Deşi Israel cenzurează la sânge fotografiile cu daunele, imagini cu un F-35 neutralizat ar fi ieşit la suprafaţă până acum.

Poate Israel lovi Iranul având în vedere distanţa mare?

Se înţelege că nu întrebarea corectă este dacă poate lovi Iranul fără ajutorul SUA care nu doreşte acum ca Israel să facă nimic prea periculos.

Israel are 6-7 avioane de alimentare pentru fightere şi bombardiere, dintre care poate 4 sunt funcţionale la un moment dat şi pot fi folosite. Fiecare poate duce cu el 2-3 avioane fie fightere fie bombardiere, din cauza distanţei şi a combustibilului necesar.

Marea dificultate este alegerea unor ţinte care să îndeplinească cele două condiţii esenţiale: 1) să nu calce pe coadă SUA prin explodarea preţului petrolului 2) să şteargă ruşinea atacului şi să arate o capacitate de pedepsire suficientă pentru a descuraja o nouă reacţie a Iranului

Are Israel răbdare să treacă alegerile din SUA?

Nu, este prea mult timp. Data trecută au aşteptat 6 zile. Israel nu prea mai ţine cont de ce zic americanii şi nu prea mai cere acordul pentru acţiunile pe care le întreprinde. SUA pare complet subjugată de Israel şi lui Bibi se crede invicibil deşi îi tremură mâinile când citeşte declaraţii din bunker. Însă dacă doreşte ca răspunsul să afecteze cât mai puţin alegerile, mai degrabă o face acum, cu speranţa însă că nu va exista o escaladare.

Marea provocare vedem că este ca Israel să lovească Iranul într-o manieră care să îndeplinească mai multe condiţii în acelaşi timp:

  1. să se răzbune pentru ultimul atac; să şteargă ruşinea că scutul a fost varză şi putea fi mult mai rău
  2. să nu stârnească de la iranieni o altă lovitură care poate fi mult mai nasoală; mitul scutului a fost evaporat şi Iran şi-a arătat capacitatea şi curajul să lovească cu toate ameninţările; cu atât mai mult, dacă răspunsul Israelului nu este bine calibrat, Iranul poate retalia
  3. dacă 2 este greu de îndeplinit, măcar să nu provoace o creştere a preţului petrolului care să rupă total Israelul de democraţi care încă au puterea; dacă preţul petrolului sare prea mult şi riscă să afecteze alegerile, democraţii pot să devină şi ei răzbunători şi să pedepsească Israelul; nu atât din cauza liderilor cât mai ales din presiunea votanţilor democraţi

A avut vreun efect eliminarea liderilor Hezbolah?

Controlul asupra liderilor şi eliminarea celor care ies din linie este o politică a Imperiului destul de veche. Sadam a fost eliminat, Ghadafi, Trump a ameninţat liderul taliban că îl omoară, etc. În cazul Israel-ului, atacul asupra liderilor este un pretext pentru a provoca lovituri nediscriminate asupra întregii populaţii şi de a justifica o invazie. Evident că eliminarea conducerii pune probleme organizatorice, dar pe termen mediu-lung nu face decât să alimenteze ura faţă de evrei atât la musulmani cât şi în întreaga lume.

Dar Israel trebuie să facă ceva şi în afară de “eliminarea liderilor” nu are ce să facă altceva în Liban, cel puţin deocamdată deşi vedem că în Gaza, după eliminarea liderilor şi distrugerea tunelelor, au continuat cu distrugerea spitalelor.

Poate fi eliminarea liderilor iranieni o soluţie pentru Israel?

Deşi mult mai dificilă această operaţiune, mai ales fără sprijinul americanilor, avem indicii că israelienii pregătesc o asemenea lovitură. Eliminarea anumitori indivizi iranieni nu este ceva nou: oameni de ştiinţă, cercetători în domeniul nuclear, folositi de Iran în programul nuclear au fost eliminaţi deşi erau păziţi non-stop. Generali iranieni au fost eliminaţi, fie în Siria, fie în Irak. Acum pot trece la următorul nivel.

Dar Iranul nu este Hezbolah, Iranul este o ţară mare, cu capacităţi vaste de a răspunde. Uciderea liderilor iranieni ar putea produce o revoltă populară care ar uni întreaga lume musulmană şi mai ales ar da de gândit lui Erdogan care deja se teme că Turcia va fi următoarea ţintă a Israelului după Iran.

1 thought on “5 întrebări şi răspunsuri despre războiul Iran-Israel”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.